Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A hazai fotovillamos szektor fejlesztési lehetőségei
Frissítve: 2010. szeptember 22.
Szerző: Bársony István, Szakolczai Krisztina
Ez a dokumentum eddig 131 látogatónak tetszett  
A fotovillamos szektor piaci teljesítménye az elmúlt években átlag 35%-kal nőtt világszerte, Magyarországon ennek a folyamatnak egyelőre nyoma sincs. A hazai fotovillamos energiahasznosítás még gyerekcipőben jár. Bár földrajzi adottságaink kiválók, a versenyképességet meghatározó és ma az európai szinttől elmaradó támogatási rendszer miatt a magyar piac kialakulatlan.
Az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform most kiadott megvalósíthatósági tanulmányában rámutat, hogy a nagy hagyománnyal rendelkező hazai fotovillamos szektor átfogó fejlesztését csak egységes rendszerben szabad elképzelni. Ennek elemei a hazai a K+F fellendítése, az európai mértékű támogatási és szabályozási környezet kialakítása, illetve a hazai napelemgyártás lehetőségének megalapozása.

A fotovillamos alkalmazások helyzetképe Magyarországon
A zöldáram részaránya 2008-ban az országos villamosenergia-felhasználáson belül 5,4%-ot tett ki a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) kimutatása szerint [1]. Magyarország kötelezettséget vállalt: „a 2009/28/EK Európai Uniós irányelvben meghatározottak szerint a megújuló energiahordozó-felhasználás elérendő mértéke Magyarország vonatkozásában a 2020 évre az összes energiaigény 13%-a.” A zöldáram részaránya növelésének egyik eszköze lehet a fotovillamos rendszerek nagyobb mértékű használata is. A fotovillamos (photovoltaic – PV) energiaátalakítóknak (nem azonos a melegvíz-termelésre használatos napkollektorokkal!) ma már széleskörű alkalmazásai ismertek. Ez a napenergia valós idejű (real time) villamos célú hasznosítását jelenti, amivel a CO2-kibocsátás egyidejű csökkentése is megoldható.
Magyarország a napsugárzási adatokat tekintve kedvező helyzetben van. Évente a Napból úgy 1,16 milliárd kWh sugárzási energia érkezik, de ennek csak elenyésző töredékét hasznosítjuk. A hazai megújuló villamosenergia-termelés (beleértve a biomasszát is) kevesebb, mint fél százaléka a fotovillamos hasznosítás, összesen alig több mint 600 kWh telepített kapacitás áll rendelkezésre. Ezzel ellentétben, ha valamennyi optimálisan kihasználható felületre - lakóépületeken, mezőgazdasági területeken, közlekedési utak mentén - napelemeket telepítenénk, megközelítőleg 486 Mrd kWh kapacitást tennénk hozzáférhetővé. Jelenlegi energiafelhasználásunk ennek csupán töredéke.
A KHEM 2009 decemberi előrejelzési dokumentuma azonban igen csekély mértékben foglalkozik a fotovillamos energiahasznosítással, eszerint „A napenergia fotovillamos eszközökkel hálózati villamosenergia-termelésre való felhasználása kevéssé elterjedt. A hazai alkalmazások többsége megfelelő tároló, akkumulátortelep alkalmazásával autonóm villamosenergia-ellátásra készült. A jövőben ennek a megoldásnak elsősorban a villamos energiával el nem látott területek (országutak, tanyák) energiaellátásban szándékozunk komolyabb szerepet biztosítani, ugyanis nagyobb távolság esetén a napelemes autonóm áramforrás létesítése összességében olcsóbb lehet a hálózati csatlakozás kiépítésénél”. Ugyanezen dokumentum 2020-ig csupán 16,5 MWh telepített napelem-kapacitással számol hazánkban.

Európai fotovillamos piaci helyzetkép
A fotovillamos hasznosítás helyzete Európában és a világon ennél sokkal kedvezőbb képet mutat. A világszerte installált berendezések kapacitása dinamikusan – átlagosan 35%-kal – fejlődött az elmúlt időszakban. 2009-ben az installált napelemkapacitás 6,4 GWh-val növekedett, amivel összértékben elérte a 20 GWh-t, ebből Európában több mint 13,5 GWh található. Az elmúlt 3 évben épült ki a ma működő összes kapacitás közel fele, aminek több mint 80%-át Európában állították elő. Az Európai Fotovillamos Ipari Egyesülés (European Photovoltaic Industry Association, EPIA - www.epia.org) 2009-es éves jelentése szerint Németország világviszonylatban is piacvezető (3 GWh), aminek a kulcsa a támogatási rendszer; vagyis a feed-in tarifa (államilag rögzített visszavásárlási ár) pontos beállítása, valamint az alsóbb korosztályok célzott oktatásra épített szemléletváltás. A ragsorban Olaszország és Japán következik 700 és 484 MWh telepített kapacitással. Környezetünkben Csehország fejlődött a legdinamikusabban, a 0,46 €/kWh támogatás igencsak ösztönzőleg hatott, az ország PV gyártókapacitását 2008-ban megháromszorozta, és telepített kapacitása meghaladta az 54 MWp-t. Az előrejelzések szerint 2020-ra a napelemek árának csökkenése, hatásfokuk és élettartamuk növekedése miatt az energiapiac szereplőinek túlnyomó többségével szemben a fotovillamos eszközök már támogatás nélkül is versenyképesek lesznek, azaz elérik az ún. grid-paritást. Már a ma meglévő technológiákkal is akár a teljes energiaigény tizenkét százaléka kielégíthető lenne fotovillamos rendszerekkel. A fotovillamos szektor komoly munkahelyteremtővé lépett elő: az elmúlt néhány évben Európa-szerte 75 000 új állást teremtett, és 2020-ig várhatóan további 200 000 új munkahelyet jelent majd.


Besugárzási adatok és grid-paritás (a vonaltól délre) határa 2010-2020 között Európában

Kezdeményezés a hazai fotovillamos kutatás-fejlesztés fellendítésére
Jelenlegi eredményeinkkel az Európai Unióban igencsak hátul kullogunk. A globális fejlődésből viszont profitálhat Magyarország is, ha időben elindítja a kapcsolódó kutatásokat, fejlesztéseket, és megreformálja az elterjesztést támogató politikát. Ez az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete által működtetett Integrált Mikro/nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP, www.imntp.hu) egyik fő célja. Az IMNTP tevékenységét az Európai Fotovillamos Platform (EU PV Platform, www.eupvplatform.org) szervezettel összehangolva végzi. Az IMNTP stratégiát és megvalósíthatósági tanulmányt készít annak érdekében, hogy a hazai fotovillamos kutatás-fejlesztés, valamint a kapcsolódó társadalmi ösztönző lépések megalapozzák a magyar ágazat nemzetközi sikerét. A stratégia olyan javaslatokat fogalmaz meg, amelyek a 2010-2020-as időszakban meghatározzák mind a tudományos, mind az ipari fejlődési irányokat. Alapját a 2009-ben elkészült ágazati piacfelmérés és a hazai fotovillamos K+F stratégiai terv képezi, ami a többi releváns hazai és közösségi stratégiai fejlesztési dokumentummal is koherens. Az IMNTP által készített piacfelmérés alapján az ágazat jövője szempontjából a legsürgetőbb beavatkozást igénylő terület a szakirányú mérnökképzés mielőbbi megerősítése, amivel Magyarország még mindig versenyképes lehet a nagy hozzáadott értékű fotovillamos K+F területen. A piacfelmérés megállapította, hogy a képzés javítására és a hazai innovációt hasznosító KKV-k helyzetbe hozatalára azonnali, rendszerszemléletű szabályozási és innováció-támogatási kormányzati lépések szükségesek.
A magyar kis- és középvállalkozói szféra, valamint a tudományos háttérintézmények egyaránt jelentős tapasztalattal rendelkeznek a napelem-ipari eljárások és berendezések fejlesztésében. Ezek között is kiemelkedő helyet foglal el az alapanyag- és folyamatminősítésre szolgáló know-how, illetve az ennek felhasználásával fejlesztett PV méréstechnológia. A magyarországi napelemgyártást tekintve elmondható, hogy az országban elsősorban napelemtáblák összeszerelése folyik. Ez jellemzően importált egyedi kristályos napelemekből integrált modulok összeszerelését, ún. back-end gyártástechnológiát jelent. Ilyen tevékenységű cégek a legnagyobb napelemgyárukat nálunk működtető Sanyo és Korax.
Hazánkban kiemelten fontos szerepet kapnak a fotovillamos technológiai vákuumtechnikai berendezéseket és gyártásközi méréstechnológiai eljárásokat fejlesztő cégek. Az MTA MFA és a Budasolar együttműködésével 2010 márciusában adtak át egy szilícium vékonyréteg napelemtechnológia-fejlesztő laboratóriumot, amely ún. mikromorf, azaz mikrokristályos amorf szilícium napelem kutatás-fejlesztési tevékenységet végez. A PV metrológia tekintetében a magyar tulajdonú Semilab világviszonylatban is piacvezető. A legnagyobb magyar fotovillamos érdekeltségű cégek (Semilab, BudaSolar stb.) éves export árbevétele 20 Mrd Ft, ami meghaladja a teljes biotechnológiai szektor árbevételét, és összehasonlítható az informatikai szektor eredményével. Ezek alapján egyértelmű, hogy a hazai fotovillamos ágazat nemzetgazdasági jelentőségű, magas hozzáadott értéktermelésre képes. Jelentős tudományos háttértámogatással rendelkezik, de a fotovillamos energiaátalakítás elterjedtsége és kihasználtsága eddig hazánkban nem kellő mértékben valósult meg. A megvalósítási terv háttérdokumentumai alátámasztják az ágazat komplex fejlesztésének igényét.

