e-villamos online szaklap

II. LED Konferencia

| | |  0 | |

A konferencia mottójául a következő mondatot választották: Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában! A kétnapos tanácskozás végén úgy tűnt, hogy a résztvevők meg is találták. Jó lenne, ha a döntéshozók is megszívlelnék az elhagzottakat.

A MEE Világítástechnikai Társaság és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara szervezésében február 1-én és 2-án került sor a II. LED-es konferenciára.

 

A meghirdetett konferencia célja: a LED-ek és az alkalmazástechnika lehetõségeinek megismertetése; megvalósult világítási rendszerek bemutatása; a felhasználás jelenlegi korlátainak ismertetése; együttgondolkodás a LED-ek adta lehetõségek mûvészi felhasználóival; a fénytechnikai és mûszaki jellemzõk méréstechnikájának pontosítása; a színtani és termikus paraméterek tisztázása; valamennyi téveszme eloszlatása, amelyet sokan szakmai ismeretek hiányában terjesztenek a LED-ekrõl.

 

A konferencia kísérõje volt a LED kiállítás - bel- és külföldi cégek részvételével – melynek keretében lehetõség nyílik a témával foglalkozó vállalkozások termékeinek és szolgáltatásainak ismertetésére.

 

Az egyetem nagy elõadója több száz résztvevõvel telt meg, akik érdeklõdéssel hallgatták a színvonalas elõadásokat. A konferencia védnökségét dr. Nagy Andor országgyûlési képviselõ, az Országgyûlés Fenntartható Fejlõdésért Bizottságának alelnöke vállalta. Bevezetõ elõadásában hangsúlyozta, hogy az induló Széchenyi terv fontos célja a zöld gazdaság fejlesztése, s ezen belül nagy hangsúly esik a kültéri világításra is.

 

Az elõadók különbözõ szemszögbõl vizsgálták a LED-eket. A számtalan elõnyük mellett kiemelték, hogy a LED nem csodaszer, nem kell és nem is lehet mindenütt alkalmazni. A meglévõ rendszereket sok helyen nem éri meg lecserélni, mert túl drága lenne. A jobb világítás nagyon összetett kérdés, ami még számos kutatást igényel. Az egyetem is részt vesz egy ezzel kapcsolatos EU-s kutatásban. Oda kell figyelni a LED világítás kékes fényére, amit ha nem megfelelõen használnak, akkor akár káros is lehet. A szakemberek felhívták a figyelmet a hiányzó közvilágítási törvényre, aminek bevezetése sok problémát oldana meg.

 

A konferencián elhangzott legérdekesebb elõadásokat folyamatosan közöljük.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul