Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Üzemlátogatás a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában és a Dunamenti Erőmű Zrt-nél
Frissítve: 2012. május 29.
Ez a dokumentum eddig 131 látogatónak tetszett  
2012. március 5-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) tavaszi - Szilárd Leóról elnevezett - félévének első üzemlátogatását, amelyre a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában, valamint a Dunamenti Erőmű Zrt-ben került sor.

 

 

Az első állomása az üzemlátogatásnak a MOL Nyrt. Dunai Finomítója volt, ahol a látogatók először egy a cég által készített ismertető filmet nézhettek végig. A film bemutatta a kőolaj finomító történetét, technológiáját és a jelenét finoman érintve ezzel már a jövő felé mutató útjukat is.

A Dunai Kőolajipari Vállalat (DKV) megalapításáról 1960-ban hozott döntés az akkori hosszú távú nemzetgazdasági prognózisok és iparpolitikai célkitűzések alapján született. Ezek a hazai olajtermék-fogyasztás folyamatos és dinamikus növekedésével számoltak, amiben jelentős szerepet tulajdonítottak az erőművek fűtőolaj-felhasználásának is. A finomító alig több mint másfél évtizedes működése után világossá vált, hogy ezek az előrejelzések nem valósulnak meg. Az 1970-es években bekövetkezett világpiaci kőolajár-emelkedés egyrészt a fogyasztás növekedésének lassulását váltotta ki, másrészt a felhasználási célok átértékelését eredményezte: „a kőolaj túl értékes anyag ahhoz, hogy elégessük”. A százhalombattai finomító már az 1980-as évek fejlesztéseivel – elsősorban a katalitikus krakk üzem létrehozásával – alkalmazkodott a megváltozott kőolaj-világpiaci feltételekhez és jelentősen növelte a termelés gazdaságosságát.

Az 1989-90-ig terjedő időszakban, amikor egy-egy beruházási programot kormányszintű döntésekkel fogadtak el, a DKV-beli fejlesztések az adott iparpolitikai és pénzügyi lehetőségeken belül a kor magas műszaki színvonalán valósultak meg. Az akkori elvárásoknak megfelelően jó és piacképes termékminőségeknek jelentős szerepük volt abban, hogy az olajipar a hazai gazdaság egyik legfontosabb devizaszerző ágazata volt.
 

1. ábra: A finomító makettjének a bemutatása


Az 1990-es évek elejétől végrehajtott termékminőség- és környezetvédelmi fejlesztések már a majdani EU-csatlakozás jegyében valósultak meg, melyek közül legjelentősebb a maradék feldolgozási projekt volt. Az EU 2005 projekt mellett 2005-re befejeződött a Dunai Finomító szennyvízkezelő és hulladékégető rendszerének modernizálása is. „Tevékenységünk során nagy figyelmet fordítunk a működés hatékonyságának javítására, ami a várhatóan tovább szigorodó termékminőségi és környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés követelményei mellett különösen nagy kihívást jelent.”

A következőkben a Finomító energiagazdálkodásért felelős vezetője, Tar Balázs tartott egy átfogó előadást a finomító energiafelhasználásáról, hogy az ilyen jellegű ipari tevékenység milyen mértékben igényli az energiát világszinten is, és konkrét adatokkal alátámasztva mutatta be a 2011-es év földgáz, vízgőz, villamos áram és a helyben termelt és felhasznált gázolaj felhasználást. Itt külön fókuszpontba lett helyezve az elmúlt években történt kondenzvíz edények cseréje és ellenőrző rendszerének felülvizsgálata, melyek segítségével csökkentették a vízgőzszökést, emellett a hibákat is hamarabb észlelik, pénzt és energiát takarítva meg. Ezek után pedig Ruff Norbert automatizálási mérnök mutatta be részletesen a videóban elhangzott technológiákat. Sor került a személyes kérdések feltételére is, ami a nagy érdeklődés miatt, (így a kis film megtekintése, a két előadás és a végén a kérdések megválaszolása), összesen több mint 3 órát vett igénybe. Ezután bemutatásra került a makett teremben a különböző technológiák elhelyezkedése az ipari területen. Mivel nem volt lehetőség a helyszínen fényképeket készíteni biztonsági okokból kifolyólag, így aki meg szerette volna örökíteni az üzemet, csak a makett megörökítésével tehette.
 

2. ábra: A finomító makettje

Az üzem területét a buszon utazva csodálhatták meg a látogatók, miközben Ruff Norbert a látott technológiai berendezéseket ismertette. A késleltetett kokszoló üzem vezénylőtermét belülről is megtekintettük, ezután a Dunai Finomítóban töltött időnk le is járt.


 
3. ábra: Az orosz kevert kőolaj és a belőle készített különböző finomított termékek kiállítva megtekinthetőek voltak

Egy gyors ebéd a közeli százhalombattai vendéglőben, majd folytattuk az utunkat a Dunamenti Erőműbe. Az erőmű vezetősége már várt minket. Hallhattunk egy összefoglaló előadást az üzemről Mézes Zsigmondtól.

4. ábra: A Dunamenti erőmű

A Dunamenti Erőmű ma Magyarország legnagyobb teljesítményű földgáz tüzelésű erőműve, mely 1961 és 1967 között épült Százhalombattán.
Üzemeltetője a GDF Suez Dunamenti Erőmű Zrt., melynek fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. Alapfeladata a villamosenergia-termelésen kívül a MOL Rt. Dunai Finomító villamos árammal és jelentős mennyiségű ipari gőzzel való ellátása. A társaság tulajdonosa a GDF SUEZ cégcsoport, a világ egyik vezető energetikai nagyvállalata.
A blokkokban és a teljesítményben történő változásokat a jellemző időszakokra nézve az alábbi táblázatban foglaltuk össze az elhangzott előadás alapján:

További érdekesség, hogy az ún. black start üzem esetén, mikor a villamos hálózat nem áll rendelkezésre, az erőmű 2 db 2,5 MW-os dízelgenerátor segítségével tudja elindítani a gázturbinákat.

5. ábra: A sótalanító anion és kation cserélő tartályok


2008-ban a cég a villamosenergia-piacra 3.177 GWh energiát szállított, ezzel a magyarországi összfelhasználás 8,4 %-át biztosította. A társaság az elmúlt években számos korszerűsítést hajtott végre, melyek eredményeként az erőmű károsanyag-kibocsátása 2002-től folyamatosan az előírt határértékek alatt maradt. Ezen beruházások elismeréseként Százhalombatta 2004-ben a Dunamenti Erőműnek ítélte a város Környezetvédelmi Díját. Az erőmű az F-blokkjai közül az egyiket kombinált ciklusú gáztüzelésű egységgé alakította, ezzel a blokk korábbi 215 megawattos teljesítménye közel 400 megawattra növekedett, 36 %-os hatásfoka pedig 57 %-ra javult. A Dunamenti Erőmű fejlesztéseit követően a tervek szerint 2012-re hasonló hatásfok-növekedés mellett a jelenlegi beépített kapacitás nem változik ugyan, de környezeti hatása jelentősen csökken.


6. ábra: A G3-as kombi blokk


Az előadás után a vízkezelést tekinthettük meg az erőműben a vízkezelés technológia vezetőjével, illetve a G3-as, új kombinált ciklusú blokkot. Tapasztalható volt a kontraszt a régi és az új technológiák között.
 


7. ábra: Az erőmű mögött elhelyezkedő 220/120 kV-os alállomás

A látogatás végén kisebb frissítő elfogyasztása után pedig egy csoportkép készítésére került sor az erőmű bejárata előtt. Ezután mindenki visszaszállt a buszra, majd 18 óra körül visszaérkeztünk Budapestre.

Az Energetikai Szakkollégiumról és a rendezvényeiről bővebb információ a www.eszk.org honlapon található.

Géczy Gábor

 Energetikai Szakkollégium tagja 


 
8. ábra: Az üzemlátogatás végén készült csoportkép

Ez a dokumentum eddig 131 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.