e-villamos online szaklap

Megújuló programok az USA-ban

| | |  0 | |

Az US Department of Energy (DOE) 22 millió USD költségkeretet biztosít közösségek számára, a megújuló energetikai fejlesztésekre. További 52,2 millió USD áll rendelkezésre koncentrátoros szoláris erőművi létesítményekre, és 14 millió USD szélenergia-projektekre.

Az American Clean Energy and Security Act (HR 2454) jóváhagyásával az USA kongresszusa - Al Gore hangsúlyozott támogatásával - a következõ fõ célokat tûzte ki:
- a káros emisszió 17%-os csökkentése a 2005-ös szintrõl 2020-ig, és 83%-os csökkentése 2050-ig,
- a villamosenergia-termelés 2020-ban legalább 15%-ban megújuló energiaforrások alkalmazásával történjen, és további 5%-os kapacitás legyen nyerhetõ az energiatermelés és -felhasználás hatékonyságának növelésével,
- az újonnan alapított Clean Energy Development Administration 7,5 milliárd USD-ral támogatja a privát vállalkozókat a környezetkímélõ energetikai technológiai beruházásokban,
- az USA költségvetése 500 millió USD támogatást nyújt a tiszta és a megújuló energetikai projektekre.

R. Resch, a Solar Energy Industry Association (SEIA) elnöke szerint az USA bizalma a napenergiaipar irányában az utóbbi években erõsen növekedett: a PV-ipar növekedése az utóbbi évben 82, a szoláris melegvíz-termelésé pedig 50% volt. A SEIA a következõ években 100 000 szoláris munkahely létesítését várja.
A Clean Energy and Climate Bill szervezet - a szenátussal egyetértésben - be kívánja vezetni a nemzeti megújuló energetikai szabványt, és olyan nemzeti programot fog indítani, amely alapot adhat az államok számára a megújuló energetikai és energiahatékonysági projektek támogatására. A cél: jogosultság a szoláris alkalmazásokra otthonok és vállalatok (kereskedelem) számára; hálózatra csatlakozás, betáplálás mérése és kifizetése; versenyképes környezet; az állami földek hasznosítása; új kapcsolatok és hálózatok; szoláris villamos energia vásárlása a közmûvektõl; ellátás a villamos ipar részérõl.

Az American Solar Energy Society felmérése szerint az USA-ban 2030-ig 4,5 millió új munkahely teremthetõ a klímaváltozás elleni védelmet szolgáló, megújuló energetikai és energiahatékonysági szektorokban.

Az US Department of Energy a tiszta és megújuló energiaforrások hasznosításának elõsegítésére - elosztott hálózati rendszerek alkalmazásával - hullámerõmûvi, óceán-termikus erõmûvi, koncentrátoros naperõmûvi kisteljesítményû megoldások fejlesztését tûzte ki célul, és az American Recovery and Reinvestment Act támogatásával 125 projektre, 107 kisvállalkozásnak mintegy 18 millió USD támogatást nyújt.

Az US Department of Energy megbizásából a 3TIER Pacific North West vállalkozás 178 millió USD költségkeretet kapott demonstrációs célú, regionális elosztó villamos hálózatok kutató-fejlesztõ tevékenységére. A cél: 60 000 fogyasztó ellátása Idaho, Montana, Oregon, Washington és Wyoming államokban.

Barack Obama, az USA elnöke 3,4 milliárd USD költségkeretet hagyott jóvá az USA villamos elosztóhálózatának fejlesztésére. A támogatás részét képezi az American Reinvestment and Recovery Act projektnek. A projekt teljes költségkerete 8 millliárd USD.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul