e-villamos online szaklap

Megújulók: áram vagy hő?

| | |  0 | |

Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára érdekes dolgot nyilatkozott testvérlapunknak, a Magyar Energetikának. Eszerint a kormány a megújulókat csak a hőtermelés területén támogatná, az áramtermelés pedig elenyésző lenne.

Kezdjük azzal a területtel, amivel talán önnél többet nem foglalkozott senki a jelenlegi kormányzatból; a megújulókkal. A sajtóban megjelent egy olyan kijelentés, hogy a jövõben a megújuló energiák részaránya az áramtermelésben elenyészõ lesz, ellenben a hõenergia területén akár 40%-ig is felszökhet. Ez ellentétes az elõzõ kormány irányvonalával; miért a váltás?

Nem az a fontos, hogy mi a forrás, hanem a végeredmény: az áram és a hõ. A kérdés kulcsa a hatékonyság. A jelenlegi rendszer, például a KÁT, komoly támogatásokat ad olyan alacsony hatásfokú módozatoknak, mint például egyes szén-biomassza vegyes erõmûvek, amelyek 20% alatti hatásfokot produkálnak, ez pedig pazarlás. De a józanész síkján vizsgálva a kérdést, az sem optimális, ha egy tárolható, azaz bármikor felhasználható forrásból energiahordozóból, mint amilyen a biomassza, nem tárolható energiát, áramot állítunk elõ. A megújulókat – és egyéb energiaforrásainkat is – a gazdaságosság szempontjait szem elõtt tartva kell felhasználnunk, és ez irányú ösztönzõket kell beépítenünk a rendszerbe.

Hogyan hathat ez össz-energetikai szempontból?

Természetesen az olajat és a szenet sem szabad elfelejtenünk, de felhasználásukat a „tiszta” technológiák irányába kell tolni, ami egyébként megfelel az európai trendnek, az Európai Unió célkitûzésének, ami 2050-ig 80%-os dekarbonizációban gondolkodik.
A nagy energetikai társaságokat rá kell vennünk, hogy fejlesszenek. Tõlünk nyugatabbra az energetikai óriáscégeknek ma már komoly megújulós osztályaik, részlegeik, leányvállalataik vannak. Itthon van Robin Hood-adónk, ami 8%-ot elvesz mindenkitõl. Nyugaton szintén létezik hasonló adó, de a befizetés mértékét a hatékonyság és a környezetvédelmi szempontok határozzák meg, az innováció pedig leírható az adóból. Hasonló modellre törekszünk mi is. Véleményem szerint jobb a kutatás-fejlesztés formáját és irányát, illetve egy hatékony zöld iparág építését a piacra bízni. A legmélyebben csüngõ gyümölcsöt szakítsa le az, aki közel van hozzá.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul