e-villamos online szaklap

Az ABB 3,9 milliárd dollárért akvirálja a Thomas & Bettst

| | |  0 | |

Az ABB a Thomas & Betts 3,9 milliárd dolláros akvirálásával főszereplővé válik a kisfeszültségű termékek észak-amerikai piacán.

• Az ABB és a Thomas & Betts bejelentette megállapodását, mely értelmében az ABB készpénzben, részvényenkénti 72 USD áron akvirálja a Thomas & Bettst
• Így az ABB hozzáférhet a Thomas & Betts észak-amerikai hálózatához, mely több mint 6000 viszonteladóból és nagykereskedõbõl áll
• A tranzakció megduplázza az ABB megszerezhetõ piacát a kisfeszültségû termékek területén Észak-Amerikában, hozzávetõleg 24 milliárd USD értékben és kiterjedt globális hálózatán keresztül  forgalmazhatja majd a Thomas & Betts termékeit
• A tranzakció elõsegíti az ABB 2015-ös stratégiáját, mely szerint a cég földrajzi jelenlétét, valamint termékskáláját is szélesíteni kívánja az egyik legnyereségesebb üzletágában
• Hozzávetõleg 200 millió USD megtérülésre lehet számítani az éves szinergiahatásokból 2016-ig

Budapest, 2012. február 7. - A piacvezetõ energetikai és automatizálási cégcsoport, az ABB (NYSE:ABB), és a kisfeszültségû termékek területén vezetõ szereplõként ismert, Magyarországon is jelen lévõ észak-amerikai Thomas & Betts (NYSE: TNB) bejelentette, hogy a két cég igazgatótanácsa megállapodásra jutott egy tranzakciót illetõen, mely szerint az ABB részvényenkénti 72 USD áron, vagyis hozzávetõleg 3,9 milliárd USD-ért akvirálja a Thomas & Betts-t.
A beszerezési ár a Thomas & Betts részvényeinek 2012. január 27-i záró árfolyamából következõ 24 százalékos prémiumot is magában foglalja, valamint egy 35 százalékos prémiumot, amely az utolsó 60 kereskedési nap részvényárfolyamának mennyiséggel súlyozott átlagából adódik. A felvásárlás várhatóan 2012 közepén zárul le a Thomas & Betts részvényeseinek, és a szükséges versenyhatósági engedélyeknek a jóváhagyását követõen.
A Thomas & Betts Magyarországon is jelen van, a vállalat 220 fõnek ad munkát. A kecskeméti gyárban különbözõ méretû kábelkötegelõket, valamint vészvilágító lámpatesteket és vészvilágító rendszereket gyártanak. Világszinten a Thomas & Betts a következõ termékek elõállításában jár élen: csatlakozó-, padló-, kültéri elosztó és kötõ dobozok; tömszelencék; nehézcsatlakozók, ipari csatlakozók; kábelsaruk, érvéghüvelyek, csatlakozóblokkok; kábel végelzárók, szerszámok; koax csatlakozók; speciális lámpatestek (reptéri leszálló pálya megvilágítás, kültéri lámpatestek); elektro-mechanikai kiegészítõk; UPS, energia menedzsment és túláram levezetõ rendszerek; gyorscsatlakozók vezetékekhez, sorkapcsok, jelöléstechnika; kábeltálcák, kábellétrák.
A Thomas & Betts elektronikai komponensei és az ABB kisfeszültségû védelmi, mûködtetõ és mérõ berendezései egymással kiegészítve egy szélesebb körû kisfeszültségû termékportfóliót alkotnak majd, amely a Thomas & Betts több mint 6000 viszonteladóból és nagykereskedõbõl álló észak-amerikai hálózatán, valamint az ABB kiváló európai és ázsiai forgalmazási csatornáin kerül terjesztésre. Az egyesített termékportfóliónak és a kibõvített terjesztõ hálózatnak köszönhetõen az ABB képes lesz megduplázni jelenlétét a megszerezhetõ piacon Észak-Amerikában, hozzávetõleg 24 milliárd USD értékben.


„A Thomas & Betts egy jól mûködõ cég, amely erõs márkákkal és kiváló terjesztési csatornákkal rendelkezik a világ legnagyobb kisfeszültségû termékpiacán” – mondta Joe Hogan, az ABB vezérigazgatója. „Mivel termékeink kiegészíthetõek egymással, ezért az iparág egyik legszélesebb kínálatával lehetünk jelen a piacon. Mind az ABB, mind a Thomas & Betts számára jó esélyeket biztosít a növekedésre ez a helyzet, és a vásárlóknak, valamint a viszonteladóknak is kedvezõ, mert egy kézbõl juthatnak hozzá a kisfeszültségû termékek egyik legszélesebb körû kínálatához.”


