e-villamos online szaklap

EL-TECH Center, elektrotechnikai tudásközpont Újpesten

| | |  0 | |

Farkas Zoltán, Rózsás Katalin és ifj. Farkas Zoltán tervei alapján épült fel Újpest ipari parkjában egy magas színvonalú technológiának otthon adó épületegyüttes, az elektrotechnikai tudásközpont.

Az EL-TECH Center – Elektronikai Technológiai és Teszt Center – épületében a legmodernebb technológiák használatára nyílik lehetõség az elektronikai kutatás, fejlesztés, gyártás és tesztelés területén. A magáncégek összefogásával létrehozott 11.000 m² alapterületû tudásközpontban nagytisztaságú antisztatikus szerelõhelyiségek, a legmodernebb mûszerekkel felszerelt elektronikus és mikrohullámú mérõlabor, klímavizsgálati helyiség, EMC mérõszoba, a repülõgép-fedélzeti és ûrtechnológiai berendezések teszteléséhez szükséges vibrációs labor, a legkorszerûbb CNC megmunkálóközponttal felszerelt mechanikai gyártómûhelyek mellett élvonalbeli lézertechnológiai berendezések, valamint optikai mérõmûszerek találhatók, az épület tetején pedig távvezérelhetõ mûholdvevõ és vezérlõ állomás áll rendelkezésre.

Ez a tudásközpont egyben inkubációs feladatot is betölt, teret és lehetõséget ad a kis- és közepes vállalkozásoknak, a most létrejött, nagy növekedési képességû cégeknek az elindulásra, valamint az európai high-tech iparba és a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekbe való tényleges bekapcsolódásra is. Tervezõi cél volt egyrészt ezen magas technikai szintû tevékenységekhez és az önálló társaságok együttmûködéséhez az ideális körülmények biztosítása, másrészt ennek az épület formálásban történõ megjelenítése.

A beruházás Újpesten, a nagyrészt beépült ipari parkban, az Ipari park utca és az Íves út találkozásánál valósult meg. Az építési telket három oldalról utcák határolják. Az épület három tömbjének az utcavonalakat követõ legyezõ szerû elhelyezése megnyitja az átriumként kezelt belsõ udvarokat. A tömbök tagolása nem csupán építészeti eszköz egy ritmus kialakítására, hanem ez teszi lehetõvé a természetes bevilágítás biztosítását. A fõbejáratot is tartalmazó középsõ egység hangsúlyát kiemeli annak eggyel növelt szintszáma és zárt tömege.

Az épület három fõ tömbjét (A, B, C) és összekötõ szárnyait (K1, K2) szintenként folyosó kapcsolja össze. A három egység önálló bejárattal, lépcsõházzal, 2-2 felvonóval rendelkezik. Ez a szerkezeti elrendezés teszi lehetõvé, hogy az épületben hasonló szakterületen tevékenykedõ, de önálló vállalkozások zavartalanul együttmûködhessenek.

A földszinten helyezkednek el a prototípusok gyártására és a speciális laboratóriumi vizsgálatokra szolgáló üzemi géptermek. Üzemi területek, laborok, kis sorozatú mikroelektronikai berendezések összeszerelésére szolgáló helyiségek az I. emeleten is találhatók. A további emeleti szintek elsõdlegesen irodai jellegû kutató-fejlesztõ tevékenység végzésére szolgálnak. A földszinten közös használatú a konferencia terem, valamint a 300 adagos fõzõkonyha és étterem. A létesítmény környezettudatos elvek figyelembevételével, megújuló energiával, 600 kW-os geotermikus fûtõ-hûtõ rendszer használatával üzemel.

Az épület monolit vasbeton váz- és födémszerkezettel készült. Külsõ megjelenésében az alumínium szerkezetû üvegfelületek, a vékonyvakolattal burkolt homlokzati hõszigetelõ rendszer, és a kiemelt részeken alkalmazott travertin kõburkolat a meghatározó. Az épületegyüttes változatos tömegképzését erõsíti a felületek, síkok eltérõ anyaghasználata.  

Forrás: www.epiteszforum.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul