Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
VTT kihelyezett szeminárium
Frissítve: 2013. január 29.
Ez a dokumentum eddig 115 látogatónak tetszett  

2013. március 12.

A szeminárium helye: Pannon Egyetem, Veszprémi Kampusz, Műszaki Informatikai Kar, Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium, Veszprém, Egyetem utca 10.

A szeminárium tárgya: LED-ek fizikája, működése, méréstechnikája és alkalmazásának színtani kérdései.

Előadások:

LED-ek fizikája és működése, előadó: Dr. Schanda János
A LED-ek félvezető diódák, melyek napjainkban általában a periódusos rendszer 3. és 5. oszlopába tartozó elemek vegyületkristályai. Röviden ismertetésre kerül a félvezető dióda készítése, tisztázzuk, hogy miért lehet a kezdetben azonos teljesítőképességű egyik gyártmány rövid, másik gyártmány hosszú étet tartamú.
Szokásos LED felépítések, különös tekintettel a teljesítmény LED-ek felépítésére.
A LED színének függése az alapanyagtól, felépítéstől; keskenysávú LED-ek és fehér fényporos LED-ek.
A LED fényáram – elektromos meghajtás – hőmérséklet – élettartam összefüggése.

LED-ek méréstechnikája, előadó: Csuti Péter
Mint minden fényforrás, a LED elsőszámú jellemzője a fényáram. LED fényáram mérése fotométer gömbben és goniofotométerrel.
Fényeloszlás mérés goniofotométerrel.
Egyedi LED-ek és LED lámpák (váltakozó áramú tápforrásra kötött LED-ek is) fényhasznosításának meghatározása, felharmonikusok problémája.
Hőmérséklet függő mérések.
LED etalonok.

LED-ek alkalmazása a világítástechnikában, előadó: Dr. Szabó Ferenc
LED-ek színtani jellemzésének rövid összefoglalása.
A színvisszaadás: színhűség és színpreferencia fogalma, meghatározása (demonstrációs kísérletekkel), a fényforrások színminőségének további kérdései.
A vizuális kísérletek aktuális lehetőségei – a spektrumszimulációs laboratórium bemutatása
Részvétel a Laboratóriumban folyó, a színvisszaadás jobb leírását lehetővé tevő, kísérletekben.

Intelligens, megújuló energiaforrásokat használó világítás, előadó: Dr. Magyar Attila
A TAMOP 4.4.2 projekt keretében a Pannon Egyetemen megvalósítandó kutatási projekt rövid ismertetése, melynek keretében sziget üzemű nap és szél erőműre alapított intelligens minta világítási rendszer kerül felállításra.

Az előadásokat forgó színpad szerűen megrendezett, kis-csoportos bemutatók és laborlátogatások követik a Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium fotometriai, színtani laboratóriumában és a két színvisszaadási hangolható színképi eloszlású minta szobájában (utóbbiakban lehetőség lesz a kísérletekben való részvételre), valamint a Tanszék további laboratóriumaiban.

Az előadások és bemutatók után ebédszünet/ ill. laboratóriumi látogatások és a kísérletekben való részvétel, majd Veszprém város közvilágításával ismerkedhetnek a résztvevők.

Előadók rövid életrajza:

Csuti Péter: tanszéki mérnök a Pannon Egyetem Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratóriumában. 2002-ben végzett okleveles mérnök informatikusként az egyetem műszaki informatika szakán. 2011-től a CIE MNB fény és sugárzás méréstechnikával foglalkozó szakosztályának vezetője. Kutatási területei: fotométer érzékelők V illesztése, LED-ek fotometriája és színmérése, LED-es alkalmazások tervezése, spektrofotométerek sáváteresztési hibája, modern fényforrások színvisszaadása, színingeregyeztető-függvények.

Dr. Magyar Attila: Okleveles mérnök informatikus diplomát szerzett 2004-ben a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán. 2008-ben PhD fokozatot szerzett informatika tudományok tudományágban. Jelenleg egyetemi docens a Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszékén. Fő kutatási területe a nemlineáris, valamint energetikai rendszerek identifikációja, és irányítása.

Dr. Szabó Ferenc: Okleveles mérnök informatikus diplomát szerzett 2005-ben, majd villamosmérnöki diplomát 2006-ban a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán. 2012-ben PhD fokozatot szerzett informatika tudományok tudományágban. Jelenleg egyetemi tanársegéd a Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszékén. A CIE TC1-69 munkabizottság és az MEE VTT tagja. 2009-ben Lukács Gyula Emlékdíjat kapott, 2010-ben a brit Society of Light and Lighting Leon Gaster díját nyerte.

Dr. Schanda János: Fizikus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán szerzett 1955-ben. Kandidátusi disszertációját 1969-ben védte meg, a Műszaki Tudományok Doktora fokozatot a színvisszaadás területén végzett kutatásairól írott téziseivel szerezte meg 1982-ben.
1955 és 1958 között az Országos Mérésügyi Hivatalban, majd az MTA Műszaki Fizikai Kutató Intézetében dolgozott 1986-ig. Ezt követően 10 éven át a Nemzetközi Világítástechnikai Társaság (CIE) központját vezette Bécsben, majd hazaérkezése után a Veszprémi Egyetem (ma Pannon Egyetem) professzora lett, ahol 1996 és 2002 között a Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszékét vezette. 2002 óta az Egyetem professzor emeritusza és annak Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratóriumát vezeti.

Ez a dokumentum eddig 115 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.