Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
256 szavazat:
Korszerű igazolvány segíti a mérnököket
(2015. október 28.)


Bevezeti tagjainak novembertől a mérnökkártyát a Magyar Mérnöki Kamara. A szakemberek igazolására szolgáló, személyre szóló, aláírással ellátott plasztikkártyát 19 ezren kapják meg térítésmentesen a területi kamaráktól. A kártyának a közbeszerzéseknél is fontos szerepe lesz, valamint megkönnyítheti tulajdonosának az ügyintézést.
252 szavazat:
NE cserélje lámpatestében a T8-as fénycsövet T5-re!
(2012. március 07.)


(avagy 8. hírlevélben közölt téveszmék eloszlatása)
Az e-villamos 8. hírlevelében megjelent a „Világítás korszerűsítése az önkormányzati épületekben” című írás nagyon sok világítástechnikával professzionális szinten foglalkozó kollega felháborodását eredményezte.
216 szavazat:
VITERA
(2010. szeptember 27.)


Miért nincs ma valódi villamos tervezői oktatás egyetemeinken: Mit lehet tenni az ügyben? Dely Kornéllal, az Elektrotechnikai Tagozat felsőfokú szakirányú oktatási felelősével beszélgettünk egy megoldási lehetőségről, a Villamos Tervezési Alapismeretek című anyagról, koncepcióról.
198 szavazat:
Kötelező modul
(2012. június 11.)


Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmet a kamarai „kötelező szakmai képzés” keretein belül az alábbi - időszerű - képzésekre, amelyek megtartására az év folyamán több alkalommal kerül sor budapesti helyszínen.
180 szavazat:
H hőszivattyús tarifa
(2010. november 10.)


Az ELMŰ-ÉMÁSZ területen bevezetett GEO tarifa párja az idei fűtési idénytől a H tarifa, ami hőszivattyús berendezésekre vehető igénybe az ország egész területén, fűtési céllal. Cikkünkben az igénylés folyamata és egyéb gyakorlati teendők szerepelnek.
170 szavazat:
Világítástechnikai évkönyv 2010-2011
(2011. január 10.)


A világítási kultúra terjesztését, fejlesztését szolgálja a Világítástechnikai Társaság immár nyolcadik évkönyve, amelyet ez alkalommal is szakmai ismeretterjesztésnek szántak a cikkírók és a szerkesztő.
165 szavazat:
Épületvillamosság
(2012. január 26.)


Bővített és korszerűsített kiadásban jelent meg az ÉPÜLETVILLAMOSSÁG szakkönyv.
164 szavazat:
Kompakt fénycső elektromágneses sugárzásának néhány élettani hatása I.
(2011. március 07.)


Az ember közvetlen környezetében számos készülék üzemel amely elektromágneses teret gerjeszt (EMF – Electro Magnetic Field). Joggal gondolhatnánk, hogy azok a berendezések emittálnak a legnagyobb teljesítménnyel a környezetükbe, amelyek működésének lényege az EMF gerjesztése, mint például a mikrohullámú sütő, a WIFI rooter vagy a mobiltelefon. Magunk sem gondoltuk, hogy vizsgálataink során egy fényforrástól kapjuk a leg intenzívebb és jelentős élettani hatást kiváltó, „háztartási” EMF terhelést.
161 szavazat:
Gagyik a villanyszerelésben
(2011. január 25.)


A munkavédelem és a szerelés területéről szemezgettük képeinket, érdemes beléjük pillantani.
157 szavazat:
A kismegszakítókról
(2011. december 13.)


A kismegszakító a rövidzárlat és a túlterhelés elhárítására szolgáló alapvető védelmi készülék. A védelmi készülék megkülönböztetett, szakszerű viszonyulást és bánásmódot igényel!
154 szavazat:
Szaporodó csodák a fűtéstechnikában
(2013. május 28.)
147 szavazat:
Pluszköltség a jogosultságoknál
(2010. október 26.)
145 szavazat:
Megújult a Villanyszerelők Lapjának fórumoldala
(2011. november 23.)


Nagy örömmel tudatjuk, hogy egy régóta húzódó probléma végére sikerült pontot tennünk azzal, hogy a Villanyszerelők Lapja fóruma új köntösbe bújva teljesen megújult!
144 szavazat:
Szélenergia hasznosítása felületi hullámokkal
(2010. szeptember 22.)


Kókai Dénes találmánya a tavalyi őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron Szent Jeromos kupát, a Zágrábi ARCA kiállításon ezüstérmet, Nürnbergben megújuló energia nagydíjat, decemberben a szöuli nemzetközi innovációs vásáron aranyérmet nyert. A találóan szélvitorlának elnevezett szerkezet a szél mozgási energiáját alakítja át gyors, alternáló mozgássá, amely villamos áram előállítására használható.
142 szavazat:
Kamarai tagdíj
(2011. február 02.)
142 szavazat:
Miniszteri nem az MMK elnökségi határozatra
(2011. február 14.)


Talán emlékeznek még olvasóink a 25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozatra, amely plusz húszezer forintos költséget rótt a kamarai tagokra. Ezt kifogásolta meg Zöhls András kollégánk, majd Szőllőssy főtitkár úr negatív tartalmú válasza után Pintér Sándor miniszterhez fellebbezett. A történet vége: a miniszter neki adott igazat.
141 szavazat:
Az országos regisztrált villanyszerelői rendszer
(2010. november 03.)


A rendszer jelenlegi helyzete és jövőbeli tervek. Etikai kódex bevezetése. Az MEE VET egyéb tevékenységei.
138 szavazat:
A villamosipar hírességei 4. Kandó Kálmán
(2011. március 01.)


Egerfarmosi és sztregovai doktor Kandó Kálmán (Pest, 1869. július 8. – Budapest, 1931. január 13.) magyar mérnök, a nagyfeszültségű háromfázisú váltakozóáramú vontatás első alkalmazója mozdonyoknál, a fázisváltó kidolgozója, a vasút-villamosítás úttörője.
137 szavazat:
Magyarországi földgáz és elektromos energia árak
(2011. április 12.)


Május végén jelent meg ”Környezet és energia” címmel az EUROSTAT uniós statisztikai hivatal elemzése a 2009-es év energia helyzetéről. A kiadványban két energiahordozó, a földgáz és az elektromos energia árának aktuális állapotát és a változások irányát mutatja be, a háztartási és a termelő szektorban. Talán az itt olvasható adatok is erősítették a Kormányt, hogy ezeknek az energiahordozóknak az árát, legalább is a lakossági szektorban időlegesen, amíg a jelenlegi helyzetet áttekinti, befagyassza.
137 szavazat:
Közlemény az új OTSZ villámvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban
(2011. október 05.)


Szeptember 6-án a Magyar Közlönyben megjelent az új OTSZ, a 28/2011. (IX. 6.) BM Rendelet. A hosszas vajúdás (majd 3 év) után megszületett OTSZ a hatálybalépésig rendkívül rövid átmeneti időt hagyott: előírásai október 6-ától kötelezőek.
136 szavazat:
Nem minden LED, ami fénylik
(2011. március 29.)


Dicsérni akarom a LED-et, nem temetni. De dicsérni valós adatok alapján fogom, nem hiedelmek, legendák és kereskedelmi érdekek szerint.
136 szavazat:
Feltámad-e még a Nagymarosi Vízlépcső?
(2011. május 23.)


Az utolsó stációhoz ért az EU Duna Stratégia tárgyalása. A soros magyar elnökség vezetésével olyan változat kerülhet véglegesítésre, amely mind az EU, mind Magyarország számára súlyos hátrányokat okoz.
135 szavazat:
Levegő-víz hőszivattyúk
(2011. augusztus 23.)
135 szavazat:
Tudnivalók a regisztrációról, hozzászólásokról, tetszésekről
(2011. szeptember 07.)
134 szavazat:
Napirenden a tűzvédelmi tervezői jogosultság bevezetése
(2010. október 26.)


A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének (TMKE) kezdeményezésére a Magyar Mérnöki Kamarában egyeztetés kezdődött a tűzvédelmi tervezői jogosultság bevezetésének szükségességéről, lehetőségéről.
134 szavazat:
Jogosulatlan tervezés
(2010. november 05.)


Kiss Sándor úrnak a Magyar Mérnöki Kamara elnökéhez eljuttatott, 2010. május 03-án kelt - a villamos fogyasztói csatlakozó berendezések jogosulatlan tervezésével kapcsolatos - beadványra az Elektrotechnikai Tagozat és az Energetikai Tagozat Villamosenergetikai Szakosztálya az alábbi választ fogalmazta meg.
134 szavazat:
Ajánlott Műszaki Megoldások előkészületben 3. rész
(2011. január 31.)


A V-AMM 1-041 célja, hogy tisztázza az általánosan „biztonsági világítás”-nak nevezett rendszerek létesítésének irányelveit. Ez az ajánlás – részletes műszaki szabályozás hiányában – segítséget nyújt a jogszabályi előírások teljesítéséhez és a mérnöki szemléletmód alkalmazásához.
132 szavazat:
Háztartási méretű kiserőmű
(2010. november 17.)


A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága és a csatlakozási módja van szabályozva, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok is létrehozhatnak.
130 szavazat:
Napelemes rendszerek
(2010. július 29.)


A napelem-technológia összefoglalása, múltja, jelene és lehetséges jövője. Mire kell odafigyelni vásárláskor, tervezéskor, telepítéskor és használat közben.
129 szavazat:
Mitől függ a kreditpont?
(2010. szeptember 06.)


Miért kapunk X cég rendezvényén 0,5 pontot, miközben Y-éknál 2-t? Ki, mi minősíti, és legfőképpen hogyan az adott továbbképzést? Olvasóinkat – érthető módon – nagyon érdekli a téma, erről szól írásunk, melynek véges aktualitást ad az, hogy épp most folyik a rendszer úgymond szabványosítása, reformja.
129 szavazat:
A háztartási méretű kiserőműi rendszerek kisfeszültségű közcélú hálózatra történő csatlakozási lehetőségéről
(2011. március 07.)


A folyamatosan növekvő energiaárak hatására egyre több ember fejében megfordul a gondolat: hogyan tudna spórolni, hogyan lenne lehetséges – akár nemzetgazdasági, akár egyéni szinten – csökkenteni energiafüggőségét. Az alábbiakban közölt megoldás az egyik módja lehet annak, hogy egy közgazdaságtani értelemben is jó üzletnek minősülő befektetés keretében, akár mint önkormányzat, akár magánszemélyként vagy gazdasági társaságként gátat szabjunk az egyre dráguló energiaáraknak.
127 szavazat:
Nyílt levél a Magyar Mérnöki Kamara tagjaihoz
(2010. augusztus 27.)


A kamara elnök-asszonyának felhívása az Új Széchenyi Terv minősítésére, véleményezésére.
127 szavazat:
Fénycsőhulladék-feldolgozó üzem Mezőkovácsházán
(2012. április 24.)


Március elején a magyar–román határ közelében fekvő településen üzembe helyezték Európa legmodernebb fénycsőhulladék-feldolgozó üzemét. A beruházás egy magyar–román EU-s projekt részeként, közel félmilliárd forintból valósult meg.
125 szavazat:
Új napenergia-technológia
(2010. július 29.)


A The Wall Street Journal rövid tudósításban számol be a napenergia-hasznosítás új formájáról. Az olasz ENEL SpA. 5 MW teljesítményű, gőzturbinával hajtott generátort fog üzembe helyezni a Szicíliában lévő Priolo Gargallo városában. A szükséges gőzt úgy állítják elő, hogy parabolatükrök segítségével fókuszált napsugarakkal ún. adszorbercsöveket hevítenek, az ezekben a csövekben lévő só a hő hatására megolvad, és ez a felhevült folyadék fejleszt gőzt.
125 szavazat:
Hálózatfejlesztés
(2010. október 20.)


2010. szeptember 10-én került sor az Energetikai Szakkollégium őszi féléves programjának harmadik előadására. Az előadás témája a hálózatfejlesztés, valamint a távvezeték építési technológiái voltak. Az előadást Kovács Zoltán, az OVIT Zrt. Távvezeték Létesítési Üzem vezetője tartotta meg.
125 szavazat:
II. LED Konferencia
(2011. március 01.)


A konferencia mottójául a következő mondatot választották: Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában! A kétnapos tanácskozás végén úgy tűnt, hogy a résztvevők meg is találták. Jó lenne, ha a döntéshozók is megszívlelnék az elhagzottakat.
125 szavazat:
Kompakt fénycső elektromágneses sugárzásának néhány élettani hatása II.
(2011. március 07.)


Cikksorozatunk második, egyben befejező része, melynek témája a fénycsövek egysejtűekre, hímivarsejtekre való hatása, illetve a konklúziók levonása.
125 szavazat:
MMK Elektronikus Vagyonvédelmi Szakosztály újjáalakulása
(2012. május 10.)


A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Elektrotechnikai és Épületvillamossági Szakmai Tagozat, Elektronikus Vagyonvédelmi Szakosztálya 2012. március 20-án taggyűlést tartott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán. A taggyűlés egyetlen feladat az új elnökség választása volt.
125 szavazat:
Szabványkivonatok
(2012. augusztus 07.)
125 szavazat:
OTSZ és kamara
(2013. január 29.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat Minősítő Bizottság állásfoglalása a norma szerinti villámvédelmi berendezések tervezésére vonatkozó jogosultság megadásáról
124 szavazat:
Felhívás
(2010. szeptember 09.)


A villamos Műszaki Ellenőrök (ME) és Felelős Műszaki Vezetők (FMV) részére (akik már levizsgáztak vagy még a vizsgák előtt állnak).
123 szavazat:
Új erősáramú gyártóbázis Magyarországon
(2010. október 05.)


Nem túl gyakori, hogy hazánkban valamit gyártsanak, nálunk inkább csak eladni szokás a dolgokat. Éppen ezért dupla öröm, ha ennek ellenkezőjére látunk példát.
123 szavazat:
A LED a jövő egyik fényforrása
(2011. március 01.)


Napjainkban nincs talán még egy olyan műszaki újdonság, amelyről annyi szó esnék, mint a fényemittáló dióda (Light Emitting Diode), vagyis a LED. Sajnos az írott és elektronikus médiában nem egy olyan közlemény is megjelenik, amely nemhogy a szakszerűséget nélkülözi, hanem téves információt is terjeszt.A Magyar Elektrotechnikai Egyesületen belül működő Világítástechnikai Társaság feladatának tekinti, hogy minden profiljába vágó kérdésben szakszerű tájékoztatást nyújtson; ez indokolta jelen cikk megírását.
123 szavazat:
Az ABB Magyarországon
(2012. január 26.)


20 év innováció az automatizálás és energiahatékonyság területén; 200 milliárd forint árbevétel az elmúlt két évtizedben.
122 szavazat:
Ajánlott Műszaki Megoldások előkészületben
(2011. január 17.)


A 2007 szeptemberében megalakult Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottság (ETMb) 2008 januárjában adta ki az első Ajánlott Műszaki Megoldást V-AMM 01-001:2008 jelzettel, a tűzálló kábelrendszerek témakörében. Az eltelt három év egyrészt igazolta a létjogosultságát hasonló szakmai ajánlások kidolgozásának, másrészt szükségessé tette a tűzálló kábelrendszerekre vonatkozó ajánlás átdolgozását, korszerűsítését.
122 szavazat:
LED-es parkvilágítás
(2011. március 29.)


A jelenlegi közvilágítási hálózaton üzemelő parkvilágító lámpatestek meghatározó része hengeres, kúpos vagy gömb alakú burával ellátott dekoratív megjelenésű világítási berendezés, amelyet általában az esztétikai forma alapján választanak ki. A legtöbb lámpatest olyan fényeloszlással rendelkezik, amely a kibocsátott fény bizonyos részét a környezet, a fák, bokrok, épülethomlokzatok derítésére fordítja.
122 szavazat:
Ingyenmunka
(2012. június 20.)
121 szavazat:
Drága képzések?
(2010. szeptember 13.)


Kun Gábor elnök a szaklapot bemutató levelére már érkezett is egy reagálás, ami túl azon, hogy örömét fejezi ki a lapindulás okán, a kamarai képzési rendszert illeti kritikával. A levelet, melynek végére egyelőre egy törvényi hátteret tudtunk illeszteni, itt olvashatják. Várjuk a további reakciókat.
121 szavazat:
Épületenergetikai és beruházás-lebonyolítói
(2011. január 05.)
120 szavazat:
Főmérnöki rendszer
(2010. július 29.)


A főmérnöki rendszer ügyében Kovács István MMK alelnök komoly erőfeszítéseket tesz. Cikkünkben arról olvashatnak, hogy szűkebb pátriájában, Győrben hogy sikerült megvalósítani egy mindenki számára nagyon hasznos formációt.
120 szavazat:
A hazai fotovillamos szektor fejlesztési lehetőségei
(2010. szeptember 22.)


A fotovillamos szektor piaci teljesítménye az elmúlt években átlag 35%-kal nőtt világszerte, Magyarországon ennek a folyamatnak egyelőre nyoma sincs. A hazai fotovillamos energiahasznosítás még gyerekcipőben jár. Bár földrajzi adottságaink kiválók, a versenyképességet meghatározó és ma az európai szinttől elmaradó támogatási rendszer miatt a magyar piac kialakulatlan.
120 szavazat:
Az energiatárolás fontossága
(2011. április 12.)


Ma már jóformán minden nap arról hallunk és olvasunk, hogy milyen fontos kérdéssé vált az: energia (hő és villamos) előállítása – miből, hogyan, mennyiért és mennyire szennyezi a környezetet már a kitermelés (például a tenger alatti csővezeték törése, és a felhasználás területén például az üvegházhatású gázok kibocsátása) során; a megtermelt hő- és villamos energiát mennyire hatékonyan, gazdaságosan tudjuk felhasználni; a fogyó és egyre dráguló hagyományos energiahordozókat hogyan, milyen ütemben tudják pótolni, kiváltani a megújuló energiaforrások.
120 szavazat:
Automatika-tervezés
(2011. november 28.)
120 szavazat:
Nagykorúsíthatjuk a MÉDI-t!
(2012. október 04.)
120 szavazat:
Felhívás a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata tagjaihoz
(2012. október 08.)


A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat-ot (a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel 2011. szeptember 06-án jelent meg, mely az épületek tervezésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követően a korábban kiadott szabályozás 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet hatályát vesztette) az illetékes tárca új jogszabály struktúrával kívánja megjelentetni.
120 szavazat:
Tisztelt Mérnöki Kamarai Tag! Kedves Kolléga!
(2012. november 27.)
119 szavazat:
A Magyar Villamosenergia-rendszer hosszú távú kapacitásmérlege
(2010. szeptember 06.)


A MAVIR-ral szembeni egyik elvárás az általa irányított villamosenergia-rendszer forrásoldali fejlődésének jelzése. Ez kétévente ismétlődő tevékenységet, ciklikus munkát jelent, ezért a társaság minden páratlan évben megvizsgálja a rendszer forrásoldalát (erőműveket, beszerzéseket).
118 szavazat:
VILLAMOS–GÉPÉSZ Nap a Construmán
(2010. december 22.)
118 szavazat:
Megtakarítási lehetőségek a magyar háztartások energiafelhasználásában
(2011. április 12.)
118 szavazat:
ABB téli akció
(2011. november 23.)


Falon kívüli és süllyesztett vészjelzők.
118 szavazat:
CEP Expo 2012
(2012. október 04.)
117 szavazat:
BME Q épület
(2010. szeptember 13.)


Egy nagyon érdekes, mai építés. Az épületbe a BME utóbbi évtizedekben legjobban növekvő, mára legnagyobb, két kara került: a Villamosmérnöki és Informatikai (VIK), és a Gazdaság- és Társadalomtudományi (GTK). A VIK esetén a Kar szomszédos I épületével együtt majdnem a teljes Kar az Info-Parkba került, a Q épületbe lesz a Kar alaplaboratóriuma, illetve egy különleges tisztatér-laboratórium is.
117 szavazat:
Hidrogén- és tüzelőanyag-cella szektor 2009-ben
(2010. október 18.)


Nemrégiben vált elérhetővé az USA Energiaügyi Hivatala (DoE) számára készített, 2009-ről szóló Éves Jelentés, amelyet az Energiapolitikai Törvény (Energy Policy Act of 2005) keretében felállított, Hidrogén- és Tüzelőanyag-cella Technikai Tanácsadó Bizottság készített. Az USA a hidrogén és tüzelőanyag-cellás (H-FC) technológiák egyik vezető országának számít, az említett Bizottság pedig autentikus információforrásnak tekinthető, ezért hasznos lehet az említett jelentés néhány fontosabb megállapításának megismerése.
117 szavazat:
Villamos adatok
(2011. január 03.)


Dr. Stróbl Alajos ezúttal európai villamos hálózati beruházási, energiatermelési, megújulós áramtermelési diagramokat mutat be.
117 szavazat:
A közigazgatási egyeztetés szakaszában van az új OTSZ
(2011. február 04.)


Közigazgatási egyeztetés szakaszába érkezett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezete, amelynek véleményezésében az MMK Elektrotechnikai Tagozata is részt vett.
117 szavazat:
Construma: nem túlságosan felvillanyozva
(2011. április 12.)


Alapvetően jól sikerült kiállításon vagyunk túl. Nagy reklám, megfelelő látogatottság és belső komfort jellemezte a rendezvényt. Néhány igazi újdonságot is láthatott a szakma, és szokás szerint az egymással való találkozás alapcélja is teljesült. Persze azért akadtak negatívumok is.
117 szavazat:
Alvászavar a kompakt fénycsőtől?
(2011. június 10.)


Az energiatakarékos izzók egészségkárosító hatására figyelmeztet a német Épületbiológiai Szövetség. A rendkívül mérgező higanytartalom mellett nem szabad lebecsülni ezeknek az égőknek az elektromágneses kisugárzását sem, hangzott el egy bonni tájékoztatón.
117 szavazat:
Hőmérsékletmérés nagy távolságból is biztosan?
(2012. augusztus 31.)
116 szavazat:
Tervellenőrzés
(2011. március 18.)
116 szavazat:
A madárvédelem módszerei a KöF és NaF hálózatokon
(2011. június 24.)


Ezzel a címmel tartott előadást 2011 tavaszán Bíró György, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (a továbbiakban MAVIR) környezet-védelmi munkatársa az Energetikai Szakkollégium szervezésében.
116 szavazat:
A szénbányászat tönkretételének ideológiája
(2011. augusztus 17.)
116 szavazat:
Az ABB a villamosenergia-ipar újdonságait mutatta be
(2012. február 06.)


Az ABB Kft. kétnapos szemináriumot rendezett a villamosenergia-ipar aktuális trendjeivel kapcsolatban, melyen az iparágból több mint 60 szakember vett részt. A jelenlévő alállomási, erőműves szakemberek és egyetemi oktatók gyakorlati bemutatók során megismerkedhetnek a cég legújabb nagy- és középfeszültségű hálózatok védelmét és üzemvitelét biztosító készülékeivel, irányítástechnikai rendszereivel, kommunikációs eszközeivel és rendszerintegrátori szoftvereivel.
116 szavazat:
A hasznos regisztráció
(2012. március 07.)
116 szavazat:
Aktuális mérnökállások a Profession.hu-n
(2012. június 20.)
116 szavazat:
ENERGIA FÓRUM 2012 Szombathely
(2012. november 26.)
115 szavazat:
Etika és gyakorlat
(2010. augusztus 27.)


A tervezői etika kérdéséről beszélgettünk egy olyan kollégával, aki egyszerre látja mindkét oldalt, a tervezőit és a kereskedői-gyártóit is. Lejegyeztük szavainak summázatát – névtelenül -, mert nagyon értelmes és gyakorlatias gondolatokról van szó.
115 szavazat:
OTSZ
(2011. április 04.)
115 szavazat:
Energiapolitika
(2011. május 13.)


2011 tavaszán került sor az Energetikai Szakkollégium Kármán Tódor emlékfélévének negyedik előadására, amelynek témája az energiapolitika volt. Az előadást Karcsai Balázs, a MOL Nyrt. stratégiai elemzője tartotta.
„Miért van szükség energiapolitikára?” Ez volt az előadás nyitómondata, mely hamarosan megválaszolásra is került.
115 szavazat:
Pályáztatás, műszaki ellenőrzés
(2011. augusztus 23.)
115 szavazat:
Az OTSZ-ből fakadó sürgős tennivalók
(2011. szeptember 23.)


Szeptember 6-án a Magyar közlönyben megjelent az új OTSZ: a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet. A hosszas vajúdás után (majd 3 év) végre megszületett OTSZ azonban kellemetlen meglepetést is tartalmaz: az eddigi gyakorlattal szakítva 90 nap helyett mindössze 30 nap áll rendelkezésre hatálybalépéséig: előírásai október 6-tól kötelezők.
115 szavazat:
Csaknem hárommilliárd forint napenergiára
(2011. november 09.)


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki közel 3 milliárd forint összegben használati meleg víz és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor rendszerek beszerzésére és kivitelezésére.
115 szavazat:
Megjelent az Épületvillamosság 4. kiadása
(2013. október 30.)
114 szavazat:
Online Szabványkönyvtár
(2010. november 30.)
114 szavazat:
Üzemlátogatás a DBM Zrt. szakolyi biomassza erőművében
(2010. december 13.)


Az Energetikai Szakkollégium (ESZK) 2010. november 9-ére szervezett üzemlátogatást a 19,8 MW névleges teljesítőképességű szakolyi erőműbe, amely Magyarország első zöld mezős bioerőműve. A Dél-Nyírségi Kistérségben található település határától néhány kilométerre lévő egység összesen 20 hektáron terül el. A telephely három részt foglal magába: az erőművet a hozzátartozó fatérrel, egy a tűzi víz tárolására használt tavat, valamint egy 10/120 kV-os alállomást.
114 szavazat:
Tisztelt Kolléga, Tisztelt Érdeklődő!
(2011. május 31.)


A MEE Tűzvédelmi munkabizottság 2011. június 15-én 14 órakor tartja következő ülését, az alábbi napirenddel:
114 szavazat:
Smart metering
(2011. június 03.)


2011 tavaszán került sor az Energetikai Szakkollégium Kármán Tódor emlékfélévének hatodik előadására, melynek témája a smart metering, azaz az okos mérés volt. Az előadást Haddad Richárd tartotta, aki a MEE Energetikai Informatika Szakosztályának vezetőségi tagja.
114 szavazat:
Az MMK szakmai tagozatok teljesítései a 2010. évi pályázati rendszerben
(2011. június 24.)


Az érdekes írás azt mutatja be, hogy az egyes tagozatok tavaly milyen címekkel nyertek a feladatalapú pályázatokon. Az összefoglaló nemcsak arra jó, hogy némi képet kapjunk az arányokról, de ötleteket is adhat.
114 szavazat:
Várható perek tanúsítás-ügyben?
(2012. június 06.)
114 szavazat:
Szilárd Leó, és az első atommáglya megalkotásához vezető út
(2012. június 18.)


A 2012-es év a neutron felfedezésének 80., az első atommáglya megépítésének pedig 70. évfordulója. Mindkét felfedezésben, kutatásban nagy szerepet játszott Szilárd Leó, az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) 2011/2012-es tavaszi emlékfélévének névadója. A február 16-án megrendezésre került előadáson Dr. Sükösd Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense az ő életét és a nukleáris tudományok fejlődését követte nyomon, kiegészítve ezt Szilárd Leó erkölcsi alapelveivel is.
113 szavazat:
100 új munkahely
(2011. február 02.)


Az Országos Villamostávvezeték Zrt. (OVIT), az MVM Zrt. leányvállalata mintegy 100 új munkahelyet teremt 2011-ben Kiskunfélegyházán - közölte a cég az MTI-vel.
113 szavazat:
Hálózatszinkron üzemben működő napelemes rendszer
(2011. április 12.)


Magyarországon, Budapest közelében, Tesco Gyál Logisztikai Központban valósult meg 2008-ban Közép-Európa első napkövető hálózatszinkron üzemben működő napelemes rendszere. A beruházás a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kara és Tesco Globál Áruházak Zrt. kutatás-fejlesztési szerződésének keretében jött létre.
113 szavazat:
Challenge.on
(2011. augusztus 09.)


Sikerrel zárult az E.ON mérnökversenye.
113 szavazat:
Ütközések
(2011. november 28.)
113 szavazat:
Fényszennyezés
(2012. augusztus 07.)


Cikkünkben közöljük a módosított OTÉK fényszennyezésre vonatkozó paragrafusait. Az elektromos tervezők részére igencsak jelentős változásokat eredményez a rendelet, amely augusztus 7-én lépett életbe.
113 szavazat:
Jókívánságok
(2012. december 07.)


Dési Albert, az Elektrotechnikai Tagozat elnökségi tagjának karácsonyi köszöntője, amihez csatlakozik a tagozat elnöksége is.
112 szavazat:
Szabadon választható továbbképzés
(2010. október 11.)


Többhónapos munka eredményeként számos változtatást vezetett be a kamara a szabadon választható - kreditpontos - képzésekkel kapcsolatban, sőt a folyamat most is tart. A változások elsősorban az oktatást végző szervezeteket, cégeket érintik, de alig érintik a továbbképzésben résztvevő mérnököket.
112 szavazat:
Hulladékkezelési díj
(2010. november 30.)


Emlékeztetjük kollégáinkat, hogy a 264/2004 kormányrendelet előírásai szerint egyes fényforrások értékesítésekor a hulladékkezelési díj 2011. február 13-ig tüntethető fel elkülönítetten a számlán.
112 szavazat:
Ajánlott Műszaki Megoldások előkészületben 2. rész
(2011. január 18.)


A 2007 szeptemberében megalakult Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottság (ETMb) 2008 januárjában adta ki az első Ajánlott Műszaki Megoldást V-AMM 01-001:2008 jelzettel, a tűzálló kábelrendszerek témakörében. Az MMK ELT azzal a céllal hozza nyilvánosságra a munkaanyagokat, hogy a szakemberek véleményezhessék azokat, és hogy az észrevételek bekerülhessenek az ETMb elé terjesztendő szövegtervezetbe. Sorozatunk második része, a második anyaggal.
112 szavazat:
Kedves Barátaink, Kollégáink!
(2011. február 04.)
112 szavazat:
Az épület energetikai teljesítőképességének tanúsítványa
(2011. március 01.)


A kormány 2008. június 30-án alkotta meg az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítványáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendeletet, mely 2009. január 1-én lépett hatályba, tehát ettől az időponttól kötelező érvényű a jogszabály.
111 szavazat:
Szakma Kiváló Tanulója Verseny
(2011. március 01.)
111 szavazat:
LED-ek alkalmazása a járművek világításában
(2011. március 29.)


A LED-eket egyre gyakrabban használják az autók világításában. Előnyei a következők: hosszú élettartam; kisebb fogyasztás; kis helyszükséglet; extrém rázásszilárdság; gyors fényfelfutás, melynek a féklámpa alkalmazásokban van jelentős szerepe.
111 szavazat:
Mérnöktovábbképzés felsőfokon
(2011. augusztus 09.)


Kötelező a továbbképzés vagy hasznos? Nem vitás, lehet a kötelező hasznos! Látogasson el oldalunkra, és megtudja!
111 szavazat:
Tűzvédelmi szabványok
(2011. szeptember 01.)
111 szavazat:
Az Energiastratégia 2030 margójára
(2012. január 26.)
111 szavazat:
A tűzvédelmi tervezői jogosultság megállapításnak szabályairól
(2012. augusztus 07.)
111 szavazat:
Energiatudatos villanyszerelés
(2012. október 11.)


Országos rendezvénysorozat indult Energiatudatos villanyszerelés,
Háztartási méretű kiserőművek gyakorlati alkalmazásai témakörben.
111 szavazat:
A franciák költenek a lakásokra
(2012. október 25.)
111 szavazat:
Műszaki vezetőt a kivitelezőnek!
(2012. november 16.)
110 szavazat:
Hatályba lépő rendelet
(2010. szeptember 27.)


22/2010. (V. 7.) EüM rendelet a munkavállalókat érő mesterséges optikai sugárzás expozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről.
110 szavazat:
A jogi ismeretek oktatásának területei a mérnökképzésben
(2011. január 03.)
110 szavazat:
A városi villamosenergia-ellátás rendelkezésre állása
(2011. április 12.)


A villamosenergia-ellátás egyik legfontosabb minőségi jellemzője a rendelkezésre állása, más szóval a szolgáltatás folytonossága.
110 szavazat:
Társasházi törvény és kamerarendszerek
(2011. július 12.)


Mivel többek gyakorlatában gyengeáramú hálózatok, berendezések tervezése, kivitelezése is a napi munka részét képezi, így ezen a területen is fontos a tájékozottság. Aktuálisnak tartom, ezért szeretném megosztani az e-villamos olvasóival a lakásszövetkezetekre és társasházakra vonatkozó törvények legújabb módosítását, amely a kamerarendszerek létesítése tárgyában fontos előírásokat tartalmaz.
110 szavazat:
Bős-Dunakiliti üzemlátogatás
(2011. november 10.)


Az Energetikai Szakkollégium 2011 őszi félévének első üzemlátogatása alkalmával a Bősi Vízerőművet és a Dunakiliti Duzzasztóművet látogathatták meg a téma iránt érdeklődők.
110 szavazat:
Fókuszban az épületgépészet
(2012. augusztus 07.)
110 szavazat:
Szakági legendák?
(2012. december 11.)
109 szavazat:
Szakmai konferenciák a CEP® Passzívház EXPO-n
(2010. szeptember 14.)


Október 27-28-án a CEP® kiállítással párhuzamosan kreditpontos szakmai konferenciák kerülnek megrendezésre energiahatékony építkezés és passzívház-technológia témában, melyekre még lehet kedvezményesen regisztrálni. (x)
109 szavazat:
Villamos szakmai összefügések
(2010. november 22.)


Számos villamosenergia-felhasználási helyen, társasházi és családi házakban érintéssel történő érzékelést okozó potenciálkülönbségek észlelhetők a belső terekben. A teljesen hiányzó vagy hiányos kialakítású egyenpotenciálú összekötések vagy más problémák miatt létrejövő potenciálkülönbségek komoly szabványtalanságot, lappangó villamos vészhelyzetet jeleznek.
109 szavazat:
Megújuló programok az USA-ban
(2010. november 23.)


Az US Department of Energy (DOE) 22 millió USD költségkeretet biztosít közösségek számára, a megújuló energetikai fejlesztésekre. További 52,2 millió USD áll rendelkezésre koncentrátoros szoláris erőművi létesítményekre, és 14 millió USD szélenergia-projektekre.
109 szavazat:
MEE VTT évzáró közgyűlés
(2010. november 24.)


Értesítjük Önöket, hogy a Társaság évzáró közgyűlése – eltérően a korábbi gyakorlattól, amely szerint az ilyen jellegű rendezvényeket mindig kedden tartottuk - december 13-án, hétfőn lesz az Újpesti Polgár Centrumban (az Elektrotechnika havi program értesítőben közöltekkel ellentétben).
109 szavazat:
CEP Passzívház Expo 2010
(2010. november 26.)
109 szavazat:
Vizsga-előkészítő
(2010. december 06.)


Vizsga-előkészítő konzultációs lehetőséget hirdet a MMK Elektrotechnikai Tagozata azon a Kollégák részére, akik a MSZT-MEE- MMK- OKF „Villámvédelem 2009” tervezői vagy felülvizsgálói tanfolyamon részt vettek, és a januári vagy februári vizsgára kívánnak jelentkezni.
109 szavazat:
Energiahatékonyságot mérő mutatók az útvilágításban
(2011. március 29.)


Az energiahatékonyság az egyik legfontosabb kérdése a XXI. század gazdaságának. Az Európai Unió folyamatosan keresi azokat a területeket, ahol energiahatékonysági céljait elérheti. Ezek közül az egyik legkisebb ráfordítást igénylő és legjobb eredménnyel kecsegtető területe a világítás. Ezért fontos, hogy legyenek olyan indikátorok, melyekkel az útvilágítások energiahatékonysága mérhető, összehasonlítható.
109 szavazat:
A smart gridről
(2011. március 29.)


Mostanában egyre többet lehet hallani a smart gridről. Március 9-én a Greenpeace is erről a témáról tartott konferenciát. A rendszer tehát már benne van a köztudatban, de az emberek még igen keveset tudnak róla. Nyugat-Európában már jól működnek az okos hálózatok, nálunk azonban még az első lépés előtt vagyunk. Megkérdeztük Dely Kornélt, az MMK Elektrotechnikai Tagozatának vezetőségi tagját, mi a véleménye a kérdéssel kapcsolatban.
109 szavazat:
Világítás korszerűsítése az önkormányzati épületekben
(2012. február 06.)


Ez év elején megszületett az új önkormányzati törvény, amely új alapokra helyezi az önkormányzatok működését, finanszírozását, feladatellátását. A korábbi törvénytől eltérően a feladatok között nem jelenik meg a közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, de a távhőszolgáltatás kötelező feladat.
109 szavazat:
Fényben fürdő élményfürdők
(2012. április 27.)


Mint tudjuk, a világítástechnikában élő arról ismerszik meg, hogy orra esik a küszöbben, mert már az ajtóban a lámpatesteket nézni. Persze, igyekszik szabadidejében néha megpihenni kicsit és nem a lámpákat kémlelni, de valljuk be, ez nem mindig sikerül. S bár azt gondolnánk, nincs az ellazulásra és a kikapcsolódásra megfelelőbb, mint egy élményfürdő, ahol az épített tér, a medencék, az élményelemek, a víz morajlása és megannyi más hatás árasztja el érzékeinket, a szemünk néha ott sem nyugszik: a fényeket keressük, figyeljük, értékeljük, magunkban ötletelünk vagy épp ítélkezünk.

109 szavazat:
LG képzések 2012/2. félév
(2012. augusztus 31.)
109 szavazat:
Kína: Világelső az energetikában is!
(2012. október 04.)


2012. szeptember 15‐én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium az őszi, Jubileumi félévének nyitó előadását, amelyet Kimpián Aladár tartott Kína energetikájáról.
Előadónk a bevezetőben röviden felvázolta Kína történelmét, földrajzi elhelyezkedését, adottságait.
Kína: Világelső az energetikában is?!
109 szavazat:
Bős és a Duna Stratégia
(2012. október 04.)
108 szavazat:
Oktatási bizottság az épületgépészeknél
(2010. október 25.)


Megalakult az MMK Épületgépészeti Tagozatának új munkabizottsága, az épületgépészeti közép- és felsőfokú oktatási rendszer továbbfejlesztése céljából. Cikkünk azért került ide, mert a két területnek hasonló problémái vannak - talán érdemes lenne kooperálni a VITERÁ-val.
108 szavazat:
Közvilágítás rekonstrukció H7050 elektronikus előtéttel
(2010. november 15.)


Az előadó az esztergomi Magyar Energetikai Vállalkozók és Feltalálók Fórumán elhangzott előadásában a nagynyomású nátriumlámpák előnyeit ismertette.
108 szavazat:
Energetikai Szakkollégium
(2011. február 23.)


Az Energetikai Szakkollégium tervezett programjai a 2010/2011-es tanév tavaszi félévében:
108 szavazat:
Sikeres Villamos–Épületgépész nap a Construmán
(2011. április 14.)


2011. április 7-én a Construma 2011 kiállítás idején és helyszínén ismét nagy érdeklődésre számított a közös Villamos–Épületgépész Nap. A rendezvény érdekessége és egyben tanulsága volt, hogy a két szakma napjainkban mind erősebb és szorosabb közelségbe, sőt átjárhatóságba kerül nem csak a kivitelezésnél, hanem már a tervezés időszakában is.
108 szavazat:
Tisztelt Kiállító!
(2011. augusztus 23.)
108 szavazat:
Megjelent az új OTSZ
(2011. szeptember 16.)
108 szavazat:
Gépész és Villamos Nap a 2012. évi Construmán
(2012. január 17.)


2012 április 18-án 11.00 órai kezdettel a CONSTRUMA 2012 kiállítás idején és helyszínén (K épület Konferenciaközpont Nagyterem), az Épületgépészek és Épületvillamosok Napja keretében az MMK – MEE – ÉTE közös szervezésében kerül lebonyolításra a Gépész-Villamos Szakmai Nap, amely az elmúlt években is nagy szakmai érdeklődésre számított a kiállító- és a vásárlátogató szakemberek körében.
108 szavazat:
Az Országgyűlés elnökéhez fordultunk
(2012. február 13.)


A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara dr. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének küldött levele a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosításával előírt kötelező regisztrációs kötelezettséggel kapcsolatos kezdeményezésünkről:
108 szavazat:
Üzemlátogatás a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában és a Dunamenti Erőmű Zrt-nél
(2012. május 29.)


2012. március 5-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) tavaszi - Szilárd Leóról elnevezett - félévének első üzemlátogatását, amelyre a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában, valamint a Dunamenti Erőmű Zrt-ben került sor.
108 szavazat:
Ár-érték arányok torzulása az építőiparban
(2012. október 25.)
107 szavazat:
Nemzeti Energiastratégia
(2010. szeptember 06.)


A Magyar Energetikai Társaság tézisei, javaslatai a kormányzat felé.
107 szavazat:
Sikeres tagozati pályázatok
(2010. szeptember 13.)


Az Elektrotechnikai Tagozat által benyújtott és az MMK által elfogadott, feladatalapú pályázati témák, illetve összértékük.
107 szavazat:
Geotermikus energia áramtermelésre?
(2010. szeptember 29.)


A geotermikus energia hasznosítása ugyan alacsony szinten stagnál, de a villamosenergia-hasznosításra számos látványos (megtévesztő) elképzelés látott napvilágot.
107 szavazat:
Napelem és napi felhasználás
(2010. október 11.)


Mindenki számára nyilvánvaló, hogy amikor süt a nap, akkor termelnek a napelemek. Ugyanígy természetes, hogy a napelemek előnye, hogy éves termelésük döntő hányada a kánikulai napokra esik, amikor a hűtési igények a legnagyobbak, a magas külső hőmérséklet és az épületek felületeit és belső tereit érő napsugárzás miatt. Az is magától értetődő, hogy a napelemeket az épületek felületeire (tető, homlokzat) telepítve a nyári sugárzási hőterhelés csökkenthető, a napelemek árnyékolnak. A szakszerűség, tervezhetőség azonban azt kívánja, hogy vizsgáljuk meg, a napelemek termelésének napi lefutása mennyire van összhangban a villamosenergia-igények napi változásával.
107 szavazat:
A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozása
(2011. március 01.)


A hortobágyi Csillagoségbolt-park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. A park remélhetőleg évszázadokra megőrzi fényszennyezés-mentes létét.
107 szavazat:
Az önkormányzatok szerepe az energiagazdaságban
(2011. március 01.)


A települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról, az óvodai nevelésről, az általános iskolai oktatásról és nevelésről, az egészségügyi és a szociális alapellátásról, a közvilágításról, a helyi közutak és a köztemető fenntartásáról; köteles biztosítani a nemzeti és az etnikai kisebbségek jogainak érvényesülését.
107 szavazat:
Szabványok és MSZT
(2011. március 24.)


A Magyar Szabványügyi Testület felkérésére a Kamarán keresztül a Tagozat szakembereket delegált az egyes Műszaki Bizottságokba, foglalkozandó a szakági szabványokkal. Cikkünkben a szabványok és a delegáltak olvashatók. A Tagozat várja a tagság véleményét, segítségét.
107 szavazat:
Electro-mobility
(2011. április 14.)


2011 tavaszán került sor az Energetikai Szakkollégium Kármán Tódor emlékfélévének kiemelkedő előadására, amelynek témája az elektromos autók jelene és jövője volt. Az előadást két előadó tartotta, az első 45 percben Hivessy Gézát, az Antro csoport alapítóját, a másodikban Bessenyei Tamást, az ELMŰ Hálózati Kft. hálózati stratégiai irányítóját hallhattuk.
107 szavazat:
MVKE tisztújítás
(2011. május 24.)


A Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesülete 2011. május 5-én megtartott éves közgyűlésén a tagság elnökségi tagként megválasztotta
107 szavazat:
Schrack kreditpontos továbbképzések
(2011. szeptember 21.)


Új továbbképzés sorozatot indítunk októberben tervező, műszaki ellenőr és kivitelező partnereink számára. A képzés a Magyar Mérnök Kamara által akkreditált, elvégzéséért 2 kreditpont írható jóvá a résztvevők számára.
107 szavazat:
Fény-szín-tér
(2011. november 22.)


Mesterségeset természetesen.
107 szavazat:
Fotovoltaikus Rendszerek szakmai nap
(2012. április 04.)


A MEE Energetikai Informatika Szakosztály szakmai napot rendez "Fotovoltaikus Rendszerek" címmel.
107 szavazat:
Az építőiparért, hogy mindenkinek jó legyen
(2012. október 25.)
107 szavazat:
Villámvédelmi vizsgakérdések
(2015. május 12.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata külső szakértő bevonásával kidolgozta a 9/2015. (III. 25.) BM rendeletben megfogalmazott, Vn kiegészítő tervezői jogosultság megszerzéséhez szükséges villámvédelmi vizsgakérdéseket.
106 szavazat:
Klíma Áruház képzések
(2011. január 06.)
106 szavazat:
Kiemelt szerepben a smart grid és a smart metering a RENEXPO®-n
(2011. március 14.)


Az okos mérés a „hagyományos” fogyasztásmérőkhöz képest részletesebb, a fogyasztói szokásokra vonatkozó információkat ad, amely a fogyasztóknak és a szolgáltatóknak esélyt ad az energiatudatosság növelésére, a hálózatfejlesztés optimalizálására, potenciálisan az energia költségek csökkentésére. A tudatos energiafelhasználás egyéni és társadalmi előnyei különösen akkor élvezhetők, ha az okos mérők az ún. smart grid (intelligens hálózat) részeként működhetnek. (x)
106 szavazat:
Villamosenergia-átviteli hálózatok aktuális kérdései
(2011. március 23.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a Miskolci Területi Szervezetének és a Villamos Hálózat Tervező és Szerelő Szakosztályának (VHTSZ) közreműködésével szervez szakmai napot.
106 szavazat:
A távoktatásé a jövő?
(2011. augusztus 09.)


Egyre több szervezet, köztük kamaránk is egyre jobban támogatja a távoktatásos formát tagjai képzésében. Cikkünkben vitaindító, gondolatébresztő beszélgetést olvashatnak a távoktatás melletti érvekről. Várjuk olvasóink véleményét.
106 szavazat:
Tervzsűri kicsiben, ha nagyban nem megy
(2011. augusztus 09.)


Mérnökkollégánk érdekes dolgot vetett fel, aminek érdemes utánagondolni. Javasolná, hogy az oktatási intézmények próbáljanak némi kollegiális alázatot belenevelni a fiatal végzősökbe – ami jelenleg bizony hiányzik.
106 szavazat:
Ajánlott Műszaki Megoldások
(2011. október 26.)


V-AMM 2-001:2011.10.30. Vasbeton szerkezetek. A vasbeton szerkezetek villamos célú felhasználására vonatkozó ajánlás elkészítését az alábbiak indokolják:
106 szavazat:
Kamarák és jogkörök
(2012. január 26.)
106 szavazat:
Paksi Atomerőmű - üzemlátogatás
(2012. június 11.)


Az Energetikai Szakkollégium az előző évekhez hasonlóan 2012 tavaszi félévében is megszervezte üzemlátogatását a Paksi Atomerőműbe. Ebben az évben is nagy érdeklődés mutatkozott az erőmű iránt, az atomerőmű által biztosított két busszal 2012.04.06-án reggel 7 órakor elindult a csoport Paksra.
106 szavazat:
Üzemanyag 2050 - A hajtóanyagok jövője, a jövő hajtóanyagai
(2012. június 29.)


Az Energetikai Szakkollégium rendszeresen szervez nagyszabású vitafórumokat, melyek keretében szakemberek segítségével igyekszünk egy-egy témát körültekintően körbejárni. Idén egy rendkívül aktuális kérdéskört választottunk, a közlekedés jövőbeli energetikájának felmerülő problémáit.
106 szavazat:
A megújulók ára
(2012. november 27.)
106 szavazat:
Aktuális energiaárak
(2013. január 29.)
106 szavazat:
Mintaterv és felülvizsgálati jegyzőkönyv minta az MSZ EN 62305 szabvány szerint
(2013. március 19.)
106 szavazat:
A villámvédelem cikk-cakkosan rögös útjai
(2015. április 22.)


Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0) tavaly december 5-én jelent meg az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel, és idén március 5-én lépett hatályba. Természetesen egy új OTSZ mindig vezérelvnek számít a villámvédelem területén tevékenykedők számára. Az előírások alkalmazását megnehezítette a szakmagyakorlás körülményeit alaposan átíró 9/2015 (III. 25.) BM rendelet, amely a jogkövető módon dolgozni vágyó szakemberek számára gondot jelent, ugyanis a követelményeket befolyásoló előírások túl rövid időn belül léptek hatályba, és a gyakorlati állapottal nincsenek teljesen összhangban. Tegyünk arra kísérletet, hogy a fenti jogszabályokban leírt változások lényegét összefoglaljuk a villámvédelemmel foglalkozó villamos szakemberek számára.
105 szavazat:
XV. Mérnökbál Budapest
(2011. január 10.)


A báli szezon kiemelkedő eseménye a 2011. január 29-én megrendezésre kerülő Mérnökbál. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával közösen, 15. alkalommal rendezi meg ezt az eseményt.
105 szavazat:
Gyakori kérdések, közérthető válaszok a LED-ekről
(2011. március 29.)


A LED fényforrások már nem a jövő, hanem a jelen ígéretes fényforrásai, melyek általános és munkahelyi világítás céljára felhasználhatók.
105 szavazat:
Multiprotocol wireless HVAC control system
(2011. április 12.)


Nowadays there’s a big need for intelligent building (IB) environments to reach a cost effective energy management and in the same time to provide a high level of comfort and security. Heating, ventilating and air conditioning (HVAC) systems has a key importance in IBs, being responsible for providing a good quality air so their efficient operation may lead to smaller energy consumption. Performance is influenced not only by design and installation but the monitoring and control process especially when monitoring is improved using wireless sensors that can be implemented in flexible wireless sensor networks (WSN). There are many communication protocols to implement HVAC (IB) systems, their coexistence in an IB system could provide a high level of flexibility, and this can be achieved by using the Software Defined Radio (SDR) technology. The paper is focused on proposing a wireless multiprotocol monitoring and control system for HVAC (IB) systems using the SDR technology.
105 szavazat:
Szakmai nap a Liszt Ferenc Repülőtéren
(2011. április 21.)


Néhány hete adták át a forgalomnak a Liszt Ferenc Repülőtér új utasforgalmi épületét, az „Égi Csarnokot” (Sky Court). A létesítmény megvalósítója, a KÉSZ Építő- és Szerelő Zrt. május 5-én szakmai napot szervez mérnököknek a Sky Court bemutatására.
105 szavazat:
Elektronikus energiakereskedelem
(2011. június 14.)


Cikkünk célja, hogy bevezesse az olvasót az egyre gyorsabban fejlődő elektronikus energiakereskedelem kulisszái mögé, rávilágítson ennek a Magyarországon viszonylag újnak számító kereskedési formának a fontosságára és előnyeire, valamint közérthetően elmagyarázza a rendszer alapjait, működését.
105 szavazat:
Észrevétel
(2011. október 26.)
105 szavazat:
Villamos kapcsolókészülékek és berendezések
(2012. január 27.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Gép, Készülék és Berendezés szakosztálya, folytatva a hagyományokat, a VEIKI-VNL Villamos Nagylaboratóriumok Kft. üzemi szervezetével és a MEE társszervezeteivel együttműködve országos szakmai napot szervez.
105 szavazat:
PAC World konferencia 2012
(2012. február 07.)


Az Óbudai Egyetemen kerül megrendezésre a MEE közreműködésével a 3. PAC World konferencia.
105 szavazat:
MEE Világítástechnikai Társaság Szakmai Napja a Construmán
(2012. március 27.)


Kreditpontos rendezvény, MMK kamarai törzsszám: 13/2012/0048, pontérték: 1 pont
105 szavazat:
Egyszerűsítsük a bürokráciát
(2012. április 06.)
105 szavazat:
Bős egyéb buktatói
(2012. október 04.)
105 szavazat:
Országos Tűzvédelmi Konferencia
(2012. október 11.)


A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatával közösen tűzvédelmi konferenciát szervez.
A konferencia témája: Mérnöki módszerek elmélet és gyakorlat, ill. ezek felhasználhatósága az új Országos Tűzvédelmi Szabályozásban
105 szavazat:
LED-ekkel üzemelő közvilágítási világítótestek alkalmazhatóságának követelményei
(2012. november 27.)


A Világítástechnikai Társaság LED Követelmények Munkabizottsága megalkotta a LED-ekkel üzemelő közvilágítási világítótestek alkalmazhatóságának követelményeit bemutató ajánlását. A dokumentum célja, hogy támpontként szolgáljon a közvilágítási világítótesteket kiválasztó, vásárló vagy üzemeltető szervezetek számára a műszaki alkalmasság meghatározása során.
104 szavazat:
Szerződésminták
(2010. december 15.)


A Magyar Építész Kamara 2009-ben útjára bocsátotta az Építészek és az Építtetők között kötendő szerződések mintáit. A mintaszerződések az Építészeti Alkotások és Szolgáltatások Díjszámítási Szabályzatára épülnek, kidolgozásuk során széleskörű egyeztetés történt, szakmagyakorló építészek, jogászok és mérnökök részvételével. Számunkra azért érdekes, mert a MÉK és az MMK között együttműködés van kialakulóban, és a MÉK-minták alapján közös szerződésminták készülhetnek.
104 szavazat:
Miként segíthetnénk a hazai tervezőmérnök képzésen? A VITERA
(2011. március 23.)


A szakember-utánpótlás állapotán javíthatna, ha egy okosan megfogalmazott tervező-szakmai propagandával fordulnánk a fiatal villamosmérnök jelöltek felé, és azzal szólítanánk meg a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat. A legcélravezetőbbnek egy olyan oktatási törzsanyag megírása látszik, amelyben a villamos tervezési tevékenység rendszerezett formában, közérthetően van összefoglalva. A kérdésre jó választ adhat a most születő VITERA.
104 szavazat:
Kamarai hírek
(2011. november 28.)
104 szavazat:
Megállapodás Mérnökiskola alapításáról
(2012. szeptember 18.)


A Mérnökiskola az energetika szakterületen kezdi működését, de az alapítók szándéka, hogy az oktatást a tapasztalatok felhasználásával az MMK tagjai által képviselt mérnöki tudományok teljes területére kiterjesszék.
104 szavazat:
Nem először a 7/2006 TNM rendeletről
(2012. október 25.)
104 szavazat:
A mérnökség helyzete
(2012. november 16.)
104 szavazat:
Szakmai tartalom a Mérnök Újságban
(2012. november 22.)


Terveink szerint 2013 januárjától a Mérnök Újság digitális változata (amely a www.digitalstand.hu site-on elérhető, regisztrált tagjaink számára pedig ingyenes és teljes terjedelmében hozzáférhető) a műszaki ellenőröknek és felelős műszaki vezetőknek szóló plusz 8 újságoldalnyi tartalommal bővül. E szakmai tartalom előállításához ötletekkel, konkrét cikkjavaslatokkal kérjük szíves segítségüket!
104 szavazat:
Villámvédelmi berendezés tervezése, létesítése az MSZ EN 62305 szabvány szerint
(2013. január 29.)


Tanfolyamot szervezünk tervezők és műszaki ellenőrök részére.
103 szavazat:
Taglétszámok
(2010. augusztus 27.)


Ugyan 2009-es adat, de jól mutatja, hogy mekkora tagozat is az Elektrotechnikai. A létszám ugyan nem minden, de jelezheti tagozatunk súlyát az MMK-n belül. Cikkünkben két érdekes táblázat található.
103 szavazat:
KÁT-eredmények
(2010. szeptember 29.)


Az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseivel összhangban hazánk is ösztönzi (ösztönözte?) a megújuló energiaforrásból nyert energiával, illetve a kapcsolt módon történő villamosenergia-termelést. 2008. január 1-jétől a kötelező átvételi rendszerben termelő erőművek (KAT) alkotnak mérlegkört, amelynek felelőse a MAVIR ZRt. lett.
103 szavazat:
Rádiófrekvenciás Központi Vezérlés
(2010. október 01.)


Az RKV egyirányú rádiófrekvenciás kommunikációs rendszer, amely képes egy központi helyről egyidejűleg, nagyszámú végpontra információt eljuttatni vagy egyedi címzésű információk átvitelére is alkalmas.
103 szavazat:
LG Akadémia 2011. első félév
(2011. január 20.)
103 szavazat:
A MÉDI aktualitása, érvényesíthetősége
(2011. március 24.)


Tóth Zoltán a Tagozat képviseletében részt vett a MÉDI 2008-as átdolgozásában, frissítésében. Azóta megszületett a 191/2009 számú kormányrendelet, illetve jelenleg folyik az építészekkel közös MÉDI szerkesztése.
103 szavazat:
Kellenek a szabványok?
(2011. április 14.)
103 szavazat:
Az ABB új vezérlő és védelmi készülékei
(2011. április 19.)


Az ABB bemutatja az első osztályú, különleges készülékek új generációját: motorvédő kapcsolókat, mágneskapcsolókat, hőkioldó reléket és lágyindítókat motorindítási megoldásokra 18,5 kW/20 hp-ig.
103 szavazat:
Tisztújító küldöttgyűlést tartott a BPMK
(2011. május 11.)
103 szavazat:
Hatásos lépések az energiahatékonyság érdekében - CEP® Expo
(2011. szeptember 07.)


Ma már a szakmai-politikai körök felismerték, hogy az épületek energiaracionalizálása a legfontosabb feladat. Kimondottan kiemelt kormányzati feladat a környezetkímélő, energiatakarékos megoldások, az új és az újrahasznosítható építési anyagok iránti „fogadókészség” előmozdítása, az új gondolkodásmód elterjesztése. (x)
103 szavazat:
Energiapiaci körkép 2011
(2012. április 05.)


A KKV szervezetek enrgiapiacának statégiai elemzése. A MentorPartner Kt. energiapiaci elemzéseinek legfrissebb elkészült tagja az Energiapiaci Körkép 2011 c. tanulmány áttekintő képet ad a 2011 évi villamos energia és földgáz kereskedelmi piacok egyik kiemelt szegmensének aktuális versenyhelyzetéről, a liberalizációs folyamatok haladásáról,
103 szavazat:
Kivitelezési és építési engedélyezési dokumentációk változása
(2012. augusztus 07.)


A BM előterjesztést nyújt be a Kormány részére a módosítandó kormányrendeletekhez, amelyek a kivitelezési és az építési engedélyezési dokumentációk tartalmát a jelenlegitől eltérő módon szabályolyozzák. A BM olyan tervezetet fog a Kormány elé beterjeszteni, amely a szakági tervek tartalmára csak néhány mondatot tartalmaz és a rendelet-tervezetben az fog szerepelni, hogy a részletes szakági tervtartalmakat az illetékes Kamarák határozzák meg. Ezen dolgozik most a Tagozat.
103 szavazat:
OTSZ, utolsó kör
(2013. november 28.)
103 szavazat:
Az MMK ElT 2014 őszi-téli szakmai továbbképzései
(2014. november 20.)


Elindultak az MMK kötelező továbbképzései, köztük az Elektrotechnikai Tagozatéi is, ezeket adjuk közre most.
102 szavazat:
Megújuló energiák és a KNX viszonya
(2010. november 02.)


A klímaváltozás és az egyre szűkösebb erőforrások az energia hatékony felhasználását fő társadalmi témává emelik. A teljes energiafelhasználás 40%-át tekintve, az épületek jelentős megtakarítási potenciált kínálnak. A KNX teljesíti az EN 15232 szabvány legmagasabb energiahatékonysági osztályának követelményeit, ami az épületgépészet automatizálásával válik lehetővé. Így a KNX kitűnően felhasználható arra, hogy az épületek energiafogyasztásával kapcsolatos egyre számosabb kikötést teljesítse. A KNX segítségével akár 50%-os energiamegtakarítás is lehetséges.
102 szavazat:
Energiahatékonyság növelése KNX rendszer segítségével
(2010. november 02.)


Az EN 50090 és európai szabvány elismerése egy új korszak kezdetét jelentette a KNX életében. A világon való elterjedéshez a döntő lépés 2007-ben történt. Az EN 50090 különböző részeit beépítették a nemzetközi ISO / IEC 14543 szabványba. 1990-hez képest, míg az akkori gyártók száma 15 volt, ez mára már több mint 200-ra növekedett, 30 országban világszerte. A KNX Szövetség több mint 22 országban képviselteti magát a KNX nemzeti egyesületek által. 106 országban közel 21.000 tanúsított KNX partner létezik, a KNX alapelveit pedig 31 országban 159 tanúsított képzési központban oktatják.
102 szavazat:
A villamos biztonság
(2010. november 03.)


Az E.ON képviselőjének érdekes, gyakorlatközpontú, tapasztalatokra épülő előadása alapján íródott cikk.
102 szavazat:
Pollack Expo 2011
(2011. február 02.)
102 szavazat:
Választási optimalizálás
(2011. március 01.)
102 szavazat:
Villamos háztartási készülékek
(2011. április 07.)


Április 19-én 10:00 és 18:00 óra között a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Gép, Készülék és Berendezés Szakosztálya, valamint ELMŰ Szervezete szakmai napot rendez az ELMŰ Sporttelepén (1138 Budapest, Népfürdő u. 18-20).
102 szavazat:
Közvilágítás, látás a közúton
(2011. június 10.)


A dolgozatban a telepített közvilágításnak a közút használója számára nyújtandó látást segítő szerepével foglalkozunk. Ezen belül is elsősorban a gépjárművezető és érintőlegesen a gyalogos látási igényének kielégítésével, az ezzel kapcsolatban újabban felmerülő kérdésekkel és téveszmékkel.
102 szavazat:
„Apu hogy megy be…” – Esettanulmány Svájcból
(2012. január 11.)


Egy nagyfeszültségű légvezetéket is át lehet bújtatni más rendszerek alatt, ha a lehetőségek és a környezeti kép ezt megkívánja.
102 szavazat:
Oroszország jelenlegi és jövőbeni szerepe az EU energiaellátásában
(2012. március 27.)


Az Energetikai Szakkollégium programjai. Rendezvényeink térítésmentesen látogathatók.
102 szavazat:
Épületenergetikai szakosztály alakult
(2012. május 16.)
102 szavazat:
Variációk energiatanúsítványra
(2012. május 16.)
102 szavazat:
Geotermikus energia áram- és hőtermelésre
(2012. május 16.)
102 szavazat:
Napelemes rendszerek termográfiás vizsgálata
(2012. július 18.)
102 szavazat:
Az energetikai tanúsítás jelenlegi helyzete, jövőbeli lehetőségei
(2012. augusztus 07.)
102 szavazat:
Kisfeszültségű kábelszerelő őszi tanfolyam
(2012. szeptember 10.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Kisfeszültségű kábelszerelő (OKJ 33 522 04 0001 33 13) szakképesítő tanfolyamot szervez.(Felnőttképzési intézmény nyilvántartási szám: 01-0846-05, Akkreditációs lajstromszám: AL-1828)
102 szavazat:
Jelöltállítási felhívás
(2013. január 29.)
102 szavazat:
Akár egy szerszám: testo 870 hőkamera
(2013. október 28.)


Az elmúlt években a folyamatos fejlesztésekkel, és az innovatív hozzáállással a Testo megerősítette jelenlétét a hőkamerák piacán. A 2013-as év sem telhetett el anélkül, hogy egy újabb hőkamera széria világot ne lásson, így a Testo piacra dobta a testo 870 műszercsaládot. A hőkamerák fejlesztési irányát eddig a magasabb kategóriájú készülékek jelentették, viszont ezzel a modellel ezúttal a szerviz szakembereket, szerelőket, épületüzemeltetőket, villamos szakembereket célozta meg. Tükröződik ez a műszer kialakításában, felhasználóbarát kezelésében és kedvező árában is.
101 szavazat:
Tisztelt Kollégák, kedves Tagtársak!
(2010. szeptember 24.)


A MEE VTT Vezetősége ezennel tisztelettel meghívja a Önt rendkívüli közgyűlésére, amelynek időpontja 2010. október 12. 17:00 óra, helye: Világítás Háza (Bp. IV. Árpád út 66.).
101 szavazat:
Ötös külső, egyes belső
(2010. november 17.)


Néhány hete egy érdekesnek tűnő megkeresést kaptam egyik barátomtól. Megkért, hogy nézzem meg házának fűtési rendszerét, mert egy évvel ezelőtti kazáncseréje után nincs megelégedve a működéssel, és nehézkes az üzemeltetés. A feladat érdekessége abból adódott, hogy a házat Makovecz Imre tervezte.
101 szavazat:
A villamosipar hírességei 2. Zipernowsky Károly
(2011. március 01.)


1885-ben Zipernowsky Déryvel szabadalmaztatta a párhuzamos kapcsolású, tetszőleges áttételű váltakozó-áramú induktorokon alapuló áramelosztó rendszert, majd rövid idő múlva a zárt vasmagos transzformátort, melynek munkálataiban már Bláthy Ottó is részt vett.
101 szavazat:
Online Szabványkönyvtár
(2011. március 07.)
101 szavazat:
Green-IT: IT és szórakoztató-elektronikai eszközök II.
(2011. április 12.)


A tanulmány II. részében a televíziók környezeti szempontú életciklusának elemzéséről olvashatnak.
101 szavazat:
A Fukushimai atomerőmű balesete és hatásai
(2011. május 03.)


Fukushimáról ezernyi cikk jelent meg a köz- és bulvármédiában éppúgy, mint a szaksajtóban. Itt és most egy szakmai összegzést olvashatnak, fantasztikus ábrákkal és képekkel.
101 szavazat:
150 éves a dinamó elv - emlékülés
(2011. november 18.)


A Jedlik Ányos Társaság elnöksége, az MTA Műszaki Tudományok Osztálya és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tisztelettel meghívja Önt a 150 éves a dinamó elv - Jedlik Ányos tiszteletére megrendezésre kerülő emlékülésre.
101 szavazat:
Tűzálló kábelrendszerek
(2011. november 18.)


A szakmai napokon az előadásokat gyárlátogatás egészíti ki, amelyen az érdeklődők megismerhetik az idén 100 éves jubileumát ünneplő OBO Bettermann cégcsoport több mint 500 főt foglalkoztató magyarországi leányvállalatát is. A szakmai napok kamarai pontértéke 1, részvételi díja 6250 Ft/fő, helyszíne az OBO Bettermann Oktatási központ.
101 szavazat:
Magyar Energetika akció
(2011. november 28.)
101 szavazat:
Megalakult a MENTE
(2012. január 26.)
100 szavazat:
25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozat
(2010. október 11.)
100 szavazat:
A jogi ismeretek felértékelődése Magyarországon a mérnöki munkában
(2010. december 21.)
100 szavazat:
Tűzvédelmi szakmérnök
(2011. február 15.)
100 szavazat:
A szakma jövője
(2011. május 31.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület „Fiatal tudósok az elektrotechnikában” címmel szakmai napot rendezett az ELECTROCOM 2011 kiállítás keretében, amelyre 2011. május 17-én került sor a HUNGEXPO EU Központ pavilonjában.
100 szavazat:
Csúcstechnológia a környezetért
(2011. július 12.)


Az LG LED és PLAZMA világítási rendszerei a fenntartható fejlődés szolgálatában. (x)
100 szavazat:
Magyar napos siker
(2012. május 16.)
100 szavazat:
Naperőművet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben
(2012. június 11.)


A Szegedi Fegyház és Börtön éves villamosenergia-fogyasztás 7%-át naperőmű termeli a nyár elejétől, uniós támogatás segítségével valósították meg a beruházást - tájékoztatta Bozó Bea, az intézmény sajtórferense az MTI-t.
100 szavazat:
Az OTSZ és a TvMI villamos vonatkozásai – letölthető előadásanyagok
(2015. április 21.)


Kun Gábor és Rajkai Ferenc „Az OTSZ és a TvMI villamos vonatkozásai” címmel tartott előadást a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2015. április 15-i kötelező szakmai továbbképzésén, amely a Construma kiállítás keretei között került megrendezésre, ahol az OTSZ és a TvMI gyakorlati alkalmazása volt a téma.
99 szavazat:
Felhívás a vörösiszap-tragédia károsultjainak megsegítésére
(2010. október 20.)


Egy példaértékű épületgépész kezdeményezésről szeretnénk beszámolni, ami talán az épületvillamossági területen is követőkre talál.
99 szavazat:
Kapcsolt energiatermelés Magyarországon
(2010. november 16.)


A hazai kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés története már több mint ötven éves. A kezdet az 1950-es évek nagymértékű iparosítása során megjelenő hőigényhez köthető. A fejlődés első szakaszát néhány elöregedett kondenzációs erőmű elvételes, illetve ellennyomású gőzturbinák építésével történő megújítása jelentette (például Kelenföldi Erőmű, Újpesti Erőmű), amit rögtön követett az ellennyomású erőmű építési program, amikor is ipari gőzigények kielégítésére létesültek új nagynyomású erőművek (például Kőbányai Erőmű, Kispesti Erőmű, Csepeli Erőmű, Csepeli Papírgyári Erőmű, Dunai Vasmű Erőmű stb.) az 1960-as évek elején.
99 szavazat:
A megújuló energiaforrások és a gazdasági válság
(2010. november 30.)


A gazdasági válság hatására minden elsődleges energiahordozó-felhasználás vagy stagnál, vagy csökken. A nukleáris energiahordozó-fogyasztás évek óta alig változik, a szénfelhasználás csökken, az olajszármazékok tüzelése csökken, a motorikus szénhidrogén-használat is visszaesett. A földgáz részesedése az összes energiafelhasználásban az utóbbi tíz évben folyamatosan nő, de abszolút értékben 2009-ben csökkent.
99 szavazat:
Etikai és szakmai hibák
(2010. december 07.)


Az építészeknél zajlik egy mérnöketikai szeminárium, Margitay Tihamér, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tanszékvezetőjének előadásában. Ha már a villamos képzésben nincs ilyen, legalább nézzünk meg egy érdekes esettanulmányt, a Challanger katasztrófáját az említett képzési anyagból.
99 szavazat:
Tagozati elnökségi ülés
(2010. december 14.)


A december 2-ai ülésen téma volt többek között az Építész kamarával közös szerződéstervezetek kérdése, a tagozati ügyrend, az E-VILLAMOS szaklap, a Minősítő Bizottság tevékenysége, az MKEH, a területi szakcsoportok, valamint a KTB.
99 szavazat:
Szélerőművek és napelemek az EU-ban
(2010. december 21.)


