e-villamos online szaklap

Drága képzések?

| | |  1 | |

Kun Gábor elnök a szaklapot bemutató levelére már érkezett is egy reagálás, ami túl azon, hogy örömét fejezi ki a lapindulás okán, a kamarai képzési rendszert illeti kritikával. A levelet, melynek végére egyelőre egy törvényi hátteret tudtunk illeszteni, itt olvashatják. Várjuk a további reakciókat.

Tisztelt Kun Gábor!

Nagyon üdvözöljük az új internetes lapot, mivel mi villamosok, a Mérnök Újságban is eléggé mostohagyerekek vagyunk. Most kapóra jött az Ön levele, mert több kollégával fel vagyunk háborodva azon, hogy több százezer forintos tanfolyam és vizsga letételére akarnak rákényszeríteni minket villámvédelembõl, tudtommal a kamara támogatásával. Talán ez is hozzátartozik a kisvállalkozások támogatásához???? Mi a szakmát nem ma kezdtük, régi motorosok vagyunk tervezésben, kivitelézésben és szabványismeretben egyaránt, száznál több azoknak a vizsgáknak a száma, amiket 40 éves pályafutásom alatt letettem, nem akarok már vizsgázni 63 éves koromban újra és újra! Arról nem beszélve, hogy az egész évi tevezési és felülvizsgálói díj nem teszi ki azt az összeget, amibe kerülne ez a többnapos tanfolyam és vizsga vidékrõl felutazásokkal! A szabványok meg az elmúlt 20 évben szinte napról-napra változtak, ez gondolom, Ön is tudja. Megpróbáljuk naprakészen követni és alkalmazni, ha pedig a kamara bevonja a jogosultságunkat, amennyiben a fentieket nem teljesítsük, akkor tegye!!!... Megteheti???

Kérem az Ön, ill. a Kamara álláspontját a fentiekkel kapcsolatban!
 
Tisztelettel:
Uri Nándor
villamosmérnök Vállalkozó


Szakmai továbbképzési tudnivalók

A továbbképzési kötelezettséget a 103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet állapítja meg, a továbbképzési kötelezettség 2007. január 1-tõl áll fenn.

Továbbképzésre kötelezett minden jogosultsággal rendelkezõ személy (építészeti-mûszaki tervezõ, építésügyi-mûszaki szakértõ, építési mûszaki ellenõr, felelõs mûszaki vezetõ), függetlenül attól, hogy tevékenységét kamarai tagsággal, vagy a nélkül gyakorolja.

A továbbképzés két részbõl áll:
- kötelezõ részbõl, ami tanfolyam jellegû, jogi- pénzügyi, minõség és szabványügyi ismeretekbõl áll és 5 évenként egy alkalommal kell teljesíteni, meghatározott óraszámban,
- szabadon választható részbõl, ami kreditpontot ér, és amelynek során 5 évenként 20 pontot kell összegyûjteni.

A 20 pont az öt éves ciklus alatt tetszõleges idõbeni megoszlásban megszerezhetõ.

Vonatkozó jogszabályok:
- 104/2006. (IV. 28.) Korm. Rendelet a településtervezési és az építészeti-mûszaki tervezési, valamint az építésügyi mûszaki szakértõi jogosultság szabályairól;
- 244/2006. (XII. 5.) Korm. Rendelet az építési mûszaki ellenõri, valamint a felelõs mûszaki vezetõi szakmagyakorlási jogosultság részletes szabályairól;
- 103/2006. (IV. 28.) Korm. Rendelet az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól.

Jelenleg a továbbképzés „kötelezõ része” távoktatásos formában is teljesíthetõ, ugyanis a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. és a Képzési és Tudásmenedzsment Innovációs Kft. közös szervezésû tanfolyamára jelentkezéseket folyamatosan elfogadnak.
Képzési díj 13.000 Ft (10.400 Ft + 25% ÁFA), mérnöki kamarai tagoknak 9.500.- Ft (7.600 Ft+ 25% ÁFA).
További információ és jelentkezés: www.ktionline.net/mmk honlapon elérhetõ.

Az úgynevezett „szabadon választható” továbbképzési formák egyike is elérhetõ távoktatás formájában, ez a következõ:
Költségvetés készítés elmélete és gyakorlata
Távoktatásos szakmai tanfolyam indult tervezõk, szakértõk, felelõs mûszaki vezetõk és építési mûszaki ellenõrök részére a fenti címmel és tárgyban. A tanfolyam kamarai tagoknak 15.000 Ft+ÁFA kedvezményes áron végezhetõ. A tanfolyamot sikeresen elvégzõk 10 kreditpontot kapnak.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Béla | 2010. nov. 2.

Tisztelt Uri Nándor kolléga! Az érdemi válaszhoz kérem, legyen szíves segíteni abban, hogy az információ, amely szerint "több százer Ft-os tanfolyam és vizsga letételére akarnak rákényszeríteni villámvédelemből " honnan származik és pontosan hogyan szól. Azért is nagy segítség lenne ez az Ön részéről, mert módot adna arra, hogy az Ön által felvetett konkrét kérdést, valamint az Ön által a szabványokkal kapcsolatban leírtakat tisztázhatnánk. Tisztelettel www.replica-watch.net replicas reviews Kun Gábor Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat Elnök

Facebook-hozzászólásmodul