e-villamos online szaklap

A smart gridről

| | |  0 | |

Mostanában egyre többet lehet hallani a smart gridről. Március 9-én a Greenpeace is erről a témáról tartott konferenciát. A rendszer tehát már benne van a köztudatban, de az emberek még igen keveset tudnak róla. Nyugat-Európában már jól működnek az okos hálózatok, nálunk azonban még az első lépés előtt vagyunk. Megkérdeztük Dely Kornélt, az MMK Elektrotechnikai Tagozatának vezetőségi tagját, mi a véleménye a kérdéssel kapcsolatban.

Ön szerint mi az oka, hogy a külföldön elterjedt smart grid alkalmazások nálunk még meg sem jelentek?

A Smart Grid rendszer segítségével - amennyire ismerem - nyomon követhetõ az áramfelhasználás, optimalizálható az energiaszolgáltatás, csökken az energiafelhasználás és így annak költsége, fokozódik a rendszerbiztonság, és mérsékelhetõ a környezetterhelés. Eddig szól az elmélet, és az alkalmazás
elterjed egyre több helyen.
Etõl függetlenül nézzük meg azt a nem ritka helyzetet, ahol ezt bevezethetnék!

Képzeljük bele magunkat egy "szegény-magyarországi" körzetbe, ahol a faluban alig van fizetõ "rendszerhasználó" - régi kifejezéssel "fogyasztó". A közcélú hálózat azonban a teljes nyomvonalon üzemel, mert a legvégén -összefogás eredményeképen - mindig kifizetik a számlát, tehát õket nem kötik le a hálózatról. A kikötött házak a hálózati vezetékre házilagos kivitelben kiépített csatlakozással "vételeznek", amiket persze idõrõl idõre leszednek a hálózati engedélyes szakemberei, majd eltávoznak a helyszínrõl és nem sokkal késõbb már helyreáll a "rend".
Két kérdés vetõdik fel:
- megéri-e ilyen helyeken beruházni?
- van-e annyi pénze egy áramszolgáltatónak, hogy erre költsön pénzt?
A választ nem mûszaki megközelítéssel kell megadni a felmerülõ kérdésekre.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul