e-villamos online szaklap

Csúcstechnológia a környezetért

| | |  0 | |

Az LG LED és PLAZMA világítási rendszerei a fenntartható fejlődés szolgálatában.

A fenntartható fejlõdés egyik élharcosaként az LG Electronics az AE (Air Conditioning and Energy Solutions) üzletágán belül folyamatos kutatás-fejlesztési munkát végez, mind a meglévõ technológiák hatékonyabbá tétele, mind pedig a megújuló energiahordozók felhasználása terén.

LED és PLAZMA (PLS) világítástechnika
Az LG már régóta foglalkozik chipek, mikrochipek és különbözõ elektronikai alkotóelemek fejlesztésével és gyártásával (pl. a 6” wafer − a chipek alapanyaga − és a chip-on-board gyártásban világelsõ).
Az elmúlt évben az LG Electronics megszerezte a LED- és PLAZMA (PLS) fényforrás és lámpatest termékeire a hivatalos energiahatékonysági-, minõségi-, biztonsági- és környezetvédelmi tanúsítványokat az európai, kínai, japán és koreai piacokra, amellyel megkezdte környezetbarát üzleti tevékenységét, mint a globális piacon résztvevõ világítástechnikai szolgáltató. Az LG ezzel olyan gyártóvá lépett elõ a világítástechnikai szektorban, amely az alapanyagoktól egészen a boltokba kerülõ késztermékig mindent saját maga fejleszt és gyárt.

LED lámpák
A LED (Light-Emitting Diode = fénykibocsátó dióda) lámpák alkalmazási területe folyamatosan bõvül. A kezdetben fõleg irányjelzésre, dekoratív- és reklámvilágításra használt LED-ek napjainkban betörtek az általános világítás területére is a rohamléptékû termékfejlesztéseknek köszönhetõen, amiben az LG mérnökei is fontos szerepet vállalnak.
Számos elõnyös tulajdonságuk fõként abból fakad, hogy olyan szilárdtest-félvezetõk, amelyek az elektromos energiát közvetlenül fénnyé alakítják át, nagyon jó hatásfokkal. A fényhasznosítás tekintetében a LED lámpák modelltõl és felhasználástól függõen 50-100 lm/W között mozognak, ami többszöröse a hagyományos izzókénak. A LED-ekre jellemzõ kiemelkedõ hatásfok többek között annak köszönhetõ, hogy az elektromágneses sugárzást a látható fény spektrumában adják le, vagyis nem sugároznak az infravörös (IR) és az ultraibolya (UV) tartományban. A roppant kedvezõ fogyasztási mutatók mellett a LED lámpák elõnye a hagyományos izzókkal szemben a hosszú, karbantartást nem igénylõ élettartam. A kisülõlámpákkal szembeni (pl. fénycsõ) elõnye a kisebb méret és hogy nem tartalmaznak a környezetre veszélyes higanyt.  
Az LG széles termékpalettát kínál mind kültéri, mind beltéri világítási megoldások tekintetében, legyen szó akár irodák, éttermek, bemutatótermek, várótermek, vagy épületek megvilágításáról.

Más LED megoldásokkal összehasonlítva az LG LED világítási rendszereinek elõnyei a vállalat által kifejlesztett optikai technológiában, a szabályozott hõelvezetésben és az elektronikus áramkörtervezésben rejlenek. Az LG díjnyertes, 53 wattos LED-lámpás síklapos világítási rendszerével elérhetõ energia-megtakarítás mértéke a hagyományos (pl. izzólámpás) megoldásokhoz képest akár 70% is lehet. Az így készült termékek várható élettartama meghaladja az ötvenezer üzemórát, ami napi tizenkét óra használat mellett tíz évet jelent.

PLAZMA (PLS) lámpák

A világítástechnika legújabb és minden eddigitõl merõben eltérõ változata a PLAZMA (PLS – Plasma Lighting System) lámpa. A PLS lámpa egy plazma emissziós, mikrohullámú kisülésen alapuló fényforrás, ami teljesen egyedi tulajdonságokkal bír. A lámpában lévõ gáz halmazállapotú kénszármazék mikrohullám hatására generál fényt. Az így kapott megvilágítás szinte teljes mértékben visszaadja a Nap által sugárzott, 380-720 nm közé esõ fényhullámhossz tartományt. Mivel a PLAZMA fényforrás majdnem maradéktalanul lefedi a Nap emberi szem által látható színspektrumát, színvisszaadása összehasonlíthatatlanul jobb bármely más típusú fényforrásnál.
A sárga a Nap színspektruma

A PLAZMA lámpa színspektruma              A hagyományos lámpa színspektruma

A PLAZMA lámpák által sugárzott fehér fény sokkal kevésbé terheli meg az emberi szemet, így tökéletes megoldást jelent nagy belsõ terû munkahelyek, raktárak, hangárok megvilágítására. Kivételes színhûségének nagy hasznát vehetik sportcsarnokok, egyéb tv-közvetítésre szánt terek megvilágításánál. A PLAZMA lámpák nagy teljesítményû kültéri és beltéri változatokban is kaphatók.

A hagyományos fényforrások rövidebb élettartamáért nagymértékben felelõs katódszál teljesen hiányzik a PLS típusú lámpákból. A lámpa továbbá nélkülöz minden olyan anyagot, ami elfogyhat, vagy korrodálódhat a fénycsõben, így élettartama a LED lámpákéval vetekszik. Energiahatékony mûködése, hosszú élettartama és alacsony fenntartási költsége hamar visszahozza a kezdeti befektetést.

Városkép hagyományos megvilágításban

Városkép PLAZMA megvilágításban

LG Electronics Magyar Kft.
1097 Budapest, Könyves K. krt. 3/a.
Telefon: 06-1-455-62-05
www.lge.com/hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul