Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
Tervellenőrzés
Frissítve: 2011. március 18.
Ez a dokumentum eddig 134 látogatónak tetszett  
Az MMK Kovács István vezetésével a tartószerkezetiek, az épületgépészek és az elektromosok közös tervellenőrzési szabályzatán dolgozik. Az első, általános rész után a három szakág szakmaspecifikus részei következnek.

Lentebb megtalálható kis szójátékkal a tervellenőrzés tervezet, munkaanyaga, tájékoztató jelleggel. Érdemes átnézni, mert most még alakítható, helye van a javaslatoknak.

Köszönjük Sax Dezsőnek az Elektrotechnikai Tagozattól az anyagot, várjuk a hozzászólásokat.

Tervellenőrzési Szabályzat tervezet

A Tagozat a beérkezett észrevételeket elemzi, és a későbbiekben reagál rájuk.

Ez a dokumentum eddig 134 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]

A fórumban megjelent hozzászólások nem tükrözik az e-villamos.hu portál szerkesztőségének véleményét.
Mészáros János2011. március 24 - 21:03:55
Tisztelt Kollégák !

Nagyrabecsülésem és elismerésem kifejezése után egy-két megjegyzés:

1.
Mint a tervezet I. fejezet 4. szakasza helyesen rögzíti: "A tervellenőrzés a tervezéshez hasonlóan komplex tevékenység.
A tervellenőrzés során a szakági tervellenőrök egyeztetése szakmailag szükséges és indokolt."

Álláspontom szerint ez abszolút érvényes elvárás magára a jelen szabályzat-tervezetre, annak készítésére és készítőire is !
Figyelmesen végig olvasva azonnal szembetűnik ennek az egyeztetésnek a hiánya. Nyilvánvaló, hogy a 3 kiválasztott "szakág" képviselői a maguk részéről összeállított anyagot benyújtották, azonban azt a másikak nem vették figyelembe a sajátjuk beterjesztésekor.

2.
Komoly aggodalommal olvastam a szöveget, keresve benne annak az egyébként a tervezetben is helyesen szerepeltetett elvárásnak való megfeleltetést, ami arra vonatkozik, hogy a tényleges ellenőrzés során milyen szempontok vizsgálandók (lásd: I. fejezet 4. szakasz felsorolás - az Étv 31. § szerinti követelmények). Kíváncsiságom - lévén, hogy én tűzvédelmi mérnök vagyok - arra irányult, miként viszonyulnak az egyes szakágak a TŰZVÉDELEM követelményeihez, azok vizsgálatához, minősítéséhez?

Hááááát !
Ha figyelmesen olvastam, csupán a villamos szakágnál bukkan fel ilyesmi. Ami nagy baj, mert ma már Magyarországon is a vonatkozó EUROCODE szerint kell(ene) méretezni a tartószerkezeteket. TŰZHATÁSRA is !

Még furcsább, hogy a gépész szakág is kerüli a témát - holott a gépészeti tervezésnél ez igazán nem számít újdonságnak.

3.
Ha esetleg az az, hogy a tervezet készítői szerint a "tűzbiztonság" szempontú tervellenőrzés nem a kiemelt 3 szakág saját belügye - azzal egyet tudnék érteni.
Viszont akkor jó lenne erre legalább utalni az anyagban, illetve még jobb lenne felvenni "negyedik szakág" -ként a tűzvédelmet !

Dr. Takács Lajos ( aki építész létére a tűzvédelmi tudományok doktora) szerint a tűzvédelmi tervező (szakértő ?) az építészeti-műszaki tervezési folyamatban egyfajta "generáltervezői" szerepet is betölt. Szerintem is. És szerintem be kel tölteni ilyen szerepet a tervellenőri munkában is:
Akkor is, ha formálisan - a megbízó és megbízott szerződésében - nem ő a kijelölt "generál tervellenőr".

Azt gondolom, ez a téma megérne egy komolyabb egyeztetést.

És akkor a KATASZTRÓFAVÉDELEM szempontú ellenőrzést még nem is említettük...

Mészáros János
(aki boldog tulajdonosa az MMK által kiállított tervellenőri jogosítványnak)
+36-30/9330504
www.tuzmuvek.hu
Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
(Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Kötelező szakmai továbbképzés Szegeden
2017-12-22 16:49:37,

Szilágyi Miklós: Először a szervezőkhöz szólnék: dicséret a bátor és (sajnos rendhagyó, hiánypótló) témaválasztásért, [...]
Az elektromobilitás záloga a megfelelő töltőhálózat kiépítése
2017-11-22 22:39:37,

professzoremeritus: Feltételezem nem gondolják komolyan, hogy nagyon rövid időn belül nem lesz legalább azonos, de ismerve [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.