Dr. Stróbl Alajos minden évben érdekes táblázatokkal, diagramokkal lát el bennünket, köszönet érte. Az alábbiakban tanulságos ábrákat láthatunk a szélerőmű és a napelemes ágazatról.
99 szavazat:
Töltődj fel! 2. rész
(2011. március 01.)


A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum dombóvári kiállításán megtekinthető Déri, Bláthy, Zipernovszky portréja, valamint a helyi villamosítás százöt éves történetét bemutató tabló is.
99 szavazat:
Tagozati munka az OÉF-ben
(2011. április 12.)


Az Országos Építésügyi Fórum munkacsoportjaiban az Elektrotechnikai Tagozat tevékenységének koordinálását az alábbi kollégák végzik. A Tagozat várja a kollégák javaslatait a témákban.
99 szavazat:
Szakmai konferenciák és utolsó standhelyek a RENEXPO®-n!
(2011. április 13.)


Az energiaellátás és -felhasználás igen jelentős környezeti hatásainak mérséklése a jelen és a jövő európai és hazai energiapolitikájának egyik kulcskérdése, amelynek megoldása érdekében fokozni kell az energiatakarékosságot, és növelni kell a megújuló energiák felhasználásának részarányát. (x)
99 szavazat:
MÉDI traffipax
(2011. május 31.)
99 szavazat:
MMK Közbeszerzési és versenyszabályozási Bizottság
(2011. június 14.)


Az MMK prioritásaival az új közbeszerzési törvény kapcsán kiemelten az építőiparral összefüggő beszerzések feltételeire való koncentrálás céljával működik a Bizottság, a törvény teljes megalkotásában részvételünk és tudásunk nem releváns. Ez az érdekképviseleti csoport a jelenleg kormányrendeletekben szabályozott építőipari beruházásokkal kapcsolatos jogszabályok módosítását, újraírását kell, hogy kezdeményezze, kodifikációját segítse. Prioritásként négy fontos kérdéskört vázolt a Bizottság: eljárások egyszerűsítése, értékelési szempont, értékhatárok és fizetési feltételek.
99 szavazat:
Online tervengedélyeztetés egy éven belül
(2012. április 06.)
99 szavazat:
Új főtitkár az MMK-nál
(2014. július 01.)
99 szavazat:
Újra indul a Vn jelű villámvédelmi vizsgáztatás
(2015. április 13.)


2015. április 2-án hatályba lépett a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet, amely újraszabályozza a villámvédelmi berendezések tervezésével és műszaki ellenőrzésével kapcsolatos jogosultságokat.
98 szavazat:
Paraklinikai röntgen fórum VII.
(2010. szeptember 24.)


A MEDING Országos Orvostechnikai Egyesület, a Magyar Radiológusok Társasága Sugárfizikai-technikai és Sugárvédelmi Szekciója, az Országos FJC Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Magyar Orvosfizikai Társaság, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportja, a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesülete és a Méréstechnikai, Automatizálási és Informatikai Tudományos Egyesület Elektronikus Műszer és Orvostechnikai Szakosztálya közös tudományos ülése.
98 szavazat:
Épületenergetikai vizsgafelkészítő napok
(2010. szeptember 24.)


A két napos Energetikai képzés a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara épületenergetikai jogosultsági vizsgájának szakmai részére készíti fel a résztvevőket.
98 szavazat:
Keressük együtt a kiutat!
(2010. november 18.)


Hogyan tovább építőipar? címmel november 17-én a Verlag Dashöfer Szakkiadó Kft. konferenciát szervezett. Az előadók a krízishelyzetben lévő építőipar helyzetének megoldására keresték a válaszokat.
98 szavazat:
A zöld energia jövője Magyarországon
(2010. november 30.)


Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnökének a Hogyan tovább építőipar? című konferencián elhangzott előadása.
98 szavazat:
II. LED Konferencia
(2010. december 20.)


A MEE Világítástechnikai Társaság és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar 2011. február 1-2-án tartja a II. LED Konferenciát Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában mottóval. Cikkünkben a konferencia programját tekinthetik meg olvasóink.
98 szavazat:
Magyar Elektrotechnikai Múzeum
(2011. március 01.)


Létesítsük a magyar villamossági múzeumot a múlt megőrzésére, a jelen okulására, a jövő irányítására; létesítsük eddigi dicsőséges úttörő munkánk igazolására, megbecsülés szerzésére, honfitársaink önbizalmának fokozására; a tanulóifjúság és a nagyközönség oktatására, ismereteinek fejlesztésére. (Borosjenői Szabó Kálmán: Létesítsünk villamossági múzeumot! 1934. 189.o.)
98 szavazat:
Buszrendszerek az épületautomatizálásban
(2011. március 01.)


Fontos megjegyezni, hogy buszrendszer használata csak megfelelően megtervezett és megépített épület, illetve abban korszerű gépészeti rendszerek meglétével gazdaságos. Hiába próbálunk a hőmérséklet szabályozásával energiát spórolni, ha annak jó része megfelelő hőszigetelés hiányában a szabadba távozik.
98 szavazat:
Green-IT: IT és szórakoztató-elektronikai eszközök I.
(2011. április 12.)


A háztartások egyre több elektromos és elektronikai berendezéssel rendelkeznek, emellett a munkahelyeken is mind szélesebb körben jelennek meg az elektronikai eszközök. A berendezések használatának komoly ára is van: az életciklus (gyártás, logisztika, használat, hasznosítás, ártalmatlanítás) során okozott környezeti terhelés igen jelentős. Ennek tudatosítására indította a Bay Zoltán Kutatási Közalapítvány a GREEN_IT projektet, melyben a háztartásokban és irodákban előforduló informatikai és szórakoztató elektronikai berendezéseket vizsgálják.
98 szavazat:
Szabványok
(2011. július 12.)


Cikkünkben két dokumentumot találhatnak olvasóink: az MMK Szabványügyi Bizottságának 2010-es jelentését, illetve Scharle Péter beszámolóját a Szabványügyi Testület közgyűléséről.
98 szavazat:
A sorompókról napjainkban
(2012. január 11.)


A technika fejlődése és a tömeges gépkocsi-gyártás elérte azt a szintet, hogy ma már szinte nem tudjuk hova tenni autóinkat. A gépjárművek elhelyezésére különös gondot kell fordítanunk, mert hozzánk képest nagyok, mozgásukhoz jelentős hely kell, és ha ütközés történik közöttük, akkor javításuk drága pénzbe kerül – túl a bosszúságon.
98 szavazat:
Az ABB 3,9 milliárd dollárért akvirálja a Thomas & Bettst
(2012. február 08.)


Az ABB a Thomas & Betts 3,9 milliárd dolláros akvirálásával főszereplővé válik a kisfeszültségű termékek észak-amerikai piacán.
98 szavazat:
Tisztelt Kolléga!
(2012. április 06.)


Az elmúlt év szeptemberében megjelent 28/2011. IX.6. BN rendelet (új OTSZ) akkreditált tanfolyam záróvizsgájának letételéhez kötötte a norma szerinti villámvédelmi berendezések létesítése területén a tervezői, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői tevékenység végzését. (Fontos: a vizsga a kötelező, a tanfolyam nem!) Az azóta eltelt hat hónap alatt végül megszületett a MMK akkreditálási szabályzata, és az akkreditációs bizottság márciusi ülése nyomán jelenleg 3 akkreditált tanfolyamon indul el az oktatás.
98 szavazat:
A munkaerőpiac és az oktatás összhangja
(2012. június 06.)
98 szavazat:
Épületvillamossági életpálya
(2012. október 27.)


Az elektromosokéhoz nagyon hasonló problémákkal küzdő épületgépészek egy érdekes felmérésbe, kutatásba kezdtek, érdemes beleolvasni. Az Elektrotechnikai Tagozat kérdése a kollégákhoz: csináljunk mi is egy hasonlót? Ha igen a válasz, várjuk olyan kollégák jelentkezését, akik szívesen részt vennének a munkacsoportban.
98 szavazat:
IV. LED Konferencia
(2013. január 29.)


A MEE Világítástechnikai Társaság 2013. február 5-6-án tartja a IV. LED Konferenciát „Jó az, amit jól is használunk” mottóval.
98 szavazat:
MMK ELT Tisztújítas 2014
(2013. november 18.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata 2014. január 14-én 14 órai kezdettel tartja tisztújító taggyűlését a FÖMTERV (1024 Budapest, Lövőház u. 37.) földszinti tanácstermében.
98 szavazat:
Tervdokumentációk tartalmi követelményei
(2013. november 18.)
98 szavazat:
Kötelező Továbbképzés
(2014. november 20.)


Az Elektrotechnikai Tagozat aktuális továbbképzési témavázlatai és tananyagai.
98 szavazat:
Letölthető tervezési és ügyintézési munkát segítő szakmai segédletek
(2016. június 08.)


Az MMK 2014. évi Feladatalapú Pályázati (FAP) rendszerének keretében, az Elektrotechnikai Tagozat kijelölt munkacsoportjai által, a közelmúltban több szakmai segédlet került kidolgozásra.
A segédletek célja, hogy könnyen követhető, célirányos, a tervezési és ügyintézési munkát segítő útmutatóként szolgáljanak a mindennapi munkához.
97 szavazat:
A Kamara költségvetése
(2010. szeptember 06.)


Cikkünkben az MMK 2009-es befejezett és 2010-es tervezett költségvetését tekintjük át. A számok jól tükrözik, hogy a köztestületnek kevés pénzből kell megoldania sok feladatot.
97 szavazat:
Megújulók Németországban
(2011. január 25.)


Dr. Stróbl Alajos minden évben érdekes táblázatokkal, diagramokkal lát el bennünket, köszönet érte. Az alábbiakban tanulságos ábrákat láthatunk a megújuló energia ágazatról.
97 szavazat:
A villamosipar hírességei 3. Vámos Tibor
(2011. március 01.)


Vámos Tibor Széchenyi-díjas villamosmérnök, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.
97 szavazat:
MMK pénzügyek
(2011. május 03.)
97 szavazat:
MMK Továbbképzési Bizottság
(2011. május 23.)
97 szavazat:
MMK Oktatási Bizottság
(2011. június 24.)


A Magyar Mérnöki Kamara Oktatási Bizottságának mandátumát a 37/2009. (IX. 9.) elnökségi határozat tartalmazta. A bizottság legfontosabb feladatait az új felsőoktatási törvény tervezetével kapcsolatos véleménygyűjtés és a vélemények alapján megfogalmazott határozati javaslatok megfogalmazása jelentette.
97 szavazat:
Fókuszban az energiahatékonyság és az épületenergetika
(2011. július 12.)


CEP® Clean Energy & Passive House Expo, 2011. október 19-20. (x)
97 szavazat:
ESZK 2011 második félév
(2011. szeptember 22.)
97 szavazat:
Jedlik Ányos élete, fontosabb felfedezései és újításai
(2011. október 05.)


A dinamó elvének felfedezése 150. évfordulója alkalmából került sor 2011. szeptember 15-én az Energetikai Szakkollégium Jedlik Ányos emlékfélévének nyitóelőadása, amely a Jedlik Ányos élete, fontosabb felfedezései és újításai címet viselte. Az előadást dr. Kiss László Iván, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott munkatársa tartotta.
97 szavazat:
Beszámoló a MET Energia Műhelyéről – Villanyautók és villamosenergia rendszerünk
(2012. május 10.)


A Magyar Energetikai Társaság (MET) Energia Műhely rendezvénysorozata április 4-i fórumának központi témája a villanyautók várható elterjedése és a villamosenergia-rendszerre gyakorolt hatása volt. A villanyautók nemzetközi és hazai helyzete.
97 szavazat:
Marad-e az 5000 Ft?
(2012. május 16.)
97 szavazat:
Oroszország jelenlegi és jövőbeni szerepe az Európai Unió energiaellátásában
(2012. június 05.)


Közismert tény, hogy nem csak hazánk, hanem a teljes Európai Unió is jelentős mértékű importra szorul energiaigényének kielégítése érdekében. Az EU esetében az import aránya csaknem 50%, és ennek legnagyobb hányada Oroszországból származik, mely ezáltal megkerülhetetlen szereplő Európa energiaellátásában.
97 szavazat:
VTT kihelyezett szeminárium
(2013. január 29.)
97 szavazat:
Épületenergetikai vizsgafelkészítő előadások és gyakorlatok
(2013. január 29.)
97 szavazat:
Ügyvitelfejlesztési és Informatikai főosztályvezető
(2014. augusztus 14.)
97 szavazat:
Májusban jelenik meg az Épületvillamosság című szakkönyv ötödik kiadása
(2015. április 09.)


2015 májusában jelenik meg az „Épületvillamosság” című szakkönyv már ötödik, bővítet, átdolgozott kiadása. Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma két és fél év alatt „elfogyasztotta” a több mint ezer példányban megjelenő kiadványt.
96 szavazat:
20 éves a KNX buszrendszerű intelligens épületirányítási technológia
(2010. szeptember 24.)


Ezzel a címmel rendezi a KNX-Szövetség magyarországi szervezete a 20. évforduló alkalmából 2010. október 20-án szakmai találkozóját.
96 szavazat:
VIII. ENERGOexpo Nemzetközi Energetikai Szakkiállítás és Konferencia
(2010. október 20.)
96 szavazat:
Újraindul a szakmérnök-képzés a Műegyetemen
(2010. november 23.)


A BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke ismét el kívánja indítani a nagy hagyományokkal rendelkező energetikai szakmérnök-képzését. A képzés egyetemen belüli akkreditációs folyamata sikerrel lezárult, jelenleg az Oktatási Hivatal jóváhagyására várunk. Ha minden a várakozásunk szerint alakul, a 2011 februárjában kezdődő félévben el tudjuk indítani a képzést.
96 szavazat:
ENERGOexpo
(2010. december 10.)
96 szavazat:
EL-TECH Center, elektrotechnikai tudásközpont Újpesten
(2010. december 21.)


Farkas Zoltán, Rózsás Katalin és ifj. Farkas Zoltán tervei alapján épült fel Újpest ipari parkjában egy magas színvonalú technológiának otthon adó épületegyüttes, az elektrotechnikai tudásközpont.
96 szavazat:
A jogi ismeretek oktatásának tapasztalatai
(2011. január 17.)
96 szavazat:
Nemzeti Cselekvési terv - új impulzusok a RENEXPO®-n
(2011. január 19.)
96 szavazat:
ABB Roadshow
(2011. szeptember 20.)


Az ABB Kisfeszültségű Termékek Üzletág 5 állomásos Roadshow-t szervez.
96 szavazat:
III. LED Konferencia
(2011. október 21.)


A MEE Világítástechnikai Társaság és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar 2012. február 7-8-án tartja a III. LED Konferenciát „LED-ek a világítástechnikában” mottóval.
96 szavazat:
Január 1-től árazatlan költségvetés is kell
(2012. január 26.)
96 szavazat:
Lakossági bruttó energiaárak, 2012. I. negyedév
(2012. március 07.)
96 szavazat:
Passzív házak kialakítási lehetőségei, az épületek energiaracionalizálása
(2012. március 27.)


Az Energetikai Szakkollégium programjai. Rendezvényeink térítésmentesen látogathatók.
96 szavazat:
Örök garancia
(2012. május 16.)
96 szavazat:
Óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre
(2012. május 29.)


2012. március 29-én az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) „Óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre” címmel szervezett előadást. Az előadó Székely Ádám, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (továbbiakban MAVIR) Országos Diszpécser Szolgálatának rendszerirányító mérnöke volt, aki az Energetikai Szakkollégiumban aktív múlttal rendelkezik, a 2006/07-es tanévben a szervezet alelnöke volt.
96 szavazat:
Közös érdekképviseletben az áram- és földgázkereskedők
(2012. október 04.)
96 szavazat:
HOAI, a német tervezői díjszabás
(2014. március 12.)
96 szavazat:
Tisztújítás
(2014. április 23.)


A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Elektrotechnikai szakcsoportja 2014. április 8-án megtartotta tisztújító taggyűlését.
96 szavazat:
Magyar nyelvű szabványok a lakóépületekben használt CO-érzékelők követelményeire
(2014. szeptember 16.)
96 szavazat:
2012. évi közgyűlés beszámoló
(2016. szeptember 20.)
95 szavazat:
Az MMK gyakorlati működése
(2010. szeptember 21.)


A testület alapfeladata a titkársági adminisztráció ellátása, például a továbbképzések szervezése és akkreditálása, a jogosultsági vizsgák, és az országos névjegyzék fenntartása. Ez utóbbi megszervezése volt az egyik legigényesebb feladatuk még 2006-ban. Létre kellett hozni egy olyan rendszert, amelybe bedolgozhat az összes megyei ügyintéző, amiben van egy publikus és egy nem nyilvános rész, és ahol a tagdíjfizetéstől az elérhetőségig minden adat szerepel. Ezt a rendszert a Budapesti és Pest Megyei Kamara áldozatvállalása és különböző pályázatok elnyerése nélkül nem tudta volna a Kamara kialakítani. Szőllőssy Gáborral, az MMK főtitkárával beszélgettünk.
95 szavazat:
XVIII. Nemzetközi Főenergetikus Szeminárium
(2011. február 02.)


Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület esztergomi szervezete februárban tartja az Energiahatékonyság 2011 következő rendezvényét.
95 szavazat:
A hőszivattyú Magyarországon
(2011. február 23.)


A hőszivattyú jellemzője: az üzemeltetésére illetve a működésére bevezetett villamos energiát – megújuló energia felhasználásával – megtöbbszörözi, napjainkban 3–6-szorosára. A hőszivattyús technika a különböző fűtési megoldások között a kiemelkedő minőségi előnyei (energiahatékonyság, károsanyag-kibocsátás, hőkomfort) miatt megérdemli, hogy az elkövetkező években hazánkban is elterjedjen.
95 szavazat:
MET Energia Fórum 2011
(2011. április 27.)
95 szavazat:
Választási reform
(2011. szeptember 02.)
95 szavazat:
Építkezések, 2001-2011
(2012. április 06.)
95 szavazat:
Villám-, tűz- és érintésvédelem
(2012. augusztus 07.)
94 szavazat:
Üzemlátogatás a MAVIR Zrt. Központi Kezelő Központjában
(2010. december 07.)


Az Energetikai Szakkollégium (ESZK), a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Energetikai Informatika Szakosztálya (EISZ) és a MEE MAVIR üzemi szervezetének közös szervezésben 2010. 10. 26-án szakmai napon vettünk részt a MAVIR székház Jedlik termében. A szakmai nap „Az átviteli hálózat Központi Kezelőközpont rendszere” címet viselte. Ennek keretében előadásokat halhattunk a magyar villamos energia rendszer központi kezelésének történeti kialakulásáról és a jelenleg üzemelő rendszer technikai átalakításáról. Az előadásokat, a Központi Kezelőközpont (KKEK) létrehozásában aktívan résztvevő cégek szakemberei tartották. Az előadásokból megismerkedhettünk a teljes átviteli hálózati és a 120 kV-os hálózat, MAVIR által felügyelt részének a technológia-felügyeleti és villamos energiairányító rendszerével.
94 szavazat:
32/2011 (X.12.) MMK Elnökségi határozat
(2011. október 21.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége átmeneti intézkedésként az akkreditált tanfolyamok és a vizsgáztatás beindításáig a kérelmező épületvillamossági tervezők részére, a vizsgakötelezettség teljesítésének 2012. április 30-ig történő előírása mellett, a villámvédelmi tervezési tevékenységet lehetővé teszi.
94 szavazat:
Nemzetközi Napelem Konferencia és Szolár Park a RENEXPO®-n!
(2012. január 26.)


2012. május 10-12., Budapest (x)
94 szavazat:
Rohamosan növekszik a szélenergia áramtermelés
(2012. április 23.)


Gombamód szaporodnak a szélerőművek világszerte, 2011-ben az üzembe helyezett áramtermelési kapacitás 20 százalékkal emelkedett.
94 szavazat:
Lámpatest-korszerűsítés és a CE megfelelőség kérdései
(2013. szeptember 05.)


A CE jelölést az Európai Unió országaiban (így Magyarországon is) a gyártott, forgalmazott villamos termékeken kötelező feltüntetni. Jelentése nem más, minthogy a termék gyártója elvégezte a megfelelőség-értékelési eljárást, annak eredménye pozitív lett, és a termék megfelel valamennyi rá vonatkozó európai direktívának. Mint villamos termékeknek, a lámpatesteknek is meg kell felelniük a rájuk vonatkozó direktíváknak (LVD, EMC, ErP, ROHS), és az ezek mögé harmonizált szabványoknak. Ezen megfelelőség nélkül sem gyártani, forgalmazni, sem pedig üzembe helyezni nem lehet ezeket a készülékeket.
94 szavazat:
Költségoptimalizálás
(2013. október 28.)
94 szavazat:
Az MMK állásfoglalása a felsőoktatás átalakításáról
(2013. október 28.)
94 szavazat:
Átsorolások és megszűnő jogosultságok a 266/2013 Korm. rendelet értelmezésében
(2013. november 18.)
94 szavazat:
Az új országos tűzvédelmi szabályzat munkaanyaga
(2013. december 02.)


A Kormány honlapján (www.kormany.hu) 2013. október 25-i keltezéssel olvasható az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezetének munkaanyaga. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága célul tűzte ki, hogy szemléletváltozást vezet be a tűzvédelmi szabályozásban, ennek centrumába a mérnöki módszerek széleskörű alkalmazását, a tűzoltó beavatkozások során szerzett tapasztalatokat a valós tűzesetek és a nemzetközi tapasztalatok felhasználását helyezte.
94 szavazat:
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
(2016. november 15.)


Közhelyszámba megy, hogy felgyorsult és megváltozott a világ. Ez így is van, ám ezeknek a változásoknak - a számos előnye mellett - nagyon sok negatív hatása is van, amely a műszaki tervezés területére is kihat, ezekről beszélgettünk Kun Gáborral, tagozatunk elnökével.
93 szavazat:
Megújulók: áram vagy hő?
(2010. szeptember 13.)


Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára érdekes dolgot nyilatkozott testvérlapunknak, a Magyar Energetikának. Eszerint a kormány a megújulókat csak a hőtermelés területén támogatná, az áramtermelés pedig elenyésző lenne.
93 szavazat:
Kína energetikája
(2010. október 26.)


2010. szeptember 14-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium Bláthy Ottó emlékfélévének második előadását, amelyet a BME-VIK tiszteleti oktatója, Kimpián Aladár tartott Kína energetikájáról. Kína számos területen már a világ élére tört, így az előadás arra kérdésre próbált választ adni, hogy az ország az energetika területén is világelső-e.
93 szavazat:
A Display program
(2010. november 08.)


Egy egyszerűen kezelhető online energetikai számítási eszköz önkormányzatok részére: a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Energie Cités között létrejött megállapodás alapján Magyarországon ingyenes önkormányzatok és intézményei, államigazgatási szervek, minisztériumok és nonprofit háttérintézmények részére.
93 szavazat:
Október végi elnökségi határozatok
(2010. december 08.)
93 szavazat:
Töltődj fel!
(2011. március 01.)


A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma „Töltődj fel! A villamosság térhódítása” című időszakos kiállítása Dombóvárra érkezett. A látványos és interaktív kiállítás az elektromosság csodálatos világára hívja fel a figyelmet.

93 szavazat:
Karbantartás, 2011
(2011. augusztus 30.)
93 szavazat:
LED-ek (félvezető fényforrások) fotometriája és méréstechnikája
(2011. november 22.)


A MEE Világítástechnikai Társaság 2012. február 6-án a Világítás Házában (Budapest, IV. Árpád út 67. I. 6.). kreditpontos szakmai továbbképzést hirdet.
93 szavazat:
Mindent az energetikai tanúsításról
(2012. február 13.)


2012. január 1-jétől már nemcsak az új építésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező az energetikai tanúsítás.
93 szavazat:
Legyen tilos árral kommunikálni?
(2012. április 06.)
93 szavazat:
Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló tanfolyam
(2012. augusztus 13.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (AL-1828, Nyilvántartási szám: 01-0846-05) Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló tanfolyamot szervez.
93 szavazat:
Kis cégek országa
(2012. november 16.)
93 szavazat:
Tisztújítás
(2014. március 12.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata 2014. január 14-én tartotta tisztújító taggyűlését, amelyen megválasztotta következő négy éves periódusra a Tagozat Elnökét, Elnökségét és a Minősítő Bizottság tagjait.
93 szavazat:
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
(2014. június 05.)
93 szavazat:
LUMEN V4
(2014. június 20.)


V. Visegrádi Országok Világítási Konferenciája
92 szavazat:
Termékellenőrzés
(2010. október 11.)


A Villanyszerelők Lapja új, úttörőnek mondható kezdeményezést indított el, erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A szaklap nagy bátorságról tanúbizonyságot téve bevizsgáltatja egy-egy termék a piacon található gyártmányait, és minősíti azokat. Cikkünkben a 36 W-os, T8-as retrofit Led-fénycsövek vizsgálatából idézünk.
92 szavazat:
Új CIE publikáció
(2010. november 30.)


A napokban jelent meg a CIE 191:2010 kiadvány, amely sok éves munka eredményeként egy olyan ajánlott fotometriai rendszert ír le, amely a szürkületi, mezopos viszonyok közötti látási teljesítményen alapul.
92 szavazat:
Szakirányú továbbképzések a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán
(2010. december 08.)
92 szavazat:
Főmérnöki rendszer mintaszerződése
(2011. február 02.)
92 szavazat:
Villamosipari Vállalkozók Egyesülete
(2011. március 01.)


Rövid ismertető a villamosipar hazai és külföldi gyártóit, importőreit, nagy- és kiskereskedőit, kivitelezőket és elosztóberendezések gyártóit tömörítő egyesületről.
92 szavazat:
A Magyar Mérnöki Kamarában megalakul a Tűzvédelmi Tagozat
(2011. november 10.)
92 szavazat:
EnKon PLUSZ
(2011. november 21.)
92 szavazat:
Európai parlamenti állásfoglalás a közbeszerzésekről
(2011. november 22.)
92 szavazat:
Egy hétvégés kemencekészítő tanfolyam
(2012. május 16.)
92 szavazat:
Az MMK 2012. évi küldöttgyűlése
(2012. június 06.)
91 szavazat:
CEP® Passzívház Expo
(2010. augusztus 27.)


Nemzetközi Passzívház Kiállítás és Konferencia – Közép-Európa.
91 szavazat:
Az ELT Minősítő Bizottság statisztikai adatai a 2010-2011. évben
(2011. május 13.)


Cikkünkben nemcsak a Minősítő Bizottság tevékenységéről olvashatnak, hanem következtetéseket vonhatnak le a Tagozat növekedéséről, illetve annak jellegéről is.
91 szavazat:
Az MMK Elnökségének beszámolója
(2011. május 17.)
91 szavazat:
KÖZMŰ konferencia és workshop
(2011. augusztus 17.)
91 szavazat:
Mártha Imre: sürgős lépésekre lenne szükség az energetikai szektorban
(2012. január 11.)


Sürgető a megújulóenergia-termelés hosszú távú támogatásának mielőbbi rendezése, új alapokra kellene helyezni az atomerőműről szóló társadalmi párbeszédet, valamint megfelelő feltételek kellenének az ágazat infrastruktúrájának szinten tartásához és fejlesztéséhez - összegezte Mártha Imre, az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. vezérigazgatója az energetikai ágazat problémáit.
91 szavazat:
Lux et Color Veszprimiensis Szimpózium
(2012. augusztus 23.)


A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara, Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratóriumának, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Human Computer Interaction & Design for All (HCI&DfA) Ergonómiai Tervezés Mindenkinek Szakosztálya közreműködésével immáron
11. alkalommal kerül megrendezésre a VEAB épületében
a Lux et Color Veszprimiensis Szimpózium.
90 szavazat:
Az Új Széchenyi Terv energetikai pályázatai
(2011. március 01.)


2011. január 14-én elindult az Új Széchenyi Terv, megkezdődött az új pályázati ciklus. A kkv-kat érintő, kiírásra került első pályázatok 2011. március 1-től adhatók be. A 2011-13 között rendelkezésre álló Európai Uniós pályázatok több mint fele ebben az évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek.
90 szavazat:
A Mikroelektronikai és Technológia Intézetről
(2011. május 24.)


Az intézetnek nagy szerepe van a nappali képzés mellett a posztgraduális világítástechnikai szakmérnökök oktatásában is.
90 szavazat:
Háztartások energiafogyasztása
(2013. május 28.)
90 szavazat:
A minimum
(2013. szeptember 05.)
90 szavazat:
Minimális és maximális munkadíj
(2013. november 18.)
90 szavazat:
Továbbképzési anyagok
(2014. július 01.)


A Tagozat összeállította a kötelező szakmai továbbképzési anyagok tematikáit, amelyeket a helyi kamarák megkaptak, és azokat megszervezhetik. A témavázlatok letölthetők cikkünkben.
90 szavazat:
Elektromosipari szakemberek kézikönyve
(2015. április 13.)


Ez év októberében – jelentősen átdolgozva és korszerűsítve – megjelenik a villamos szakemberek körében már ismert kézikönyv, az ún. „Zöld könyv” új kiadása.
90 szavazat:
Villámvédelmi közlemény (II.)
(2015. június 30.)


A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet átalakította és újraszabályozta a villámvédelemmel kapcsolatos mérnöki tevékenységeket, így mindenfajta villámvédelmi tervezői, műszaki ellenőri munkavégzést csak Vn jogosultsággal lehet végezni 2015. 04. 02.-tól kezdődően.
89 szavazat:
MMK Történeti Bizottság
(2011. augusztus 09.)


Az MMK TB 2010-ben is a korábban megkezdett munka folytatásaként három területen fejtette ki tevékenységét: az MMK szervezeti történetének feltárása; a jeles, hajdani mérnökök emlékének ápolása, különös tekintettel kamarai munkásságukra; a tevékenységi körébe tartozó információk áramlásának elősegítése.
89 szavazat:
Megalakult a Megújuló Energia Platform
(2011. november 22.)
89 szavazat:
Épületvillamos-Épületgépész Szakmai Nap a Construmán
(2014. január 06.)
88 szavazat:
Gyászhír
(2013. május 23.)
88 szavazat:
Ingyen ebéd
(2013. július 23.)
88 szavazat:
Látogatás az MSZT-nél
(2013. október 17.)


Szeptember 26-án az MMK Elektrotechnikai Tagozata elnökségének nyolc tagja, Kun Gábor elnök vezetésével rendkívül érdekes és tanulságos megbeszélést tartott a Magyar Szabványügyi Testület épületében, Pónyai György ügyvezető igazgatóval. Az eredményekről itt számolunk be.
88 szavazat:
Szakmagyakorlási és Továbbképzési Szabályzatok
(2014. április 18.)
87 szavazat:
Új szelek a szélenergia-piacon?
(2010. szeptember 13.)


A szélenergia a világ leggyorsabban fejlődő elektromos energiaforrása, termelése az utóbbi 14 évben legkevesebb megtízszereződött, az 1993-as 31 trillió Btu-ról 2007-ben 319 trillió Btu-ra nőtt a világban. A telepített kapacitás növekedése még ennél is dinamikusabb, 10 év alatt 1993, 2003 között 2,8 GW-ról közel 40 GW-ra nőtt. De mi a helyzet itthon?
87 szavazat:
LEGO Kreatív Építőverseny és lánc nélküli bicikli az állásbörzén
(2011. szeptember 23.)
87 szavazat:
MNNSZ közgyűlés és oktatás
(2013. január 29.)
87 szavazat:
A kivitelezői nyilvántartáshoz kapcsolódó szankciók erősítése
(2013. július 23.)
87 szavazat:
Tisztelt Kollégák!
(2014. január 30.)


A Magyar Mérnöki Kamara a kitüntetési szabályzat (elérhető az MMK honlapján) szerint a kamara érdekében végzett kimagasló teljesítményért négy személy részére adományozhat Zielinski Szilárd díjat a 2014. májusi küldöttgyűlésen. A kitüntető díjra bármelyik kamarai tag vagy szervezet tehet indokolással ellátott javaslatot.
87 szavazat:
Energetikai tanúsítványok ellenőrzése
(2014. március 12.)
87 szavazat:
Szakmai műhely
(2014. szeptember 16.)
87 szavazat:
Az OTSZ 5.0-ról gyakorlatiasan
(2015. április 01.)


Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, az ún. OTSZ 5.0. A rendelet szakít az eddig megszokott tűzvédelmi előírásokkal. Teljesen új alapokra helyezi a tűzvédelmet, s különösen a létesítésre vonatkozó előírásokat. Megszűnnek az eddig megszokott tűzveszélyességi osztályok. A létesítési követelmények kockázati osztályok alapján lesznek meghatározhatók.
86 szavazat:
IV. LED-konferencia lejárt
(2013. január 29.)


A MEE Világítástechnikai Társaság az Óbudai Egyetemmel közösen 2013-ban rendezi meg a IV. LED-konferenciát.
86 szavazat:
Átalakuló kreditpontos rendszer
(2013. november 18.)
86 szavazat:
Az A/V viszony alkalmazása
(2014. november 18.)
86 szavazat:
Bemutatkozik a Villamos Szakma Napja
(2015. május 12.)


A Villamos Szakma Napja nem egy árubemutató, nem egy szakmai konferencia, nem egy szórakoztató rendezvény, hanem egy találkozási alkalom az iparág valamennyi szereplőjének.
86 szavazat:
Fontos lesz a mérnöktársadalom véleménye
(2015. május 13.)


Együttműködési megállapodást írt alá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnökeivel.
85 szavazat:
Felelősségi formák
(2011. január 10.)
85 szavazat:
MMK Érdekérvényesítő Bizottság
(2011. június 06.)
85 szavazat:
Karbonlábnyom a tett színhelyén
(2013. szeptember 05.)
85 szavazat:
A beruházás-előkészítési folyamat hiányosságairól
(2013. november 18.)
84 szavazat:
Pályázati felhívás
(2011. január 25.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület pályázatot hirdet „Hobbim az elektrotechnika” címmel.
84 szavazat:
OTSZ 5.0
(2013. július 23.)
84 szavazat:
RENEXPO Central Europe
(2013. október 29.)
84 szavazat:
Szabályzatok
(2013. december 02.)


Továbbkattintva olvasóink az év végi szabályzatalkotási csúcs dokumentumait, valamint a Tagozat elnökségének ezzel kapcsolatos terveit, tevékenységét találják.
84 szavazat:
Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály
(2014. március 13.)


A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti-, Energetikai-, Elektrotechnikai és Épületvillamossági, valamint Építési szakmai tagozat elnökei megállapodtak az Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály közös alapításában. A Szakosztály az Épületgépészeti Tagozaton belül működik.
84 szavazat:
A kamarai kommunikáció optimalizálása
(2014. július 01.)
84 szavazat:
MSZ EN 61439 szabványsorozat
(2014. augusztus 08.)


Szakmai fórum az MSZ EN 61439 szabványsorozat első két része magyar nyelvű változat megjelenése alkalmából.
84 szavazat:
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. május 13.)


Minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld órájához; a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
84 szavazat:
A villám- és túlfeszültség-károk megelőzése és csökkentése
(2015. július 22.)


Az elmúlt néhány év statisztikai adatai rámutatnak arra, hogy a villámcsapások jelentős károkat okoznak, ezzel összefüggésben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Magyar Biztosítók Szövetsége az alábbi ajánlást fogalmazta meg a villám- és túlfeszültség-károk megelőzése és csökkentése érdekében.
84 szavazat:
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)


A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása, ami mindössze 116,5 gigawattórával marad el az eddigi, 2007-es rekordtól.
83 szavazat:
Előregisztrációs kedvezmény az ötödik RENEXPO®-ra
(2010. november 26.)
83 szavazat:
Épületek energetikai tanúsítása, A/V viszony befolyása
(2012. május 16.)
83 szavazat:
Ötezer, húszer, harmicötezer
(2012. június 06.)
83 szavazat:
Öregszünk
(2012. június 20.)
83 szavazat:
Folytatódik az OTSZ
(2013. március 19.)
83 szavazat:
Tisztújító küldöttgyűlést tartott az MMK
(2013. május 28.)
83 szavazat:
Részlegesen indult el az e-napló
(2013. október 28.)
83 szavazat:
Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
(2015. április 02.)


Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.
83 szavazat:
Mire érdemes odafigyelni ipari generátorok vásárlása során?
(2015. május 11.)


A generátorok felhasználása nagyon széles körre terjed ki, mind olyan helyeken, ahol nincs vezetékes elektromos áram, mind hálózati árammal kombinálva, kiegészítő forrásként.
82 szavazat:
A villamosipar hírességei 1. Fodor István
(2011. március 01.)


Fodor István (Etienne de Fodor) (Pozsony, 1856. november 8. - Budapest, 1929. november 5.) villamosmérnök, a Magyar Elekrotechnikai Egyesület alapító tagja, a Budapesti Általános Villamossági Rt. igazgatója, Edison és Puskás Tivadar munkatársa.

82 szavazat:
Az Elektrotechnikai Tagozat Taggyűlése
(2013. március 12.)


Az Elektrotechnikai Tagozat a Magyar Mérnöki Kamara 2013. évi tisztújításával kapcsolatosan a jelöltállítás tárgyában Taggyűlést tart 2013. április 10-én (szerdán) 13 órától a FŐMTERV Zrt. székházban (Bp. Budapest, II., Lövőház u. 37. IV. em. tárgyaló. A taggyűlésre várjuk Tagozatunk tisztelt tagságát. Tagjaink jelöltállítási jogukat az MMK Alapszabályának megfelelően a taggyűlésen gyakorolhatják.
82 szavazat:
Az építési termékekkel kapcsolatos új szabályozás alkalmazási útmutatója
(2013. július 23.)
82 szavazat:
Küldöttgyűlési határozatok
(2014. április 18.)
82 szavazat:
Épület Energetikai Stratégia
(2014. július 01.)
82 szavazat:
Egy fontos kérdés a villámvédelmi tervezés újraszabályozása kapcsán
(2015. május 19.)


Az életbe lépő új szabályozás szerint egy 2011-ben a „villámvédelem 2009” tanfolyamrendszer keretein belül elvégzett „Villámvédelem tervezése az MSZ EN 61305 szerint” címmel, a Vilodent Kft. által szervezett tanfolyam sikeres teljesítése feljogosít-e a fenti szabvány szerinti tervezésre, vagy újra kell vizsgázni?
82 szavazat:
Elfogadhatatlan a műszaki ellenőröknek kiírt árverseny!
(2015. szeptember 08.)


A Magyar Mérnöki Kamara elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja a pályázat által a műszaki ellenőröknek kiírt árversenyt - a
Magyar Mérnöki Kamara közleménye.
82 szavazat:
Közművek fektetési elrendezése: csővezeték és kábel között tartandó távolság
(2015. szeptember 23.)


Egy tervező kollégánk szabványértelmezési kérdésben kereste meg a Magyar Szabványügyi Testületet, valamint az MMK Elektrotechnikai Tagozatot. A levélváltást változtatás nélkül közöljük.
81 szavazat:
Mérnöki konzultáció a megújuló energiahordozók hasznosításáról
(2010. október 05.)
81 szavazat:
Mérnöki szemmel a gazdaságról
(2012. október 04.)
81 szavazat:
Világítástechnikai Megoldások Fóruma
(2013. július 25.)


Az információáramlás szükségessége a recesszió és stagnálás időszakában is elengedhetetlen a világítástechnikai piac résztvevői számára, különös tekintettel e területen napjainkban zajló új technológiai fejlesztésekre. A szakkiállításokon való részvétel ma már szinte megfizethetetlen és ezek szakmai látogatottsága nem számottevő, annak ellenére, hogy az információk eljuttatása az érdekeltekhez - főleg a tervező mérnökökhöz - nagyon fontos.
81 szavazat:
Milyen esetben kell engedélyezési, illetve kiviteli tervnél tervezési jogosultsággal rendelkező villamosmérnöknek közreműködnie?
(2015. június 22.)


Építész kollégák keresték meg a MMK Elektrotechnikai és Épületgépészeti Tagozatának illetékeseit és kérték az állásfoglalásukat egy konkrét eset kapcsán:
80 szavazat:
Magyar Tudomány Ünnepe 2010
(2010. október 26.)


A Pécsi Akadémiai Bizottság és a Pécsi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a „MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE 2010” központi rendezvényére.
80 szavazat:
A villamosipar hírességei 5. Gábor Dénes
(2011. március 01.)


Gábor Dénes fizikus a holografikus módszer feltalálója.
80 szavazat:
Oktatási épületek energetikai vizsgálata
(2012. június 06.)
80 szavazat:
Mikor fogunk 3D-ben rendszereket nyomtatni?
(2012. november 16.)
80 szavazat:
Primerenergetikai tényezők meghatározása a gyakorlatban
(2013. január 29.)
80 szavazat:
A hosszabbítókészletek előírásainak változásáról
(2013. június 12.)


A csatlakozóaljzatok és kapcsolók szabványelőírásainak, szabványkövetelményeiben a tavalyi év végén változások léptek érvénybe. Összefoglaljuk, hogy ez eddigi előírásokhoz képest milyen új és/vagy megváltozott követelmények kerültek megfogalmazásra.
80 szavazat:
Az NFM stratégiai partnere lett az MMK
(2013. július 23.)


Július 11-én írták alá a megállapodást, miszerint a kamaránkat illető kérdésekben a minisztérium első számú szakmai partnere az MMK lesz.
80 szavazat:
Magyar Mérnöki Kamara Küldöttei részére
(2013. november 28.)
80 szavazat:
PROM-TECH Megoldások Napja
(2014. szeptember 11.)
80 szavazat:
Napenergetikai egyeztetés
(2014. november 18.)
79 szavazat:
Telephelyfejlesztés
(2010. november 03.)


Telephelyfejlesztés megvalósítása a Műszer Automatika Kft. versenyképessége növelésének érdekében.
79 szavazat:
A választási ad hoc bizottság felhívása
(2011. május 09.)
79 szavazat:
A büntető vámok drámai csökkenést okoznának a foglalkoztatásban és a hozzáadott értékben
(2013. május 28.)
79 szavazat:
A hőszivattyúzás helyzetképe
(2013. május 28.)
79 szavazat:
Kiszámíthatatlan energiaárak
(2014. március 12.)
79 szavazat:
Felhívás „Világítástechnikai szakmérnök” szakirányú továbbképzésre
(2014. október 15.)
79 szavazat:
Termelőüzemek energia-megtakarításának meghatározása mesterséges intelligencia alkalmazásával
(2014. november 18.)
79 szavazat:
BPMK hírlevél
(2014. november 18.)


Az aktuális szám itt letölthető.
79 szavazat:
Állás az SZTNH-nál
(2014. november 18.)


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Szabadalmi Főosztály Villamossági Osztályára 2 db szabadalmi elbírálói állást hirdet meg.
79 szavazat:
Világítástechnikai szakmai kötelező továbbképzés
(2015. május 12.)


Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara világítástechnikai szakmai kötelező továbbképzést hirdet meg, amelyre május 20-án, Budapesten kerül sor.
78 szavazat:
Változások a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek körében
(2013. március 19.)
78 szavazat:
Helyzetértékelés a magyarországi áram- és gázpiaci szabályozásról
(2013. július 23.)
78 szavazat:
Szakmai továbbképzés az OTSZ és a TvMI gyakorlati alkalmazásáról a Construmán
(2015. április 03.)


A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2015. április 15-én (szerdán) elektrotechnikai és épületvillamossági, valamint tűzvédelmi szakmai továbbképzést tart „Az OTSZ és a TvMI gyakorlati alkalmazása” címmel, a Construma kiállítás első szakmai napján a HUNGEXPO Zrt. területén.
78 szavazat:
„A hazai építésügyben még mindig várunk a szükséges rendszerváltoztatásra” - interjú Barsiné Pataky Etelkával
(2015. április 08.)


Erős felindulásból elkövetett kormányzati ötletelések helyett a hazai építésügy integrált megközelítését, és értékén kezelését sürgeti az országos köztestület elnöke. Barsiné Pataky Etelka interjúnkban többek között egy korszerű tervezési rendszer bevezetésének szükségességéről, és a friss kormányhatározat mérnöki vonzatairól beszélt.
78 szavazat:
Legyen címzett - iratkozzon fel hírlevelünkre!
(2015. szeptember 28.)


A MMK Elektrotechnikai Tagozatának Elnöksége szeretné szorosabbá és hatékonyabbá tenni a tagozaton belüli információáramlást. A kapcsolattartás egyik legfontosabb felülete az e-villamos.hu, amely online szaklapként az MMK Elektrotechnikai Tagozatának hivatalos lapjaként működik.
78 szavazat:
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon
(2016. február 23.)


Tavaly óta megújult szerkesztői munka mentén folyik az e-villamos online szaklap gondozása, amelynek célja, hogy a MMK Elektrotechnikai Tagozatának kommunikációját hatékonyabbá, az információáramlást gördülékenyebbé tegyük, úgy a tagság, mint a teljes villamosmérnöki társadalom irányába.
78 szavazat:
Az épületvillamos kiviteli terv
(2016. április 12.)


A szakszerű, átgondolt épületvillamos terv alapján történő kivitelezés a biztosíték arra, hogy az Építtető érdekei érvényesülhessenek, a sok-sok anyagi és egyéb ráfordítás eredményeként elkészülő lakóépület tartósan a tulajdonos megelégedésére működjön, fenntartása gazdaságos legyen és megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amellyel az Építtető elindult, amikor egy ilyen beruházás megvalósítását elhatározta.
77 szavazat:
A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata szakmai napja
(2013. október 28.)
77 szavazat:
ErP konferencia: fordulópont az építőiparban!
(2015. szeptember 04.)


Szeptember 26. jelentős fordulópont lesz az építőiparban, ugyanis az ErP-irányelvek kötelező bevezetése átrendezi a gázkészülék gyártók-forgalmazók sorait is. Alapjaiban változtatja meg az új direktíva a háztartások gázkészülékeinek cseréjét és az új ingatlanok fűtési rendszerét, amely a villamos szakmára is hatással lehet.
77 szavazat:
A villamos hálózatok kötelező minősítő rendszerének bevezetését javasolja a MEE
(2015. szeptember 22.)


A magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), emellett egy éven belül saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához segíthetne kiszűrni a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.
76 szavazat:
Augusztus 1-től szűkült a tanúsítói jogosultság képesítési követelményeinek köre
(2013. szeptember 05.)
76 szavazat:
Tanúsítványcsalók
(2013. szeptember 05.)
76 szavazat:
MMK elnökségi határozatok a továbbképzésekről
(2014. november 18.)
76 szavazat:
Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanfolyam indul!
(2015. augusztus 19.)


A 3 napos továbbképzésen az előadó segítségével a résztvevők felkészülhetnek a Magyar Mérnöki Kamara által szervezett „Villámvédelmi vizsgára”.
76 szavazat:
Közlemény: Villamos Szakma Napja
(2015. augusztus 19.)


A szervezőbizottság döntése értelmében a Villamos Szakma Napja néven, december 4-re meghirdetett rendezvény nem kerül megrendezésre, ezért a szervezési munkákat felfüggesztjük.
75 szavazat:
Villámvédelmi közlemény (I.)
(2015. május 05.)


A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége 2015. április 15-én ülést tartott, melyen napirendi pontként szerepelt a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet miatt bekövetkezett villámvédelem tervezési, műszaki ellenőrzési és felülvizsgálói jogosultság megváltozása.
75 szavazat:
A Magyar Mérnöki Kamara véleménye magyar műszaki felsőoktatás fejlesztésének koncepciójáról
(2015. június 10.)


