e-villamos online szaklap

Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában

| | |  0 | |

Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában

Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.

A Skanska LEED GOLD energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkező komplexuma a Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldásainak is köszönhetően a hagyományos épületekhez képest átlagosan 30%-kal kevesebb villamos energiát használ fel évente, ami 100-110 kWh/m²-nyi fogyasztást jelent. Az eső- és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek pedig éves szinten akár 75%-kal csökkentik a létesítményben az ivóvíz-felhasználást.

A Schneider Electric ezeken felül számos további megoldást valósított meg a 26 200 m² összterületű építményben, mint például gépészeti automatika és energiafelügyeleti rendszerek, napelem-inverterek és elektromosautó-töltőállomás. A több mint 100 országban jelenlévő, francia központú csoport magyarországi leányvállalata 350 fős budapesti képviseletével maga is beköltözött a Nordic Light-ba, így a 3200 nm²-nyi térben egy emeleten található meg a teljes létszám. A Schneider Electric saját, első emeleti irodaterében a legkorszerűbb okosirodai rendszerek kaptak helyet, melyek nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, hanem ahhoz is nagyban hozzájárulnak, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön.

Ilyen szempont például a közös dolgozói terek fényerőszabályozása, a kívánt hőmérséklet beállítása vagy épp a redőnyök mozgatása. Az egész emeleten kiemelt szerepet kaptak a tágas és világos terek, a természetes fény használata. A tárgyalókban a levegőminőség-érzékelők mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, így szükség esetén a klíma átforgatásával biztosítanak felfrissülést. Hétvége vagy éjszakai üzemmód is beállítható a teljes szintre a referenciatárgyalóban elhelyezett érintőképernyős kijelzőegységen, ami tulajdonképpen az egész rendszer központi agya: ilyenkor minden világítás lekapcsol, a termosztátok 18 fokra állnak, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerülnek. Mindez távolról, egy laptop vagy egy okostelefon segítségével is irányítható.

Emellett még olyan megoldások teszik fenntarthatóbbá és komfortosabbá a dolgozók mindennapjait, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a belső udvarban is elérhető ingyenes wi-fi, a -1. szinten lévő, tusolóval felszerelt öltözők, és az elektromos autók töltésére szolgáló töltőberendezések.

„Hiszem, hogy az épületmenedzsment megoldásaink által elérhető eredményekkel élen járunk majd az okosirodák között. Bízom benne, hogy a 21. századi munkahelyi életérzést közvetítő központunk inspiráló módon hat majd az egész szervezetünkre, és ezáltal is tovább erősítjük piaci szerepünket” – mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric Magyarország országigazgatója.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul