e-villamos online szaklap

Felhívás a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata tagjaihoz

| | |  2 | |

A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat-ot (a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel 2011. szeptember 06-án jelent meg, mely az épületek tervezésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követően a korábban kiadott szabályozás 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet hatályát vesztette) az illetékes tárca új jogszabály struktúrával kívánja megjelentetni.

Tisztelt Kolléganõk és Kollégák!


A jelenleg érvényben lévõ Országos Tûzvédelmi Szabályzat-ot (a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel 2011. szeptember 06.-án jelent meg, mely az épületek tervezésével kapcsolatos tûzvédelmi elõírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követõen a korábban kiadott szabályozás 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet hatályát vesztette) az illetékes tárca új jogszabály struktúrával kívánja megjelentetni.
A jelenleg érvényben lévõ OTSZ szakmai berkekben sok vitát váltott ki, kamaránk az MMK, valamint az Építész Kamara is számos észrevételt fogalmazott és tett meg, eljuttatva ezeket a jogalkotókhoz.
Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF), mint a jogszabály és szabályozás elõkészítõje a szakmai vélemények érvényesíthetõségét is figyelembe véve, be kívánja vonni a kamarák szakembereit az OTSZ megújításához.
Az  OKF, a megújításhoz a következõ felépítést tervezi: keretszabály (normatív törvényszöveg)+ mellékletként „Mûszaki irányelvek”.
Ennek gyakorlati haszna az lenne, hogy jogszabály- változtatás esetén az Európai Unió tagállamaival csak a „keretszabályt”- kellene egyeztetni, a Mellékleteket nem.
Ehhez kapcsolódik az Elektrotechnikai Tagozat elnökségének kérése a tagjaihoz: Segítsenek abban állást foglalni, hogy a „Mûszaki irányelvek” milyen felépítésûek és tartalmúak legyenek, mivel jelenleg a tagozatunkon belül is és a velünk együttmûködõ Tûzvédelmi Tagozatnál is a kolléganõk és kollégák csoportjai az alábbi két változatot tartanák megvalósíthatónak:
- általános, minden építményfajtára és szabadtéri létesítésre kiterjedõ irányelv készüljön, illetve
- építményenkénti irányelvek kerüljenek összeállításra

Az elsõ szemlélet szerint meg kellene tartani a jelenlegi OTSZ szellemét és felépítését, figyelembe véve az idõközben az alkalmazók által megfogalmazott módosításokat, míg a másodikként vázolt esetben pl.: az MSZ 1600-as szabványsorozathoz hasonló felépítésû irányelvek megfogalmazására kerülne sor.

Budapest, 2012. október 2.

Kun Gábor az Elektrotechnikai Tagozat elnöke

Ambró Péter a tagozati munkabizottság koordinátora
Az észrevételeket, javaslatokat kérjük legkésõbb 2012. október 10-ig az ampeter@freemail címre megküldeni!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2012. okt. 13.

Tisztelt Kollégák! Örömmel olvastam a felhívást,hogy az OKF a 28/2011(IX.6)BM rendelet megújítását tervezi és a gyakorlati alkalmazhatóság egyértelműbbé tételéhez mellékletként "Műszaki Irányelveket" kíván készíteni.Ehhez kéri az MMK tagjainak javaslatait. Közel 30 éve oktatóként és műszaki ellenőrként dolgozom a villám - és túlfeszültségvédelem tervezése,kivitelezése és ellenőrzése területen. Úgy gondolom,hogy az oktatás,képzés (kötelező továbbképzés)rendszere,a szakmai jogosultságok és felelősségi körök,a kapcsolódó jogszabályok (és szabványok)vonatkozásában egységes szemléletben kellene az OTSZ módosításában eljárni. Az elektronikai eszközök (MSZ EN 62305 ajánlásainak megfelelő) túlfeszültségvédelmének műszakilag korrekt megvalósításához (a kockázatelemzés szükségességét, eredményének,reális költségigények meghatározásához) a biztosító társaságok véleményét is célszerű lenne kikérni. Igény esetén a szabályzatok korszerűsítésében szívesen részt veszek. Üdvözlettel: Kassai József villamosmérnök +36-20/665 4176


| 2012. okt. 9.

Tisztelt OTSZ Korszrűsítők! Igen nehéz feladat a gyors technikai fejlődés mellett olyan szabályzatokat létrehozni, amelyek viszonylag hosszú ideig képesek iránymutató szerepük betöltésére. Több, mint húsz éve tevékenykedünk a villám-, és túlfeszültség-védelem fejlesztése, tervezése és létesítése terén. Védelmi rendszreinket a villámok is kipróbálták, és azok eredménnyel vizsgáztak. Tapasztalatainkat és közreműködésünket felajánljuk a vonatkozó szabályzatok korszerűsítéséhez. Budapest, 2012. 10. 09. Fehér Antal Prot-El Kft. 06-30-557-13-79

Facebook-hozzászólásmodul