e-villamos online szaklap

Mártha Imre: sürgős lépésekre lenne szükség az energetikai szektorban

| | |  2 | |

Sürgető a megújulóenergia-termelés hosszú távú támogatásának mielőbbi rendezése, új alapokra kellene helyezni az atomerőműről szóló társadalmi párbeszédet, valamint megfelelő feltételek kellenének az ágazat infrastruktúrájának szinten tartásához és fejlesztéséhez - összegezte Mártha Imre, az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. vezérigazgatója az energetikai ágazat problémáit.

A nemzeti energiastratégia "szép és jó", csak meg kellene valósítani - fogalmazott. Mártha Imre egy hasonlattal jellemezte a helyzetet: olyan, mintha "egy Michelin csillagos étterem sztárséfje csak a receptet vinné ki az éhes vendégnek".
Az energetikai ágazat "hibernált" állapotban van: nincsenek nagy erõmûberuházások, a Mavir lényegében befejezte az átviteli  hálózat fejlesztését, és a korábbi évek intenzív beruházásaihoz  képest új elemek nem nagyon épülnek. Hiányoznak a feltételek a megújulóenergia-termelõ beruházásokhoz is, pedig ezek elengedhetetlenül fontosak lennének az európai uniós vállalások teljesítéséhez és a foglalkoztatás bõvítéséhez.

Ez utóbbi példájára Mártha Imre elmondta, hogy az ELMIB-nél három biomassza erõmû-beruházást terveznek, de úgy tûnik, hogy ebben a kormányzati ciklusban itthon már nem kerül sor egyetlen nagyméretû megújulótermelõ berendezés avatására sem a bizonytalan szabályozási környezet miatt. Az új támogatási rendszert, a METÁR-t a legutóbbi információk szerint csak 2013-ban vezetnék be. Ezek a beruházások éveket vesznek igénybe, és csak biztos jogszabályi környezetben finanszírozhatók. Az ELMIB által tervezett három kiserõmû közvetlenül hatvan, közvetve 200-250 embernek adna munkát.

Jelenleg lényegében egyetlen erõmûprojekt van a kormány "radarján", az új paksi blokkok építése. Ennél viszont már mutatkozik a "Bõs-Nagymaros" szindróma. A gigaberuházás energetikai szempontból indokolt, de az információk hiánya miatt mára megosztottá vált a politika, s a jelek szerint egyre csökken az atomenergia társadalmi támogatottsága Magyarországon is. Új alapokra helyezett társadalmi párbeszédre lenne szükség: mindenki értse, hogy miért szükséges az atomerõmû, és mennyire biztonságosak az új technológiák, máskülönben a projekt Bõs-Nagymaros sorsára jut. A szakember hangsúlyozta, hogy  a japán fukusimai erõmû katasztrófájának tanulságaiból okulva a paksi bõvítéssel meg kellene várni az új technológiák piaci megjelenését.

A forráshiány miatt elmaradt fejlesztések  már a következõ 3-5 évben fizikailag észlelhetõ problémákat okozhatnak a belföldi rendszerekben. Gyakoribbak lehetnek az erõmûvi üzemzavarok, az áramkimaradások, vagy a szünetelõ gázszolgáltatás - vélekedett Mártha Imre. Hozzátette: minden bizonnyal nõ az áramimport is a berendezések elavultsága és a korszerûsítések elmaradása miatt. A szakértõ  szerint a gyengébb forint, a magasabb kamat, a különadók rárakódnak az energiaárakra. Ez nemcsak a magyarországi vállalkozások versenyképességét rontja, hanem a hatósági ár ellenére "átszivárog" a lakossághoz is, mert az energetikai szektoron kívüli cégek nem tudják "lenyelni" a többletköltségeiket.

Mártha Imre az MTI-nek adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy igen rövid az idõ a Gazprom orosz céggel az új hosszú távú gázszerzõdés megkötésére. Egy ilyen szerzõdés tetõ alá hozása bonyolult és évekig tart, s nem szabad megfeledkezni arról, hogy az érvényben lévõ néhány éven belül lejár. Magyarázatként hozzáfûzte: minél rövidebb idõ alatt próbál valaki egy ilyen szerzõdést megkötni, annál drágábban juthat a termékhez, ez esetben a földgázhoz.  A szakember hozzáfûzte: a megállapodás megkötését nem segíti a belföldi gázpiacon is tapasztalható bizonytalanság, illetve a régi és új szereplõk "bénultsága".

Forrás: MTI

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2012. febr. 24.

Én is figyelemre méltónak és jogosnak tartom a Mártha Imre által írottakat , de legalább ennyire érdekelne a hozzászóló "hogyanra " vonatkozó részletes kifejtése is . Kazincbarciaka , 2012.02.24. Kárpáti László


| 2012. jan. 30.

Márta Imre aggodalmait figyelemre méltónak és megalapozottnak tartom. Ha abból indulok ki, hogy a gazdasági növekedés egyik legfontosabb tényezője a biztonságos és megfelelő minőségű energiaellátás, akkor bizony még súlyosabb a helyzet. Mit lehet ilyenkor tenni? Első lépésként a szakma összefogására lenne szükség. Mi akadályozza ezt az összefogást? A politika megosztó hatásán túl,a lobbi érdekek, a kollektív bölcsesség hiánya gátolja az objektív megoldás megtalálását. Ezt a kérdést csak új,kreatí szemlélettel, a kollektív bölcsességre építve lehet jól megoldani.A hogyanra választ ad az operáció kutatás. Meg kell teremteni a kultúrált párbeszédet, a szakemberek között. Ez sajátos és tudatos szervezést igényel.El kellene jutni,hogy személyes párbeszéd keretében tervezzük az ország jobb jövöjét.Nagyon sok kérdést, szemléletet a szakmán belül át kell értékelni. Fontos dolog a pénz, de annak megszerzését a szakmának sokkal meggyőzőbb érvekkel lehet elérnie. Célt kell kitűzni és nem determinált feladatokat kell a műszaki értelmiséget bombázni. Ezen belül hagyni kell dolgozni a szakembereket. Azt gondolom, hogy a magyar műszaki értelmiség képes a feladat megoldására. Azt gondolom, hogy a szellemi kapacitás hasznosítása, legalább akkora töke, ha nem nagyobb, mint a laikusok által prognosztizált tőke szükséglet. Sajnálatos, de tény, hogy ezek a kezdeményezések elsorvadnak a magabiztos, szűk látókörű voluntaristák sorfalán. A hogyanra van elképzelésem, ha van igény rá azt részletesen is ki tudom fejteni. Szeged,2012. január 30. Bajai Lajos

Facebook-hozzászólásmodul