A Felsőoktatási Tervezési Testület 2015. április 9-i ülésén foglalkozott a magyar felsőoktatás fejlesztésének stratégiájával, a Felsőoktatási Kerekasztal által elfogadott, „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című koncepcióval (a továbbiakban: Koncepció). A Magyar Mérnöki Kamara, mint az FTT tanácskozási joggal rendelkező meghívott tagja az alábbiakban fejti ki véleményét a Koncepció mérnökképzést érintő részeiről.
75 szavazat:
Gyengeáramú rendszerek II. Strukturált hálózatok
(2015. szeptember 11.)


Tervezők, szakértők számára a 266/2013.(VII.11.) Kormányrendelet és a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Szabályzata szerinti szakmai továbbképzés indul elektrotechnikai és épületvillamossági, valamint hírközlési és informatikai szakterületi jogosultsághoz, melynek elvégzésével a résztvevő eleget tehet a jogszabály szerinti 2015. évi továbbképzési kötelezettségének.
74 szavazat:
Napelemes rendszerek termográfiás vizsgálata
(2013. május 28.)
74 szavazat:
A kormány közzétette az energiahatékonyságról szóló törvény tervezetét
(2015. április 08.)


A kormány honlapján megjelent az energiahatékonyságról szóló törvény tervezete, amely a 2012-ben született uniós irányelvet ülteti át a magyar jogrendszerbe.
74 szavazat:
Felhívás „világítástechnikai szakmérnök” szakirányú továbbképzésre
(2015. június 15.)


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke 2015 szeptemberében elindítja a világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás alapfokú képzést. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása.
74 szavazat:
Bővített és korszerűsített kiadásban jelent meg az Épületvillamosság című szakkönyv
(2015. július 22.)


A frissen megjelent Épületvillamosság című szakkönyvet a főszerkesztő, Dési Albert előszavával ajánljuk.
74 szavazat:
Három társaságot bírságolt meg a MEKH lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)


Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek 3 millió forint, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-nek 7 millió forint, a MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft.-nek 600 ezer forint bírságot kell fizetnie.
73 szavazat:
NFM stratégiai partnerségi megállapodás
(2014. november 18.)
73 szavazat:
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)


Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
73 szavazat:
Az egyszerű bejelentéshez kötött (300 m2 alatti lakóépületek) építéséhez szükséges épületvillamos kiviteli tervek
(2016. március 09.)


A Magyar Mérnök Kamara az érintett tagozatok irányába véleményezésre megküldte az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos kormányrendeletek (többek között az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) módosítását célzó előterjesztés tervezetét.
73 szavazat:
Nem kell részletes terv a 7kW-ot meghaladó villamos teljesítményfelvételű épületek esetén!
(2016. augusztus 18.)


A jelenleg hatályos tartalmú 191/2009 K. r. alapján a 300m2 alatti lakóépületek egyszerűsített bejelentése során a továbbiakban nem kell részletes, a korábbi gyakorlatban kiviteli dokumentációnak nevezett tervet készíteni akkor sem, ha az épület villamos teljesítményfelvétele a 7kW-ot meghaladja (lásd a 22 § (3.) pontot, amely az egyszerűsített bejelentés hatály alapján kivitelezhető épületek kiviteli terveire vonatkozóan kivételt tesz, a tervtartalmi követelmény ebben azesetben a Kamarák Szabályzatában részletezett „Épületek műszaki berendezéseinek rendszerterve” leírásban található.
73 szavazat:
Új szoftverek a villamos tervezők és kivitelezők munkájának támogatásához
(2016. október 19.)


Októbertől az OBO két új, hazai fejlesztésű online szoftvere segíti a villamos szakemberek munkáját.
72 szavazat:
Változnak a tűzvédelmi szakterületen dolgozók képesítési követelményei
(2015. április 02.)


2015 április 2-tól megváltoznak azok a képesítési követelmények, amelyek a gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén dolgozó tűzvédelmi szakemberekre vonatkoznak.
72 szavazat:
Pro Lumine díj - az Év Világítástervezője
(2015. június 30.)


A hazai világítási kultúra színvonalának emelése céljából a 2005-ben alapított díjat idén is meghirdeti és átadja: a Világítástechnikai Társaság, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.
71 szavazat:
Épületenergetikai tanúsítók nyílt levele a Belügyminisztériumhoz
(2013. május 28.)
71 szavazat:
Az energiafelhasználás akár 24 százalékkal növekedhet Magyarországon
(2015. április 02.)


A Nemzeti Energiastratégia 2020-ra és 2030-ra vonatkozó energiafelhasználási előrejelzéseiről szóló kormányhatározat melléklete szerint az energiafelhasználás 2,3-24 százalékkal növekedhet 2030-ra 2012-höz képest attól függően, hogy a "Közös erőfeszítés" vagy az "Ölbe tett kéz" forgatókönyve valósul meg.
71 szavazat:
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 26.)


Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
70 szavazat:
Meghívó a Békés Megyei Mérnöki Kamara április 15-i kötelező továbbképzésére
(2015. április 02.)


A Békés Megyei Mérnöki Kamara elektrotechnikai és épületvillamossági, épületgépészeti, energetikai szakmai kötelező továbbképzést szervez „Épületautomatika” címmel.
70 szavazat:
Tervezői Konferenciasorozat 2015
(2015. április 13.)


A Rittal, a Finder és az OBO az idei évben is meghirdetik hagyományos, tervezőknek szóló ingyenes továbbképzésüket. Az immár 8. Tervezői Konferenciasorozat három tavaszi és három őszi helyszínen várja az érdeklődőket.
70 szavazat:
Tájékoztatás a társasházi eljárásrend változásáról
(2016. március 08.)


Az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 2015. november 01. határnappal módosította a társasházak igénybejelentés kezelésével kapcsolatos eljárásrendjét.
69 szavazat:
Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
(2014. december 08.)
69 szavazat:
Megtartották a BPMK tisztújító küldöttgyűlését
(2015. május 07.)


A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara május 6-án, a fővárosi Angyal utcai székházban tartotta – négyévente esedékes – tisztújító küldöttgyűlését, melyen a szavazásra jogosult száz küldöttből hetvenhatan vettek részt.
69 szavazat:
Üzembe helyezték a világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezését
(2015. augusztus 27.)


Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit, amelyekben új, ökohatékony gázkeveréket alkalmaz, ami alternatívája a széles körben használt, de üvegházhatást okozó SF6 gáznak.
69 szavazat:
A FÉNY MESTERE 2015 - pályázati kiírás
(2015. szeptember 09.)


Pályázati kiírás a Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapított „A FÉNY MESTERE 2015” Nívódíj elnyerésére.
68 szavazat:
Nincs döntés
(2013. július 23.)
68 szavazat:
Épületenergetikai tanúsítás 2013
(2013. október 01.)
68 szavazat:
Konzultáció a 1032/2015. (I.30.) kormányhatározatról
(2015. május 18.)


Annak érdekében, hogy a szakma képviselőinek minél szélesebb köre megfogalmazhassa javaslatait a kormányhatározat által érintett kérdésekben elindult egy honlap, ahol a gyakorlati tapasztalataikon alapuló javaslatokkal a minőségi mérnöki munkát támogató szabályozási környezet kialakítását segíthetjük.
68 szavazat:
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul!
(2015. június 15.)


Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
68 szavazat:
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a BME 234. tanévét
(2015. szeptember 08.)


Áder János köztársasági elnök előadásával, Tarlós István főpolgármester, Aszódi Attila kormánybiztos, államtitkárok és országgyűlési képviselők jelenlétében nyílt meg a Budapesti Műszaki Egyetem 234. tanéve.
68 szavazat:
Elektrotechnika-elektronikai szakképzések – a munkaerőhiány csökkentésére
(2016. október 26.)


Tudva, hogy számos az elektrotechnika-elektronika szakmacsoportbeli foglalkozás évek óta hiányszakmának számít Magyarországon, a DEKRA Akademie egész sor ilyen irányú képzéssel segíti a cégek és a leendő munkavállalók igényeinek találkozását.
67 szavazat:
Az új OTSZ
(2014. november 27.)


A Tűzvédelmi Tagozat kötelező szakmai továbbképzése Budapesten, melyet az Elektrotechnikai Tagozat is elfogad.
67 szavazat:
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. augusztus 26.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum által indított "Séta az áram útján" elnevezésű program eddigi legsikeresebb napját bonyolították le június 20-án, mindkét turnusnál elérve a maximális létszámot.
67 szavazat:
Ajándék áram! Vagy mégsem? Avagy: hogyan jutottak el a németek a negatív villamos energia árig?
(2016. november 14.)


Egy szép májusi napon tipikus villamosenergia-túltermelési válság alakult ki Németoszágban, amelynek hatására a lipcsei tőzsdén rohamosan zuhanni kezdett az áramár, sőt átbillent a negatív tartományba.
66 szavazat:
25 éves a KNX! - jubileumi rendezvény
(2015. szeptember 24.)


Az elmúlt évtizedekben a lakás- és épületautomatizálás a mindennapi élet szükségletévé vált. Az épületautomatizálásnak köszönhetően jelentős energia megtakarítást érhetünk el és a világszerte kifejlődő mega városok megoldásait is a KNX rendszer szolgáltatja.
66 szavazat:
Az angol nyelvű szabványok fordítása
(2015. november 04.)


Szakmánk számára érthetetlen, hogy az angol nyelven megjelent és hatályba léptetett szabványok alkalmazását hatósági szinten eddig senki nem kifogásolta!
65 szavazat:
Construma 2015 - szakmai programok
(2015. április 09.)


Április 15-19. között ismét megnyitja kapuit a CONSTRUMA építőipari és otthonteremtési kiállításcsokor a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, összesen 5 pavilonban.
65 szavazat:
A Magyar Világítástechnikáért Alapítvány „Szín és Fény 2015” pályázati felhívása
(2015. június 01.)


Az MVA kuratóriuma ez évben első alkalommal az adományozó (dr. Schanda János) szándékaival és az alapító okiratban megfogalmazott célokkal összhangban támogatást kíván adni a következő tevékenységre.
64 szavazat:
Elhunyt Dr. Schanda János
(2015. április 01.)


Utolsó, talán legismertebb és szívének nagyon kedves munkája a Sixtus-kápolna világítási rendszerének megújításában való részvétel volt. Habár a mű elkészült, sajnos egészségi állapota már nem engedte meg, hogy meg is tekinthesse azt.
64 szavazat:
Észrevételek az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről
(2015. szeptember 23.)


A 2015. szeptember 4-én megjelent 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról c. Kormányhatározatban foglaltakról, az MMK Elektrotechnikai Tagozat Elnöksége a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége részére a következő észrevételeket fogalmazta meg.
63 szavazat:
A modern villámvédelem jelentősége és sajátosságai
(2016. április 28.)


A villámjelenségek tanulmányozása közben a szakemberek sok hasznos szabályt alkottak, amelyek betartása nagy valószínűséggel védelmet nyújt a közvetlen villámcsapások ellen, de a villám közvetett hatásainak kivédése még nem terjedt el széles körben.
62 szavazat:
Budapest Világítási Mesterterv I. ütemének bemutatása
(2014. szeptember 04.)
62 szavazat:
Elhunyt Sipos Miklós (1931-2015)
(2015. augusztus 03.)


Életének 84-ik évében, március 26-án elhunyt Sipos Miklós, a villamos szerelőipar nagy öregje, az MMK Elektrotechnikai Tagozatának több cikluson keresztül alelnöke.
62 szavazat:
Kötelező szakmai továbbképzések novemberben
(2015. október 19.)


Elektrorechnikai, épületvillamossági szakmai továbbképzések Budapesten, Egerben és Veszprémben.
62 szavazat:
"Megújuló energiatermelő rendszerek 2." című kötelező szakmai továbbképzés tananyaga
(2016. február 29.)


A szerzők előszavával tesszük közé a 2016. évi Magyar Mérnöki Kamarai kötelező szakmai továbbképzés keretén belül megtartandó „Megújuló energiatermelő rendszerek 2. Napelemes erőművek” előadás jegyzetét.
61 szavazat:
Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái
(2016. május 03.)


Azt gondolhatnánk, hogy a vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén, a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez még sincs így, hiszen a vonatkozó termékszabvány nem tartalmaz keresztmetszetre vonatkozó előírást. A tapasztalatok alapján ez odavezet, hogy a gyártók jelentős mértékben csökkentik a vezetékek keresztmetszetét, számos gyakorlati problémát előidézve ezzel. Együttgondolkodásra és problémamegoldásra kérjük azokat a kollégákat, akik érintve érzik magukat a kérdésben!
60 szavazat:
Milyen energetikai irányba menjen az EU?
(2013. szeptember 05.)
60 szavazat:
Megújuló energiatermelő rendszerek - szakmai továbbképzés Debrecenben
(2015. május 18.)


Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által szervezett, a MMK Elektrotechnikai Tagozatának együttműködésével megvalósuló elektrotechnikai szakmai továbbképzésre kerül sor Debrecenben.
60 szavazat:
Elektrorechnikai és épületvillamossági szakmai továbbképzés Székesfehérváron
(2015. augusztus 19.)


Érvényes szakterületek: elektrotechnikai és épületvillamossági, energetikai, épületgépészeti
59 szavazat:
Kibővített MMK ELT elnökségi ülés
(2015. május 12.)


A következő kibővített MMK ELT elnökségi ülés 2015.05.14-én kerül megrendezésre, amelynek helyszíne a Schneider Electric Hauszmann Alajos utcai székháza lesz.
59 szavazat:
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az elektrotechnika” pályázatot.
59 szavazat:
Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara energetikai auditorokra és energetikai auditáló szervezetekre vonatkozó regisztrációs tevékenységével kapcsolatos tudnivalókról
(2015. szeptember 28.)


A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2015. június 26-án energetikai auditorokat és energetikai auditáló szervezeteket regisztráló szervezet működési engedélye iránti kérelmet terjesztett elő a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH). A jogszabályi előírások teljesítése alapján 2015. szeptember 18-án az MMK megkapta a MEKH 5543/2015. számú engedélyező határozatát a regisztrálási tevékenységgel kapcsolatos teendők ellátására.
59 szavazat:
Mérőhelyi vezetékek kialakítására vonatkozó előírások
(2015. október 29.)


Az ELMŰ Hálózati Kft. és ÉMÁSZ Hálózati Kft. megkeresése nyomán, a mérőhelyi vezetékek kialakítására vonatkozó előírások tekintetében, az egységesség érdekében, a tervezők részére az alábbi tájékoztatás tesszük közzé.
58 szavazat:
Biztonságtechnika & IT Konferencia 2014
(2014. október 15.)


Tisztelettel meghívjuk a Magyar Mérnöki Kamara tagjait a Kamara fővédnökségével megszervezett konferenciára, mely november 13-án, az új Groupama Aréna VIP Gold konferencia terében lesz.
58 szavazat:
Gyengeáramú rendszerek I.
(2015. június 15.)


MMK szakmai továbbképzés Szekszárdon az Elektrotechnika és Hírközlési tagozat tagjai részére a Baranya Megyei Mérnöki Kamara szervezésében.
58 szavazat:
Kötelező szakmai továbbképzések októberben
(2015. október 19.)


Elektrorechnikai, épületvillamossági, energetikai, hírközlési és informatikai szakmai továbbképzések Székesfehérváron, Budapesten, Kecskeméten, Tatabányán és Szolnokon.
58 szavazat:
Dugaszolóaljzat áram-védőkapcsoló (ÁVK) nélkül
(2017. május 24.)


Olvasóink részéről több esetben felmerült az a gondolat, hogy lehet-e dugaszolóaljzatokat áram-védőkapcsoló nélkül alkalmazni. Cikkünk konkrét olvasói kérdésekre válaszolva tárgyalja ezt a kérdéskört.
56 szavazat:
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 20.)


A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
56 szavazat:
Norma szerinti villámvédelmi vizsga és felkészítő tanfolyam
(2016. november 14.)


Évek óta nagy sikerrel zajlanak a villámvédelmi felkészítő tanfolyamok és a jogosultsági vizsgák. A folyamatos érdeklődés okán gondoltuk, hogy áttekintjük a jelentősebb mérföldköveket és a vizsgáztatás hétterét.
56 szavazat:
Átfogó segédlet jelent meg a villámvédelmi kockázatkezeléshez
(2017. május 22.)


Az MSZ EN 62305 szabvány gyakorlati alkalmazásának egyik legvitatottabb része a kockázatkezelés. Igaz, hogy a számítások elvégzése jellemzően szoftverek segítségével történik, de az építmények jellemzőinek meghatározásakor – amely a kockázatkezelés lényegi része – számos olyan kérdés vetődik föl, amelyre a villámvédelmi szabvány sem ad egyértelmű választ.
53 szavazat:
Mérnökjogi tanfolyam
(2014. július 01.)
53 szavazat:
Az új OTSZ és TvMI-k hatása a villamos tervezésre
(2015. december 21.)


Az alábbiakban tesszük közé „az új OTSZ és a TvMI-k hatása a villamos tervezésre” című, a köztelező szakmai továbbképzéseken elhangzott előadás letölthető anyagait.
53 szavazat:
Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése (szakmai segédlet)
(2016. június 08.)


A szakmai segédlet célja, hogy segítséget nyújtson az egészségügyi létesítmények tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetésében résztvevő szakmagyakorlók számára, amelynek használata feltételezi az idevonatkozó szabványok, jogszabályok ismeretét.
53 szavazat:
Megjelent a Villámvédelem a gyakorlatban c. könyv elektronikus kiadása
(2017. április 10.)


Az „új”, MSZ EN 62305 villámvédelmi szabványsorozat követelményeit ismertető szakkönyv 2009 óta három kiadást élt meg. A mai napig tapasztalható érdeklődés miatt mostantól elektronikus formában is letölthető a könyv.
52 szavazat:
Intelligens közvilágítási lámpaoszlop Budapesten
(2015. november 18.)


Átadták a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát, amely az elektromos autók számára töltőállomásként funkcionál, LED-es világítása révén villamos energiát takarít meg, infokommunikációs háttere pedig ingyenes vezeték nélküli internetelérést biztosít.
52 szavazat:
Akár 87%-os megtakarítás intelligens Organic Response kompatibilis lámpatestekkel
(2016. február 23.)


Rövidesen a magyarországi piacra is megérkeznek a professzionális világítástechnikai piac új kulcsszereplője, a Feilo Sylvania új, forradalmi Organic Response vezérléstechnikával szerelt lámpatestjei.
51 szavazat:
A Debreceni Református Nagytemplom gyülekezeti terének világítás felújítása
(2016. február 22.)


A Debreceni Református Nagytemplom felújítása során a teljes erős-, és gyengeáramú villamos hálózat cserére, átalakításra került. A meglévő világítási berendezés helyett a gyülekezeti térben és valamennyi egyéb helyiségben új világítás készült, amelyet az alábbiakban mutatunk be.
50 szavazat:
A parlament elfogadta az új közbeszerzési törvényt
(2015. október 08.)
50 szavazat:
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
(2015. december 09.)


Jelentősen átdolgozva és korszerűsítve megjelent a villamos szakemberek körében már ismert kézikönyv, az ún. „Zöld könyv” új kiadása. Az „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” címmel megjelent új kiadvány fejezeteit neves szakemberek jegyzik. Átfogó, jól felépített tartalmával nemcsak az ismeretek bővítését és a meglévő tudás korszerűsítését szolgálja, de a mindennapi munkavégzés során is hasznos segítőtársa lehet a villamosipari vállalkozóknak és a villanyszerelőknek. A kiadványt Novothny Ferenc és Jáni Valéria előszavával, Kádár Aba ajánlójával, valamint a tartalom ismertetésével mutatjuk be.
49 szavazat:
5400 megawatt új áramtermelő kapacitás szükséges 10 éven belül
(2015. december 02.)


Mintegy 5400 megawatt új áramtermelő kapacitás létesítése lesz szükséges a következő tíz évben nagy valószínűség szerint, tizenöt év alatt pedig legalább 7000 megawattal kell bővíteni a magyarországi erőműállományt a biztonságos energiaellátás érdekében - derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari és Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) elemzéséből.
49 szavazat:
VII. LED Konferencia
(2016. január 06.)


A MEE Világítástechnikai Társasága 2016. február 2–3-án rendezi meg a VII. LED Konferenciát Budapesten az Óbudai Egyetemen.
49 szavazat:
Hogyan számítjuk ki a díjalapot a műszaki ellenőr díjának meghatározásához?
(2016. április 28.)


A közelmúltban kaptuk az egyik kollégánktól a címben olvasható kérdést, amelyre az alábbiakban igyekszünk választ adni.
47 szavazat:
A Magyar Szabványügyi Testület útmutatója a Mikulás-ünnepi hagyományokhoz
(2015. december 17.)


Az útmutató elektronikus formátumban és kinyomtatva is szabadon terjeszthető, továbbadható. Az MSZT arra kéri ennek az útmutatónak az olvasóit, hogy jutassák tovább mindenkinek, akit meg szeretnének örvendeztetni.
46 szavazat:
Digitális villámáram-számláló
(2016. december 09.)


Az OBO Bettermann új villámáram-számlálójának segítségével ellenőrzés alatt tartható a villámvédelem működőképessége.
45 szavazat:
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)


A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit. Az E.ON Év beszállítója 2016 eseményen tizenkét kategóriában osztottak elismerést, a több mint 95 százalékban magyar többségi tulajdonú vállalatok közül a legjobbaknak.
45 szavazat:
A megbízható: BKRS kábeltálca az OBO-tól
(2016. november 04.)


A lépésálló kábeltálcák gondoskodnak a biztonságos munkavégzésről az iparban.
43 szavazat:
Álláslehetőség villamosmérnök tervezők részére!
(2016. március 29.)


Egy nagy múltú, magyar tulajdonú, villamosipari területen működő, tervezéssel és generáltervezéssel foglalkozó sikeres vállalkozás, keres villamosmérnöki végzettséggel és legalább 10 éves tervezői múlttal rendelkező senior szakembert.
42 szavazat:
Iránymutatás kérése a 10/2016 (IV.5.) NGM rendeletben foglalt szerelői ellenőrzésre vonatkozóan
(2016. július 05.)


A 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészség-ügyi követelményeinek minimális szintjéről valamint a 8/1981. (XII.27.) IpM rendelet A kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló rendeletek értelmezésével kapcsolatban kaptunk kérdéseket. A téma többek érdeklődésére számot tarthat, ezért a kérdéseket és a MMK ELT válaszait is közöljük.
42 szavazat:
A Fertőrákosi Barlangszínház megújult fénytechnikája
(2016. november 14.)


A múlt évben a hajdani fertőrákosi kőfejtő különleges kulturális helyszínné vált, melynek varázslatos hangulatához a minden igényt kielégítő fénytechnikai rendszer is nagyban hozzájárult.
41 szavazat:
Villamos méréstechnika újragondolva
(2016. június 14.)


Az egyszerű és biztonságos elektromos mérés mindenkinek jár: megérkezett a Testo új villamos mérőműszer családja, ami hiánypótló a Testo kínálatában.
41 szavazat:
Társasházi eljárásrend ELMÜ belső utasításának egyeztető tárgyalása
(2016. július 04.)


ELMÜ-ÉMÁSZ Hálózati Kft belső utasítást adott ki az ügyfélirodák, régió irodák felé, melyben előírják a társasházak belső elektromos hálózatának létesítésekor, bővítésekor, fogyasztói igény változásakor szükséges tervek, igazolások, nyilatkozatok bemutatásának módját, szükségességét.
41 szavazat:
Két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv jelent meg!
(2016. július 18.)


A tűzvédelmi szakemberek igényeinek megfelelően új tűzvédelmi műszaki irányelvek jelentek meg „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” címmel.
41 szavazat:
Minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértéke
(2016. szeptember 28.)


A Magyar Közlöny 137. számában megjelent a 27/2016.(IX.14.) MvM rendelet, amely a minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékét szabályozza.
41 szavazat:
Tagozatunk mindhárom pályázata sikeresnek bizonyult
(2016. október 06.)


A Magyar Mérnöki Kamara a Tagozatok számára az elmúlt évekhez hasonlóan, meghatározott tématerületeken, a Feladatalapú Pályázati (FAP) rendszerének keretében támogatást nyújt szakmai feladataik végzéséhez. Az Elektrotechnikai Tagozat az idei évben három pályázatot nyújtott be, amelyek közül mindhárom elnyerte a kidolgozás lehetőségét.
40 szavazat:
Felhívás a szakmai továbbképzésről
(2015. november 25.)


Felhívjuk minden érintett figyelmét, hogy a 266/2013 (VII.11.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó tervezői illetve szakértői jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlónak évente egy alkalommal kötelező a szakterületéhez kapcsolódó szakmai továbbképzést teljesíteni.
40 szavazat:
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)


"Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az országos kiállítás és konferenciasorozat, immáron 9 helyszínen.
40 szavazat:
OTÉK és valóság - taposóaknák a fényszennyezés útján
(2016. december 12.)


Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) négy évvel ezelőtti módosítása azt a reményt keltette, hogy előrelépés érhető el a fényszennyezés terén, legalábbis a kirívóan zavaró és tényleges világítási hasznot nem adó megoldások eltüntetésében.
40 szavazat:
Használati útmutatók OBO anyagkiíró és villámvédelmi kockázatkezelő szoftveréhez
(2017. január 04.)


Az OBO ViKoP villámvédelmi kockázatkezelő szoftverének online változatának és az új anyagkiíró szoftver, az OBO TS használatát mostantól használati útmutatók is segítik.
39 szavazat:
A szakmagyakorlási jogosultság meghosszabbításáról
(2015. október 28.)


A Magyar Mérnök Kamara a közelmúltban több esetben is kapott olyan jelezést, hogy képzéssel foglalkozó, nem kamarai szervezetek a kamarai szakmai továbbképzéssel azonos témakörben, azonos tartalommal képzéseket hirdetnek a mérnök kamarai tagok számára.
39 szavazat:
Tisztújítás a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnél
(2016. május 26.)


Újabb három évre bizalmat szavazott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) hétvégén megtartott tisztújító küldöttgyűlésén a szervezet eddigi elnökének, Béres Józsefnek, az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatójának.
39 szavazat:
Megjelent az E-építési Napló mobil verziója
(2016. május 26.)


Az E-építési Napló ingyenes, magyar nyelvű mobil verziójának segítségével könnyen intézheti a napi jelentésekkel és eseti bejegyzésekkel kapcsolatos feladatait.
39 szavazat:
Tervellenőrzési Szabályzat és 300 m2 alatti lakóépületek kiviteli tervdokumentációja
(2016. augusztus 26.)


A 2016. július 13. és augusztus 3. közötti, ülés tartása nélküli döntéshozatal amelynek tárgya az MMK Tervellenőrzési Szabályzatának elfogadása és a 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységéhez szükséges kiviteli tervdokumentáció tartalmi követelményeiről szóló szabályzat módosítása.

A cikk végén található linkekre kattintva elérhető a Szabályzatok elfogadott szövege. Figyelem! A 4.8. és 4.9. pontok 2016. 08. 05-től módosultak!
38 szavazat:
Tájékoztató az állami projektértékelői jogviszonyról
(2016. október 10.)


Az állami projektértékelést a mikro,- kis és középvállalkozások, valamint a helyi (települési) és területi (megyei) önkormányzatok számára nyitva álló felhívásokra beadott támogatási kérelmek tartalmi értékelésére kell alkalmazni.
38 szavazat:
Energiamenedzsment Konferencia - Automatizálás és energiaellátás az épületekben
(2017. április 12.)


A villamosipari szakemberekre kulcsszerep vár az elkövetkező időkben. Az épületekkel szembeni energetikai elvárások megvalósítása elképzelhetetlen a villamos és gépész szakemberek együttműködése és szakértelme nélkül. Az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonyság növelése csak a szakemberek hozzáértése mellett valósítható meg.
37 szavazat:
Jogsegély a kamarai tagok számára a Magyar Mérnöki Kamarában
(2015. október 29.)


A Magyar Mérnöki Kamara tagsága részére fejleszteni szeretné szolgáltatásait, amelynek keretében a kamarai tagoknak ügyvédi irodák bevonásával ingyenes, rendszeres jogsegélyszolgálatot indít.
37 szavazat:
Lassuló ütemben nő a villamosenergia-fogyasztás
(2015. december 02.)


A nettó villamosenergia-fogyasztás lassuló ütemű, kiegyenlítettebb emelkedését feltételezi a következő tizenöt évben a MAVIR.
37 szavazat:
A Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének állásfoglalása a lakóépületek építésének egyszerűsítéséről
(2016. január 11.)


Javasoljuk, hogy a kormányrendelet felülvizsgálatra, illetve kiegészítésre kerüljön, valamint kormányrendelethez kapcsolódóan egységes információ, eljárásrend és útmutató jelenjen meg egy csomagban.
37 szavazat:
Megérkezett a mérnökkereső!
(2016. március 29.)


A Magyar Mérnöki Kamara az mmk.hu oldalon található névjegyzékben létrehozta a mérnökkereső funkciót, amelyet a Construma-n fog bemutatni.
37 szavazat:
Barangolás az elektrotechnika ösvényein
(2016. november 14.)


Budapest VII. kerületében, a Kazinczy utca 21. szám alatt egy különleges épület rejti az Elektrotechnikai Múzeum – Európa-szinten (ha nem világszinten) – egyedülálló gyűjteményét. A villamosság kezdetétől a szakma fejlődésén keresztül napjaink eszközeiig követheti végig a villamosenergia-termelés és felhasználás összetevőit a látogató, aki végigsétál az ipari környezetet sugárzó, mégis otthonosan berendezett kiállítás folyosóin.
37 szavazat:
Óvjuk meg az éjszakát: egy nemzetközi tudományos kutatóhálózat ajánlásai a kültéri világítás kapcsán
(2016. december 19.)


Egy nemzetközi kutatócsoport, amely négy éven keresztül dolgozott közösen az európai „Az égbolt elvesztése” elnevezésű kutatói hálózatban közzétette a kültéri világítással kapcsolatos gyakorlati iránymutatását.
37 szavazat:
VIII. LED Konferencia
(2017. január 16.)


A Világítástechnikai Társaság 2017. február 7–8-án rendezi meg a VIII. LED Konferenciát Budapesten az Óbudai Egyetemen.
37 szavazat:
Schrack Információs Napok
(2017. március 21.)


Legyen részese az év egyik legfontosabb szakmai rendezvényének! A Schrack Technik rendhagyó, vacsorával és kézműves sörkóstolóval egybekötött Schrack Információs Napokra várja Önt.
37 szavazat:
Több ponton is szükséges a kamarai szabályzat módosítása
(2017. március 23.)


2017. január 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások miatt két kamarai szabályzat módosítása is szükségessé vált.
36 szavazat:
SCENI-TECH 2016 színháztechnikai kiállítás
(2016. április 14.)


Tapasztalatok szerint az épületvillamossági tervezők gyakran találkoznak színpadtechnikai berendezésekkel kulturális létesítmények tervezésekor, felújításakor, így a rendezvény számukra is hasznos információkkal és kapcsolatokkal bírhat.
36 szavazat:
Szabványismertető fórum az MSZ EN 13201 Útvilágítás szabványsorozat új kiadásáról
(2017. április 20.)


2003-ban kiadott EN 13201 Útvilágítás szabványsorozatot felváltotta a 2015-ben kiadott új sorozat, amely angol nyelvű magyar szabványként 2016 novemberében jelent meg, és most kerül kiadásra a magyar nyelvű változata.
35 szavazat:
Az energetikai auditori jogosultsághoz szükséges szakirányú végzettségről
(2015. október 22.)


Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 28. § (1) bekezdése értelmében az energetikai auditálási tevékenység folytatásának, valamint az energetikai auditori névjegyzékbe kerülés egyik feltétele a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettség megléte.
35 szavazat:
A Magyar Építész Kamara sem ért egyet
(2016. február 10.)


A Magyar Építész Kamara elnöksége 2016. 01. 08-án közleményt adott ki, amely szerint a 2015 decemberében kivételes eljárásban elfogadott 2015. évi CCXII. törvényben, valamint a 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendeletben foglalt, a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóépület építésének egyszerű bejelentési eljárását nem tartja szakmailag elfogadhatónak.
35 szavazat:
Az áramszolgáltatói hálózatra történő csatlakozás
(2016. április 15.)


Általános tájékoztató az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Kft. tájékoztatója alapján.
35 szavazat:
BIM a gyakorlatban
(2016. május 23.)


Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar BIM Épületinformációs Szövetség,neves hazai és külföldi szaktekintélyek előadásával építési, tartószerkezeti, elektrotechnikai, épületgépész szakterületen szakmai továbbképzést szervez, amelynek elvégzésével a tervezők, szakértők eleget tehetnek a 2016-os évi továbbképzési kötelezettségének.
35 szavazat:
A kábellétrák új generációja
(2016. október 05.)


Az OBO Bettermann új, innovatív gyártmányokat fejleszt!
34 szavazat:
Felhívás a villamos TvMI felülvizsgálatában, korszerűsítéséban való közreműködésre
(2016. február 24.)


A 2015-ben megjelentetett Villamos TvMI már egy éves, és eljött az ideje, hogy az eddigi tapasztalatokat összegezzük.
34 szavazat:
Új megoldás gyújtószikra-mentes potenciálkiegyenlítéshez az OBO Bettermanntól
(2016. augusztus 16.)


Azokban a létesítményekben, amelyekben robbanásveszélyes csoportba tartozó anyagokat állítanak elő, dolgoznak fel, illetve raktároznak – mint például vegyipari vagy gázipari létesítmények –, biztosítani kell, hogy normál üzemi körülmények és előrelátható rendkívüli körülmények (pl. villámcsapás) esetén se alakulhasson ki olyan potenciálkülönbség, amely robbanást okoz. Éppen ezért a potenciálkiegyenlítéssel szembeni követelmények ezen létesítmények esetében különösen magasak.
34 szavazat:
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)


63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye: 2016. szeptember 14-16. között.
34 szavazat:
Módosulnak a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás szabályai
(2017. január 10.)


A december 28-án megjelent Magyar Közlönyben megjelent, „egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról” szóló 482/2016 (XII.28.) Korm.rendelet módosítja a november 18-án kihirdetett, „az egyes kormányrendeleteknek a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetésével összefüggő módosításáról” szóló 353/2016 (XI.18.) Korm. rendeletet.
34 szavazat:
Vállalkozási szerződés építési-szerelési munkákra
(2017. március 27.)


Az épületvillamosítási és a technológiai villanyszerelési új munkák szerződéseire a Polgári Törvénykönyv előírásai vonatkoznak. A korábbi, már hatályon kívül helyezett Polgári Törvénykönyv (1959. évi IV. tv.) „A vállalkozás” című fejezeten belül külön tárgyalta a vállalkozási, az építési és a szerelési szerződéseket.
34 szavazat:
Megjelent a Világítástechnikai Évkönyv 11. kötete, a legek könyve!
(2017. május 23.)


Ahogy az előző kötet mindenben jubileumi volt, úgy az új kiadvány mindenben a legekre tör: az eddig megjelent Évkönyvek közül a legnagyobb terjedelmű, a legtöbb cikk olvasható benne és a legszebben kivitelezett.
33 szavazat:
Az MMK ElT és a MEE közös szakmai napja
(2014. április 30.)
33 szavazat:
Megalakult az Irányítástechnikai és Épületautomatizálási Szakosztály
(2016. július 05.)


A Magyar Mérnöki Kamara székházában 2016. 05. 12-én megtartott alakuló közgyűlésen az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozat megalapította az Irányítástechnikai és Épületautomatizálási Szakosztályát.
33 szavazat:
Megújult a GES R2 padlódoboz-sorozat
(2016. szeptember 07.)


Az Ackermann made by OBO márka GES R2 típusú, megújult, kör keresztmetszetű padlódobozai nagyobb teret biztosítanak a szerelvények beépítésére, illetve két új fedélváltozattal és egy három ponton vízszintezhető esztrich-padlódobozzal egészültek ki.
33 szavazat:
A Elektrotechnikai Tagozat elkötelezett a világítástechnika ügye mellett
(2016. november 08.)


A tavaly első alkalommal meghirdetett A Fény Mestere – Master of Light díj pályázata nagy sikerrel zárult. Idén a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata támogatóként csatlakozott a díjhoz és különdíj odaítélésével jutalmazza a szakterületükön kiemelkedő eredményeket felmutató szakembereket.
33 szavazat:
Az energetikai auditálással kapcsolatos változásokról
(2017. január 09.)


Az Országgyűlés 2016. november 22-én elfogadta az egyes klímapolitikai és zöld gazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvényt, amely többek között az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt (Ehat.) is jelentős mértékben módosította.
33 szavazat:
Így tervezhetünk, építhetünk 2017. januárjától – építési jogi konferencia
(2017. január 23.)


Az Artifex Kiadó Kft. és az Építésijog.hu Kft. az idén is megrendezte a már hagyományosnak mondható év eleji építési jogi konferenciáját. Az évindító rendezvények célja mindig az, hogy bemutassa a tervezőknek, a kivitelezőnek és az egyéb építőipari szakembereknek a januártól hatályos építésügyi jogszabályváltozásokat.
33 szavazat:
A Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
(2017. február 20.)


Benyújtásra került az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat. A T/13849. számú törvényjavaslat megtalálható Parlament honlapján.
33 szavazat:
Megújul az ÉTDR
(2017. április 11.)


Megújul az ÉTDR ügyféloldali felülete, könnyebbé válik az építéshatósági ügyintézés – jelentette be Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár a Construma építőipari kiállításon, 2017. április 6-án.
33 szavazat:
Az Óbudai Egyetem állami támogatással vett elektromos autót
(2017. április 12.)


Az Óbudai Egyetem az első magyarországi felsőoktatási intézmény, amely állami támogatással vásárolt elektromos autót. A környezettudatos szemlélet elterjesztését az egyetemkiemelt feladatának tartja, hallgatói is számos innovatív környezetbarát műszaki megoldást fejlesztettek, fejlesztenek ki.
33 szavazat:
Mennyi munka van még az ajánlott tervezői díjszabás véglegesítéséig?
(2017. május 24.)


Az ajánlott díjszámítás tortaszeletek összerakásából fog állni, ebből tevődik össze a beruházás teljes tervezői tortája. Az egyes mérnöki feladatoknak ajánlott és tételesen rögzített díjtételei vannak, így az építtető érti, hogy mire ajánlkozunk, és a tervezők is tudják, mit kell megcsinálniuk, s ezért miféle díjazás illeti meg őket – mondta el Kovács István, az MMK korábbi alelnöke, akit a készülő új díjszámítási rendszerről kérdezték.
33 szavazat:
Fontos változás a közműegyeztetésben
(2017. június 16.)


Július 1-től a kérelmezők már csak online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. A tervezők az e-közmű rendszerből tölthetik le a közművezeték-üzemeltetőktől származó térképi adatokat, valamint az egyesített közműnyilatkozatot.
32 szavazat:
Szép új energiavilágunk…
(2015. december 02.)


Az energiaváltás közeledik, azonban nem csak az energiahordozók változnak!

A villamosenergia-piacon meghatározók lesznek a „Prosumer”-ek. Ez a kifejezés az angol Professional és Consumer szavak összevonásával keletkezett, és azokra utal, akik nemcsak fogyasztók, hanem termelők is! A Prosumerek a piac egy részének meghatározó tényezőiként jelennek meg, és úgy tűnik, ezzel együtt megjelenik a villamosenergia-piacon a zűrzavar.
32 szavazat:
Lakásvilágítás
(2016. április 19.)


A világítótest kiválasztásában és azok elhelyezésében is megvalósul a technika és a pszichikai hatások találkozása. Esztétikai érzékünk azt sugallja, hogy a kiválasztott lámpatest jól illeszkedjen környezetébe, de amikor már működik, olykor hiába gyönyörködünk formájában, ha komfortérzetünk valamilyen mást kívánna, s ráadásul még a kellő világítási szintet sem biztosítja ott, ahová felszerelik.
32 szavazat:
Elindult A Fény Mestere – Master of Light 2016 hallgatói társdíja a Junior Master of Light 2016
(2016. november 29.)


A díjjal az alapító és a díj támogatója azoknak a hallgatóknak a tevékenységét, alkotó munkáját kívánja elismerni, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez.
32 szavazat:
Napenergiát hasznosító kiserőművek hálózati csatlakozásának tervezése
(2017. január 04.)


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Energetikai Tagozata közös szervezésben Tervezői fórum került megrendezésre a napenergiát hasznosító kiserőművek (továbbiakban naperőművek) hálózati csatlakozásának tervezése, a tervjóváhagyás folyamatának áttekintése, a folyamat gyorsítása, lehetőség szerinti egyszerűsítése témában.
32 szavazat:
Mennyezetbe süllyeszthető modellekkel bővül a Feilo Sylvania Rana Linear választéka
(2017. január 12.)


A mennyezetre szerelhető és függesztett változatok sikeres bevezetése után, a RANA Linear választék most mennyezetbe süllyeszthető modellekkel bővül.
32 szavazat:
Február végén újabb energetikai pályázatok nyílnak meg
(2017. február 20.)


Sorra jelennek meg a vissza nem térítendő energetikai pályázatok, a KKV-k és a magánszemélyek számára. Az elmúlt jó néhány évben ilyen jellegű támogatás – ráadásul, ami Pest megyét és Budapestet is érinti – nem volt.
32 szavazat:
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)


A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
32 szavazat:
Miről volt szó a Schrack Információs Napokon?
(2017. május 12.)


Az alábbiakban a tavaszi Információs Napokon bemutatott új Schrack termékeket, újdonságokat foglaljuk össze.
31 szavazat:
Felhívás a 2016. évi kamara kitüntetésekre történő javaslattételre
(2016. február 17.)


Az alábbiakban tesszük közzé az MMK 2016. évi Zielinksi Díjra és tiszteletbeli tagi jelölésekre vonatkozó felhívását és annak mellékleteit. Kérjük, hogy a díjazottakra vonatkozó javaslataikat 2016. 03. 02-ig írásban jutassák el az Elektrotechnikai Tagozat Elnökségének.
31 szavazat:
Light+Building: Ahol a modern terek életre kelnek
(2016. március 10.)


Idén a megszokott áprilisi időpontnál kicsit korábban, 2016. március 13–18. között kerül megrendezésre a Light+Building, a villamos szakma vezető nemzetközi szakkiállítása.
31 szavazat:
A Feilo Sylvania a formatervezési mezőny élvonalában
(2016. május 06.)


Red Dot Award 2016 formatervezési díjat nyert a high-end energiatakarékos világítástechnikai eszközöket gyártó Feilo Sylvania új termékcsaládja. A világ egyik legrangosabb dizájn elismerését a kézzel fújt üveg fényforrásokat és az illeszkedő függesztékeket tartalmazó SYLCONE RETRO termékcsalád nyerte el.
31 szavazat:
Nagy újításra készül a Mérnöki Kamara!
(2016. június 08.)


2016. júliustól lehet regisztrálni a Mérnöki Kamara új, tagjai számára ingyenes szolgáltatásra, a Mérnöki Portfólió Oldalra.
31 szavazat:
Vegye át a mérnök igazolványát!
(2016. szeptember 07.)


Már országszerte átvehető a mérnök igazolvány. A plasztiklap segítségével a szakemberek a jövőben könnyen és gyorsan igazolhatják kamarai tagságukat, ráadásul az igazolvány QR-kódja közvetlen hozzáférést biztosít a közhiteles névjegyzékhez. Az ügyfélkapun alapuló integrált informatikai rendszert a kamara az elmúlt években éppen azért dolgozta ki, hogy azon a megrendelő könnyen megtekinthesse a mérnök jogosultságait, szakterületeit. Ez válik most könnyen elérhetővé a kártya segítségével.
31 szavazat:
MSZ 12.24-25-26 Karácsonyi útmutató
(2016. december 21.)


A tavalyi nagy sikerű Mikulás-ünnepi szabványkiadvány után ebben az évben az MSZ 12.24-25-26 Karácsonyi útmutató című ünnepi szabványkiadvánnyal kíván a Magyar Szabványügyi Testület minden kedves Partnerének Kellemes Karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Évet!
31 szavazat:
Kormányrendelet az egyszerű bejelentés körének kiterjesztéséről
(2017. január 02.)


A 218. sz. Magyar Közlöny 84263. oldalán megjelent a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet; Egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról.
31 szavazat:
Felhívás jelöltállításra a MMK 2017. májusi tisztújítására
(2017. január 20.)


Kérjük a Tagozathoz tartozó tisztelt Kollégáinkat, hogy – élve demokratikus jogaikkal – szíveskedjenek a jelöltállításban részt venni. A felelős jelölési javaslatok megtételében segítség lehet a tagozati Szakosztályokban, területi Szakcsoportokban lefolytatott véleménycsere.
31 szavazat:
SylBay LED-es lámpatest választék, a Feilo Sylvania eddigi leghatékonyabb ipari csarnokvilágító családja
(2017. február 20.)


A Feilo Sylvania piacra dobja a SylBay LED-es termékcsaládot, mely tökéletes egyensúlyt teremt a forma és a funkcionalitás terén a projektek világában. Masszív és tartós formatervezése miatt megfelel szerelő- és gyártócsarokokban történő alkalmazásokba, raktárakba és nagyobb méretű hipermarketekbe.
31 szavazat:
Egyre több városban van elektromos töltő
(2017. március 13.)


Az elektromobilitásról és a töltőállomások jelenlegi helyzetéről volt szó az Okos Jövő Innovációs Klaszter februári klubestjén, aminek meghívott vendége Pénzes László, az MVM Partner Zrt. műszaki menedzsment osztályvezetője volt.
31 szavazat:
Colossal, a grandiózus lámpatest választék a Feilo Sylvania-tól
(2017. március 13.)


A Feilo Sylvania bemutatja a Concord család új tagját, a hangulatos Colossal lámpatest választékot, mely 45 0mm–es átmérővel és minimalista stílusjegyekel rendelkezik.
31 szavazat:
Tisztújítás: a kamara tisztségviselőinek négyéves mandátuma májusban lejár!
(2017. március 23.)


Felhívjuk figyelmét, hogy az országos kamara 2013-ban megválasztott tisztségviselőinek négyéves mandátuma 2017. május 16-án lejár, így a 2017. május 6-i MMK Küldöttgyűlésen a szokásos küldöttgyűlési feladatok mellett tisztújításra is sor kerül.
31 szavazat:
Új elnököt választott a Magyar Mérnöki Kamara
(2017. május 09.)


Tisztújító küldöttgyűlést tartott május 6-án a BME Dísztermében a Magyar Mérnöki Kamara. A köztestület legfőbb döntéshozó fóruma a szokásos testületi beszámolók és a tervtartalmi követelményekről alkotott szabályzat megtárgyalása után döntött új tisztségviselőiről, és négy évre az országos szakmai önkormányzat elnökké választotta Nagy Gyulát.
31 szavazat:
Változások a korábbi vezető tervezői cím odaítélésének eljárásrendjében
(2017. július 06.)


