e-villamos online szaklap

Korszerű igazolvány segíti a mérnököket

| | |  0 | |

Bevezeti tagjainak novembertől a mérnökkártyát a Magyar Mérnöki Kamara. A szakemberek igazolására szolgáló, személyre szóló, aláírással ellátott plasztikkártyát 19 ezren kapják meg térítésmentesen a területi kamaráktól. A kártyának a közbeszerzéseknél is fontos szerepe lesz, valamint megkönnyítheti tulajdonosának az ügyintézést.

Új kezdeményezést hozott tetõ alá a Magyar Mérnöki Kamara (MMK): a szervezet 19 ezer tagja novembertõl mérnökkártyát kap. A plasztiklap segítségével a szakemberek a jövõben könnyen és gyorsan igazolhatják kamarai tagságukat, ráadásul az igazolvány QR-kódja közvetlen hozzáférést biztosít a közhiteles névjegyzékhez. Az ügyfélkapun alapuló integrált informatikai rendszert a kamara az elmúlt években éppen azért dolgozta ki, hogy azon a megrendelõ könnyen megtekinthesse a mérnök jogosultságait, szakterületeit. Ez válik most könnyen elérhetõvé a kártya segítségével.

– Azon túl, hogy a „mérnökigazolvány” kihasználja a mai kor nyújtotta technikai lehetõségeket, egyfajta tartást adhat a mérnökeinknek. Abban bízunk, hogy a kártya felmutatása presztízst jelent majd, és ezzel a hivatali, továbbá a közmûveknél zajló ügyintézésük is könnyebbé válik – mondta Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke.

A mérnököknek munkájuk során számos alkalommal kell igazolniuk, hogy alkalmasak egy adott munkára. A kamara elnöke szerint ezt az eddig sokszor bonyolult és a hivatalos iratok kikérése miatt költséges eljárást a kártya birtokában anélkül tudják majd megtenni, hogy papírokért kellene rohangálniuk, vagy éppen azokat egy-egy megbeszélésre magukkal kellene vinniük. Barsiné Pataky Etelka hangsúlyozta, a kártyának a közbeszerzéseknél is fontos szerepe lesz, hiszen a november 1-jétõl hatályos jogszabály eleve az egyszerûsített eljárásmódokat helyezi elõtérbe.
 
Az MMK elnöke szerint a közbeszerzési törvény egyik fontos újdonsága, hogy egyértelmûen elõírja a minõségalapú, a minden szempontból leggazdaságosabb ajánlat kiválasztásának alkalmazását. – A mérnök nem „rabszolga”, akinek csak az a feladata, hogy valamit lerajzoljon, hanem komolyan figyelembe kell venni a szakmai javaslatait, indokait is. Az új törvény alapján a jövõben nemcsak a ceruzájára, hanem az eszére is számítanak majd – fogalmazott korábban Barsiné Pataky Etelka.

A most bevezetendõ mérnökkártya további szolgáltatásaként a kamara szeretné azt is lehetõvé tenni, hogy a közhiteles névjegyzék „mögé” személyes lapot hozhasson létre a kártya birtokosa. Ezen a természetesen már nem közhiteles felületen a mérnökök saját jelentõsebb munkáikat, referenciáikat tüntethetnék fel.
A mérnökkártyák egyébként személyre szólóak lesznek, azokon a tulajdonosuk aláírása is szerepel. A kártyákat a területi kamaráknál lehet átvenni térítésmentesen.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul