Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Paksi Atomerőmű - üzemlátogatás
Frissítve: 2012. június 11.
Ez a dokumentum eddig 125 látogatónak tetszett  
Az Energetikai Szakkollégium az előző évekhez hasonlóan 2012 tavaszi félévében is megszervezte üzemlátogatását a Paksi Atomerőműbe. Ebben az évben is nagy érdeklődés mutatkozott az erőmű iránt, az atomerőmű által biztosított két busszal 2012.04.06-án reggel 7 órakor elindult a csoport Paksra.

Paksi Atomerőmű - üzemlátogatás

A Paksi Atomerőműnek Magyarország energetikájában kiemelt szerepe van. Az 1982-től működő atomerőmű hazánk villamosenergia igényének közel 40%-át biztosítja, mindezt tisztán, olcsón és megbízhatóan. Az erőmű eredetileg négy darab 440 MW-os blokkból állt, amelyek ma már a teljesítménynöveléseknek köszönhetően 500 MW-osak, melyek az év 90%-ban folyamatosan üzemelnek. A körülbelül egy hónapos leállás alatt történik a fűtőanyagok cseréje, valamint ekkor folynak a különböző karbantartási munkálatok is. A csoport látogatása során az egyes blokkon végeztek épp karbantartási munkálatokat, valamint üzemanyag átrakást.
Paksra leérkezve, a látogatók két csoportba rendeződtek, amíg az egyik csoport megtekintette a látogatóközpontot valamint az Atomenergetikai Múzeumot, addig a másik csoport belépett az üzemi területre.
A fényképezőgépek, mobiltelefonok, valamint szúró- és vágóeszközök leadása és komoly biztonsági ellenőrzések után mindenki megkapta az üzemi területre a belépőt.. Kísérőnk vezetésével első utunk a 4-es blokkhoz  vezetett. Először a blokk vezénylőt néztük meg a látogatók számára kiépített látogatói folyosóról, mely üveggel van elválasztva az operátori teremtől. Itt a vezetőnk elmondta, hogy operátorrá csak igen komoly tudással rendelkező ember válhat, akinek előtte éveket az atomerőműben kell dolgoznia, és a ranglétrán fokozatosan felfelé lépkedve kerülhet be az operátorok közé, természetesen egyetemi végzettség birtokában.
Innen tovább haladva munkavédelmi sisakot, és füldugót felvéve beléptünk a turbinacsarnokba. Itt érezhettük igazán hogy a Paksi Atomerőműben mekkora erő is rejlik. Láthattuk működés közben a hatalmas turbinákat, generátorokat és kondenzátorokat. Egy blokkhoz két turbina, egy turbinához két kondenzátor és egy generátor tartozik.
Ezután a hermetikus épületbe pillanthattunk be, amely egy olyan helyiség, amiben a primer köri berendezések légmentesen vannak elzárva a külvilágtól. Ennek funkciója az, hogy egy esetleges kibocsátás esetén ne kerüljön ki radioaktív anyag a környezetbe. Itt láthattuk, szintén egy a látogatók számára kialakított folyosóról, a különböző segédberendezéseket, üzemanyag átrakót, azonban a főbb primerköri berendezéseket, mint például a reaktortartályt, főkeringtető szivattyúkat nem láthattuk, mert azok több méterrel a csarnok alatt vannak.
Az Energetikai Szakkollégium előzetes külön kérésére elvezették a csoportot a vízkivételi műhöz, ami a kondenzátorok számára biztosítja a megfelelő mennyiségű hűtővizet. A négy blokk hűtővíz igénye körülbelül 100m3/s, melyet az erőmű a Dunából vételez. A vizet több, különböző méretű szűrőn át juttatják a kondenzátorokba, így ki tudják szűrni a Duna által sodort faágakat, és egyéb hordalékot. A kondenzátorokból kijövő víz körülbelül 8 o C -kal melegebb, mint a kondenzátorba belépő. A Dunába visszaeresztett víz nem melegítheti 30 o C -nál magasabbra a Duna vizét. Ha ez esetleg megtörténne, akkor az erőmű teljesítményén csökkenteni kellene. Jelenleg a 100 m3/s térfogatáramú vizet visszaeresztik a Dunába. A vízkivételi műnél dolgozó mérnök elmondta, hogy tervbe van véve egy vízerőmű telepítése a visszaeresztési oldalra, ami a visszaengedett víz energiáját felhasználva villamos energiát állítana elő. Az oda tervezett vízerőmű 8 MW teljesítményű lenne, és az erőmű önfogyasztásának csökkentését szolgálná.
A vízkivételi mű megtekintése után elhagytuk az üzemi területet, a két csoport helyet cserélt, és az eddig a látogatóközpontban és az Atomenergetikai Múzeumban levő csoport léphetett be az üzemi területre.
A látogatóközpontban a csoport megismerkedhetett Paks város történelmével, az erőmű építés hatásaival illetve az atomenergetika múltjával, jelenével és jövőjével, különböző magfizikai folyamatokkal és berendezésekkel. Jelenleg a világon 436 reaktor működik, és 61 reaktor van építés alatt, főleg Ázsiában. A különböző magfizikai fogalmak, jelenségek interaktív módon kerültek bemutatásra.
Az utolsó program, az Atomenergetikai Múzeum előtt, az erőmű által biztosított ebéd, így azt elfogyasztva és az eddigi fáradalmakat kipihenve újult erővel indulhattunk el a múzeum felé. A múzeumban olyan kiállított berendezéseket, műszereket láthattunk, amelyek magyarországi atomenergetikával foglalkozó létesítményekből származnak, mint például: BME Nukleáris Technikai Intézet, Központi Fizikai Kutató Intézet, Radioaktív Hulladék Kezelő Kft., Atommagkutató Intézet, Paksi Atomerőmű. A kiállított berendezések között találhattunk különböző mérőműszereket, detektorokat, főberendezéseket, mint például megszakító, üzemanyag átrakó. A kiállításon egy külön szekció foglalkozott a 2003-as paksi üzemzavarral, mely a fűtőanyag kazetták tisztításakor történt. Az üzemzavar során komoly radioaktív kibocsátás nem történt, azonban az anyagi kár jelentős volt.
A látogatást befejezve délután három óra körül a csoport hazaindult Budapestre. Reméljük, hogy az üzemlátogatást a következő félévben is meg tudjuk ismételni!

Lovász Líviusz

Energetikai Szakkollégium tagja

Ez a dokumentum eddig 125 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.