e-villamos online szaklap

Mérőhelyi vezetékek kialakítására vonatkozó előírások

| | |  2 | |

Az ELMŰ Hálózati Kft. és ÉMÁSZ Hálózati Kft. megkeresése nyomán, a mérőhelyi vezetékek kialakítására vonatkozó előírások tekintetében, az egységesség érdekében, a tervezők részére az alábbi tájékoztatás tesszük közzé.

Tisztelt Tervezõk!

A mérõhelyen alkalmazott vezetékek kivitelezésére, a vezetéket funkciójának függvényében több létesítést szabályozó elõírás is megkötéssel él. A vonatkozó elõírások figyelembevételével olyan vezeték keresztmetszetet kell választani, amely minden elõírást kielégít.

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény Vhr. 14. § (1) rendelet (7) pontja az alábbit rendeli el:

A fogyasztásmérõ berendezés elhelyezésére szolgáló mérõhelyet az elosztói szabályzatban meghatározott minimális követelmények és szabályok betartásával kell kialakítani. A mérõhelyet a felhasználó saját költségén alakítja ki.

Az elosztói szabályzat, amely a rendszer szintû kívánalmakat szabja meg, nem csak az ELMÛ és ÉMÁSZ ellátási területére vonatkozik, hanem az ország egész területén egységesen betartandó. A felhasználó létesítésében megvalósuló mérõhelyi vezetékekre vonatkozólag a minimális követelményeket e tekintetben 2006 évtõl eredõen, napjainkig változatlan formában az alábbiak szerint határozza meg:

„A mérõszekrény elõvezetékelését a maximális kiépítettségi lehetõségnek megfelelõen kell kialakítani. A méretlen vezeték (erõátviteli) minimum 10 mm2, maximum 16 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve, a vezérlõ készülékek tápellátása 2,5 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve (a fázisvezetõk fekete, a nullavezetõ kék színû).

Tapasztalat szerint e szabályozás betartása nem egységes. Az egységesség érdekében felhívjuk a figyelmet e szabály betartására. A terveket véleményezésük során e szempontok teljesülése esetén fogadjuk el. Az ettõl eltérõ tartalmú, tájékoztatásunk megjelenése elõtt általunk elfogadott tervek kivitelezése és átvétele, megtörténhet az abban elfogadott mûszaki tartalommal.

Egyedi kivitelezések esetén alapvetõen kérjük e szabály betartását, de az ismerethiányból eredõ problémák kifuttatása és kezelése érdekében, e figyelem felhívásunkkal egyben moratóriumot hirdetünk 2016. 01. 01-ig a kivitelezések átvétele során. A megadott fordulónapig kivitelezett mérõhelyek az MSZ 447 elõírásait teljesítõ vezeték keresztmetszete esetén bekapcsolhatók.

Tisztelettel:

Méréstechnika és mérõellenõrzési osztály
ELMÛ Hálózati Kft. és ÉMÁSZ Hálózati Kft.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2015. nov. 2.

Az előző hozzászóláson túl (áramszolgáltatói túláramvédelmi készülék amperitása és villamos vezető keresztmetszet összefüggése) fontos megjegyeznem, hogy az áramszolgáltatói hálózat érintésvédelmi kialakítása "-TN-C" ebből eredően PEN vezetőről beszélhetünk és nem N vezetőről. Ennek szín szerinti helyes jelölését az MSZ EN 60364 szabvány magában foglalja (z/s vezető esetén további kék színnel való jelölés, kék vezető használata esetén további z/s szín jelölés, a kettős funkció jelölése okán) Fontos továbbiakban megjegyezni, hogy az érintésvédelmi kialakítást - TN-C ről TN-S - célszerű az első erősáramú elosztó szekrénybe kialakítani a későbbi érintésvédelmi mérések miatt. (hisz a leplombált mérőszekrényben már a "nullázási hely" a plomba megbontása nélkül nehezen hozzáférhető!! http://www.swisstimes.net/)


| 2015. okt. 31.

630A-es mérőhely esetén a méretlen sint ( erőátvitel) kötelező kiváltani 16mm2 sodrott réz vezetőre érvéghüvelyezve? Mi lesz a többi előírással így?

Facebook-hozzászólásmodul