Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Az ABB a villamosenergia-ipar újdonságait mutatta be
Frissítve: 2012. február 06.
Ez a dokumentum eddig 135 látogatónak tetszett  
Az ABB Kft. kétnapos szemináriumot rendezett a villamosenergia-ipar aktuális trendjeivel kapcsolatban, melyen az iparágból több mint 60 szakember vett részt. A jelenlévő alállomási, erőműves szakemberek és egyetemi oktatók gyakorlati bemutatók során megismerkedhetnek a cég legújabb nagy- és középfeszültségű hálózatok védelmét és üzemvitelét biztosító készülékeivel, irányítástechnikai rendszereivel, kommunikációs eszközeivel és rendszerintegrátori szoftvereivel.

Az ABB már 1995 óta szervez hasonló rendezvényeket, szakmai szemináriumokat az áramszolgáltatók, erőművek, és átviteli hálózatok - MAVIR/ OVIT -  védelmi, irányítástechnikai szakemberei számára. A mostani eseményen résztvevők első kézből ismerhették meg, hogy az ABB termékei miként segítik az üzembiztonság növelését, a hatékonyabb üzemeltetést, a gyors üzemzavar-elhárítást, és egyúttal konzultálhattak is a vállalat szakembereivel a legfejlettebb védelmi-irányítástechnikai megoldásokról.

Az esemény célja a technológiai újítások és lehetőségek gyakorlati bemutatásán keresztül a felhasználók ismeretinek gyarapítása volt. A kétnapos szeminárium során az ABB munkatársai számos szakmai kérdést érintve válaszokat igyekeztek adni a villamosenergia-ipar műszaki újdonságaival kapcsolatos kérdésekben.

A szakmai szeminárium témái:
• Védelem-irányítástechnika a rendszerközi összeköttetésektől a kistranszformátor-házas elosztásig. A program a legfrissebb információkat kínálja az új Relion® 670, 650, 630 és 615 sorozatú intelligens készülékekről. (IED - Intelligent Electronic Device)
• Az IEC 61850-szabvány alatti alállomás irányítástechnikai kommunikáció és rendszerintegráció széleskörű lehetőségei. (A Relion® család,horizontális kommunikáció GOOSE-táviratai)
• Bemutató: Protection and Control IED Manager PCM600 – Szoftvercsomag valamennyi Relion® védelem/ irányítástechnikai készülékhez és alkalmazáshoz, a teljes élettartamra vonatkoztatva, minden feszültségszinten.
• Az IT600 SA Explorer vizsgálóeszköz használata az IEC-61850 alapú kommunikációs rendszerek vizsgálatában, üzemzavarainak elhárításában.
• Alállomási és elosztóhálózati SCADA rendszerek.
• ABB RTU560 típusú adatkoncentrátorok az alállomási kommunikációban és adatgyűjtésben (RTU – Remote Terminal Unit)


Az előadások konklúziói:
A “Kommunikációs eszközök az energiaszektor számára” című előadás során megismerkedhettek az ABB által az áramszolgáltatók számára kifejlesztett nagy megbízhatóságú és robosztus felépítésű kommunikációs eszközeivel, úgymint az átviteli hálózatokon alkalmazott  nagyfrekvenciás jelátviteli és védelmi szinkronozó készülékekkel, melyek fejlesztése az ABB-nél 70 éves múltra tekint vissza, valamint ezek fénykábeles összeköttetésen alapuló változataival. A korszerű rádiós adatátvitel a nagy kiterjedésű elosztóhálózatok távkezelésénél alkalmazható, mely segítségével az üzemkimaradások ideje jelentősen csökkenthető.
 Átviteli és főelosztóhálózati védelmekkel kapcsolatos prezentáció keretében a svédországi gyártómű szakemberei bemutatták az elsősorban átviteli hálózati és erőművi felhasználásra tervezett csúcskategóriás Relion® 670-es sorozatú védelmi készülékcsaládot, amely a legösszetettebb alkalmazásokhoz is rugalmasan konfigurálható. Az új  Relion® 650-es sorozat készülékeit a főelosztóhálózati igényekhez fejlesztették ki és kulcsrakész megoldást biztosítanak a felhasználóknak a tipikus alkalmazásokhoz, ezáltal hatékonyan csökkentve a tervezés, programozás és üzembe helyezés munkaigényét.
A rohamosan fejlődő rádiós kommunikáció és az elosztóhálózati távműködtetés terjedése megteremtette a hálózatok üzemirányításának hatékonyabbá tételének feltételeit.Ennek kihívásairól és kiaknázandó lehetőségeiről a DMS SCADA Rendszereket ismertető előadás foglalkozott részletesen. A bemutatott DMS600 egy olyan üzemirányítói rendszer, melyben a teljes hálózat és a hálózat csomópontjaiban elhelyezkedő alállomások és kapcsolóállomások grafikus felületen, térképen, valós időben megjeleníthetők. A rendszer segítségével az üzemirányító pontos képet kap arról, hogy mi történik a hálózaton, milyen az egyes hálózatrészek terhelése, állapota, mely információk birtokában egy esetleges meghibásodás könnyen behatárolható és ezzel minimálisra csökkenthető az áramkimaradás ideje és az ellátatlan fogyasztók száma. A DMS600 alkalmazásával az egyik finnországi áramszolgáltató területén néhány év alatt a harmadára csökkent az áramkimaradások átlagos időtartama.


Az ABB (www.abb.com) nemzetközi vállalatcsoport vezető szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén; lehetőséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ több mint 100 országában működik és körülbelül 130 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

Ez a dokumentum eddig 135 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.