e-villamos online szaklap

Megjelent az „Elektromosipari szakemberek kézikönyve”

| | |  3 | |

Jelentősen átdolgozva és korszerűsítve megjelent a villamos szakemberek körében már ismert kézikönyv, az ún. „Zöld könyv” új kiadása. Az „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” címmel megjelent új kiadvány fejezeteit neves szakemberek jegyzik. Átfogó, jól felépített tartalmával nemcsak az ismeretek bővítését és a meglévő tudás korszerűsítését szolgálja, de a mindennapi munkavégzés során is hasznos segítőtársa lehet a villamosipari vállalkozóknak és a villanyszerelőknek. A kiadványt Novothny Ferenc és Jáni Valéria előszavával, Kádár Aba ajánlójával, valamint a tartalom ismertetésével mutatjuk be.

Elõszó

A 2015-ben megjelenõ „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” hiánypótló, szakmai tájékozódást biztosító mûszaki könyv. Egyes országokban évente adnak ki a kisfeszültségû villamos szerelés témakörében szakkönyveket, azaz folyamatosan korszerûsítik a kézikönyvsorozatokat. Teszik ezt mindazért a gyors változásért, amely ma itt, Európa közepén az elõírás-változásokat (szabályzatok, szabványok) és a gyors, folyamatos technikai fejlõdést jellemzi. Az informatika, a számítástechnika, a kommunikáció forradalma, a környezetvédelem, mind-mind komoly hatással van az energetikai – vagy ahogy régebben neveztük, az „erõsáramú” – berendezésekre.

Igazából ma már csak komplex berendezésekrõl, létesítésrõl beszélhetünk, gondoljunk csak pl. az osztott intelligenciájú villamosenergia-ellátásra. És akkor nem is említettük az új anyagok és technológiák megjelenése okozta változásokat. Mindez alaposan indokolja egy eligazodást biztosító kézikönyv megjelenését. E kézikönyv igyekszik ismertetni a tárgyalt témakörök jelenlegi helyzetét, a vonatkozó jogszabályokat és szabványokat, szakmai megoldásmódokat, hogy kellõ tájékozottsággal tudjuk felmérni a helyzetet, és döntést tudjunk hozni, hogy merre induljunk a mélyebb szakmai ismeretek elsajátításához. Sajnos nincs jó hírünk – sok információ már csak idegen nyelven érhetõ el. Ezért is értékes ez a magyar nyelvû kiadvány. A szerzõk nem voltak könnyû helyzetben, temérdek a változás és korlátozott a terjedelem. A megjelenés évében is az egész iparágra kiható döntõ változásokat élünk meg, ezért is nagy szó a naprakészségre való törekvés. Külön értéke e könyvnek a hatósági, engedélyeztetési oldal szempontjainak megjelentetése, amely a gyakorló szakemberek számára nyújt pótolhatatlan információkat. Változnak a szakkifejezések, ezekre is rávilágít a könyv végén egy apró fejezet.

Bízunk benne, hogy hasznos lesz e kézikönyv forgatása, elõnyös, hogy a fejezetek önállóak, nem épülnek egymásra, így könnyû eligazodni a tartalomjegyzék alapján. Minden olvasónak sok sikert kívánunk szakmai munkájában, és reméljük, hogy a most útjára bocsátott „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” hasznos segítõtársa lesz.

Dr. Novothny Ferenc szakszerkesztõ                        
Jáni Valéria szerkesztõ
 Kádár Aba ajánlása a Elektromosipari szakemberek kézikönyvéhez
 

A kisfeszültségû berendezések szakmai megoldásai ma már – szerencsére – igen gyorsan fejlõdnek. Az új megoldások nem csupán számtalan lehetõséget nyújtanak, de más követelményeket is támasztanak, nem csak az új, de a meglévõ berendezésekkel szemben is. Nem is olyan régen egy-egy szakkönyv éveken, akár évtizedeken át is kiválóan használható volt. Szakmánk mai fejlõdési sebessége mellett ez ma már elképzelhetetlen. Éppen ezért idõrõl idõre átdolgozott kiadványok szükségesek a szakmai ismeretek szinten tartásához, az újdonságok megismeréséhez, a legújabb megoldások elsajátításához. Jelen könyv sem a halhatatlanságra pályázik, csupán az olvasók napi munkáját kívánja segíteni. Az évek során persze a szerzõgárdák is változnak, felfrissülnek. Csupán egy dolog változatlan: a cél.

 A könyv célja ma is az, hogy ismeretanyagával a villanyszerelõ-társadalom naprakész állapotban tarthassa tudását. Természetesen nem minden ismeretre kiterjedõ tankönyvrõl van szó, bár a kezdõk, a tanulók is haszonnal forgathatják. A gyakorló szakemberek pedig – segítségével komoly szakmai ismereteik és gyakorlatuk mellett – lépést tarthatnak a szakma gyors fejlõdésével.

 A szakma szabványai, elõírásai is folyamatosan változnak, a jogi környezet is formálódik. Ha tetszik, ha nem, ezt is nyomon kell követni! Ezért a könyv végén ezzel is foglalkozunk.

Szerkesztõgárdánk nevében minden Olvasónknak jó munkát és sok sikert kívánok, s szeretném, ha ebben a most útjára bocsátott szakkönyv is gyakran forgatott segítõtársuk lenne.

Kádár Aba, a szerzõgárda „doyenje”


Tartalom:

1. Elméleti alapok (Kádár Aba)

2. Lakóépületek villamos berendezése (Dely Kornél)

3. Készülékek (Dr. Kemény József)

4. Világítástechnika (Jáni Józsefné, Molnár Károly Zsolt)

5. Tartalék áramforrások (Kóra István)

6. Fázisjavítás (ifj. Hunyadi Sándor)

7. Épületautomatizálás (Balogh Zoltán, Dr. Kovács Károly)

8. Megújuló energiaforrások (HMKE) (Dr. Kádár Péter)

9. Túláramvédelem (Dr. Kemény József)

10. Áramütés elleni védelem (Dr. Novothny Ferenc)

11. Elektromágneses összeférhetõség (EMC) (Dr. Kovács Károly)

12. Villám- és túlfeszültség-védelem (Dr. Kovács Károly, Szijártó Gábor)

13. Tûzvédelem (Kruppa Attila)

14. A mûszaki szabályozás eszközei (Arató Csaba, Murvai István)

15. Fontosabb szakkifejezések


További információk a könyvrõl: info@elektroinstallateur.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Hubay István | 2018. febr. 9.

Egy épületvillamossági igazságügyi szakértő szerint MBCu 2,5 mm2 keresztmetszetű vezeték sodrott kivitelben is létezik. Én úgy tudtam, hogy csak 10 mm2 keresztmetszet felett van sodrott kivitelben. Vagy rosszul tudom? Várom a hozzászólásokat. Üdvözlettel: Hubay István


| 2017. okt. 31.

Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer Gabriella<ziffer@etkkft.hu> e-mail címen. Üdvözlettel:Sz.László Erika


| 2017. máj. 1.

Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt megtenni?

Facebook-hozzászólásmodul