Az MMK elnöksége, tekintettel a vezető tervezői címnek a megváltozott piaci körülmények következtében történő felértékelődésére, úgy döntött, hogy a korábban megszerzett vezető tervezői címmel rendelkezők számára lehetőséget biztosít a vezető tervezői szakmai cím könnyített eljárás keretében történő visszaállítására.
30 szavazat:
Álláslehetőség villamosmérnök tervezők részére!
(2016. május 11.)


Nagy múltú, magyar tulajdonú, villamosipari területen működő, tervezéssel és generáltervezéssel foglalkozó sikeres vállalkozás, keres villamosmérnöki végzettséggel és legalább 10 éves tervezői múlttal rendelkező senior szakembert.
30 szavazat:
Kollégánk, Dési Albert miniszteri elismerést kapott
(2016. június 08.)


2016. június 3-án a Vasas Szakszervezetek fővárosi székházában 66-ik alkalommal ünnepelték meg az Építők Napját, ahol az egyik kollégánk miniszteri elismerést kapott.
30 szavazat:
Szakmai évkönyvek 2017
(2016. december 09.)


A jól ismert és kedvelt német nyelvű szakmai évkönyvek – a megszokott rendszerességgel – már év vége előtt ismét megjelentek. A Hüthig GmbH gondozásában készült kiadványok igen hasznos információkat tartalmaznak a magyar szakemberek számára is! Az új kiadványokról rövid összefoglalás keretében a továbbiakban adunk tájékoztatást.
30 szavazat:
A Fény Mestere pályázatra készülve – interjú Haász Ferenc világítástervezővel
(2016. december 13.)


A Fény Mestere - Master of Light 2016 nívódíj kapcsán beszélgettünk Haász Ferenccel a szakmai zsűri egyik tagjával a sötétségtervezésről, a fény multiszenzoriális tulajdonságáról és arról, hogy számára mi jelentett fordulópontot munkájában.
30 szavazat:
A 21. század kihívásai újfajta mérnöki gondolkodást igényelnek
(2017. január 30.)


A 21. század kihívásai újfajta mérnöki gondolkodást, megoldásokat igényelnek, ezért a szakma képviselői részéről innovatív, rendszerszemléletű gondolkodásra, a nagy elődökhöz hasonló elkötelezettségre van szükség - hangoztatta Áder János köztársasági elnök a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen pénteken, Budapesten.
30 szavazat:
Megjelent a Schrack új lámpakatalógusa
(2017. február 20.)


Megjelent az új 2017. évi Schrack Lámpakatalógus magyar nyelven!
30 szavazat:
Jubileumi kiadvány a 20 éves Magyar Mérnöki Kamaráról
(2017. március 16.)


A „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” című könyv visszatekint a kamarát megalapozó hőskorra, a legmagasabb állami akarattal kinyilvánított alapításra, a sokszínű, tapasztalatokban gazdag kezdeti időszakra, a stabil működési keretek kialakulására, a megérett és megvalósított reformokra, a tagozatok szakmai támaszt adó szerepére, a dolgos hétköznapokra.
30 szavazat:
Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2016 díj átadása
(2017. május 23.)


A XLVIII. Közvilágítási Ankéton Mezőkövesd Zsóry-fürdőn ünnepélyes keretek közt került sor a Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2016 díj átadására.
29 szavazat:
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)


2016. április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
29 szavazat:
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)


Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
29 szavazat:
Ígéret egy környezetbarát jövőre: SCHRACK Elektromos töltőállomások
(2017. január 13.)


Az elektromos járművek nagyarányú elterjedése hazánkban is látványos, hiszen előnyeik nyilvánvalóak: kevesebb zaj, nincs környezetszennyezés, károsanyag-kibocsájtás. A Schrack Technik nagy hangsúlyt fordít arra, hogy az elektromos járművekkel kapcsolatos szolgáltatások fejlesztésében, az elektromobilis infrastruktúra kialakításában is úttörő legyen.
29 szavazat:
A Fény Mestere: megvannak a döntősök!
(2017. január 25.)


Kiválasztásra kerültek a shortlist-es alkotások A Fény Mestere – Master of Light 2016. világítástechnikai pályázaton.
29 szavazat:
Mit hoztak a LED-ek a villamos tervezők számára?
(2017. március 03.)


A Trend FM rádióban heti rendszerességgel jelentkező Fényforrás című műsorban hétről-hétre a világítástechnika szolgáltatja a témát. A műsorvezető, Érczfalvi András a Világítástechnikai Társaság szakértőivel folytatott beszélgetéseiben már nagyon sok területet érintett, de a villamos tervezésről még nem esett szó. A február 28-i adás ezt a hiányosságot pótolta, ahol Kun Gábor a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának az elnöke válaszolt a feltett kérdésekre.
29 szavazat:
Kattints a nagyfeszültségre – MAVIR fotópályázat
(2017. április 21.)


A MAVIR, mint a hazai nagyfeszültségű villamosenergia-hálózat üzemeltetője nyílt fotópályázatot hirdet. Vedd észre a gigantikus távvezeték oszlopokat és örökítsd meg, hogyan illeszkednek a tájba, városképbe!
29 szavazat:
Rendelet szabályozná az elektromosautó-töltésért beszedhető díjak számítását
(2017. május 04.)


Az előterjesztést a "Jedlik Ányos Terv végrehajtásának és a hazai elektromobilitás fejlesztésének támogatásáról" címmel tette közé a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. május 3-án. A tervezet 2017. május 8-án 16.30 óráig véleményezhető.
28 szavazat:
Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Választmányának üléséről
(2015. november 25.)


Az MMK Választmánya 2015. november 20-21-én tartotta ülését Mátraházán. A Választmány áttekintette a Cselekvési Program teljesítését, valamint a Cselekvési Program feladatain túl teljesített feladatokat, továbbá megtárgyalta az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX.4.) Kormányhatározatból adódó kamarai teendőket, áttekintette a továbbképzés rendszerének tapasztalatait és az igényeknek megfelelő fejlesztés lehetőségeit, valamint a Mérnök Igazolvány bevezetését és a hozzá kapcsolódó kedvezményeket.
28 szavazat:
SzínházTechnikai Fórum 2016
(2016. április 28.)


Színházépítészeti- és Színháztechnikai nemzetközi konferencia és SCENI-TECH 2016 Színháztechnikai kiállítás a Dürer Rendezvényteremben 2016. május 18-19-én. A rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
28 szavazat:
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 07.)


Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
28 szavazat:
Pro Lumine Innovatív Világítás Tervezése díj
(2016. december 12.)


A legszínvonalasabb innovatív világítási tervek elismerésére „Belsőtéri világítás” és „Szabadtéri világítás” kategóriában hirdeti meg a pályázatát a MEE Világítástechnikai Társasága, a MMK Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.
28 szavazat:
Díjazták a fény mestereit - tagozatunk különdíja is gazdára talált
(2017. március 06.)


A világításkultúra fejlődését támogató "A FÉNY MESTERE – MASTER OF LIGHT" nívódíjra a tavalyi évben tapasztalt kedvező szakmai fogadtatás után idén második alkalommal lehetett pályázni. Az év legizgalmasabb világítástechnikai rendezvényének kereteit egy különleges gálaest biztosította.
28 szavazat:
Syl-Lab LED IP65-ös por-és páramentes lámpatest család a Feilo Sylvania-tól
(2017. április 12.)


A Syl-lab LED IP65-ös panel választék rendelésre készülő, süllyesztett és mennyezetre szerelhető lámpatest család, mely ideális magas higiénés elvárásokat támasztó alkalmazásokba: kórházakba, laborokba és klinikákra.
27 szavazat:
Biztos fogás érintés nélkül
(2016. szeptember 29.)


A Testo elektromos műszercsaládjának legkiemelkedőbb tagja a testo 770 lakatfogó, egyesíti magában a lakatfogó adta előnyöket és komplett multiméterként is kiválóan teljesít.
26 szavazat:
Az energiahivatalnál kell bejelenteni az energetikai szakreferenseket
(2017. január 10.)


A jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezeteknek tavaly december 21-étől kötelező független energetikai szakreferens igénybe vétele, őket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell bejelenteni.
26 szavazat:
Elektrotechnikai Nagydíj 2017
(2017. május 22.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 2017. május 20-án, szombaton tartotta a 93. Küldöttgyűlését, amelyen kollégánk, Dési Albert Elektrotechnikai Nagydíjat vehetett át.
26 szavazat:
320 Ft-tal nőtt a minimális építőipari rezsióradíj
(2017. június 16.)


A minimális építőipari rezsióradíj 2015-ben 2490 Ft/óra, míg tavaly 2550 Ft volt. Az idei jelentősnek nevezhető növekedést elsősorban a minimálbérnek és járulékainak emelkedése jelentette.
25 szavazat:
Relumina - a nagynyomású higanylámpák helyett
(2016. március 08.)


2015 áprilisától az EU országaiban nem lehet értékesíteni a higanylámpákat. Ezeknek – a közvilágításban ma is igen elterjedt – fényforrásoknak a helyettesítésére a Feilo Sylvania hathatós megoldást dolgozott ki. A Relumina fényforrás választék a magas nyomású higanygőz lámpák energiatakarékos helyettesítője.
25 szavazat:
Ipari világítás - német nyelvű szakkönyv
(2016. március 10.)


Az ipari világítás témakörét járja körbe a közelmúltban megjelet kétkötetes "Industriebeleuchtung" című kiadvány.
25 szavazat:
A Nemzeti Akkreditáló Hatóság várja minősítők, szakértők jelentkezését
(2016. május 23.)


A szakértői hátteret kívánja a NAH bővíteni ezért várja minősítők, szakértők jelentkezését az alábbi szakterületekre.
25 szavazat:
Megjelent az Épületvillamosság című szakkönyv új, átdolgozott kiadása
(2016. június 02.)


Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma szűk fél év alatt „elfogyasztotta” a közel ezer példányban megjelenő kiadványt.
25 szavazat:
Átadták a VTT díjait
(2016. december 20.)


Ebben az évben is szokás szerint az év végi, ünnepi, rendkívüli közgyűlés alkalmával adták át a Világítástechnikai Társaság díjait.
25 szavazat:
Új ToLEDo Retro szabályozható fényforrások a Feilo Sylvania-tól
(2017. május 22.)


Bevezetésre kerülnek az új ToLEDo Retro szabályozható V2 fényforrások, melyek most a népszerű nem-szabályozható választék design jegyeit hordozzák. A termékek már nem rendelkeznek fehér műanyag gyűrűvel, így még esztétikusabb látványt nyújtanak.
24 szavazat:
A LED Konferencia programja
(2016. január 26.)


Korábban már hírt adtunk a VII. LED Konferenciáról, amelyre 2016. február 2-3-án az Óbudai Egyetem, Tavaszmező utcai G épületében kerül sor, most a részletes programot adjuk közre.
24 szavazat:
Átvehető a Mérnök Igazolvány!
(2016. február 02.)


Elkészültek a Mérnök Igazolványok, amelyek amelyek a területileg illetékes kamaráknál átvehetők .
24 szavazat:
Különleges oktatórendszer a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumnak
(2016. április 07.)


Egy az elektronikai és elektrotechnikai szakképzésben használható, speciális laboratóriumi oktatórendszert adományozott a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumnak a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a C+D Automatika Kft.
24 szavazat:
Duális műszaki mesterképzés indul a Műegyetemen
(2016. szeptember 28.)


2017 februárjától Magyarországon elsőként duális rendszerű műszaki mesterképzés indul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épülve.
24 szavazat:
EBI Építésaktivitási Jelentés
(2016. november 30.)


Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint 2016 1. félévében feleannyi projekt építése indult el, mint az előző év hasonló időszakában. A projektek átlagos értéke azonban lényegesen nagyobb, mint egy éve, így a megkezdett projektek összértéke folyó áron 6 százalékkal nőtt.
24 szavazat:
Mutassunk példát!
(2017. március 22.)


Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a MEE Világítástechnikai Társaság és az MMK Elektrotechnikai Tagozata által a közelmúltban meghirdetett PRO LUMINE- Innovatív Világítás Tervezése Díj pályázatra.
24 szavazat:
Szükséges a kivitelezési dokumentáció - új kormányhatározat
(2017. július 06.)


A Magyar Közlöny 2017. június 13-i számában megjelent a 2014–2020 közötti programozási időszakban uniós forrásból megvalósítani tervezett nagyprojektekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1374/2017 (VI.13.) Korm. határozat.
24 szavazat:
GES R2 padlódobozok az OBO Bettermann-tól
(2017. július 10.)


Az OBO GES R2 sorozatú padlódobozai mindenütt jó választást jelentenek a padló alatti rendszerek között, ahol az elegáns megjelenés, nagy terhelhetőség és a sokoldalú alkalmazhatóság fontos szempont.
23 szavazat:
Levél Dr. Lázár János részére
(2016. február 02.)


Az alábbiakban adjuk közre Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető Miniszternek küldött az „Épületgépészet és épületvillamosság a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben” tárgyban, Barsiné Pataki Etelka, az MMK elnöke által írt levelét.
23 szavazat:
INsaver LED II a Havells Sylvaniától: LumiClip gyorsszerelési rendszerrel
(2016. február 23.)


A Havells Sylvania piacra dobta az Insaver LED II választékát, olyan újdonságokkal, mint a LumiClip gyors szerelési rendszer és a kiegészítő alkatrészek rögzítéséhez kifejlesztett szerszámmentes mágneses módszer. (x)
23 szavazat:
Schrack CUBICO megszakítók - az épületinstallációs piac igényeinek megfelelő árszinten
(2017. április 13.)


Villamos szakemberként Ön pontosan tudja, milyen fontos az ellenőrzött és dokumentált minőség, a kedvező ár és az ingyenes, 24 órás szállítás. A Schrack Technik megoldása: a CUBICO megszakító készülékcsalád.
22 szavazat:
Bonyolított építési engedélyezés?
(2016. február 10.)


Mangel Zoárd, épületgépész mérnök kollégánk foglalta össze véleményét a Magyar Mérnöki Kamara Lázár János miniszterhez írt nyílt levelével kapcsolatban: szerinte a Kamara kritikája nem jogos, sőt, árt a szakmának!
22 szavazat:
Kiderült, hogy ki lett a Fény Mestere!
(2016. február 18.)


A 2016. február 11-én, a Gerbeaud Átrium termében került sor a nagyszabású gálavacsorával egybekötött díjátadóra, ahol kiderült, hogy a Lisys-Project Kft. által alapított A Fény Mestere – Master of Light díjat a Palatium Stúdió Kft. nyerte a Budapesti 4-es metro Újbuda-Központ megálló világításának megoldásaiért és megvalósításaiért.
22 szavazat:
A napenergia hasznosítása erős fejlődés előtt áll, de a szabályozás kiszámíthatatlan
(2017. április 21.)


A magyar napenergia piac résztvevői óvatosan optimisták a napenergia hasznosításának jövőjét illetően és nem csak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a piac fejlődését, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is – derül ki a MANAP Iparági Egyesület legfrissebb, tagjai körében a magyar napenergia-piacon a tervezés, gyártás, kereskedelem és kivitelezés területén egyaránt jelentős piaci szereplők bevonásával‒végzett felméréséből 2017 elején.
22 szavazat:
OBO kábeltartó szerkezetek menekülési útvonalak villamos vezetékrendszereihez
(2017. szeptember 07.)


Kevesen ismerik – és még kevesebben alkalmazzák – azokat a követelményeket, amelyek a menekülési útvonalak villamos vezetékrendszereire vonatkoznak. Pedig a menekülési útvonalak kialakításával – alapvető biztonsági funkciójukból eredően – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat számos előírása foglalkozik, és ezekből – közvetve – a vezetékrendszereket is érintő, meglehetősen szigorú korlátozások is levezethetők.
21 szavazat:
Jubileumi Pollack Expo Pécsen!
(2016. február 23.)


A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar 2016. február 25-26-án rendezi meg tizedik alkalommal országos szakkiállítását!
20 szavazat:
Ingyenes mutatványszám a Villanyszerelők Lapjától!
(2016. június 08.)


Szeretnénk a villanyszerelő, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó kollégák figyelmét felhívni, hogy a Villanyszerelők Lapja júniusi „mutatványszám akciót” tart, amelynek keretében az érdeklődők postai úton bemutató lapszámot kapnak.
19 szavazat:
Cubico 1600 elosztó
(2017. augusztus 15.)


A kapcsolószekrények gyártására vonatkozó MSZ EN 61439 szabvány kötelezővé teszi az elosztók gyártása előtti konstrukció igazoló ellenőrzést, amelyet az eredeti gyártó köteles végrehajtani. A berendezésgyártó az igazolt konstrukció dokumentációja alapján készíti el a kapcsolóberendezést. Más szóval, eredeti gyártónak minősül minden berendezésgyártó, aki egyedi kialakítású kapcsolószekrényt épít, amelyen korábban nem végeztek konstrukció igazoló ellenőrzést.
18 szavazat:
Közvilágítási Ankét, ezúttal Mezőkövesd Zsóry-fürdőn
(2017. május 02.)


A Világítástechnikai Társaság 2017. május 18-19-én rendezi meg a XLVIII. Közvilágítási Ankétot, amelynek helyszíne Mezőkövesd Zsóry-fürdő lesz.
17 szavazat:
Ipari automatizálás területén tevékenykedő cég villamosmérnök munkatársat keres
(2017. július 05.)


Ipari automatizálás területén tevékenykedő cég versenyképes bérezéssel és azonnali kezdéssel villamosmérnök munkatársat keres. (x)
16 szavazat:
Egy korszak vége – Búcsú a kelenföldi erőmű kapcsolóházától
(2017. augusztus 16.)


2017. augusztus elsejével a beruházó átalakításokba kezdett a Kelenföldi Hőerőmű használaton kívüli kapcsolóházában, így azt eredeti formájában többé már senki sem láthatja. Az Energiaklub munkatársai az utolsók közt léphettek be Budapest egyedüli valamirevaló Art Deco épületébe, és hallhatták annak meséit a természet és a sötétség felett aratott győzelemről.
16 szavazat:
A tető éghetőségének meghatározása a villámvédelmi kockázatkezelés során
(2017. október 31.)


A villámvédelmi kockázat nagyságát döntően befolyásolja, ezért a kockázatkezelés egyik legfontosabb paramétere a „tető éghetősége”. Fontossága ellenére az MSZ EN 62305-2 gyakorlatilag semmit nem ír arról, hogy mit is kellene a „tető” és az „éghető tető” alatt érteni. Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül a nemrég megjelent, a www.obovikop.hu oldalról szabadon letölthető Villámvédelmi kockázatkezelés című elektronikus kézikönyv alapján.
15 szavazat:
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
15 szavazat:
Kormányhivatali tájékoztató az ingyenes közműcsatlakozással és villanyszerelői regisztrációval kapcsolatban
(2017. szeptember 21.)


Számos információ látott napvilágot az elmúlt időszakban a „nemzeti” adatbázist illetően, amely a villanyszerelőket, villanyszerelő vállalkozásokat gyűjti csokorba azzal a szándékkal, hogy az igénybejelentők az áramszolgáltatóktól függetlenül választhassanak kivitelezőt - azonban lassan tisztul a kép.
15 szavazat:
Villamos Robbanásbiztonság-technikai Munkacsoport alakult
(2017. október 25.)


Megtartotta alakuló ülését 2017. október 19-én az MMK – ELT RB Munkacsoport. Az eseményen ismertetésre kerültek a munkacsoport előtt álló feladatok, valamint kitűzték a teljesítések határnapjait is.
13 szavazat:
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 16.)


Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
12 szavazat:
Rendelet az energiahatékonyságot célzó beruházások adókedvezményéről
(2017. július 11.)


A Magyar Közlöny 107. számában megjelent az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló 176/2017 (VII.4.) Korm.rendelet.
10 szavazat:
Képzések tervezőknek
(2017. szeptember 21.)


A Rittal az idei évben is folytatja immár 10 éves múltra visszatekintő tervezői továbbképzéseit. A partnerek idén az OBO és az Eplan. E két céggel karöltve egy színvonalas szakmai előadássorozat került megszervezésre
9 szavazat:
ToLEDo intelligens fényforrások a Feilo Sylvania-tól
(2017. július 10.)


A Sylvania piacra dobta a ToLEDo választék intelligens fényforrásait, hogy segítsen fogyasztóinak a legtöbbet kihozni lakótereikből, és tökéletes hangulatot teremteni meglévő világítási rendszerük modernizálása nélkül.
8 szavazat:
Hatéves a VITERA az Óbudai Egyetemen
(2017. szeptember 21.)


Hét évvel ezelőtt, 2010 nyarán kezdődött el egy hézagpótlónak szánt gondolat koncepcionális kidolgozása, hogy hazánkban az erősáramú villamos tervezők képzése egyetemi keretek között valósuljon meg.
7 szavazat:
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)


A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
4 szavazat:
E-mobilitás konferencia és mérnöki kamarai szakmai továbbképzés
(2017. szeptember 18.)


AUTOMOTIVE Hungary, 2107. október 18. 9.00–15.30, Hungexpo Vásárközpont, 25. épület.
4 szavazat:
7. szezonját kezdi meg az InfoShow
(2017. szeptember 21.)


Az InfoShow célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse és útmutatást adjon a minőségi munkavégzéshez.
4 szavazat:
Kérdőív a kötelező felelősségbiztosításról
(2017. szeptember 21.)


Az utóbbi időben megnövekedett a szakmai felelősségbiztosítás jelentősége. A Magyar Mérnöki Kamara feladatának érzi, hogy tagjai és nyilvántartottjai részére a piacon elérhetőnél kedvezőbb lehetőségeket kínálja fel.
4 szavazat:
Tisztújítás az Elektrotechnikai Tagozatnál – a Jelölő Bizottság közleménye
(2017. október 30.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata soron következő tisztújítását 2018. január 18-án 14 órai kezdettel, a FÖMTERV 1024 Budapest Lövőház u. 37. sz. alatti székházának földszinti tanácstermében tartja.
3 szavazat:
I. TSZVSZ Tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap
(2017. szeptember 07.)


2017. szeptember 21., A TSZVSZ LURDY Ház. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának hiánypótló, kiemelt szakértelemmel rendelkező előadók előadásaira épülő szakmai napja arra kívánja felhívni a figyelmet bekövetkezett hazai és nemzetközi tűzesetek tapasztalatain keresztül, hogy melyek azok az alapvető hibák, hiányosságok, amelyekre nem is gondolunk, amikor egy-egy műszaki megoldást betervezünk, kivitelezünk, vagy például egy épületet üzemeltetünk, karbantartunk.
3 szavazat:
Építési termékről szóló kormányrendelet
(2017. szeptember 21.)


A Magyar Közlöny 2017. szeptember 11-i számában megjelent az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet módosításáról szóló Korm. rendelet.
3 szavazat:
Háztartási méretű kiserőmű létesítése az ELMŰ területén
(2017. október 18.)


Az ELMŰ Hálózati Kft. által 2004-ben bevezetett eljárásra építkezve kialakította a HMKE szabályozásának alapjait és főbb kereteit.
1 szavazat:
Az energiahatékonyság dilemmája, visszapattanó hatás
(2013. május 28.)
1 szavazat:
VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok
(2017. szeptember 27.)


2017. október 3-4-én hatodik alkalommal a robbanásvédelem témakörét járja körül. Célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése. A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.
1 szavazat:
Kibővített elnökségi ülés a BDK-nál
(2017. október 24.)


Megtartotta kibővített elnökségi ülését a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata október 19-én. Az ülések helyszínéül mindig egy-egy cég székháza szolgál, ezzel is kifejezve, illetve erősítve a kamara és az ipari szereplők közötti kapcsolatot. Ez alkalommal a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. székházában tartották meg a rendezvényt, ahol szép számban vettek részt a meghívottak.
1 szavazat:
Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város kiállítás
(2017. október 31.)


A BME ad otthont a 4. Magyar Jövő Internet Konferenciának, melyhez az Okos Város kiállítás is kapcsolódik.
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.