e-villamos online szaklap

Gyakori kérdések, közérthető válaszok a LED-ekről

| | |  0 | |

A LED fényforrások már nem a jövő, hanem a jelen ígéretes fényforrásai, melyek általános és munkahelyi világítás céljára felhasználhatók.

Mi a LED?

A LED a fényt kibocsátó dióda általános elnevezése, tehát a LED olyan félvezetõ dióda, amely áram hatására fényt bocsát ki. Az elektronikai ipar már az 1970-es évektõl használja a LED-et, mint kijelzõ fényforrást. Mára a LED technológia az általános világításra is alkalmas eszközöket állít elõ.

 

Milyen széleskörû a LED használata a világítási iparban?

A LED-et széleskörûen használják díszítõ, látvány vagy speciális világítási feladatoknál, beleértve az épületek kivilágítását. A közlekedésben pl. a jelzõlámpáknál, az autók irányjelzõ és hátsó világításánál, az épületek kijáratjelzõ lámpatestjeinél találkozunk piros, zöld és kék LED-ekkel.

 

Miért nem hatékony a LED mûködése a hagyományos lámpatestekben?
Egy LED modul fizikailag talán megfelelõen beilleszthetõ egy meglévõ lámpatest házba, de az nem képes a LED-ben rejlõ elõnyöket kihasználni. A hagyományos házak nem képesek a LED számára oly fontos hõkontrollt biztosítani, ez a feladat döntõen különbözik az izzólámpa vagy a kisülõlámpák egyszerû hûtésétõl. A hagyományos eszközök többségében alkalmazott optikai elemek nem alkalmasak a LED elõnyeinek maximális kihasználására. T5-ös fénycsõ LED csõre cserélése esetén pl. számolni kell a következõkkel: a T5-ös fénycsõ hengerszimmetrikus, nagy felületen egyenletes fénysûrûségû fényforrás. A hozzá kialakított lámpatest ehhez a geometriához, és ehhez a fényeloszláshoz készült az optika kialakításánál, az anyagok és az IP védelem megválasztásánál, a hõtechnikai tervezésnél, érintésvédelem kialakításánál. Ebbe a lámpatestbe LED csõ becserélése csalódást okozhat. A LED elemek inkább pontszerûek, irányított fényt bocsátanak ki, így fénytechnikailag nem illeszkednek a meglévõ konstrukcióhoz, akár komoly káprázást is okozhatnak. A csere kockázatot jelenthet az érintésvédelem szempontjából is. Így készülhet egy megfelelõ eszközbõl csalódást okozó high-tech.

 

Melyek a LED-es világítás elõnyei?
A LED számos elõnyt hoz a világítástechnikai iparba, beleértve a nagy hatásfokot és tartósságot, a többi fényforrásnál jóval hosszabb élettartamot. Mindezek energiamegtakarítást, karbantartás csökkentést, és átfogó költségcsökkenést jelenthetnek a termék élettartama alatt.

 

Szükséges-e a LED-et kicserélni?

Az általános világításban használatos LED modulok többször 10-100 diódából épülnek fel. Ha ezek közül egy-egy mûködésképtelenné válik is, az nem jelenti a teljes egység kiégését, mûködésképtelenségét. Egy LED tehát általában nem ég ki, mint egy normál izzószálas lámpa, így az egyes LED-eket nem kell cserélni. A LED fényárama a hosszú élettartama során fokozatosan csökkenhet.

 

Csökkenthetõ-e a káprázás LED-es lámpatestek felhasználásával?

A káprázás fõ paramétere a fénysûrûség, melynek nagysága függ a fény kibocsátó eszköz méretétõl, optikai kialakításától. A káprázás korlátozása a megfelelõ szint alá nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a LED-es lámpatesteket általános világításra, és képernyõs munkahelyek megvilágítására használjuk. A LED méretei jóval kisebbek és más formájúak, mint a fénycsövek vagy a kompakt fénycsövek. A LED-es lámpatestek ezért reflektoraikban, diffúzoraikban különböznek a hagyományos megoldásoktól, de rendelkezésre állnak azok az eszközök, melyekkel a káprázás korlátozása hatékonyan megoldható.

 

Forrás: Világítástechnikai Évkönyv 2010-11

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul