Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Szabadon választható továbbképzés
Frissítve: 2010. október 11.
Ez a dokumentum eddig 133 látogatónak tetszett  
Többhónapos munka eredményeként számos változtatást vezetett be a kamara a szabadon választható - kreditpontos - képzésekkel kapcsolatban, sőt a folyamat most is tart. A változások elsősorban az oktatást végző szervezeteket, cégeket érintik, de alig érintik a továbbképzésben résztvevő mérnököket.
Szerkesztőségünket Dr. Csenke Zoltánné, a Továbbképzési Bizottság elnöke, Péter Annamária, az Oktatási és Továbbképzési Iroda irodavezetője és Kassai Ferenc alelnök informálta.

Egy kis történelem
A továbbképzési kötelezettséget, a kreditpontos rendszert a 103/2006.(IV.28.) kormányrendelet vezette be 2007. január 1-én. Az első 1-2 évben a képzések szervezésének lehetősége a szervezők körében még nem volt ismert – a kamara 30-40 céggel dolgozott együtt. Ez a kis szám egyszerűsítette az ügymenetet, és hogy egyáltalán teljesíthető legyen az előírt pontszám a képzések az elbírálás során magasabb pontszámot kaptak.

A konkrét ügymenet – ma is így történik – a következő. A kamarához beérkezik a kérelem egy képzés megrendezésére. A Kamarai Továbbképzési Bizottság (KTB) dönt a pontértékről az illetékes szakmai tagozatban működő Szakterületi Munkabizottság javaslata alapján. A KTB az esetek 90-95%-ában elfogadja a tagozat javaslatát, elenyésző számú esetben módosít rajta, az egységes szempontok érvényesítése érdekében.

Mára a helyzet megváltozott.
Sok gyártó - kereskedő cég fantáziát, de első sorban üzletet lát a kreditpontos képzésekben, minek eredményeképpen ma közel évi 1000 képzést akkreditálnak a kamaránál. A hatalmas szám a minőség romlásához is vezet, ugyanakkor az apparátus egyre nehezebben birkózik meg a feladatokkal, különösen az ellenőrzéssel. Természetesen az ügyintézési határidő is aránylag hosszú, jelenleg két hónap. Ehhez hozzájárult az is, hogy az útmutatót, pályázati kiírást és egyéb fontos tájékoztatót – az eredményből láthatóan - sok cég el sem olvassa, így hiányos, nem szabályos jelentkezést nyújt be. Ezen cégek hiánypótlásra való felszólítása, a folyamatos egyeztetés szintén rengeteg időt, energiát emészt fel.
Legnagyobb probléma azonban a képzések felhígulása, az evős-ivós termékbemutatók terjedése, általában a piaci haszonszerzés megjelenése a továbbképzésben. Ezzel párhuzamosan néhány esetben visszaélésre is fény derült, teszem azt egy cég a két-három évvel azelőtti akkreditációs törzsszámával szervezett új képzést, amire természetesen a résztvevők – nagy felháborodásukra – nem kaphattak kreditpontot. Ugyanígy felzúdulást kelt, amikor egy cég a három éve még többpontosra értékelt képzésére idén már csak esetleg fél pontot kapott.

A kamara az élet diktálta igényekre reagálva különböző minőségbiztosítási elemeket vezetett be.
-    Eltörölte a naptári éven áthúzódó programok lehetőségét; ezentúl csak adott naptári évre lehet pályázni.
-    A képzések ismétlését ezentúl (minimális, 5000 Ft-os díj ellenében) pontosan le kell jelenteni.
-    A képzések tematikája ad hoc jellegének megszüntetése érdekében a programok előzetes, szigorú megkövetelése, előadás-összefoglalók, az előadók nevének lejelentése.
-    Az ÚTMUTATÓ alapján kitöltött, formailag lényegében meghatározatlan folyamodási forma helyett pályázati rendszer (http://mmk.hu/?page_id=44), ami világosan leírja a feltételeket, és átlátható formát ad a kérvénynek.
-    A Tagozatok évente prioritást élvező témákat fogalmaznak meg (idén még nincs közzétéve), amelyek az értékelésnél több pontra számíthatnak. Ezzel párhuzamosan szigorodik a szakmaiság.
Az értékelési szempontok egyébként most is ki- és átalakítás alatt állnak.

Fontos és kiemelendő még, hogy a sokkal objektívebb értékelést lehetővé tévő, felnőttképzési akkreditációval rendelkező cég által szervezett képzéseket az elbírálásnál előnyben részesíti a kamara. A színvonal megőrzését, a nem megfelelő előadások kiszűrését szolgája az előadás-ellenőrző pozíció is. A szúrópróbaszerű ellenőrzéseket kamarai megbízottak hajtják végre. A Továbbképzési Bizottság várja kollégák visszajelzéseit a továbbképzések minőségére vonatkozóan, de örülnek annak is, ha mindentől függetlenül megírják véleményüket egy-egy képzésről.
(Az aktuális képzések listája letölthető itt.)

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a cégek kizárása a területről szóba sem került, viszont az időben történő ügyintézéshez és a képzések színvonalának tartásához nagyobb adminisztrációs fegyelem szükséges részükről.

Ez a dokumentum eddig 133 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.