Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
MÉDI traffipax
Frissítve: 2011. május 31.
Ez a dokumentum eddig 114 látogatónak tetszett  
Az MMK május 28-ai Küldöttgyűlésén felmerült néhány érdekes probléma, amelyeknek próbáltunk utánajárni. Elsőként mindjárt a MÉDI gyakorlati hasznát feszegető hozzászólóval, Bózvári Józseffel, a Nógrád megyei Kamara elnökével beszélgettünk.

Bózvári úr, mint gyakorló geodéziai, vízgazdálkodási tervező, aki nem elvként, hanem mindennapi tapasztalatként tekint a tervezői árakra, egy olyan alapként tekint a MÉDI-re, amelyet a Magyar Mérnöki Kamara minden tagja kötelezően elfogad, mint vezérelvet. Ez az elfogadás a tagsággal jár, de értelme szerint is elfogadható, hogy saját érdekünket szolgálja, hiszen – megint csak az elv szerint – távol tartja a kontárokat, olcsójánosokat, és tisztes díjat biztosít a jó munkáért. Egy szónak is száz a vége: a MÉDI-ben meghatározott díjakért várható első osztályú munka elvégzése.

De hogy lehet betartatni? Jelenleg ugyanis sehogy, hiszen – csekély kivételtől eltekintve – a jobbak a MÉDI 30-50, a gyengébbek, „kontárabbak” 10-20%-áért vállalkoznak.
A javaslat a MÉDI traffipax, azaz a KRESZ analógiájára egy kétszintű MMK ellenőrzési rendszer.

Önvédelem másokkal szemben
Az első szint a beruházási koncepció kialakításának ideje, amikor nagy vonalakban megszületik egy projekt. Ilyenkor a területi kamarák felajánlhatnák a segítségüket, hogy már ebbe a dokumentumba - és ezzel a pályázatokba  is -  a MÉDI-áras tervezési és egyéb mérnöki szolgáltatási díj kerüljön be, mert ha nem, később már lehetetlen a mérnök leendő forintjait módosítani. Ne a pályázatírók megérzésén, vagy a gyakran hozzá nem értő beruházók hasra-ütési képessége alapján kerüljenek be ide a számok! Már a majdan rendelkezésre álló keret is legyen REÁLIS!!!

Önvédelem önmagunkkal szemben
A második forduló a közbeszerzés, a vállalkozói pályáztatás ideje. Itt a többi kamarai tervező, azok cégei a vetélytársunk, de lehetne ez korrekt verseny is! Aki mélyen alávállal, az mást is belekényszerít egy nemtelen árversenybe, és tönkreteszi a szakmát. Viszont a Versenyhivatal megakadályozza, hogy ár-alapon korlátozzuk a versenyt.
Akkor korlátozzuk etikai alapon! Amikor egy cég beadja az ajánlatát, pályázatát, abban a szakmai megfelelőség igazolására mindig szerepel(nek) tervező(k) is. Ezen mérnökök aláírásukkal biztosítják az ajánlatban a megrendelőt, hogy felkészült az általuk megtámogatott, ajánlatot adó cég a mérnöki feladat elvégzésére. Ezt a tervezőt lehet felelősségre vonni, büntetőpontokkal sújtani, végső esetben, több pont összegyűlése után etikai eljárás után pld. szüneteltetni azt a jogosultságát, mellyel hozzájárult a mérnöki munka devalválásához. De nem az eddigi „egyéni feljelentős” módszerrel, hanem kamarai feladatként, minden közbeszerzésbe betekintve.
Minél több szabálytalanul közlekedőt vonnak ki az utakról, annál nagyobb a szabályosan közlekedők biztonsága. A KRESZ-ben is előre tudja mindenki, ha eltér az elvárt, szabályos közlekedéstől, milyen büntetésre számíthat. Hát ez lenne a MÉDI traffipax elv lényege.

Ez a módszer, meghirdetve és példákkal alátámasztva, szisztematikusan alkalmazva, meghozhatná az áttörést.

Ez a dokumentum eddig 114 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.