Jövőbeni tervek, az IMNTP javaslatai
A fentiek figyelembevételével az Integrált Mikro/nanorendszerek Nemzeti Technológia Platform jövőképe szerint a K+F stratégia révén a hazai fotovillamos ágazat minden szereplője nagy hozzáadott értéket képviselő fejlesztéseket fog megvalósítani, amelyek a multinacionális vállalatok mellett a piacon a hazai KKV-k versenyképességét erősíti.
A hazai fotovillamos ágazat fejlesztése esetén a szakmai feladatok megvalósításához számottevő anyagi befektetés, míg a népszerűsítéshez, szabályozás átalakításhoz leginkább humán erőforrás és szerényebb anyagi ráfordítás szükséges. Az IMNTP szerint a főbb szakmai fejlesztési feladatok a
- Fotovillamos technológiai kutatás-fejlesztés területén
- fotovillamos elemek és modulok fejlesztése (vékonyrékonyréteg-napelemek fejlesztése, a napelemek újrahasznosításának fejlesztése, kombinált fotovillamos és termikus kollektor kifejlesztése);
- intelligens energiaalkalmazás és a fotovillamos energiaátalakítók építészeti integrálásának kutatása, beleértve a középületek és irodaházak napelemes szünetmentes áramellátási rendszerének kifejlesztését.
- A fotovillamos rendszerek elterjesztésének eszközrendszere területén
- a megújuló energiák árképzési és ártámogatási rendszerének felülvizsgálata (a beruházási rendszer és a feed-in tarifa értékének optimalizálása);
- mérőberendezések és demonstrációs rendszerek fejlesztése (beleértve napelemes ismeretterjesztő, oktatási és demonstrációs rendszerek fejlesztését).
- A mérő- és minősítő rendszerek fejlesztése területén
- mérő-, minőségbiztosítási és szabványosítási rendszerek kidolgozása (akkreditált laboratóriumi szolgáltatások, hazai és nemzetközi szabványok kidolgozása és alkalmazása);
- kutatásfejlesztéshez, illetve gyártásközi ellenőrzéshez használt méréstechnika fejlesztése (alapanyag-minősítés, gyártásközi folyamatellenőrzés és késztermék-minősítés módszereinek fejlesztése).
Ezeken felül nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra és ismeretterjesztésre, figyelemfelkeltésre, valamint a vállalkozások megalakulásának ösztönzésére, működésének támogatására is.
Az IMNTP véleménye szerint a szakmai fejlesztési irányok közül - mivel a hozzáadott érték legnagyobb része itt realizálódik - a méréstechnológiai és vákuumtechnológiai berendezésgyártást, hosszabb távon elsősorban a vékonyréteg- és nanokompozit napelem-technológiai K+F-et kell támogatni. Azonnali intézkedésként a PV alkalmazások elterjesztését szolgáló hatósági és szabályozási kérdések és a feed-in-tarifa rendbetétele, valamint az energiatudatos nevelés és szakirányú oktatás fejlesztése kívánatos.
Egy kutatás-fejlesztési stratégia megvalósításának fő hajtóereje a résztvevő vállalatok (és kutatóhelyek) profitszerzési lehetőségeinek bővülése, mely megállapítás igaz a hazai fotovillamos ágazatra is. Az átgondolt fejlesztés nem csak globális környezetvédelmi szempontból és európai uniós kötelezettségeink miatt fontos, hanem megtérülő, több száz munkahelyet teremtő befektetés az ország számára. Lehetséges kitörési pont egy fejlett iparágban, amely jelentős mértékben hozzájárul a tudásalapú értékteremtéshez is.
Az IMNTP megvalósíthatósági tanulmánya hangsúlyozza, hogy a szektor fejlesztését csak egységes rendszerben szabad elképzelni, melynek ugyanolyan fontos eleme a K+F támogatása, mint az európai jellegű szabályozási környezet kialakítása, illetve a hazai napelemgyártás megalapozása. A szektor egészének támogatása fog megtérülni a termelésben, foglalkoztatottságban, a külkereskedelmi mérleg javulásában. A fentiek közül egyes elemek kiragadása ugyanakkor nem vezet a várt eredményre.


A versenyképes PV iparág felépítése és támogatási szükséglete

Ez a dokumentum eddig 131 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.