„Stratégiai szempontból ez egy óriási lehetõség” – tette hozzá Hogan úr. „Célunk, hogy kiterjesszük jelenlétünket az észak-amerikai piac kulcsfontosságú részein, és a jelenlegi egy újabb nagy lépés ebbe az irányba. A tranzakció egyértelmûen támogatja 2015-ös növekedési és profitabilitási célkitûzésünket és megfelel minden megtérülési kritériumnak, biztosítva a cég részvényesi értékét.”
„Ez a tranzakció jelentõs értékkel bír részvényeseink számára, és a Thomas & Betts képes lesz felgyorsítani globális növekedési stratégiáját” – mondta a Thomas & Betts elnök-vezérigazgatója Dominic J. Pileggi. A kombinációnak köszönhetõen szélesebb körû termékportfóliót kínálhatunk észak-amerikai vásárlóinknak és viszonteladó hálózatunknak, valamint hosszú távú lehetõségeket biztosíthatunk alkalmazottainknak. A lehetõ legjobb idõben született meg ez a tranzakció és meggyõzõdésem, hogy az ABB megfelelõ partner lesz üzletünk számára a jövõben.”


A Thomas & Betts és az ABB észak-amerikai kisfeszültségû termékek üzletága együtt egy új globális üzletágat képviselnek, amelyet Pileggi úr vezet Memphisbõl (Tennessee).
A Thomas & Betts hozzávetõleg 9,400 embernek ad munkát és a várható 2011-es jelentés szerint hozzávetõleg 2,3 milliárd USD árbevételt, valamint hozzávetõleg 390 millió USD kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció elõtti eredményt ért el tavaly. Fõ tevékenysége a kisfeszültségû és az ultra-kisfeszültségû elektromos termékek, köztük a csatlakozók, vezetékek, szerelvények, valamint kábel- és vezeték menedzselõ termékek elõállítása az építõipari, általános ipari, és közüzemi piacokra. Mindezek kiegészítik az ABB kisfeszültségû termékdivízióját, amelyben megszakítók és kapcsolók találhatóak. A Thomas & Betts és viszonteladói egy olyan vezetõ logisztikai modellel rendelkeznek, amely egyszerû, egyéni számlázású és gyors szállítást biztosít a teljes termékskálára. Mindemellett a cég tornyokat is biztosít az elektromos távvezetékekhez és egy olyan üzletágat is mûködtet, amely fûtõ, szellõzõ és légkondicionáló berendezéseket gyárt – az ABB számára mindkét terület újnak számít, bár kapcsolódik a cég alapvetõ energetikai és automatizálási fókuszához.
Az ABB 4 milliárd USD értékben teljesen átvállalja az áthidaló finanszírozási kötelezettséget a Bank of America Merrill Lynch helyett, és az összeg készpénz, valamint adósságinstrumentumok kombinációjának formájában kerül törlesztésre. A tranzakció várhatóan az elsõ éven belül áll növekedési pályára, miután lezárulnak az egyszeri díjak és a végrehajtás költségeinek kifizetései. Az ABB hozzávetõleg 200 millió USD megtérülést vár a tranzakciótól az éves szinergiahatásokból 2016-ig. A szinergiahatások költségének többsége várhatóan a beszerzési és vásárlási eredményekbõl származik majd.
„Ez egy egyedülálló lehetõség az ABB számára, hogy a kisfeszültségû termékek nagyrészt kiaknázatlan észak-amerikai piacán növekedhessen” – mondta Tarak Mehta, végrehajtó bizottsági tag, az ABB kisfeszültségû termékdivíziójának felelõse, amelybe a Thomas & Bettst önálló egységként fogják integrálni. „Terveink szerint megtartjuk a Thomas & Betts erõs márkanevét, termékneveit és a jövõben is építeni fogunk rájuk. Egymással kiegészíthetõ termékeink vannak, amelyeket már ma is értékesíthetünk együtt, míg más termékeket késõbb mutatunk majd be a vásárlóinknak.
„Az ABB és a Thomas & Betts közös kultúrával rendelkezik. Csodáljuk a Thomas & Betts csapatának mélyreható iparági szakértelmet, lelkesedését és a forgalmazókkal, valamint a nagykereskedõkkel kialakított kiváló, nagy múltú kapcsolatrendszerüket” – mondta Mehta úr. „Folytatjuk a Thomas & Betts sikeres üzleti modelljét, együttmûködve a forgalmazóival, nagykereskedõivel és az eredeti eszközgyártó (OEM) vásárlóival, a Thomas & Betts vezetõi pedig sikeresen levezénylik az új üzletág felépítését.
A megállapodás értelmében a tranzakció egy olyan egyesülésnek minõsül, amely a Thomas & Betts részvényeseinek többségének jóváhagyását igényli, és erre egy különleges találkozón kerül sor, várhatóan a második negyedévben. A tranzakció lezárásának további feltétele a szokásos hatósági engedélyek jóváhagyása Észak-Amerikában és Európában.
A Bank of America Merrill Lynch az ABB pénzügyi tanácsadójaként járt el, és áthidaló finanszírozási eszközt nyújt a tranzakcióhoz. A Kirkland & Ellis LLP az ABB jogi tanácsadójaként mûködött közre. A Deutsche Bank Securities Inc. biztosított pénzügyi tanácsadást a Thomas & Betts számára, míg a cég jogi képviseletét a Davis Polk & Wardwell LLP látta el.
Az ABB (www.abb.com) nemzetközi vállalatcsoport vezetõ szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén; lehetõséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ több mint 100 országában mûködik és körülbelül 130 000 alkalmazottat foglalkoztat. A vállalatcsoport árbevétele 2011 elsõ 9 hónapjában hozzávetõleg 5 milliárd USD volt a jelentés szerint. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezetõ szállítóként van jelen a hazai közmû-, valamint energiaszektorban.
A Thomas & Betts (NYSE:TNB) a világ egyik vezetõ tervezõje, gyártója és forgalmazója az olyan alapvetõ komponensek piacán, melyek a villamosenergia kapcsolását, elosztását, továbbítását és megbízhatóságát nyújtják az általános ipari, építõipari, és közüzemi szereplõk számára. A portfólió 45 prémium márkanév alatt közel 200,000 terméket tartalmaz, így ahol elektromosságot használnak ott a Thomas & Betts termékei is megtalálhatóak. A memphisi (Tennessee) központú Thomas & Betts 20 országban rendelkezik gyártó létesítményekkel és hozzávetõleg 9,400 alkalmazottat foglalkoztat. További információ: www.tnb.com
 
ABB - elõretekintõ megállapítások
Jelen sajtóközlemény elõretekintõ megállapítások is tartalmaz az ABB Thomas & Betts akvirálásához kapcsolódóan. Az elõretekintõ megállapítások jelenlegi számításokon alapulnak, melyeknél fennáll a kockázatok és bizonytalanságok lehetõsége, amelyek közül sokat nehéz megjósolni, és az ABB sem képes befolyásolni – mindezek hatására késõbb a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jelenlegi elõrejelzésektõl. Az elõretekintõ megállapítások tartalmára nincsen garancia. A kockázatok és bizonytalanságok közül arra sincsen garancia, hogy az akvizíció befejezõdik, vagy ha be is fejezõdik, akkor az az elvárt idõkereten belül történik meg. Az akvizíciót a következõ további kockázatok és bizonytalanságok is befolyásolhatják: a kötelezõ hatósági engedélyek nem szerezhetõek be idõben, vagy egyáltalán nem szerezhetõek be; nem valósulnak meg az akvizíció várható elõnyei, beleértve a szinergiahatásokat; a Thomas & Betts és az ABB megfelelõ mûveleteinek integrálása lényegesen csúszik, vagy a reméltnél sokkal költségesebbnek, illetve nehezebbnek bizonyul. A sajtóközlemény elõretekintõ megállapításait azzal a számtalan bizonytalansági tényezõvel együtt kell értékelni, melyek befolyásolják az ABB üzletágait, és különösen azokkal, melyeket az óvatossági tényezõkrõl szóló értekezésben beazonosítottak az ABB éves jelentésén belül a Form 20-F pénzügyi kimutatásban a 2010. december 31-el zárult periódusban. Az ABB nem vállal kötelezettséget arra nézve, hogy a nyilvánosság elõtt frissítse bármely elõretekintõ megállapítását, legyen szó akár új információról, jövõbeni eseményekrõl, vagy egyéb másról.


Thomas & Betts - elõretekintõ megállapítások
Jelen sajtóközlemény olyan elõretekintõ megállapításokat is tesz, melyek a cég mûködésével, üzletágával, gazdasági és politikai környezetével kapcsolatos feltételezéseket tartalmaznak. A tényleges eredmények lényegesen különbözhetnek, bármely ezen elõretekintõ megállapításokban megfogalmazott vagy beleértett jövõbeli eredménytõl. A cég nem vállal kötelezettséget arra nézve, hogy nyilvánosságra hozzon bármilyen módosítást a sajtóközleményben található elõretekintõ megállapítások bármelyikével kapcsolatban, így nem kíván reflektálni a sajtóközlemény kiadását követõ eseményekre vagy körülményekre, valamint a nem várt események bekövetkezésére sem.

További információ:
ABB Kft.
Szilvási Krisztina
Tel: + 36 20 430 0636
e-mail: Krisztina.Szilvási@hu.abb.com

NeoNoir Kommunikációs Kft.
Szabó Virág
Tel: + 36 20 387 35 55
e-mail: szabo.virag@neonoir.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul