e-villamos online szaklap

A villamos hálózatok kötelező minősítő rendszerének bevezetését javasolja a MEE

| | |  0 | |

A magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), emellett egy éven belül saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához segíthetne kiszűrni a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.

A magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelezõ minõsítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), az élet és vagyonbiztonság érdekében, miután az épületeket érintõ tûzesetek 20 százaléka villamos eredetû.

Ezzel együtt kommunikációs kampányt terveznek, hogy az ingatlantulajdonosok figyelmét felhívják a villamos hálózatokkal kapcsolatos kockázatokra. Ezek mellett egy éven belül saját minõsítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelõk számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához segíthetne kiszûrni a megfelelõ szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.

A MEE álláspontja szerint a megfelelõ minõségû és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre - mérnökökre és villanyszerelõkre - van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartják átalakítani a szak-, és egyetemi képzés rendszerét, módszertanát. A tananyagot a valóságos piaci igényekhez, a megváltozott technológiai elvárásokhoz kellene igazítani. Ez feltételezi az energetikai társaságok szoros együttmûködését és a szakemberképzés átalakításában történõ közös fellépést, amelyrõl megállapodás született a MEE siófoki vándorgyûlésén a piaci szereplõk között.

A megfelelõ szakember utánpótlás azért is kulcsfontosságú, mert a II. világháború után épült, mintegy 200 ezer kilométernyi elosztóhálózat folyamatban lévõ megújítása során, nemcsak egyszerûen cserélni kell az oszlopokat, vezetékeket, de egy a mainál korszerûbb, és komplexebb fogyasztói igényeket kiszolgálni képes rendszereket kell kialakítani. Ugyanakkor a hálózatnak egyre szélsõségesebb idõjárási viszonyok között kell, egyre jobb minõségû rendelkezésre állást biztosítani. Ráadásul nemcsak a ma ismert igényeket kell figyelembe venni, a mintegy 4000 milliárd forint értékû, több évtizedes rekonstrukciós program során - mint például a háztartási nap-, és szélerõmûvek szaporodása, az okos mérés terjedése, vagy az elektromos autók számának növekedése -, de számolni kell a következõ évtizedekben jelentkezõ, pontosan ma még esetleg nem is tervezhetõ technológiai elvárásokkal.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul