Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
KÁT-eredmények
Frissítve: 2010. szeptember 29.
Ez a dokumentum eddig 125 látogatónak tetszett  
Az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseivel összhangban hazánk is ösztönzi (ösztönözte?) a megújuló energiaforrásból nyert energiával, illetve a kapcsolt módon történő villamosenergia-termelést. 2008. január 1-jétől a kötelező átvételi rendszerben termelő erőművek (KAT) alkotnak mérlegkört, amelynek felelőse a MAVIR ZRt. lett.
A kötelező átvétel keretében megvalósult villamosenergia-értékesítés 2008-ban

A VET arra kötelezi a kereskedőket, a termelői engedélyeseket, valamint az importálókat (KAT átvevők), hogy átvegyék a MAVIR által hatósági áron megvásárolt villamos energiát. Az átvevői árat a MAVIR ZRt. határozza meg. Ennél sem nettó vesztesége, sem nettó nyeresége nem keletkezhet. A MAVIR ZRt. által hatósági áron átvett villamos energia „támogatás” számított összege 2008-ban 66,9 milliárd forint volt. Ebből 47,6 milliárd Ft (70%) a kapcsolt, 18,4, a megújuló energiából való termelés után járt. A hulladéktüzelés 0,6, a vegyes pedig 0,4 milliárd Ft támogatást kapott. A 2007. évi KAT-hoz képest 18,7 milliárd Ft (39%) volt a többlet. Ebből a kapcsolt termelés részesedése 14 milliárd Ft (42%), a megújulóké pedig 4,6 milliárd Ft (33%) volt.

2008-ban a kötelezően átvett villamos energia 6133 GWh volt, ami 23% növekmény az előző évhez képest. A teljes mennyiségből 69% kapcsolt, 29% megújuló energia-forrásból származott Az értékesítés ezzel megegyező mértékben (29%-kal) nőtt

2008. január 1-én megszűnt a délutáni völgy, nőtt a csúcsidőszak aránya. A szökőév 8784 órájából 46% volt a csúcsidő, Ezen zónában. 2007-hez képest a megújuló kategória 60%-kal, a kapcsolt 79%-kal növekedett. Az időbázisnál nagyobb növekmény a jobb egységár ösztönzésének tudható be.

A biomasszából előállított villamos energia, 1323 GWh-ra növekedett (15%).

Közel kétszeresre nőtt a szélerőművek termelése, döntően a beépített teljesítőképesség-növekedés miatt. 2008 végén 112 MW szélerőmű-kapacitás működött az előző év végi 53,7 MW-tal szemben.

Az 5 MW-nal kisebb teljesítményű vízerőművek villamosenergia értékesítése 26%-kal emelkedett a nagyobb vízhozam es az 1,5 MW-os Kenyeri Vízerőmű belépése miatt. Ez 2008. áprilistól 13,5 MW-ra növelte e csoport kapacitását.

A hulladéklerakó, illetve szennyvízkezelő gázerőművek 15, illetve 2 GWh-át értékesítettek. 2008 végére a két kategória együttes beépített teljesítőképessége meghaladta az 5 MW-ot. A növekedés nagyobb része átsorolásból adódik.

A hazai megújuló villamos energia 5,2%-ra növekedett, ami meghaladja az EU felé 2010-ig vállalt 3,6%-ot. Ez két hatás eredője. A hazai felhasználás – az év utolsó negyedében jelentkező gazdasági válság hatására – lényegében 43,9 TWh-n stagnált. A „zöld áram” viszont 30%-kal (2270 GWh-ra) emelkedett, elsősorban a biomassza vegyes tüzelésű nagy erőművek termelésnövekedése miatt. (Pl. Mátrai Erőmű). 2008. január 1-jétől új kategória a vegyes (hulladék es fosszilis, megújuló es fosszilis) tüzelés, ami 70 GWh volt (ebből 62 GWh a hulladék). A kifejezetten hulladék kategória szerinti értékesítés kb. 86 GWh-t tett ki a vizsgált időszakban.
A kapcsoltan termelt, átvételre kötelezett energia mennyisége 24%-kal (822 GWh) növekedett. A növekményt 46%-ban az összesen 107 MW kapacitás adta. Ebből 95 MW a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű, a maradék 4 darab „20 MW alatti” gázmotoros egység.

A KAT átlagár (megújuló, kapcsolt és egyéb kategória együttesen) 9,7%-kal, 26,20 Ft/kWh-ra emelkedett. Ebből a megújuló 25,33 Ft/kWh, a kapcsolt 26,75 Ft/kWh volt.

Az értékesítés és a hozzá kapcsolódó „támogatás” jogcímenkénti kategóriák szerint csoportosított adatait a táblázat foglalja össze.

A kötelező átvételű villamos energia átvételi átlagára kategóriánként Ft/KWh

A „fajlagos támogatás” 10,91 Ft/kWh volt, ami az előző év azonos időszakához képest 13%-kal magasabb.

Az átvételi kötelezettség keretében értékesített villamos energia és a hozzá kapcsolódó pénzügyi elszámolás alakulása

Forrás: MEH A közölt adatok az engedélyesek által szolgáltatott adatok Hivatal általi összegzéseként álltak elő.

Ez a dokumentum eddig 125 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.