e-villamos online szaklap

Egyedi lámpatest új villamos termék?

Hírek |

Érdekes kéréssel fordultak az MMK-ELT elnökségéhez. Vajon egy egyedi tervezésű lámpatest, ami a kereskedelmi forgalomban nem kapható, új villamossági terméknek minősül? Vagy csak akkor, ha sorozatgyártásba kerül? Az alábbiakban közöljük a tagozathoz eljuttatott kérést, valamint az MMK hivatalos válaszát.

Fémipari szakvásár Németországban: wire és Tube

Hírek |

2018. április 16-20-a között nyitja meg kapuit Düsseldorfban két világvásár: a wire Nemzetközi Huzal- és Kábelipari és a Tube Nemzetközi Csőipari Szakvásár.

Mérőhely kiépítésének alapvető szabályai

Hírek |

A mérőhelyek kialakításakor a tipizált, tömeges esetekre vonatkozóan a szolgáltatók ajánlásokkal élnek, melyeket betartva nem szükséges egyedi eljárást kezdeményezni. Nézzük át szerelői szemmel, hogy mire kell figyelni az ELMŰ-ÉMÁSZ területén a mérőhelyek kialakításakor, bekapcsolásakor az adott eljárások tekintetében.

Megújult az e-villamos

Hírek |

Korszerű külsővel és Facebook támogatással újult meg az e-villamos, az Elektrotechnikai tagozat hírportálja. Immár mobiltelefonon és tableten is könnyen, egyszerűen, átláthatón kezelhető a honlap.

Emlékeztető az elnökségi ülésről

Hírek |

Megtartotta kibővített elnökségi ülését az MMK ELT 2018. február 22-én, a Magyar Mérnöki Kamara Angyal utcai székházában.

Magyar Mérnöki Kamara – elnöki évértékelő

Hírek |

2017 májusában új vezetés lépett a Mérnöki Kamara élére. Az új elnök, Nagy Gyula és az elnökség sok megoldandó feladattal indította el az év második felét. Ezek a 2017. évi tisztújítást követő események – eredmények – nem csupán a kamara tagjaira vannak, lehetnek hatással, hanem országos szinten is közvetlen kihatással bírnak alapvető fejlesztési, beruházási folyamatokra.

Autonóm jármű mesterszak indul szeptemberben

Hírek |

Két új mesterképzés lesz elérhető egymást kiegészítve a BME-n és az ELTE-n ősztől, amelyekre már jelentkezhetnek a hallgatók. A szakokat sajtótájékoztatón mutatták be.

TÁMOGATOTT CIKK

Tűzálló kábeltartó-szerkezetek az OBO Bettermanntól

Tűzálló kábelrendszerek szerepe a tűzvédelmi rendszerek működőképesség-megtartásában

Hírek |

A tűzvédelemben egyre nagyobb súllyal jelennek meg az aktív tűzvédelemi rendszerek, melyek működtetésükhöz villamos energiát igényelnek. Ezeknek a rendszereknek – a biztonsági világítástól a gépi hő- és füstelvezetésen át a tűzoltó felvonókig – közös jellemzője, hogy az energiaellátást és/vagy a kommunikációt villamos vezetékrendszer biztosítja. Tekintve, hogy a tűzvédelmi rendszereknek tűz esetén kell működniük, értelemszerűen a tűzvédelmi rendszerek működtetésében szerepet játszó villamos vezetékrendszerektől is elvárjuk, hogy – egyes részeik – tűz közvetlen hatásának kitéve is képesek legyenek feladatuk ellátására. Az ilyen villamos vezetékrendszereket nevezzük szakszóval tűzálló kábelrendszereknek.

TÁMOGATOTT CIKK

Sylvania Curvelyte

Teremtsen speciális munkahelyi légkört a Sylvania új, irodai lámpatestével!

Hírek |

A Sylvania CURVELYTE egyedülállóan ívelt alakjának köszönhetően innovatív és esztétikus megoldást kínál irodai környezetbe. Tiszta, éles, karcsú megjelenése a piacon egyedülálló.

Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

Továbbképzés a BPMK szervezésében

Hírek |

Mi változott meg? Mi az új? Hol jelent meg? Mit vontak vissza? Minek a helyébe lép? Mit módosítottak? - ezek a legfontosabb kérdések az új rendelettel kapcsolatban.

Búcsú Barsiné Pataki Etelkától

Hírek |

2018. március 2-án, pénteken 14:30 órakor a budapesti Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra a hazai mérnöktársadalom meghatározó egyéniségét, Barsiné Pataki Etelkát.

T-sorozatú leágazódobozok az OBO Bettermanntól

Cikkek |

A T-sorozat az OBO egyik legsokoldalúbb és legváltozatosabb termékcsaládja, amely minden felhasználási területhez ideális megoldást kínál. Az OBO fejlesztői kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, az optimális falvastagság és szilárd konstrukció kialakításával olyan leágazódobozokat hoztak létre, amelyek a legkeményebb feltételek között is biztonságosan alkalmazhatóak. A leágazódobozok UV-álló, halogénmentes polipropilénből készülnek, anyaguk nem tartalmaz fluort, klórt és brómot.

Egyre több háztartási méretű kiserőmű épül

Cikkek |

Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes – közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Ki lesz a fény mestere?

Hírek |

Hamarosan lezárul a „Fény Mestere Díj 2017 ” pályázat, közeleg a beadási határidő. A beadott pályaművek automatikusan pályáznak a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának „Fénytechnikai Tervezés 2017” különdíjára. Az alábbiakban a Fény Mestere Díj alapítójának, Böröcz Sándornak gondolatai olvashatók.

Évkönyvek 2018

Hírek |

Évről évre megjelennek a kedvelt német műszaki zsebkönyvek a Hüthig GmbH gondozásában. Az új kiadványokról rövid összefoglalás keretében a továbbiakban adunk tájékoztatást.

Épül Lengyelország első digitális alállomása

Cikkek |

Lengyelország legnagyobb áramszolgáltatója, a TAURON Dystrybucija S.A. a délnyugat-lengyelországi Oborniki Śląskie városában működő 110 kV alállomás korszerűsítésre adott megbízást az ABB-nek. A felújítást követően ez lesz Lengyelország első digitális alállomása.

Teljes körű villámvédelmi anyagkiírás az OBO TS online szoftverrel

Hírek |

2016 végén készült el az OBO anyagkiíró szoftvere. Az ingyenesen, regisztráció nélkül használható online program immár 26 témakörben több mint 250 típusmegoldást tartalmaz, a tűzálló kábeltartó-szerkezetektől a padlódobozokon át a villámvédelemig, lefedve a villamos kivitelezés jelentős részét.

Új témákkal és 2600 kiállítóval tör sikerre a Light + Building 2018 szakvásár

Hírek |

A Frankfurtban rendezett Light + Building jelmondata: Hálózatba kapcsolt – biztonságos – kényelmes. Ezzel az új vezértémával, új kiemelt témakörökkel, egy új különbemutatóval és egy újabb csarnokszinttel várja látogatóit a vezető világvásár 2018. március 18–23. között.

Világítástechnikai szakmérnök képzés az OE-n

Cikkek |

Magyarországon évtizedek óta egyedülállóan az Óbudai Egyetemen (és annak jogelődjein) folyik célirányos posztgraduális világítástechnikus képzés. Ennek célja, hogy a jelentkezők olyan világítástechnikai alapismeretek birtokába jussanak, amivel könnyedén el tudnak helyezkedni a világítástechnikát érintő gyártói, tervezői, forgalmazói, kutatói, üzemeltetői és alkalmazástechnikai területeken.

Beszámoló a 2014. január – 2017. január közötti időszak tevékenységéről

Összefoglalás

Cikkek |

A tagozat tevékenységét az MMK Ügyrendje, illetve a tagozati Ügyrend szerint végezte.

Megtartotta tisztújító taggyűlését az Elektrotechnikai Tagozat

Hírek |

A tagság elsöprő többséggel választotta újra elnökének Kun Gábort. Az ülésen meghívott vendégként részt vett Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, valamint Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke is.

Állásfoglalás: koordinált túlfeszültségvédelem

Hírek |

Az épületek használatba vétele során a Műszaki Biztonsági Hatóság által lefolytatott eljárás ad aktualitást a koordinált túlfeszültségvédelemmel kapcsolatos állásfoglalásnak.

Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése

Cikkek |

A jövő kihívásairól kérdeztük az elektromos járművek üzemeltetési lehetőségeit vizsgáló műegyetemi kutatócsoportot.

BIM alapú tervezés

Cikkek |

Az Elektrotechnikai tagozat felkért szerzőcsoportja által elkészült a „BIM alapú tervezés” című útmutató, mely különös tekintettel a BIM építményvillamossági tervezési vonatkozásaival foglalkozik. Az anyag további gyakorlati ismeretek szerzésével bővülni fog.

TÁMOGATOTT CIKK

Sylvania Radiance

Hírek |

A Sylvania megváltoztatja a LED lámpákról alkotott képet az új ToLEDo™ Radiance termékcsaládjával.

Tervezőként a nagyvilágban

Kosztolányi Zoltán villamosmérnök

Cikkek |

Villamosmérnökként bejárta a világot, nagy feladatokban vállalt oroszlánrészt, tapasztalatait, tudását másokkal is megosztja. Kosztolányi Zoltán tervezett itthon, Dél Afrikában, Új-Zélandon, Ausztráliában, a Közel Keleten. Specialitása a klinikák, kórházak, az olaj és gázipari projektek, aranybányák, magasházak, bevárárló központok stb tervezése és kis időre hazahozta szakmai sorsa – a meg nem épült Nabucco gázvezeték projektnek egyik felelőse volt. A színes életút minden részletét ismertetni több nap is kevés lenne, azonban egy órába sűrítve a legfontosabbakat összegeztük. Ezen kívül fontos összefüggésekre, különbségekre is rávilágított Kosztolányi Zoltán, a hazai és a külföldi tervezési gyakorlat kapcsán.