Eseménynaptár
Toplista
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
•FŐOLDAL
MAGUNKRÓL
SZAKMAI SEGÉDLETEK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL
ARCHÍVUM
KERESŐ
KAPCSOLAT
MÉDIAAJÁNLAT

Összes esemény
A tető éghetőségének meghatározása a villámvédelmi kockázatkezelés során
(2017. október 31.)


A villámvédelmi kockázat nagyságát döntően befolyásolja, ezért a kockázatkezelés egyik legfontosabb paramétere a „tető éghetősége”. Fontossága ellenére az MSZ EN 62305-2 gyakorlatilag semmit nem ír arról, hogy mit is kellene a „tető” és az „éghető tető” alatt érteni. Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül a nemrég megjelent, a www.obovikop.hu oldalról szabadon letölthető Villámvédelmi kockázatkezelés című elektronikus kézikönyv alapján.
Tovább
Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város kiállítás
(2017. október 31.)


A BME ad otthont a 4. Magyar Jövő Internet Konferenciának, melyhez az Okos Város kiállítás is kapcsolódik.
Tovább
Tisztújítás az Elektrotechnikai Tagozatnál – a Jelölő Bizottság közleménye
(2017. október 30.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata soron következő tisztújítását 2018. január 18-án 14 órai kezdettel, a FÖMTERV 1024 Budapest Lövőház u. 37. sz. alatti székházának földszinti tanácstermében tartja.
Tovább
Villamos Robbanásbiztonság-technikai Munkacsoport alakult
(2017. október 24.)


Megtartotta alakuló ülését 2017. október 19-én az MMK – ELT RB Munkacsoport. Az eseményen ismertetésre kerültek a munkacsoport előtt álló feladatok, valamint kitűzték a teljesítések határnapjait is.
Tovább
Kibővített elnökségi ülés a BDK-nál
(2017. október 24.)


Megtartotta kibővített elnökségi ülését a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata október 19-én. Az ülések helyszínéül mindig egy-egy cég székháza szolgál, ezzel is kifejezve, illetve erősítve a kamara és az ipari szereplők közötti kapcsolatot. Ez alkalommal a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. székházában tartották meg a rendezvényt, ahol szép számban vettek részt a meghívottak.
Tovább
Háztartási méretű kiserőmű létesítése az ELMŰ területén
(2017. október 18.)


Az ELMŰ Hálózati Kft. által 2004-ben bevezetett eljárásra építkezve kialakította a HMKE szabályozásának alapjait és főbb kereteit.
Tovább
Panelos épületek villamos hálózatainak felújítási szakmai javaslata
(2017. október 03.)


Az 1965–1992 között épült, országosan mintegy 500 ezer panelos (lakótelepi) lakás, valamint a 250 000 iparosított technológiával készült épületek lakásainak belső villanyszerelését, felújítási lehetőségeit tekintjük át.
Tovább
VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok
(2017. szeptember 27.)


2017. október 3-4-én hatodik alkalommal a robbanásvédelem témakörét járja körül. Célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése. A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Tovább
Hatéves a VITERA az Óbudai Egyetemen
(2017. szeptember 21.)


Hét évvel ezelőtt, 2010 nyarán kezdődött el egy hézagpótlónak szánt gondolat koncepcionális kidolgozása, hogy hazánkban az erősáramú villamos tervezők képzése egyetemi keretek között valósuljon meg.
Tovább
Kormányhivatali tájékoztató az ingyenes közműcsatlakozással és villanyszerelői regisztrációval kapcsolatban
(2017. szeptember 21.)


Számos információ látott napvilágot az elmúlt időszakban a „nemzeti” adatbázist illetően, amely a villanyszerelőket, villanyszerelő vállalkozásokat gyűjti csokorba azzal a szándékkal, hogy az igénybejelentők az áramszolgáltatóktól függetlenül választhassanak kivitelezőt - azonban lassan tisztul a kép.
Tovább
Építési termékről szóló kormányrendelet
(2017. szeptember 21.)


A Magyar Közlöny 2017. szeptember 11-i számában megjelent az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet módosításáról szóló Korm. rendelet.
Tovább
Kérdőív a kötelező felelősségbiztosításról
(2017. szeptember 21.)


Az utóbbi időben megnövekedett a szakmai felelősségbiztosítás jelentősége. A Magyar Mérnöki Kamara feladatának érzi, hogy tagjai és nyilvántartottjai részére a piacon elérhetőnél kedvezőbb lehetőségeket kínálja fel.
Tovább
7. szezonját kezdi meg az InfoShow
(2017. szeptember 21.)


Az InfoShow célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse és útmutatást adjon a minőségi munkavégzéshez.
Tovább
Képzések tervezőknek
(2017. szeptember 21.)


A Rittal az idei évben is folytatja immár 10 éves múltra visszatekintő tervezői továbbképzéseit. A partnerek idén az OBO és az Eplan. E két céggel karöltve egy színvonalas szakmai előadássorozat került megszervezésre
Tovább
E-mobilitás konferencia és mérnöki kamarai szakmai továbbképzés
(2017. szeptember 18.)


AUTOMOTIVE Hungary, 2107. október 18. 9.00–15.30, Hungexpo Vásárközpont, 25. épület.
Tovább
OBO kábeltartó szerkezetek menekülési útvonalak villamos vezetékrendszereihez
(2017. szeptember 07.)


Kevesen ismerik – és még kevesebben alkalmazzák – azokat a követelményeket, amelyek a menekülési útvonalak villamos vezetékrendszereire vonatkoznak. Pedig a menekülési útvonalak kialakításával – alapvető biztonsági funkciójukból eredően – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat számos előírása foglalkozik, és ezekből – közvetve – a vezetékrendszereket is érintő, meglehetősen szigorú korlátozások is levezethetők.
Tovább
I. TSZVSZ Tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap
(2017. szeptember 07.)


2017. szeptember 21., A TSZVSZ LURDY Ház. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának hiánypótló, kiemelt szakértelemmel rendelkező előadók előadásaira épülő szakmai napja arra kívánja felhívni a figyelmet bekövetkezett hazai és nemzetközi tűzesetek tapasztalatain keresztül, hogy melyek azok az alapvető hibák, hiányosságok, amelyekre nem is gondolunk, amikor egy-egy műszaki megoldást betervezünk, kivitelezünk, vagy például egy épületet üzemeltetünk, karbantartunk.
Tovább
Egy korszak vége – Búcsú a kelenföldi erőmű kapcsolóházától
(2017. augusztus 16.)


2017. augusztus elsejével a beruházó átalakításokba kezdett a Kelenföldi Hőerőmű használaton kívüli kapcsolóházában, így azt eredeti formájában többé már senki sem láthatja. Az Energiaklub munkatársai az utolsók közt léphettek be Budapest egyedüli valamirevaló Art Deco épületébe, és hallhatták annak meséit a természet és a sötétség felett aratott győzelemről.
Tovább
Cubico 1600 elosztó
(2017. augusztus 15.)


A kapcsolószekrények gyártására vonatkozó MSZ EN 61439 szabvány kötelezővé teszi az elosztók gyártása előtti konstrukció igazoló ellenőrzést, amelyet az eredeti gyártó köteles végrehajtani. A berendezésgyártó az igazolt konstrukció dokumentációja alapján készíti el a kapcsolóberendezést. Más szóval, eredeti gyártónak minősül minden berendezésgyártó, aki egyedi kialakítású kapcsolószekrényt épít, amelyen korábban nem végeztek konstrukció igazoló ellenőrzést.
Tovább
Rendelet az energiahatékonyságot célzó beruházások adókedvezményéről
(2017. július 11.)


A Magyar Közlöny 107. számában megjelent az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló 176/2017 (VII.4.) Korm.rendelet.
Tovább
GES R2 padlódobozok az OBO Bettermann-tól
(2017. július 10.)


Az OBO GES R2 sorozatú padlódobozai mindenütt jó választást jelentenek a padló alatti rendszerek között, ahol az elegáns megjelenés, nagy terhelhetőség és a sokoldalú alkalmazhatóság fontos szempont.
Tovább
ToLEDo intelligens fényforrások a Feilo Sylvania-tól
(2017. július 10.)


A Sylvania piacra dobta a ToLEDo választék intelligens fényforrásait, hogy segítsen fogyasztóinak a legtöbbet kihozni lakótereikből, és tökéletes hangulatot teremteni meglévő világítási rendszerük modernizálása nélkül.
Tovább
Változások a korábbi vezető tervezői cím odaítélésének eljárásrendjében
(2017. július 06.)


Az MMK elnöksége, tekintettel a vezető tervezői címnek a megváltozott piaci körülmények következtében történő felértékelődésére, úgy döntött, hogy a korábban megszerzett vezető tervezői címmel rendelkezők számára lehetőséget biztosít a vezető tervezői szakmai cím könnyített eljárás keretében történő visszaállítására.
Tovább
Szükséges a kivitelezési dokumentáció - új kormányhatározat
(2017. július 06.)


A Magyar Közlöny 2017. június 13-i számában megjelent a 2014–2020 közötti programozási időszakban uniós forrásból megvalósítani tervezett nagyprojektekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1374/2017 (VI.13.) Korm. határozat.
Tovább
Ipari automatizálás területén tevékenykedő cég villamosmérnök munkatársat keres
(2017. július 05.)


Ipari automatizálás területén tevékenykedő cég versenyképes bérezéssel és azonnali kezdéssel villamosmérnök munkatársat keres.
Tovább
Fontos változás a közműegyeztetésben
(2017. június 16.)


Július 1-től a kérelmezők már csak online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. A tervezők az e-közmű rendszerből tölthetik le a közművezeték-üzemeltetőktől származó térképi adatokat, valamint az egyesített közműnyilatkozatot.
Tovább
320 Ft-tal nőtt a minimális építőipari rezsióradíj
(2017. június 16.)


A minimális építőipari rezsióradíj 2015-ben 2490 Ft/óra, míg tavaly 2550 Ft volt. Az idei jelentősnek nevezhető növekedést elsősorban a minimálbérnek és járulékainak emelkedése jelentette.
Tovább
Dugaszolóaljzat áram-védőkapcsoló (ÁVK) nélkül
(2017. május 24.)


Olvasóink részéről több esetben felmerült az a gondolat, hogy lehet-e dugaszolóaljzatokat áram-védőkapcsoló nélkül alkalmazni. Cikkünk konkrét olvasói kérdésekre válaszolva tárgyalja ezt a kérdéskört.
Tovább
Mennyi munka van még az ajánlott tervezői díjszabás véglegesítéséig?
(2017. május 24.)


Az ajánlott díjszámítás tortaszeletek összerakásából fog állni, ebből tevődik össze a beruházás teljes tervezői tortája. Az egyes mérnöki feladatoknak ajánlott és tételesen rögzített díjtételei vannak, így az építtető érti, hogy mire ajánlkozunk, és a tervezők is tudják, mit kell megcsinálniuk, s ezért miféle díjazás illeti meg őket – mondta el Kovács István, az MMK korábbi alelnöke, akit a készülő új díjszámítási rendszerről kérdezték.
Tovább
Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2016 díj átadása
(2017. május 23.)


A XLVIII. Közvilágítási Ankéton Mezőkövesd Zsóry-fürdőn ünnepélyes keretek közt került sor a Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2016 díj átadására.
Tovább
Megjelent a Világítástechnikai Évkönyv 11. kötete, a legek könyve!
(2017. május 23.)


Ahogy az előző kötet mindenben jubileumi volt, úgy az új kiadvány mindenben a legekre tör: az eddig megjelent Évkönyvek közül a legnagyobb terjedelmű, a legtöbb cikk olvasható benne és a legszebben kivitelezett.
Tovább
Átfogó segédlet jelent meg a villámvédelmi kockázatkezeléshez
(2017. május 22.)


Az MSZ EN 62305 szabvány gyakorlati alkalmazásának egyik legvitatottabb része a kockázatkezelés. Igaz, hogy a számítások elvégzése jellemzően szoftverek segítségével történik, de az építmények jellemzőinek meghatározásakor – amely a kockázatkezelés lényegi része – számos olyan kérdés vetődik föl, amelyre a villámvédelmi szabvány sem ad egyértelmű választ.
Tovább
Elektrotechnikai Nagydíj 2017
(2017. május 22.)


A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 2017. május 20-án, szombaton tartotta a 93. Küldöttgyűlését, amelyen kollégánk, Dési Albert Elektrotechnikai Nagydíjat vehetett át.

Tovább
Új ToLEDo Retro szabályozható fényforrások a Feilo Sylvania-tól
(2017. május 22.)


Bevezetésre kerülnek az új ToLEDo Retro szabályozható V2 fényforrások, melyek most a népszerű nem-szabályozható választék design jegyeit hordozzák. A termékek már nem rendelkeznek fehér műanyag gyűrűvel, így még esztétikusabb látványt nyújtanak.
Tovább
Miről volt szó a Schrack Információs Napokon?
(2017. május 12.)


Az alábbiakban a tavaszi Információs Napokon bemutatott új Schrack termékeket, újdonságokat foglaljuk össze.
Tovább
Új elnököt választott a Magyar Mérnöki Kamara
(2017. május 09.)


Tisztújító küldöttgyűlést tartott május 6-án a BME Dísztermében a Magyar Mérnöki Kamara. A köztestület legfőbb döntéshozó fóruma a szokásos testületi beszámolók és a tervtartalmi követelményekről alkotott szabályzat megtárgyalása után döntött új tisztségviselőiről, és négy évre az országos szakmai önkormányzat elnökké választotta Nagy Gyulát.
Tovább
Rendelet szabályozná az elektromosautó-töltésért beszedhető díjak számítását
(2017. május 04.)


Az előterjesztést a "Jedlik Ányos Terv végrehajtásának és a hazai elektromobilitás fejlesztésének támogatásáról" címmel tette közé a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. május 3-án. A tervezet 2017. május 8-án 16.30 óráig véleményezhető.
Tovább
Közvilágítási Ankét, ezúttal Mezőkövesd Zsóry-fürdőn
(2017. május 02.)


A Világítástechnikai Társaság 2017. május 18-19-én rendezi meg a XLVIII. Közvilágítási Ankétot, amelynek helyszíne Mezőkövesd Zsóry-fürdő lesz.
Tovább
A napenergia hasznosítása erős fejlődés előtt áll, de a szabályozás kiszámíthatatlan
(2017. április 21.)


A magyar napenergia piac résztvevői óvatosan optimisták a napenergia hasznosításának jövőjét illetően és nem csak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a piac fejlődését, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is – derül ki a MANAP Iparági Egyesület legfrissebb, tagjai körében a magyar napenergia-piacon a tervezés, gyártás, kereskedelem és kivitelezés területén egyaránt jelentős piaci szereplők bevonásával‒végzett felméréséből 2017 elején.
Tovább
Kattints a nagyfeszültségre – MAVIR fotópályázat
(2017. április 21.)


A MAVIR, mint a hazai nagyfeszültségű villamosenergia-hálózat üzemeltetője nyílt fotópályázatot hirdet. Vedd észre a gigantikus távvezeték oszlopokat és örökítsd meg, hogyan illeszkednek a tájba, városképbe!
Tovább
Szabványismertető fórum az MSZ EN 13201 Útvilágítás szabványsorozat új kiadásáról
(2017. április 20.)


2003-ban kiadott EN 13201 Útvilágítás szabványsorozatot felváltotta a 2015-ben kiadott új sorozat, amely angol nyelvű magyar szabványként 2016 novemberében jelent meg, és most kerül kiadásra a magyar nyelvű változata.

Tovább
Schrack CUBICO megszakítók - az épületinstallációs piac igényeinek megfelelő árszinten
(2017. április 13.)


Villamos szakemberként Ön pontosan tudja, milyen fontos az ellenőrzött és dokumentált minőség, a kedvező ár és az ingyenes, 24 órás szállítás. A Schrack Technik megoldása: a CUBICO megszakító készülékcsalád.
Tovább
Syl-Lab LED IP65-ös por-és páramentes lámpatest család a Feilo Sylvania-tól
(2017. április 12.)


A Syl-lab LED IP65-ös panel választék rendelésre készülő, süllyesztett és mennyezetre szerelhető lámpatest család, mely ideális magas higiénés elvárásokat támasztó alkalmazásokba: kórházakba, laborokba és klinikákra.
Tovább
Az Óbudai Egyetem állami támogatással vett elektromos autót
(2017. április 12.)


Az Óbudai Egyetem az első magyarországi felsőoktatási intézmény, amely állami támogatással vásárolt elektromos autót. A környezettudatos szemlélet elterjesztését az egyetemkiemelt feladatának tartja, hallgatói is számos innovatív környezetbarát műszaki megoldást fejlesztettek, fejlesztenek ki.
Tovább
Megújul az ÉTDR
(2017. április 11.)


Megújul az ÉTDR ügyféloldali felülete, könnyebbé válik az építéshatósági ügyintézés – jelentette be Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár a Construma építőipari kiállításon, 2017. április 6-án.
Tovább
Megjelent a Villámvédelem a gyakorlatban c. könyv elektronikus kiadása
(2017. április 10.)


Az „új”, MSZ EN 62305 villámvédelmi szabványsorozat követelményeit ismertető szakkönyv 2009 óta három kiadást élt meg. A mai napig tapasztalható érdeklődés miatt mostantól elektronikus formában is letölthető a könyv.
Tovább
Energiamenedzsment Konferencia - Automatizálás és energiaellátás az épületekben
(2017. április 07.)


A villamosipari szakemberekre kulcsszerep vár az elkövetkező időkben. Az épületekkel szembeni energetikai elvárások megvalósítása elképzelhetetlen a villamos és gépész szakemberek együttműködése és szakértelme nélkül. Az energiafogyasztás csökkentése, az energiahatékonyság növelése csak a szakemberek hozzáértése mellett valósítható meg.
Tovább
Vállalkozási szerződés építési-szerelési munkákra
(2017. március 27.)


Az épületvillamosítási és a technológiai villanyszerelési új munkák szerződéseire a Polgári Törvénykönyv előírásai vonatkoznak. A korábbi, már hatályon kívül helyezett Polgári Törvénykönyv (1959. évi IV. tv.) „A vállalkozás” című fejezeten belül külön tárgyalta a vállalkozási, az építési és a szerelési szerződéseket.
Tovább
Több ponton is szükséges a kamarai szabályzat módosítása
(2017. március 23.)


2017. január 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások miatt két kamarai szabályzat módosítása is szükségessé vált.
Tovább
Tisztújítás: a kamara tisztségviselőinek négyéves mandátuma májusban lejár!
(2017. március 23.)


Felhívjuk figyelmét, hogy az országos kamara 2013-ban megválasztott tisztségviselőinek négyéves mandátuma 2017. május 16-án lejár, így a 2017. május 6-i MMK Küldöttgyűlésen a szokásos küldöttgyűlési feladatok mellett tisztújításra is sor kerül.
Tovább
Mutassunk példát!
(2017. március 22.)


Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a MEE Világítástechnikai Társaság és az MMK Elektrotechnikai Tagozata által a közelmúltban meghirdetett PRO LUMINE- Innovatív Világítás Tervezése Díj pályázatra.
Tovább
Schrack Információs Napok
(2017. március 21.)


Legyen részese az év egyik legfontosabb szakmai rendezvényének! A Schrack Technik rendhagyó, vacsorával és kézműves sörkóstolóval egybekötött Schrack Információs Napokra várja Önt.
Tovább
Jubileumi kiadvány a 20 éves Magyar Mérnöki Kamaráról
(2017. március 16.)


A „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” című könyv visszatekint a kamarát megalapozó hőskorra, a legmagasabb állami akarattal kinyilvánított alapításra, a sokszínű, tapasztalatokban gazdag kezdeti időszakra, a stabil működési keretek kialakulására, a megérett és megvalósított reformokra, a tagozatok szakmai támaszt adó szerepére, a dolgos hétköznapokra.
Tovább
Colossal, a grandiózus lámpatest választék a Feilo Sylvania-tól
(2017. március 13.)


A Feilo Sylvania bemutatja a Concord család új tagját, a hangulatos Colossal lámpatest választékot, mely 45 0mm–es átmérővel és minimalista stílusjegyekel rendelkezik.
Tovább
Egyre több városban van elektromos töltő
(2017. március 13.)


Az elektromobilitásról és a töltőállomások jelenlegi helyzetéről volt szó az Okos Jövő Innovációs Klaszter februári klubestjén, aminek meghívott vendége Pénzes László, az MVM Partner Zrt. műszaki menedzsment osztályvezetője volt.

Tovább
Díjazták a fény mestereit - tagozatunk különdíja is gazdára talált
(2017. március 06.)


A világításkultúra fejlődését támogató "A FÉNY MESTERE – MASTER OF LIGHT" nívódíjra a tavalyi évben tapasztalt kedvező szakmai fogadtatás után idén második alkalommal lehetett pályázni. Az év legizgalmasabb világítástechnikai rendezvényének kereteit egy különleges gálaest biztosította.
Tovább
Mit hoztak a LED-ek a villamos tervezők számára?
(2017. március 03.)


A Trend FM rádióban heti rendszerességgel jelentkező Fényforrás című műsorban hétről-hétre a világítástechnika szolgáltatja a témát. A műsorvezető, Érczfalvi András a Világítástechnikai Társaság szakértőivel folytatott beszélgetéseiben már nagyon sok területet érintett, de a villamos tervezésről még nem esett szó. A február 28-i adás ezt a hiányosságot pótolta, ahol Kun Gábor a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának az elnöke válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
A Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
(2017. február 20.)


Benyújtásra került az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat. A T/13849. számú törvényjavaslat megtalálható Parlament honlapján.

Tovább
Megjelent a Schrack új lámpakatalógusa
(2017. február 20.)


Megjelent az új 2017. évi Schrack Lámpakatalógus magyar nyelven!
Tovább
SylBay LED-es lámpatest választék, a Feilo Sylvania eddigi leghatékonyabb ipari csarnokvilágító családja
(2017. február 20.)


A Feilo Sylvania piacra dobja a SylBay LED-es termékcsaládot, mely tökéletes egyensúlyt teremt a forma és a funkcionalitás terén a projektek világában. Masszív és tartós formatervezése miatt megfelel szerelő- és gyártócsarokokban történő alkalmazásokba, raktárakba és nagyobb méretű hipermarketekbe.
Tovább
Február végén újabb energetikai pályázatok nyílnak meg
(2017. február 20.)


Sorra jelennek meg a vissza nem térítendő energetikai pályázatok, a KKV-k és a magánszemélyek számára. Az elmúlt jó néhány évben ilyen jellegű támogatás – ráadásul, ami Pest megyét és Budapestet is érinti – nem volt.
Tovább
A 21. század kihívásai újfajta mérnöki gondolkodást igényelnek
(2017. január 30.)


A 21. század kihívásai újfajta mérnöki gondolkodást, megoldásokat igényelnek, ezért a szakma képviselői részéről innovatív, rendszerszemléletű gondolkodásra, a nagy elődökhöz hasonló elkötelezettségre van szükség - hangoztatta Áder János köztársasági elnök a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen pénteken, Budapesten.
Tovább
A Fény Mestere: megvannak a döntősök!
(2017. január 25.)


Kiválasztásra kerültek a shortlist-es alkotások A Fény Mestere – Master of Light 2016. világítástechnikai pályázaton.
Tovább
Így tervezhetünk, építhetünk 2017. januárjától – építési jogi konferencia
(2017. január 23.)


Az Artifex Kiadó Kft. és az Építésijog.hu Kft. az idén is megrendezte a már hagyományosnak mondható év eleji építési jogi konferenciáját. Az évindító rendezvények célja mindig az, hogy bemutassa a tervezőknek, a kivitelezőnek és az egyéb építőipari szakembereknek a januártól hatályos építésügyi jogszabályváltozásokat.
Tovább
Felhívás jelöltállításra a MMK 2017. májusi tisztújítására
(2017. január 20.)


Kérjük a Tagozathoz tartozó tisztelt Kollégáinkat, hogy – élve demokratikus jogaikkal – szíveskedjenek a jelöltállításban részt venni. A felelős jelölési javaslatok megtételében segítség lehet a tagozati Szakosztályokban, területi Szakcsoportokban lefolytatott véleménycsere.
Tovább
VIII. LED Konferencia
(2017. január 16.)


A Világítástechnikai Társaság 2017. február 7–8-án rendezi meg a VIII. LED Konferenciát Budapesten az Óbudai Egyetemen.
Tovább
Ígéret egy környezetbarát jövőre: SCHRACK Elektromos töltőállomások
(2017. január 13.)


Az elektromos járművek nagyarányú elterjedése hazánkban is látványos, hiszen előnyeik nyilvánvalóak: kevesebb zaj, nincs környezetszennyezés, károsanyag-kibocsájtás. A Schrack Technik nagy hangsúlyt fordít arra, hogy az elektromos járművekkel kapcsolatos szolgáltatások fejlesztésében, az elektromobilis infrastruktúra kialakításában is úttörő legyen.

Tovább
Mennyezetbe süllyeszthető modellekkel bővül a Feilo Sylvania Rana Linear választéka
(2017. január 12.)


A mennyezetre szerelhető és függesztett változatok sikeres bevezetése után, a RANA Linear választék most mennyezetbe süllyeszthető modellekkel bővül.
Tovább
Módosulnak a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás szabályai
(2017. január 10.)


A december 28-án megjelent Magyar Közlönyben megjelent, „egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról” szóló 482/2016 (XII.28.) Korm.rendelet módosítja a november 18-án kihirdetett, „az egyes kormányrendeleteknek a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetésével összefüggő módosításáról” szóló 353/2016 (XI.18.) Korm. rendeletet.
Tovább
Az energiahivatalnál kell bejelenteni az energetikai szakreferenseket
(2017. január 10.)


A jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezeteknek tavaly december 21-étől kötelező független energetikai szakreferens igénybe vétele, őket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell bejelenteni.
Tovább
Az energetikai auditálással kapcsolatos változásokról
(2017. január 09.)


Az Országgyűlés 2016. november 22-én elfogadta az egyes klímapolitikai és zöld gazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvényt, amely többek között az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt (Ehat.) is jelentős mértékben módosította.
Tovább
Napenergiát hasznosító kiserőművek hálózati csatlakozásának tervezése
(2017. január 09.)


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Energetikai Tagozata közös szervezésben Tervezői fórum került megrendezésre a napenergiát hasznosító kiserőművek (továbbiakban naperőművek) hálózati csatlakozásának tervezése, a tervjóváhagyás folyamatának áttekintése, a folyamat gyorsítása, lehetőség szerinti egyszerűsítése témában.
Tovább
Használati útmutatók OBO anyagkiíró és villámvédelmi kockázatkezelő szoftveréhez
(2017. január 04.)


Az OBO ViKoP villámvédelmi kockázatkezelő szoftverének online változatának és az új anyagkiíró szoftver, az OBO TS használatát mostantól használati útmutatók is segítik.
Tovább
Kormányrendelet az egyszerű bejelentés körének kiterjesztéséről
(2017. január 02.)


A 218. sz. Magyar Közlöny 84263. oldalán megjelent a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet; Egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról.
Tovább
MSZ 12.24-25-26 Karácsonyi útmutató
(2016. december 21.)


A tavalyi nagy sikerű Mikulás-ünnepi szabványkiadvány után ebben az évben az MSZ 12.24-25-26 Karácsonyi útmutató című ünnepi szabványkiadvánnyal kíván a Magyar Szabványügyi Testület minden kedves Partnerének Kellemes Karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Évet!
Tovább
Átadták a VTT díjait
(2016. december 20.)


Ebben az évben is szokás szerint az év végi, ünnepi, rendkívüli közgyűlés alkalmával adták át a Világítástechnikai Társaság díjait.
Tovább
Óvjuk meg az éjszakát: egy nemzetközi tudományos kutatóhálózat ajánlásai a kültéri világítás kapcsán
(2016. december 19.)


Egy nemzetközi kutatócsoport, amely négy éven keresztül dolgozott közösen az európai „Az égbolt elvesztése” elnevezésű kutatói hálózatban közzétette a kültéri világítással kapcsolatos gyakorlati iránymutatását.
Tovább
OTÉK és valóság - taposóaknák a fényszennyezés útján
(2016. december 12.)


Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) négy évvel ezelőtti módosítása azt a reményt keltette, hogy előrelépés érhető el a fényszennyezés terén, legalábbis a kirívóan zavaró és tényleges világítási hasznot nem adó megoldások eltüntetésében.
Tovább
Pro Lumine Innovatív Világítás Tervezése díj 2017
(2016. december 12.)


A legszínvonalasabb innovatív világítási tervek elismerésére „Belsőtéri világítás” és „Szabadtéri világítás” kategóriában hirdeti meg a pályázatát a MEE Világítástechnikai Társasága, a MMK Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.
Tovább
A Fény Mestere pályázatra készülve – interjú Haász Ferenc világítástervezővel
(2016. december 09.)


A Fény Mestere - Master of Light 2016 nívódíj kapcsán beszélgettünk Haász Ferenccel a szakmai zsűri egyik tagjával a sötétségtervezésről, a fény multiszenzoriális tulajdonságáról és arról, hogy számára mi jelentett fordulópontot munkájában.
Tovább
Szakmai évkönyvek 2017
(2016. december 09.)


A jól ismert és kedvelt német nyelvű szakmai évkönyvek – a megszokott rendszerességgel – már év vége előtt ismét megjelentek. A Hüthig GmbH gondozásában készült kiadványok igen hasznos információkat tartalmaznak a magyar szakemberek számára is! Az új kiadványokról rövid összefoglalás keretében a továbbiakban adunk tájékoztatást.
Tovább
Digitális villámáram-számláló
(2016. december 09.)


Az OBO Bettermann új villámáram-számlálójának segítségével ellenőrzés alatt tartható a villámvédelem működőképessége.
Tovább
EBI Építésaktivitási Jelentés
(2016. november 30.)


Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint 2016 1. félévében feleannyi projekt építése indult el, mint az előző év hasonló időszakában. A projektek átlagos értéke azonban lényegesen nagyobb, mint egy éve, így a megkezdett projektek összértéke folyó áron 6 százalékkal nőtt.
Tovább
Elindult A Fény Mestere – Master of Light 2016 hallgatói társdíja a Junior Master of Light 2016
(2016. november 29.)


A díjjal az alapító és a díj támogatója azoknak a hallgatóknak a tevékenységét, alkotó munkáját kívánja elismerni, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez.
Tovább
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
(2016. november 14.)


Közhelyszámba megy, hogy felgyorsult és megváltozott a világ. Ez így is van, ám ezeknek a változásoknak - a számos előnye mellett - nagyon sok negatív hatása is van, amely a műszaki tervezés területére is kihat, ezekről beszélgettünk Kun Gáborral, tagozatunk elnökével.
Tovább
Barangolás az elektrotechnika ösvényein
(2016. november 09.)


Budapest VII. kerületében, a Kazinczy utca 21. szám alatt egy különleges épület rejti az Elektrotechnikai Múzeum – Európa-szinten (ha nem világszinten) – egyedülálló gyűjteményét. A villamosság kezdetétől a szakma fejlődésén keresztül napjaink eszközeiig követheti végig a villamosenergia-termelés és felhasználás összetevőit a látogató, aki végigsétál az ipari környezetet sugárzó, mégis otthonosan berendezett kiállítás folyosóin.
Tovább
Az Elektrotechnikai Tagozat elkötelezett a világítástechnika ügye mellett
(2016. november 08.)


A tavaly első alkalommal meghirdetett A Fény Mestere – Master of Light díj pályázata nagy sikerrel zárult. Idén a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata támogatóként csatlakozott a díjhoz és különdíj odaítélésével jutalmazza a szakterületükön kiemelkedő eredményeket felmutató szakembereket.
Tovább
A megbízható: BKRS kábeltálca az OBO-tól
(2016. november 04.)


A lépésálló kábeltálcák gondoskodnak a biztonságos munkavégzésről az iparban.
Tovább
Norma szerinti villámvédelmi vizsga és felkészítő tanfolyam
(2016. november 04.)


Évek óta nagy sikerrel zajlanak a villámvédelmi felkészítő tanfolyamok és a jogosultsági vizsgák. A folyamatos érdeklődés okán gondoltuk, hogy áttekintjük a jelentősebb mérföldköveket és a vizsgáztatás hétterét.
Tovább
Elektrotechnika-elektronikai szakképzések – a munkaerőhiány csökkentésére
(2016. október 25.)


Tudva, hogy számos az elektrotechnika-elektronika szakmacsoportbeli foglalkozás évek óta hiányszakmának számít Magyarországon, a DEKRA Akademie egész sor ilyen irányú képzéssel segíti a cégek és a leendő munkavállalók igényeinek találkozását.
Tovább
Új szoftverek a villamos tervezők és kivitelezők munkájának támogatásához
(2016. október 19.)


Októbertől az OBO két új, hazai fejlesztésű online szoftvere segíti a villamos szakemberek munkáját.
Tovább
Tájékoztató az állami projektértékelői jogviszonyról
(2016. október 10.)


Az állami projektértékelést a mikro,- kis és középvállalkozások, valamint a helyi (települési) és területi (megyei) önkormányzatok számára nyitva álló felhívásokra beadott támogatási kérelmek tartalmi értékelésére kell alkalmazni.
Tovább
Tagozatunk mindhárom pályázata sikeresnek bizonyult
(2016. október 06.)


A Magyar Mérnöki Kamara a Tagozatok számára az elmúlt évekhez hasonlóan, meghatározott tématerületeken, a Feladatalapú Pályázati (FAP) rendszerének keretében támogatást nyújt szakmai feladataik végzéséhez. Az Elektrotechnikai Tagozat az idei évben három pályázatot nyújtott be, amelyek közül mindhárom elnyerte a kidolgozás lehetőségét.
Tovább
A kábellétrák új generációja
(2016. október 05.)


Az OBO Bettermann új, innovatív gyártmányokat fejleszt!
Tovább
A Fertőrákosi Barlangszínház megújult fénytechnikája
(2016. október 05.)


A múlt évben a hajdani fertőrákosi kőfejtő különleges kulturális helyszínné vált, melynek varázslatos hangulatához a minden igényt kielégítő fénytechnikai rendszer is nagyban hozzájárult.
Tovább
Ajándék áram! Vagy mégsem? Avagy: hogyan jutottak el a németek a negatív villamos energia árig?
(2016. október 05.)


Egy szép májusi napon tipikus villamosenergia-túltermelési válság alakult ki Németoszágban, amelynek hatására a lipcsei tőzsdén rohamosan zuhanni kezdett az áramár, sőt átbillent a negatív tartományba.
Tovább
Biztos fogás érintés nélkül
(2016. szeptember 29.)


A Testo elektromos műszercsaládjának legkiemelkedőbb tagja a testo 770 lakatfogó, egyesíti magában a lakatfogó adta előnyöket és komplett multiméterként is kiválóan teljesít.
Tovább
Duális műszaki mesterképzés indul a Műegyetemen
(2016. szeptember 28.)


2017 februárjától Magyarországon elsőként duális rendszerű műszaki mesterképzés indul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épülve.
Tovább
Minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértéke
(2016. szeptember 28.)


A Magyar Közlöny 137. számában megjelent a 27/2016.(IX.14.) MvM rendelet, amely a minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékét szabályozza.
Tovább
Megújult a GES R2 padlódoboz-sorozat
(2016. szeptember 07.)


Az Ackermann made by OBO márka GES R2 típusú, megújult, kör keresztmetszetű padlódobozai nagyobb teret biztosítanak a szerelvények beépítésére, illetve két új fedélváltozattal és egy három ponton vízszintezhető esztrich-padlódobozzal egészültek ki.
Tovább
Vegye át a mérnök igazolványát!
(2016. szeptember 07.)


Már országszerte átvehető a mérnök igazolvány. A plasztiklap segítségével a szakemberek a jövőben könnyen és gyorsan igazolhatják kamarai tagságukat, ráadásul az igazolvány QR-kódja közvetlen hozzáférést biztosít a közhiteles névjegyzékhez. Az ügyfélkapun alapuló integrált informatikai rendszert a kamara az elmúlt években éppen azért dolgozta ki, hogy azon a megrendelő könnyen megtekinthesse a mérnök jogosultságait, szakterületeit. Ez válik most könnyen elérhetővé a kártya segítségével.
Tovább
Nem kell részletes terv a 7kW-ot meghaladó villamos teljesítményfelvételű épületek esetén!
(2016. augusztus 18.)


A jelenleg hatályos tartalmú 191/2009 K. r. alapján a 300m2 alatti lakóépületek egyszerűsített bejelentése során a továbbiakban nem kell részletes, a korábbi gyakorlatban kiviteli dokumentációnak nevezett tervet készíteni akkor sem, ha az épület villamos teljesítményfelvétele a 7kW-ot meghaladja (lásd a 22 § (3.) pontot, amely az egyszerűsített bejelentés hatály alapján kivitelezhető épületek kiviteli terveire vonatkozóan kivételt tesz, a tervtartalmi követelmény ebben azesetben a Kamarák Szabályzatában részletezett „Épületek műszaki berendezéseinek rendszerterve” leírásban található.
Tovább
Tervellenőrzési Szabályzat és 300 m2 alatti lakóépületek kiviteli tervdokumentációja
(2016. augusztus 18.)


A 2016. július 13. és augusztus 3. közötti, ülés tartása nélküli döntéshozatal amelynek tárgya az MMK Tervellenőrzési Szabályzatának elfogadása és a 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységéhez szükséges kiviteli tervdokumentáció tartalmi követelményeiről szóló szabályzat módosítása.

A cikk végén található linkekre kattintva elérhető a Szabályzatok elfogadott szövege.
Tovább
Új megoldás gyújtószikra-mentes potenciálkiegyenlítéshez az OBO Bettermanntól
(2016. augusztus 16.)


Azokban a létesítményekben, amelyekben robbanásveszélyes csoportba tartozó anyagokat állítanak elő, dolgoznak fel, illetve raktároznak – mint például vegyipari vagy gázipari létesítmények –, biztosítani kell, hogy normál üzemi körülmények és előrelátható rendkívüli körülmények (pl. villámcsapás) esetén se alakulhasson ki olyan potenciálkülönbség, amely robbanást okoz. Éppen ezért a potenciálkiegyenlítéssel szembeni követelmények ezen létesítmények esetében különösen magasak.
Tovább
Két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv jelent meg!
(2016. július 18.)


A tűzvédelmi szakemberek igényeinek megfelelően új tűzvédelmi műszaki irányelvek jelentek meg „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” címmel.
Tovább
Megalakult az Irányítástechnikai és Épületautomatizálási Szakosztály
(2016. július 05.)


A Magyar Mérnöki Kamara székházában 2016. 05. 12-én megtartott alakuló közgyűlésen az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozat megalapította az Irányítástechnikai és Épületautomatizálási Szakosztályát.
Tovább
Iránymutatás kérése a 10/2016 (IV.5.) NGM rendeletben foglalt szerelői ellenőrzésre vonatkozóan
(2016. július 05.)


A 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészség-ügyi követelményeinek minimális szintjéről valamint a 8/1981. (XII.27.) IpM rendelet A kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló rendeletek értelmezésével kapcsolatban kaptunk kérdéseket. A téma többek érdeklődésére számot tarthat, ezért a kérdéseket és a MMK ELT válaszait is közöljük.
Tovább
Társasházi eljárásrend ELMÜ belső utasításának egyeztető tárgyalása
(2016. július 04.)


ELMÜ-ÉMÁSZ Hálózati Kft belső utasítást adott ki az ügyfélirodák, régió irodák felé, melyben előírják a társasházak belső elektromos hálózatának létesítésekor, bővítésekor, fogyasztói igény változásakor szükséges tervek, igazolások, nyilatkozatok bemutatásának módját, szükségességét.
Tovább
Villamos méréstechnika újragondolva
(2016. június 14.)


Az egyszerű és biztonságos elektromos mérés mindenkinek jár: megérkezett a Testo új villamos mérőműszer családja, ami hiánypótló a Testo kínálatában.
Tovább
Nagy újításra készül a Mérnöki Kamara!
(2016. június 08.)


2016. júliustól lehet regisztrálni a Mérnöki Kamara új, tagjai számára ingyenes szolgáltatásra, a Mérnöki Portfólió Oldalra.
Tovább
Ingyenes mutatványszám a Villanyszerelők Lapjától!
(2016. június 08.)


Szeretnénk a villanyszerelő, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó kollégák figyelmét felhívni, hogy a Villanyszerelők Lapja júniusi „mutatványszám akciót” tart, amelynek keretében az érdeklődők postai úton bemutató lapszámot kapnak.
Tovább
Kollégánk, Dési Albert miniszteri elismerést kapott
(2016. június 08.)


2016. június 3-án a Vasas Szakszervezetek fővárosi székházában 66-ik alkalommal ünnepelték meg az Építők Napját, ahol az egyik kollégánk miniszteri elismerést kapott.tag heuer replica watches

Tovább
Megjelent az Épületvillamosság című szakkönyv új, átdolgozott kiadása
(2016. június 02.)


Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma szűk fél év alatt „elfogyasztotta” a közel ezer példányban megjelenő kiadványt.

Tovább
Megjelent az E-építési Napló mobil verziója
(2016. május 26.)


Az E-építési Napló ingyenes, magyar nyelvű mobil verziójának segítségével könnyen intézheti a napi jelentésekkel és eseti bejegyzésekkel kapcsolatos feladatait.
Tovább
Tisztújítás a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnél
(2016. május 26.)


Újabb három évre bizalmat szavazott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) hétvégén megtartott tisztújító küldöttgyűlésén a szervezet eddigi elnökének, Béres Józsefnek, az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatójának.
Tovább
BIM a gyakorlatban
(2016. május 23.)


Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar BIM Épületinformációs Szövetség,neves hazai és külföldi szaktekintélyek előadásával építési, tartószerkezeti, elektrotechnikai, épületgépész szakterületen szakmai továbbképzést szervez, amelynek elvégzésével a tervezők, szakértők eleget tehetnek a 2016-os évi továbbképzési kötelezettségének.
Tovább
A Nemzeti Akkreditáló Hatóság várja minősítők, szakértők jelentkezését
(2016. május 17.)


A szakértői hátteret kívánja a NAH bővíteni ezért várja minősítők, szakértők jelentkezését az alábbi szakterületekre.
Tovább
Álláslehetőség villamosmérnök tervezők részére!
(2016. május 11.)


Nagy múltú, magyar tulajdonú, villamosipari területen működő, tervezéssel és generáltervezéssel foglalkozó sikeres vállalkozás, keres villamosmérnöki végzettséggel és legalább 10 éves tervezői múlttal rendelkező senior szakembert.
Tovább
A Feilo Sylvania a formatervezési mezőny élvonalában
(2016. május 06.)


Red Dot Award 2016 formatervezési díjat nyert a high-end energiatakarékos világítástechnikai eszközöket gyártó Feilo Sylvania új termékcsaládja. A világ egyik legrangosabb dizájn elismerését a kézzel fújt üveg fényforrásokat és az illeszkedő függesztékeket tartalmazó SYLCONE RETRO termékcsalád nyerte el.
Tovább
Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái
(2016. május 03.)


Azt gondolhatnánk, hogy a vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén, a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez még sincs így, hiszen a vonatkozó termékszabvány nem tartalmaz keresztmetszetre vonatkozó előírást. A tapasztalatok alapján ez odavezet, hogy a gyártók jelentős mértékben csökkentik a vezetékek keresztmetszetét, számos gyakorlati problémát előidézve ezzel. Együttgondolkodásra és problémamegoldásra kérjük azokat a kollégákat, akik érintve érzik magukat a kérdésben!
Tovább
Hogyan számítjuk ki a díjalapot a műszaki ellenőr díjának meghatározásához?
(2016. április 28.)


A közelmúltban kaptuk az egyik kollégánktól a címben olvasható kérdést, amelyre az alábbiakban igyekszünk választ adni.
Tovább
SzínházTechnikai Fórum 2016
(2016. április 28.)


Színházépítészeti- és Színháztechnikai nemzetközi konferencia és SCENI-TECH 2016 Színháztechnikai kiállítás a Dürer Rendezvényteremben 2016. május 18-19-én. A rendezvényre a belépés ingyenes, de best replica watches regisztrációhoz kötött.
Tovább
A modern villámvédelem jelentősége és sajátosságai
(2016. április 22.)


A villámjelenségek tanulmányozása közben a szakemberek sok hasznos szabályt alkottak, amelyek betartása nagy valószínűséggel védelmet nyújt a közvetlen villámcsapások ellen, de a villám közvetett hatásainak kivédése még nem terjedt el széles körben.
Tovább
Lakásvilágítás
(2016. április 19.)


A világítótest kiválasztásában és azok elhelyezésében is megvalósul a technika és a pszichikai hatások találkozása. Esztétikai érzékünk azt sugallja, hogy a kiválasztott lámpatest jól illeszkedjen környezetébe, de amikor már működik, olykor hiába gyönyörködünk formájában, ha komfortérzetünk valamilyen mást kívánna, s ráadásul még a kellő világítási szintet sem biztosítja ott, ahová felszerelik.
Tovább
Az áramszolgáltatói hálózatra történő csatlakozás
(2016. április 15.)


Általános tájékoztató az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Kft. tájékoztatója alapján.
Tovább
SCENI-TECH 2016 színháztechnikai kiállítás
(2016. április 14.)


Tapasztalatok szerint az épületvillamossági tervezők gyakran találkoznak színpadtechnikai berendezésekkel kulturális létesítmények tervezésekor, felújításakor, így a rendezvény számukra is hasznos információkkal és kapcsolatokkal bírhat.
Tovább
Az épületvillamos kiviteli terv
(2016. április 12.)


A szakszerű, átgondolt épületvillamos terv alapján történő kivitelezés a biztosíték arra, hogy az Építtető érdekei érvényesülhessenek, a sok-sok anyagi és egyéb ráfordítás eredményeként elkészülő lakóépület tartósan a tulajdonos megelégedésére működjön, fenntartása gazdaságos legyen és megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amellyel az Építtető elindult, amikor egy ilyen beruházás megvalósítását elhatározta.
Tovább
Különleges oktatórendszer a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumnak
(2016. április 07.)


Egy az elektronikai és elektrotechnikai szakképzésben használható, speciális laboratóriumi oktatórendszert adományozott a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumnak a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a C+D Automatika Kft www.tipreplicas.com.
Tovább
Megérkezett a mérnökkereső!
(2016. március 29.)


A Magyar Mérnöki Kamara az mmk.hu oldalon található névjegyzékben létrehozta a mérnökkereső funkciót, amelyet a Construma-n fog bemutatni.
Tovább
Álláslehetőség villamosmérnök tervezők részére!
(2016. március 24.)


Egy nagy múltú, magyar tulajdonú, villamosipari területen működő, tervezéssel és generáltervezéssel foglalkozó sikeres vállalkozás, keres villamosmérnöki végzettséggel és legalább 10 éves tervezői múlttal rendelkező senior szakembert.
Tovább
Az egyszerű bejelentéshez kötött (300 m2 alatti lakóépületek) építéséhez szükséges épületvillamos kiviteli tervek
(2016. március 09.)


A Magyar Mérnök Kamara az érintett tagozatok irányába véleményezésre megküldte az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos kormányrendeletek (többek között az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) módosítását célzó előterjesztés tervezetét.
Tovább
Relumina - a nagynyomású higanylámpák helyett
(2016. március 08.)


2015 áprilisától az EU országaiban nem lehet értékesíteni a higanylámpákat. Ezeknek – a közvilágításban ma is igen elterjedt – fényforrásoknak a helyettesítésére a Feilo Sylvania hathatós megoldást dolgozott ki. A Relumina fényforrás választék a magas nyomású higanygőz lámpák energiatakarékos helyettesítője.
Tovább
Ipari világítás - német nyelvű szakkönyv
(2016. március 07.)


Az ipari világítás témakörét járja körbe a közelmúltban megjelet kétkötetes "Industriebeleuchtung" című kiadvány.
Tovább
Light+Building: Ahol a modern terek életre kelnek
(2016. március 07.)


Idén a megszokott áprilisi időpontnál kicsit korábban, 2016. március 13–18. között kerül megrendezésre a Light+Building, a villamos szakma vezető nemzetközi szakkiállítása.
Tovább
Megújuló energiatermelő rendszerek 2. című kötelező szakmai továbbképzés tananyaga
(2016. február 29.)


A szerzők előszavával tesszük közé a 2016. évi Magyar Mérnöki Kamarai kötelező szakmai továbbképzés keretén belül megtartandó „Megújuló energiatermelő rendszerek 2. Napelemes erőművek” előadás jegyzetét.
Tovább
Felhívás a villamos TvMI felülvizsgálatában, korszerűsítéséban való közreműködésre
(2016. február 24.)


A 2015-ben megjelentetett Villamos TvMI már egy éves, és eljött az ideje, hogy az eddigi tapasztalatokat összegezzük.
Tovább
Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése (szakmai segédlet)
(2016. február 24.)


A szakmai segédlet célja, hogy segítséget nyújtson az egészségügyi létesítmények tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetésében résztvevő szakmagyakorlók számára, amelynek használata feltételezi az idevonatkozó szabványok, jogszabályok ismeretét.
Tovább
Tájékoztatás a társasházi eljárásrend változásáról
(2016. február 24.)


Az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 2015. november 01. határnappal módosította a társasházak igénybejelentés kezelésével kapcsolatos eljárásrendjét.
Tovább
A Debreceni Református Nagytemplom gyülekezeti terének világítás felújítása
(2016. február 22.)


A Debreceni Református Nagytemplom felújítása során a teljes erős-, és gyengeáramú villamos hálózat cserére, átalakításra került. A meglévő világítási berendezés helyett a gyülekezeti térben és valamennyi egyéb helyiségben új világítás készült, amelyet az alábbiakban mutatunk be.
Tovább
Kiderült, hogy ki lett a Fény Mestere!
(2016. február 18.)


A 2016. február 11-én, a Gerbeaud Átrium termében került sor a nagyszabású gálavacsorával egybekötött díjátadóra, ahol kiderült, hogy a Lisys-Project Kft. által alapított A Fény Mestere – Master of Light díjat a Palatium Stúdió Kft. nyerte a Budapesti 4-es metro Újbuda-Központ megálló világításának megoldásaiért és megvalósításaiért.
Tovább
Felhívás a 2016. évi kamara kitüntetésekre történő javaslattételre
(2016. február 17.)


Az alábbiakban tesszük közzé az MMK 2016. évi Zielinksi Díjra és tiszteletbeli tagi jelölésekre vonatkozó felhívását és annak mellékleteit. Kérjük, hogy a díjazottakra vonatkozó javaslataikat 2016. 03. 02-ig írásban jutassák el az Elektrotechnikai Tagozat Elnökségének.
Tovább
Akár 87%-os megtakarítás intelligens Organic Response kompatibilis lámpatestekkel
(2016. február 10.)


Rövidesen a magyarországi piacra is megérkeznek a professzionális világítástechnikai piac új kulcsszereplője, a Feilo Sylvania új, forradalmi Organic Response vezérléstechnikával szerelt lámpatestjei.
Tovább
A Magyar Építész Kamara sem ért egyet!
(2016. február 10.)


A Magyar Építész Kamara elnöksége 2016. 01. 08-án közleményt adott ki, amely szerint a 2015 decemberében kivételes eljárásban elfogadott 2015. évi CCXII. törvényben, valamint a 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendeletben foglalt, a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóépület építésének egyszerű bejelentési eljárását nem tartja szakmailag elfogadhatónak.
Tovább
Bonyolított építési engedélyezés?
(2016. február 10.)


Mangel Zoárd, épületgépész mérnök kollégánk foglalta össze véleményét a Magyar Mérnöki Kamara Lázár János miniszterhez írt nyílt levelével kapcsolatban: szerinte a Kamara kritikája nem jogos, sőt, árt a szakmának!
Tovább
Levél Dr. Lázár János részére
(2016. február 02.)


Az alábbiakban adjuk közre Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető Miniszternek küldött az „Épületgépészet és épületvillamosság a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben” tárgyban, Barsiné Pataki Etelka, az MMK elnöke által írt levelét.
Tovább
Átvehető a Mérnök Igazolvány!
(2016. február 02.)


Elkészültek a Mérnök Igazolványok, amelyek amelyek a területileg illetékes kamaráknál átvehetők .
Tovább
A LED Konferencia programja
(2016. január 26.)


Korábban már hírt adtunk a VII. LED Konferenciáról, amelyre 2016. február 2-3-án az Óbudai Egyetem, Tavaszmező utcai G épületében kerül sor, most a részletes programot adjuk közre.
Tovább
INsaver LED II a Havells Sylvaniától: LumiClip gyorsszerelési rendszerrel
(2016. január 15.)


A Havells Sylvania piacra dobta az Insaver LED II választékát, olyan újdonságokkal, mint a LumiClip gyors szerelési rendszer és a kiegészítő alkatrészek rögzítéséhez kifejlesztett szerszámmentes mágneses módszer.
Tovább
A Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének állásfoglalása a lakóépületek építésének egyszerűsítéséről
(2016. január 11.)


Javasoljuk, hogy a kormányrendelet felülvizsgálatra, illetve kiegészítésre kerüljön, valamint kormányrendelethez kapcsolódóan egységes információ, eljárásrend és útmutató jelenjen meg egy csomagban.
Tovább
VII. LED Konferencia
(2016. január 06.)


A MEE Világítástechnikai Társasága 2016. február 2–3-án rendezi meg a VII. LED Konferenciát Budapesten az Óbudai Egyetemen.
Tovább
A Magyar Szabványügyi Testület útmutatója a Mikulás-ünnepi hagyományokhoz
(2015. december 17.)


Az útmutató elektronikus formátumban és kinyomtatva is szabadon terjeszthető, továbbadható. Az MSZT arra kéri ennek az útmutatónak az olvasóit, hogy jutassák tovább mindenkinek, akit meg szeretnének örvendeztetni.
Tovább
Az új OTSZ és TvMI-k hatása a villamos tervezésre
(2015. december 14.)


Az alábbiakban tesszük közé „az új OTSZ és a TvMI-k hatása a villamos tervezésre” című, a köztelező szakmai továbbképzéseken elhangzott előadás letölthető anyagait.
Tovább
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
(2015. december 09.)


Jelentősen átdolgozva és korszerűsítve megjelent a villamos szakemberek körében már ismert kézikönyv, az ún. „Zöld könyv” új kiadása. Az „Elektromosipari szakemberek kézikönyve” címmel megjelent új kiadvány fejezeteit neves szakemberek jegyzik. Átfogó, jól felépített tartalmával nemcsak az ismeretek bővítését és a meglévő tudás korszerűsítését szolgálja, de a mindennapi munkavégzés során is hasznos segítőtársa lehet a villamosipari vállalkozóknak és a villanyszerelőknek. A kiadványt Novothny Ferenc és Jáni Valéria előszavával, Kádár Aba ajánlójával, valamint a tartalom ismertetésével mutatjuk be.
Tovább
Szép új energiavilágunk…
(2015. december 02.)


Az energiaváltás közeledik, azonban nem csak az energiahordozók változnak!

A villamosenergia-piacon meghatározók lesznek a „Prosumer”-ek. Ez a kifejezés az angol Professional és Consumer szavak összevonásával keletkezett, és azokra utal, akik nemcsak fogyasztók, hanem termelők is! A Prosumerek a piac egy részének meghatározó tényezőiként jelennek meg, és úgy tűnik, ezzel együtt megjelenik a villamosenergia-piacon a zűrzavar.
Tovább
5400 megawatt új áramtermelő kapacitás szükséges 10 éven belül
(2015. december 02.)


Mintegy 5400 megawatt új áramtermelő kapacitás létesítése lesz szükséges a következő tíz évben nagy valószínűség szerint, tizenöt év alatt pedig legalább 7000 megawattal kell bővíteni a magyarországi erőműállományt a biztonságos energiaellátás érdekében - derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari és Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) elemzéséből.
Tovább
Lassuló ütemben nő a villamosenergia-fogyasztás
(2015. december 01.)


A nettó villamosenergia-fogyasztás lassuló ütemű, kiegyenlítettebb emelkedését feltételezi a következő tizenöt évben a MAVIR.
Tovább
Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Választmányának üléséről
(2015. november 25.)


Az MMK Választmánya 2015. november 20-21-én tartotta ülését Mátraházán. A Választmány áttekintette a Cselekvési Program teljesítését, valamint a Cselekvési Program feladatain túl teljesített feladatokat, továbbá megtárgyalta az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX.4. www.facteb.org
) Kormányhatározatból adódó kamarai teendőket, áttekintette a továbbképzés rendszerének tapasztalatait és az igényeknek megfelelő fejlesztés lehetőségeit, valamint a Mérnök Igazolvány bevezetését és a hozzá kapcsolódó kedvezményeket.
Tovább
Felhívás a szakmai továbbképzésről
(2015. november 25.)


Felhívjuk minden érintett figyelmét, hogy a 266/2013 (VII.11.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó tervezői illetve szakértői jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlónak évente egy alkalommal kötelező a szakterületéhez kapcsolódó szakmai továbbképzést teljesíteni.
Tovább
Intelligens közvilágítási lámpaoszlop Budapesten
(2015. november 18.)


Átadták a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát, amely az elektromos autók számára töltőállomásként funkcionál, LED-es világítása révén villamos energiát takarít meg, infokommunikációs háttere pedig ingyenes vezeték nélküli internetelérést biztosít.
Tovább
Az angol nyelvű szabványok fordítása
(2015. november 02.)


Szakmánk számára érthetetlen, hogy az angol nyelven megjelent és hatályba léptetett szabványok alkalmazását hatósági szinten eddig senki nem kifogásolta!
Tovább
Mérőhelyi vezetékek kialakítására vonatkozó előírások
(2015. október 29.)


Az ELMŰ Hálózati Kft. és ÉMÁSZ Hálózati Kft. megkeresése nyomán, a mérőhelyi vezetékek kialakítására vonatkozó előírások tekintetében, az egységesség érdekében, a tervezők részére az alábbi tájékoztatás tesszük közzé.
Tovább
Jogsegély a kamarai tagok számára a Magyar Mérnöki Kamarában
(2015. október 29.)


A Magyar Mérnöki Kamara tagsága részére fejleszteni szeretné szolgáltatásait, amelynek keretében a kamarai tagoknak ügyvédi irodák bevonásával ingyenes, rendszeres jogsegélyszolgálatot indít.
Tovább
Korszerű igazolvány segíti a mérnököket
(2015. október 28.)


Bevezeti tagjainak novembertől a mérnökkártyát a Magyar Mérnöki Kamara. A szakemberek igazolására szolgáló, személyre szóló, aláírással ellátott plasztikkártyát 19 ezren kapják meg térítésmentesen a területi kamaráktól. A kártyának a közbeszerzéseknél is fontos szerepe lesz, valamint megkönnyítheti tulajdonosának az ügyintézést.
Tovább
A szakmagyakorlási jogosultság meghosszabbításáról
(2015. október 28.)


A Magyar Mérnök Kamara a közelmúltban több esetben is kapott olyan jelezést, hogy képzéssel foglalkozó, nem kamarai szervezetek a kamarai szakmai továbbképzéssel azonos témakörben, azonos tartalommal képzéseket hirdetnek a mérnök kamarai tagok számára.
Tovább
Az energetikai auditori jogosultsághoz szükséges szakirányú végzettségről
(2015. október 22.)


Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 28. § (1) bekezdése értelmében az energetikai auditálási tevékenység folytatásának, valamint az energetikai auditori névjegyzékbe kerülés egyik feltétele a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettség megléte.
Tovább
Kötelező szakmai továbbképzések novemberben
(2015. október 19.)


Elektrorechnikai, épületvillamossági szakmai továbbképzések Budapesten, Egerben és Veszprémben.
Tovább
Kötelező szakmai továbbképzések októberben!
(2015. október 12.)


Elektrorechnikai, épületvillamossági és energetikai szakmai továbbképzések Székesfehérváron, Budapesten, Kecskeméten, Tatabányán, Szolnokon és Veszprémben.
Tovább
A parlament elfogadta az új közbeszerzési törvényt
(2015. október 08.)


Az Országgyűlés 2015 szeptember 21-én elfogadta az új közbeszerzési törvényt, mely 2015. november 1-jén lép hatályba, ezzel megnyílik a lehetőség a mérnöki szolgáltatások sajátosságainak a korábbinál lényegesen jobb érvényesítésére. A Magyar Mérnöki Kamara munkacsoportja folyamatosan és aktívan közreműködött 2014 augusztus óta a törvény szövegének előkészítésében amely végső formájában számos javaslatunkat tartalmazza.
Tovább
Legyen címzett - iratkozzon fel hírlevelünkre!
(2015. szeptember 28.)


A MMK Elektrotechnikai Tagozatának Elnöksége szeretné szorosabbá és hatékonyabbá tenni a tagozaton belüli információáramlást. A kapcsolattartás egyik legfontosabb felülete az e-villamos.hu, amely online szaklapként az MMK Elektrotechnikai Tagozatának hivatalos lapjaként működik.
Tovább
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon
(2015. szeptember 27.)


Tavasz óta megújult szerkesztői munka mentén folyik az e-villamos online szaklap gondozása, amelynek célja, hogy a MMK Elektrotechnikai Tagozatának kommunikációját hatékonyabbá, az információáramlást gördülékenyebbé tegyük, úgy a tagság, mint a teljes villamosmérnöki társadalom irányába.
Tovább
Energetikai auditorokra és auditáló szervezetekre vonatkozó regisztrációs tevékenységéről
(2015. szeptember 26.)


A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2015. június 26-án energetikai auditorokat és energetikai auditáló szervezeteket regisztráló szervezet működési engedélye iránti kérelmet terjesztett elő a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH www.facteb.org
). A jogszabályi előírások teljesítése alapján 2015. szeptember 18-án az MMK megkapta a MEKH 5543/2015. számú engedélyező határozatát a regisztrálási tevékenységgel kapcsolatos teendők ellátására.
Tovább
Közművek fektetési elrendezése: csővezeték és kábel között tartandó távolság
(2015. szeptember 23.)


Egy tervező kollégánk szabványértelmezési kérdésben kereste meg a Magyar Szabványügyi Testületet, valamint az MMK Elektrotechnikai Tagozatot. A levélváltást változtatás nélkül közöljük.
Tovább
Észrevételek az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről
(2015. szeptember 23.)


A 2015. szeptember 4-én megjelent 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról c. Kormányhatározatban foglaltakról, az MMK Elektrotechnikai Tagozat Elnöksége a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége részére a következő észrevételeket fogalmazta meg.
Tovább
A villamos hálózatok kötelező minősítő rendszerének bevezetését javasolja a MEE
(2015. szeptember 22.)


A magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), emellett egy éven belül saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzájárulna a piac tisztulásához segíthetne kiszűrni a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.
Tovább
Gyengeáramú rendszerek II. Strukturált hálózatok
(2015. szeptember 11.)


Tervezők, szakértők számára a 266/2013.(VII.11.) Kormányrendelet és a Magyar Mérnöki Kamara Továbbképzési Szabályzata szerinti szakmai továbbképzés indul elektrotechnikai és épületvillamossági, valamint hírközlési és informatikai szakterületi jogosultsághoz, melynek elvégzésével a résztvevő eleget tehet a jogszabály szerinti 2015. évi továbbképzési kötelezettségének.

Tovább
A FÉNY MESTERE 2015 - pályázati kiírás
(2015. szeptember 09.)


Pályázati kiírás a Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapított „A FÉNY MESTERE 2015” Nívódíj elnyerésére.
Tovább
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a BME 234. tanévét
(2015. szeptember 08.)


Áder János köztársasági elnök előadásával, Tarlós István főpolgármester, Aszódi Attila kormánybiztos, államtitkárok és országgyűlési képviselők jelenlétében nyílt meg a Budapesti Műszaki Egyetem 234. tanéve.
Tovább
Elfogadhatatlan a műszaki ellenőröknek kiírt árverseny!
(2015. szeptember 06.)


A Magyar Mérnöki Kamara elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja a pályázat által a műszaki ellenőröknek kiírt árversenyt - a
Magyar Mérnöki Kamara közleménye.
Tovább
ErP konferencia: fordulópont az építőiparban!
(2015. szeptember 04.)


Szeptember 26. jelentős fordulópont lesz az építőiparban, ugyanis az ErP-irányelvek kötelező bevezetése átrendezi a gázkészülék gyártók-forgalmazók sorait is. Alapjaiban változtatja meg az új direktíva a háztartások gázkészülékeinek cseréjét és az új ingatlanok fűtési rendszerét, amely a villamos szakmára is hatással lehet.
Tovább
Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanfolyam indul!
(2015. augusztus 19.)


A 3 napos továbbképzésen az előadó segítségével a résztvevők felkészülhetnek a Magyar Mérnöki Kamara által szervezett „Villámvédelmi vizsgára”.
Tovább
Közlemény: Villamos Szakma Napja
(2015. augusztus 17.)


A szervezőbizottság döntése értelmében a Villamos Szakma Napja néven, december 4-re meghirdetett rendezvény nem kerül megrendezésre, ezért a szervezési munkákat felfüggesztjük.
Tovább
Elhunyt Sipos Miklós (1931-2015)
(2015. augusztus 03.)


Életének 84-ik évében, március 26-án elhunyt Sipos Miklós, a villamos szerelőipar nagy öregje, az MMK Elektrotechnikai Tagozatának több cikluson keresztül alelnöke.
Tovább
A villám- és túlfeszültség-károk megelőzése és csökkentése
(2015. július 22.)


Az elmúlt néhány év statisztikai adatai rámutatnak arra, hogy a villámcsapások jelentős károkat okoznak, ezzel összefüggésben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Magyar Biztosítók Szövetsége az alábbi ajánlást fogalmazta meg a villám- és túlfeszültség-károk megelőzése és csökkentése érdekében.
Tovább
Bővített és korszerűsített kiadásban jelent meg az Épületvillamosság című szakkönyv
(2015. július 21.)


A frissen megjelent Épületvillamosság című szakkönyvet a főszerkesztő, Dési Albert előszavával ajánljuk.
Tovább
Pro Lumine díj - az Év Világítástervezője
(2015. június 30.)


A hazai világítási kultúra színvonalának emelése céljából a 2005-ben alapított díjat idén is meghirdeti és átadja: a Világítástechnikai Társaság, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.
Tovább
Villámvédelmi közlemény (II.)
(2015. június 30.)


A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet átalakította és újraszabályozta a villámvédelemmel kapcsolatos mérnöki tevékenységeket, így mindenfajta villámvédelmi tervezői, műszaki ellenőri munkavégzést csak Vn jogosultsággal lehet végezni 2015. 04. 02.-tól kezdődően.
Tovább
Kérdés a tervezési jogosultsággal rendelkező villamosmérnök közreműködésével kapcsolatban
(2015. június 22.)


Építész kollégák keresték meg a MMK Elektrotechnikai és Épületgépészeti Tagozatának illetékeseit és kérték az állásfoglalásukat egy konkrét eset kapcsán.
Tovább
Felhívás „Világítástechnikai szakmérnök” szakirányú továbbképzésre
(2015. június 15.)


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke 2015 szeptemberében elindítja a világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás alapfokú képzést. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása.
Tovább
Gyengeáramú rendszerek I. - kötelező szakmai továbbképzés
(2015. június 15.)


MMK szakmai továbbképzés Szekszárdon az Elektrotechnika és Hírközlési tagozat tagjai részére a Baranya Megyei Mérnöki Kamara szervezésében.
Tovább
A Magyar Mérnöki Kamara véleménye magyar műszaki felsőoktatás fejlesztésének koncepciójáról
(2015. június 10.)


A Felsőoktatási Tervezési Testület 2015. április 9-i ülésén foglalkozott a magyar felsőoktatás fejlesztésének stratégiájával, a Felsőoktatási Kerekasztal által elfogadott, „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című koncepcióval (a továbbiakban: Koncepció www.bagesfutbol.net). A Magyar Mérnöki Kamara, mint az FTT tanácskozási joggal rendelkező meghívott tagja az alábbiakban fejti ki véleményét a Koncepció mérnökképzést érintő részeiről.
Tovább
A Magyar Világítástechnikáért Alapítvány „Szín és Fény 2015” pályázati felhívása
(2015. június 01.)


Az MVA kuratóriuma ez évben első alkalommal az adományozó (dr. Schanda János) szándékaival és az alapító okiratban megfogalmazott célokkal összhangban támogatást kíván adni következő tevékenységre.
Tovább
Letölthető tervezési és ügyintézési munkát segítő szakmai segédeletek
(2015. május 22.)


Az MMK 2014. évi Feladatalapú Pályázati (FAP) rendszerének keretében, az Elektrotechnikai Tagozat kijelölt munkacsoportjai által, a közelmúltban több szakmai segédlet került kidolgozásra.
A segédletek célja, hogy könnyen követhető, célirányos, a tervezési és ügyintézési munkát segítő útmutatóként szolgáljanak a mindennapi munkához.
Tovább
Egy fontos kérdés a villámvédelmi tervezés újraszabályozása kapcsán
(2015. május 19.)


Az életbe lépő új szabályozás szerint egy 2011-ben a „villámvédelem 2009” tanfolyamrendszer keretein belül elvégzett „Villámvédelem tervezése az MSZ EN 61305 szerint” címmel, a Vilodent Kft. által szervezett tanfolyam sikeres teljesítése feljogosít-e a fenti szabvány szerinti tervezésre, vagy újra kell vizsgázni?
Tovább
Megújuló energiatermelő rendszerek - szakmai továbbképzés Debrecenben
(2015. május 18.)


Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által szervezett, a MMK Elektrotechnikai Tagozatának együttműködésével megvalósuló elektrotechnikai szakmai továbbképzésre kerül sor Debrecenben.
Tovább
Bemutatkozik a Villamos Szakma Napja
(2015. május 18.)


A Villamos Szakma Napja nem egy árubemutató, nem egy szakmai konferencia, nem egy szórakoztató rendezvény, hanem egy találkozási alkalom az iparág valamennyi szereplőjének.
Tovább
Konzultáció a 1032/2015. (I.30.) kormányhatározatról
(2015. május 18.)


Annak érdekében, hogy a szakma képviselőinek minél szélesebb köre megfogalmazhassa javaslatait a kormányhatározat által érintett kérdésekben elindult egy honlap, ahol a gyakorlati tapasztalataikon alapuló javaslatokkal a minőségi mérnöki munkát támogató szabályozási környezet kialakítását segíthetjük.
Tovább
Fontos lesz a mérnöktársadalom véleménye
(2015. május 13.)


Együttműködési megállapodást írt alá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnökeivel.
Tovább
Mire érdemes odafigyelni ipari generátorok vásárlása során?
(2015. május 11.)


A generátorok felhasználása nagyon széles körre terjed ki, mind olyan helyeken, ahol nincs vezetékes elektromos áram, mind hálózati árammal kombinálva, kiegészítő forrásként.
Tovább
Villámvédelmi vizsgakérdések
(2015. május 11.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata külső szakértő bevonásával kidolgozta a 9/2015. (III. 25.) BM rendeletben megfogalmazott, Vn kiegészítő tervezői jogosultság megszerzéséhez szükséges villámvédelmi vizsgakérdéseket.
Tovább
Megtartották a BPMK tisztújító küldöttgyűlését
(2015. május 07.)


A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara május 6-án, a fővárosi Angyal utcai székházban tartotta – négyévente esedékes – tisztújító küldöttgyűlését, melyen a szavazásra jogosult száz küldöttből hetvenhatan vettek részt.
Tovább
Villámvédelmi közlemény (I.)
(2015. május 05.)


A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége 2015. április 15-én ülést tartott, melyen napirendi pontként szerepelt a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet miatt bekövetkezett villámvédelem tervezési, műszaki ellenőrzési és felülvizsgálói jogosultság megváltozása.
Tovább
A villámvédelem cikk-cakkosan rögös útjai
(2015. április 22.)


Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0) tavaly december 5-én jelent meg az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel, és idén március 5-én lépett hatályba. Természetesen egy új OTSZ mindig vezérelvnek számít a villámvédelem területén tevékenykedők számára. Az előírások alkalmazását megnehezítette a szakmagyakorlás körülményeit alaposan átíró 9/2015 (III. 25.) BM rendelet, amely a jogkövető módon dolgozni vágyó szakemberek számára gondot jelent, ugyanis a követelményeket befolyásoló előírások túl rövid időn belül léptek hatályba, és a gyakorlati állapottal nincsenek teljesen összhangban. Tegyünk arra kísérletet, hogy a fenti jogszabályokban leírt változások lényegét összefoglaljuk a villámvédelemmel foglalkozó villamos szakemberek számára.
Tovább
Az OTSZ és a TvMI villamos vonatkozásai – letölthető előadásanyagok
(2015. április 21.)


Kun Gábor és Rajkai Ferenc „Az OTSZ és a TvMI villamos vonatkozásai” címmel tartott előadást a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2015. április 15-i kötelező szakmai továbbképzésén, amely a Construma kiállítás keretei között került megrendezésre, ahol az OTSZ és a TvMI gyakorlati alkalmazása volt a téma.
Tovább
Tervezői Konferenciasorozat 2015
(2015. április 13.)


A Rittal, a Finder és az OBO az idei évben is meghirdetik hagyományos, tervezőknek szóló ingyenes továbbképzésüket. Az immár 8. Tervezői Konferenciasorozat három tavaszi és három őszi helyszínen várja az érdeklődőket.
Tovább
Újra indul a Vn jelű villámvédelmi vizsgáztatás
(2015. április 10.)


2015. április 2-án hatályba lépett a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet, amely újraszabályozza a villámvédelmi berendezések tervezésével és műszaki ellenőrzésével kapcsolatos jogosultságokat.
Tovább
Elektromosipari szakemberek kézikönyve
(2015. április 10.)


Ez év októberében – jelentősen átdolgozva és korszerűsítve – megjelenik a villamos szakemberek körében már ismert kézikönyv, az ún. „Zöld könyv” új kiadása.
Tovább
Májusban jelenik meg az Épületvillamosság című szakkönyv ötödik kiadása
(2015. április 09.)


2015 májusában jelenik meg az „Épületvillamosság” című szakkönyv már ötödik, bővítet, átdolgozott kiadása. Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a szakma két és fél év alatt „elfogyasztotta” a több mint ezer példányban megjelenő kiadványt.
Tovább
A hazai építésügyben még mindig várunk a rendszerváltoztatásra - interjú Barsiné Pataky Etelkával
(2015. április 08.)


Erős felindulásból elkövetett kormányzati ötletelések helyett a hazai építésügy integrált megközelítését, és értékén kezelését sürgeti az országos köztestület elnöke. Barsiné Pataky Etelka interjúnkban többek között egy korszerű tervezési rendszer bevezetésének szükségességéről, és a friss kormányhatározat mérnöki vonzatairól beszélt.
Tovább
Construma 2015 - szakmai programok
(2015. április 06.)


Április 15-19. között ismét megnyitja kapuit a CONSTRUMA építőipari és otthonteremtési kiállításcsokor a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, összesen 5 pavilonban.
Tovább
Szakmai továbbképzés az OTSZ és a TvMI gyakorlati alkalmazásáról a Construmán
(2015. április 03.)


A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2015. április 15-én (szerdán) elektrotechnikai és épületvillamossági, valamint tűzvédelmi szakmai továbbképzést tart „Az OTSZ és a TvMI gyakorlati alkalmazása” címmel, a Construma kiállítás első szakmai napján a HUNGEXPO Zrt. területén.
Tovább
Változnak a tűzvédelmi szakterületen dolgozók képesítési követelményei
(2015. április 02.)


2015 április 2-tól megváltoznak azok a képesítési követelmények, amelyek a gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott, illetve a tűzvédelmi szolgáltatás területén dolgozó tűzvédelmi szakemberekre vonatkoznak.
Tovább
A kormány közzétette az energiahatékonyságról szóló törvény tervezetét
(2015. április 02.)


A kormány honlapján megjelent az energiahatékonyságról szóló törvény tervezete, amely a 2012-ben született uniós irányelvet ülteti át a magyar jogrendszerbe.
Tovább
Meghívó a Békés Megyei Mérnöki Kamara április 15-i kötelező továbbképzésére
(2015. április 02.)


A Békés Megyei Mérnöki Kamara elektrotechnikai és épületvillamossági, épületgépészeti, energetikai szakmai kötelező továbbképzést szervez „Épületautomatika” címmel.
Tovább
Elhunyt Dr. Schanda János
(2015. április 01.)


Utolsó, talán legismertebb és szívének nagyon kedves munkája a Sixtus-kápolna világítási rendszerének megújításában való részvétel volt. Habár a mű elkészült, sajnos egészségi állapota már nem engedte meg, hogy meg is tekinthesse azt.
Tovább
Az energiafelhasználás akár 24 százalékkal növekedhet Magyarországon
(2015. március 20.)


A Nemzeti Energiastratégia 2020-ra és 2030-ra vonatkozó energiafelhasználási előrejelzéseiről szóló kormányhatározat melléklete szerint az energiafelhasználás 2,3-24 százalékkal növekedhet 2030-ra 2012-höz képest attól függően, hogy a "Közös erőfeszítés" vagy az "Ölbe tett kéz" forgatókönyve valósul meg.
Tovább
Az OTSZ 5.0-ról gyakorlatiasan
(2015. március 20.)


Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, az ún. OTSZ 5.0. A rendelet szakít az eddig megszokott tűzvédelmi előírásokkal. Teljesen új alapokra helyezi a tűzvédelmet, s különösen a létesítésre vonatkozó előírásokat. Megszűnnek az eddig megszokott tűzveszélyességi osztályok. A létesítési követelmények kockázati osztályok alapján lesznek meghatározhatók.
Tovább
Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
(2014. december 08.)


2014. december 5-én kiadásták az új 54/2014. BM rendeletet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot. A jogszabály a megjelenéstől számított 90. napon fog hatályba lépni, azaz 2015. március 5-én. Köszönjük az Országos Tűzvédelmi Szolgáltató Kft.-nek az információt.
Tovább
Kötelező Továbbképzés
(2014. november 20.)


Az Elektrotechnikai Tagozat aktuális továbbképzési témavázlatai és tananyagai.
Tovább
Napenergetikai egyeztetés
(2014. november 18.)


A Magyar Mérnöki Kamara képviselői a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel egyeztettek. Elsősorban a napelemes áramtermelés került szóba.
Tovább
Az A/V viszony alkalmazása
(2014. november 17.)


Az MMK Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály az épületek energetikai tanúsításának különböző kérdéseit szeretné szakmai vitára bocsátani a tanúsítással foglalkozó szakemberek számára. A vélemények jó szakmai hátteret biztosíthatnak, ha a rendeletmódosítás kapcsán érveket kell felsorakoztatni.
Tovább
NFM stratégiai partnerségi megállapodás
(2014. november 10.)


2014. október 28-án a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Dr. Seszták Miklós miniszter aláírta a következő, 2014-2018-as periódusra vonatkozó stratégiai partnerségi megállapodást Barsiné Pataky Etelkával, az MMK elnökével.
Tovább
MMK elnökségi határozatok a továbbképzésekről
(2014. november 01.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége egyetért a szakmai továbbképzések 2015. évi díjának a Küldöttgyűlés általi meghatározásával, aminek összege áfa nélkül 7500.- Ft és amitől a szervező területi kamara felfelé maximum 1/3-dal, lefelé korlátlanul eltérhet. Az MMK Elnöksége továbbá támogatja, hogy a szakmai továbbképzésen résztvevők számára nem állapítható meg eltérő részvételi díj.
Tovább
Termelőüzemek energia-megtakarításának meghatározása mesterséges intelligencia alkalmazásával
(2014. október 18.)


Az Európai Bizottság FP7 keretprogramja által támogatott EuroEnergest elnevezésű kutatási-fejlesztési projektben résztvevő kutatóintézetek, egyetemek és vállalkozások célja egy olyan intelligens energia menedzsment rendszer (iEMS) kifejlesztése, amellyel az autóiparban, elsősorban az épületgépészeti rendszerek tekintetében minimum 10%-os energia-megtakarítás érhető el.
Tovább
Magyar nyelvű szabványok a lakóépületekben használt CO-érzékelők követelményeire
(2014. szeptember 16.)


Hiánypótló szabvány került kiadásra, amihez (mármint hogy a figyelem középpontjába kerüljön a téma) talán a VGF és e-gépész szaklapok is hozzájárultak: magyar nyelvű szabvány készült a CO-érzékelőkről. Így remélhető, hogy a feladatukat ellátni képes CO-érzékelők eddig minimális aránya növekedni fog.
Tovább
Szakmai műhely
(2014. szeptember 16.)


Az energiatanúsítás, épületenergetika területén számos speciális esettel találkozhatunk, melyekre a jelenlegi jogszabályok alapján nehéz megfelelő megoldást találni. Ráadásul a jogszabályi és a piaci környezet folyamatosan változik, újabb és újabb kihívásokat okozva ezzel. Egyes számítási részletekkel vagy akár alapelvekkel is lehet vitatkozni. A Szakmai műhely egy olyan fórum, ahol fel lehet vetni megoldandó kérdéseket, majd azok alapján tematikusan, rendezett módon hozzá lehet szólni www.finereplicawatches.co.
Tovább
Épület Energetikai Stratégia
(2014. július 01.)


A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia érdemi része tavaly októberre elkészült. Mi az oka annak, hogy még nem publikálták?
Tovább
Új főtitkár az MMK-nál
(2014. július 01.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége 2014. június 11-i ülésén határozott az MMK főtitkári feladatok ellátása vonatkozásában. Az Elnökség megköszönte Szőllőssy Gábor megbízott főtitkárnak az elmúlt időszakban végzett főtitkári feladatait, munkájára elnöki tanácsadóként továbbra is számít.
Tovább
Továbbképzési anyagok
(2014. július 01.)


A Tagozat összeállította a kötelező szakmai továbbképzési anyagok tematikáit, amelyeket a helyi kamarák megkaptak, és azokat megszervezhetik. A témavázlatok letölthetők cikkünkben.
Tovább
A kamarai kommunikáció optimalizálása
(2014. július 01.)


Az MMK igen helyesen törekszik arra, hogy működése színvonalát javítsa. Ennek érdekében kéri a kollégák véleményét belső, illetve a társadalom felé mutató kommunikációjáról.
Tovább
Tisztújítás
(2014. április 23.)


A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Elektrotechnikai szakcsoportja 2014. április 8-án megtartotta tisztújító taggyűlését.
Tovább
Szakmagyakorlási és Továbbképzési Szabályzatok
(2014. április 18.)


A letölthető dokumentumokban sok újdonság szerepel. A Construmán, április elején például már lehetett teljesíteni az épületgépészeknek és az elektrotechnikusoknak az idei továbbképzési kötelezettségüket is, az új szabályzat szerint végzett képzésen.
Tovább
Küldöttgyűlési határozatok
(2014. április 18.)


A 2014. március 28-ai Küldöttgyűlés elfogadta többek között a Szakmagyakorlási, illetve a Továbbképzési Szabályzatot is, valamint a a kamarai szakmai címek odaítélésének országosan egységes díjait.
Tovább
Kiszámíthatatlan energiaárak
(2014. március 12.)


A szakemberek számára is meglepő volt, hogy az 1990 és 2000 között stagnáló, majd 2000-től 2005-ig lassan növekvő energiaárak 2005 után elszakadtak egymástól, majd 2008 után kiszámíthatatlan mértékben és tendenciával változtak. Ez a folyamat napjainkban is tart, ami nagyon megnehezíti az energetikában elengedhetetlen hosszú távú tervezést.
Tovább
Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály
(2014. március 11.)


A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti-, Energetikai-, Elektrotechnikai és Épületvillamossági, valamint Építési szakmai tagozat elnökei megállapodtak az Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály közös alapításában. A Szakosztály az Épületgépészeti Tagozaton belül működik.
Tovább
HOAI, a német tervezői díjszabás
(2014. március 05.)


Sokakban folyamatosan felmerül a vágy, hogy milyen jó lenne, ha létezne Magyarországon valami olyan számszerűsített tervezői díjszabás, amit jogszabály támaszt alá. Józanul, ha elfeledkezünk a saját érintettségünkről, persze azt gondolnánk, hogy piacgazdaságban a műszaki terv is csak egy termék, egy áru a sok közül, amit annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik. Valahogy így gondolta a Gazdasági Versenyhivatal is, amikor 2007. végén az uniós versenyjog megsértése miatt ötmillió forintra büntette az építész kamarát, mert az etikai szabályzatában kvázi kötelezővé tette a díjszabás alkalmazását.
Tovább
Energetikai tanúsítványok ellenőrzése
(2014. március 01.)


A Dr. Kajtár László által vezetett Operatív bizottság, illetve megyei koordinátorok feladatainak, munkamódszereinek, illetve eredményeinek remek összefoglalója.
Tovább
Tisztelt Kollégák!
(2014. január 30.)


A Magyar Mérnöki Kamara a kitüntetési szabályzat (elérhető az MMK honlapján) szerint a kamara érdekében végzett kimagasló teljesítményért négy személy részére adományozhat Zielinski Szilárd díjat a 2014. májusi küldöttgyűlésen. A kitüntető díjra bármelyik kamarai tag vagy szervezet tehet indokolással ellátott javaslatot.
Tovább
Tisztújítás
(2014. január 20.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata 2014. január 14-én tartotta tisztújító taggyűlését, amelyen megválasztotta következő négy éves periódusra a Tagozat Elnökét, Elnökségét és a Minősítő Bizottság tagjait.
Tovább
Az új országos tűzvédelmi szabályzat munkaanyaga
(2013. december 02.)


A Kormány honlapján (www.kormany.hu) 2013. október 25-i keltezéssel olvasható az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezetének munkaanyaga. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága célul tűzte ki, hogy szemléletváltozást vezet be a tűzvédelmi szabályozásban, ennek centrumába a mérnöki módszerek széleskörű alkalmazását, a tűzoltó beavatkozások során szerzett tapasztalatokat a valós tűzesetek és a nemzetközi tapasztalatok felhasználását helyezte.
Tovább
Szabályzatok
(2013. december 02.)


Továbbkattintva olvasóink az év végi szabályzatalkotási csúcs dokumentumait, valamint a Tagozat elnökségének ezzel kapcsolatos terveit, tevékenységét találják.
Tovább
OTSZ, utolsó kör
(2013. november 28.)


A tűzvédelem körét jelenleg az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ) szabályozza. Továbbkattintva az Elektrotechnikai Tagozat által véleményezett munkaanyag olvasható.
Tovább
Magyar Mérnöki Kamara Küldöttei részére
(2013. november 28.)


A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet hatályba lépése miatt megalkotandó kamarai szabályzatokról először az MMK története során, idén decemberben a küldöttek elektronikus úton dönthetnek.
Tovább
Minimális és maximális munkadíj
(2013. november 18.)


Előterjesztés a Kormány részére a belföldi székhelyű tervező által vállalt építészeti-műszaki tervezési tevékenység ellátásáért felszámítható tervezési munkadíj eleme tekintetében a legalacsonyabb és a legmagasabb irány-díj meghatározásának módszeréről.
Tovább
Tervdokumentációk tartalmi követelményei
(2013. november 18.)


A Magyar Mérnöki Kamara szakmai tagozatainak munkájával készültek el a vázlatterv, az engedélyezési terv, a kivitelezési terv, valamint a tendertervre vonatkozó (mind stílusában, mind tartalmában heterogén) tartalmi előírások.
Tovább
Átsorolások és megszűnő jogosultságok a 266/2013 Korm. rendelet értelmezésében
(2013. november 18.)


A rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza azokat a szak- és részszakterületeket, amelyeken munkavégzés csak jogosultság alapján végezhető. Ezeken a szakterületeken jogosultságot korábban eltérő, egyes esetekben az itt meghatározottnál alacsonyabb végzettséggel is lehetett szerezni. Ezekre a jogosultságokra vonatkozik a „szerzett jog” alapján a 266/2013 Korm rendelet 47.§ (4) bekezdés előírása: A 2014. január 1-jét megelőzően engedélyezett és névjegyzékbe vett, vagy bejelentés alapján névjegyzékbe vett szakmagyakorlási tevékenység a továbbképzési kötelezettségek teljesítése mellett folytatható.
Tovább
A beruházás-előkészítési folyamat hiányosságairól
(2013. november 18.)


A 2007-2013 EU támogatási időszak tapasztalataira alapozva a Magyar Mérnöki Kamara 2013. augusztus-szeptember folyamán munkacsoportot alakított, és javaslatot dolgozott ki az építés-beruházási folyamatok egyszerűsítési és szervezési reformjára. Vezetői Összefoglaló a Magyar Mérnöki Kamara javaslatával az 1731/2013. (X. 11.) Kormányhatározat végrehajtására.
Tovább
Átalakuló kreditpontos rendszer
(2013. november 18.)


2014. január 1-től új alapokra helyezik a kamarai továbbképzési rendszert. Az igazán nagy változások az ún. szabadon választott résznél történnek: az eddigi 5 év/20 pont rendszer megszűnik, és helyette minden évben egy adott témanapot kell teljesíteni. A részletek kidolgozása (például az átmeneté az egyik rendszerből a másikba) még hátravan.
Tovább
MMK ELT Tisztújítas 2014
(2013. november 18.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata 2014. január 14-én 14 órai kezdettel tartja tisztújító taggyűlését a FÖMTERV (1024 Budapest, Lövőház u. 37.) földszinti tanácstermében.
Tovább
Költségoptimalizálás
(2013. október 28.)


Ki lehet mondani, hogy egy épületben kötelező megújulókat alkalmazni? És megtérülés-e az, ami egy épület becsült élettartama előtt mondjuk egy évvel teljesül? Kérdések a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosítása kapcsán.
Tovább
Az MMK állásfoglalása a felsőoktatás átalakításáról
(2013. október 20.)


A Magyar Mérnöki Kamara támogatja a felsőoktatási intézmények tervezett új finanszírozási rendszerét, miszerint az állam a hallgatókon keresztül juttat költségvetési forrásokat az egyetemeknek és főiskoláknak. A mérnöki kamara messzemenően egyetért a képzési szakszerkezet profiltisztításával. A kamara határozottan kiáll amellett, hogy a német mintára szervezett gyakorlatorientált (duális) képzéseknek a műszaki felsőoktatásban az alapképzés szintjén van a helye, és azt tartja kívánatosnak, hogy belátható időn belül az igazolt nyelvtudás a műszaki felsőoktatásba belépési követelmény legyen.
Tovább
Látogatás az MSZT-nél
(2013. október 17.)


Szeptember 26-án az MMK Elektrotechnikai Tagozata elnökségének nyolc tagja, Kun Gábor elnök vezetésével rendkívül érdekes és tanulságos megbeszélést tartott a Magyar Szabványügyi Testület épületében, Pónyai György ügyvezető igazgatóval. Az eredményekről itt számolunk be.
Tovább
Részlegesen indult el az e-napló
(2013. október 14.)


Bár a szakmai szervezetek elhalasztották volna az e-építési napló bevezetését januárig, ennek ellenére mégis elindult október elsejétől, még úgy is, hogy napokkal az indulás előtt jelentősen szűkítették a kötelező használat körét.
Tovább
Szolgálati közlemény
(2013. szeptember 06.)


Kedves látogatóink!
Akik eheti hírlevelünket kétszer kapták meg, azoktól ezúton is elnézést kérünk. Rendszereinket új hírlevélküldő programra állítottuk át, emiatt történtek kisebb fennakadások az e-gépész, e-villamos és e-nergia hírlevelekkel.
Örömmel jelentjük, hogy az átállás sikeresen lezajlott, a jövőben a hírlevélküldés zökkenőmentes lesz.
Lámpatest-korszerűsítés és a CE megfelelőség kérdései
(2013. szeptember 05.)


A CE jelölést az Európai Unió országaiban (így Magyarországon is) a gyártott, forgalmazott villamos termékeken kötelező feltüntetni. Jelentése nem más, minthogy a termék gyártója elvégezte a megfelelőség-értékelési eljárást, annak eredménye pozitív lett, és a termék megfelel valamennyi rá vonatkozó európai direktívának. Mint villamos termékeknek, a lámpatesteknek is meg kell felelniük a rájuk vonatkozó direktíváknak (LVD, EMC, ErP, ROHS), és az ezek mögé harmonizált szabványoknak. Ezen megfelelőség nélkül sem gyártani, forgalmazni, sem pedig üzembe helyezni nem lehet ezeket a készülékeket.
Tovább
Augusztus 1-től szűkült a tanúsítói jogosultság képesítési követelményeinek köre
(2013. szeptember 02.)


A Magyar Közlöny július 11-i számában megjelent, A Kormány 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelete az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről című jogszabály számos egyéb szakterület szabályozása mellett több módosítást is tartalmaz a tanúsítói munkát és a tanúsítóvá válást illetően. A leglényegesebb talán az ezek közül, hogy leszűkíti azon végzettségek, képesítések körét, melyek birtokában energetikai tanúsítói (TÉ) jogosultság kérvényezhető.
Tovább
Milyen energetikai irányba menjen az EU?
(2013. augusztus 30.)


A Magyar Energetikai Társaság javaslata: a hármas célkitűzés (a CO2-kibocsátás csökkentése, a megújulók részarányának növelése, az energiahatékonyság javítása, illetve az energiatakarékosság), mint sokszor önellentmondónak egyesre szűkítése, azaz minden állam maga döntsön arról, miként javítja az energiahatékonyságát.
Tovább
A minimum
(2013. augusztus 27.)


A kormány (azaz a Belügyminisztérium) meghatározta a minmális rezsióradíjakat közbeszerzés esetén, rendelete július 1-től érvényes. Ez alá nem lehet ajánlani. Vajon működőképes?
Tovább
Karbonlábnyom a tett színhelyén
(2013. augusztus 24.)


Amikor az EWS ionkazánnal kapcsolatos gyűlés zajlott, Fehér úr, a gyártó-forgalmazó egyik fő érve az volt, hogy az ionkazán gyártása és önmaga is csökkenti a karbonlábnyomot, erről igazolása is van. Jóhiszeműségét bizonyítja, hogy e jegyzőkönyvet megküldte nekünk. Elképesztő dokumentum.
Tovább
Tanúsítványcsalók
(2013. augusztus 20.)


Debrecen környékén olyan csalók működnek, akik épületenergetikai tanúsítóknak adják ki magukat, és adott rendeletre hivatkozva hagyják magukat megvesztegetni.
Tovább
Helyzetértékelés a magyarországi áram- és gázpiaci szabályozásról
(2013. július 23.)


Dr. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője a GasCon 2013 konferencián egyértelmű és az energiaszolgáltató piac véleményét képviselő kijelentéseket tett. Érdekes módon szinte ő egyedül, ugyanis az energiakereskedők, úgy tűnik, szándékosan távol tartják magukat a kérdéskör gazdaságpolitikai elemzésétől, és szigorúan a napi hatásokkal foglalkoznak. Józan megfontolás.
Tovább
Az NFM stratégiai partnere lett az MMK
(2013. július 22.)


Július 11-én írták alá a megállapodást, miszerint a kamaránkat illető kérdésekben a minisztérium első számú szakmai partnere az MMK lesz.
Tovább
Ingyen ebéd
(2013. július 21.)


Az ABB energiafelmérése szerint a hazai válaszadók 92%-a egyetért a megújuló energiaforrások támogatásával, jött vastag betűkkel a hírlevél. Aztán beleolvasva kiderült, hogy már megint ingyenebédet szeretnénk.
Tovább
Az építési termékekkel kapcsolatos új szabályozás alkalmazási útmutatója
(2013. július 20.)


Az Európai Unió 305/2011/EU számú rendelete (a továbbiakban: Rendelet) alapvetően az építési termékek forgalomba hozatalának szabályait tartalmazza, valamint az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet 2013. július 1-vel alkalmazandó.
Tovább
A kivitelezői nyilvántartáshoz kapcsolódó szankciók erősítése
(2013. július 18.)


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, mint a vállalkozó kivitelezők nyilvántartását vezető köztestület, kivitelezőkkel szemben alkalmazható szankciói a lánctartozás visszaszorítása érdekében szigorodnak. Dr. Bedő Katalin, a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztály Építésügyi Igazgatási Osztály főosztályvezető helyettesének gondolatai a témában.
Tovább
Nincs döntés
(2013. július 15.)


Hányszor történik meg, hogy egy árajánlat-adás után nem jelentkezik a megrendelő, legyen szó kisebb vagy nagyobb projektekről? Megijednek az ártól, avagy csak túl összetettnek látják a problémát? Felmérések szerint a válság egyik fő hozadáka, hogy megnőtt a NINCS DÖNTÉS döntések száma.
Tovább
OTSZ 5.0
(2013. július 10.)


A Magyar Tűzvédelmi Szövetség (TSZVSZ) az OTSZ 5.0 születését folyamatosan figyelemmel kíséri, és javaslatokat tesz, amelyekhez Tagozatunk is hozzáteheti a maga ötleteit. Oldalunkon megtalálhatók a vonatkozó, véleményezhető dokumentumok.
Tovább
A hosszabbítókészletek előírásainak változásáról
(2013. június 12.)


A csatlakozóaljzatok és kapcsolók szabványkövetelményeiben a tavalyi év végén változások léptek érvénybe. Összefoglaljuk, hogy ez eddigi előírásokhoz képest milyen új és/vagy megváltozott követelmények kerültek megfogalmazásra.
Tovább
A hőszivattyúzás helyzetképe
(2013. május 28.)


2000-től ismét komolyabban megkezdődött a hőszivattyúk telepítése, tendenciája azonban nem teljesen hasonló, mint a többi EU országban. Ennek különböző okai vannak: a gazdasági helyzet, az alacsonyabb gázár, kevés új családi ház épült az országban, különösen az utóbbi 3-4 évben, a többlet villamos energiát földgázból termelik, a támogatás kevés.
Tovább
Szaporodó csodák a fűtéstechnikában
(2013. május 25.)


A VGF áprilisi számában cikket közölt a Galan típusú ionkazánról, amelyet mint orosz technológiai csodát harangoztak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ígért 1,57-es COP, mint ahogy az egy elektromos fűtésnél korrekt, valójában kicsivel 1 alatti, illetve hogy az orosz elektromos szabványokra tervezett készülék beépítése Magyarországon biztonságtechnikailag legalábbis kétes. A cikk és a Pollack vizsgálatának hatására a forgalmazó helyesbítette reklámját, mi pedig azt hittük, ezzel az ionkazán-ügynek vége. De nem, inkább most puffad igazán nagyra!
Tovább
Tisztújító küldöttgyűlést tartott az MMK
(2013. május 24.)


Lezajlott a kamara tisztújító küldöttgyűlése, amelyen az előző négy év tisztségviselőinek jó részét újraválasztották, köztük Barsiné Pataky Etelka elnök asszonyt is.
Tovább
A büntető vámok drámai csökkenést okoznának a foglalkoztatásban és a hozzáadott értékben
(2013. május 20.)


Az Unió, illetve a világ minden napenergia-ipari szegmensének gyorsan változó piaccal kellett megküzdenie az elmúlt években. Számos új gyártó jelent meg, amikor a kereslet megnövekedett, és a technológiai újítások következtében a napenergiai termékek tömegesen gyártott árucikké kezdtek válni. Ezt követően a pénzügyi válság miatt sok állam csökkentette a támogatásokat (betáplálási tarifákat), gyors költségracionalizálásra kényszerítve ezáltal a gyártókat.
Tovább
Épületenergetikai tanúsítók nyílt levele a Belügyminisztériumhoz
(2013. május 15.)


A MENTE, megelégelve a problémák halmozódását, nyílt levélben fordul az illetékeshez. Csak két kiemelés a levélből: Követeljük, hogy töröljék el a tanúsítók órabérének és áthárítható költségeinek jogszabályban történő szabályozását (176/2008. Korm. rendelet)! Javasoljuk, hogy a szakmai munka magas színvonalának biztosítása érdekében a 9/A. bővítésével, pontosításával szankcionálják a költségcsökkentés okán alapos helyszíni felmérés nélkül, hasraütésszerűen tanúsítványokat kiállító tanúsítókat!
Tovább
Háztartások energiafogyasztása
(2013. május 10.)


A rezsicsökkentéssel kapcsolatban többünkben felmerült a kérdés, mennyire helyes, hogy ez egységesen 10%-kal történt, nem valami különbséget téve a fogyasztás mértéke alapján. Próbáltam utána járni, hogyan oszlik meg a háztartásokban a gáz és a földgáz felhasználása. Nem voltam benne biztos, van-e annyi nagyfogyasztó, otthoni szaunával, saját úszómedencével rendelkező háztartás, amennyi miatt már érdemes egy külön árkategóriát alkalmazni.
Tovább
Az energiahatékonyság dilemmája, visszapattanó hatás
(2013. május 05.)


Mennyit is ér egy az épület energiahatékonyságát célzó beruházás, felújítás? Nos, biztos, hogy nem annyit, mint amennyit tervezünk, hála a visszapattanó hatásnak. Ugyanis ha tudjuk, hogy kevesebbet fogyaszt az új rendszer, bátrabban tekerjük feljebb a termosztátot. Van hát megoldás arra, hogy kevesebb energiát fogyasszunk?
Tovább
Mintaterv és felülvizsgálati jegyzőkönyv minta az MSZ EN 62305 szabvány szerint
(2013. március 19.)


A 28/2011. (IX.6) BM rendelet (OTSZ) hatályba lépése óta eltelt időszakban azt tapasztaltuk, hogy az MSZ EN 62305 szabvány szerinti villámvédelmi tervezések, felülvizsgálatok során számos kérdés vetődött fel az e szabvány szerinti villámvédelmi dokumentációk (kiviteli tervek, felülvizsgálati jegyzőkönyvek) formátumát, tartalmát illetően.
Tovább
Változások a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek körében
(2013. március 18.)


Januártól a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettségekben is változások léptek életbe, módosult a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet. A rendelet a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettek közé bevezetett egy új foglalkozási ágat, kettő pedig módosításra került.
Tovább
Folytatódik az OTSZ
(2013. március 15.)


A témafelősök által elkészített fejezetek sorrendbe rakásával összeállt az új OTSZ 5.0 nyers, még természetesen messze nem végleges szövegtervezete. Sajnálatos módon több témához nagyon kevés, bizonyos fejezetekhez egyáltalán nem is érkezett javaslat. A jogszabály kidolgozása folytatódik, és ezzel párhuzamosan megkezdődik a Tűzvédelmi Irányelvek készítése.
Tovább
Az Elektrotechnikai Tagozat Taggyűlése
(2013. március 11.)


Az Elektrotechnikai Tagozat a Magyar Mérnöki Kamara 2013. évi tisztújításával kapcsolatosan a jelöltállítás tárgyában Taggyűlést tart 2013. április 10-én (szerdán) 13 órától a FŐMTERV Zrt. székházban (Bp. Budapest, II., Lövőház u. 37. IV. em. tárgyaló. A taggyűlésre várjuk Tagozatunk tisztelt tagságát. Tagjaink jelöltállítási jogukat az MMK Alapszabályának megfelelően a taggyűlésen gyakorolhatják.
Tovább
OTSZ és kamara
(2013. január 29.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozat Minősítő Bizottság állásfoglalása a norma szerinti villámvédelmi berendezések tervezésére vonatkozó jogosultság megadásáról
Tovább
Primerenergetikai tényezők meghatározása a gyakorlatban
(2013. január 20.)


A Magyar Energetika 2012/6. száma két cikkben is foglalkozik az Épületenergetikai Rendelet módosításával, mely többek között meghatározza a távhővel ellátott épületekre vonatkozó primerenergetikai tényezőt. A harmadik cikkben a Hőmegtakarítás és a Kapcsolt Energiatermelés-t elemzi Büki professzor. Az épületek tanúsításával különböző szakemberek foglalkoznak, építőmérnökök, épületgépészek, energetikusok.
Tovább
Aktuális energiaárak
(2013. január 15.)


Januárban 10%-kal csökkent a lakossági gáz, elektromos áram, távfűtés hatóságilag szabályozott ára, míg a piaci termékek (szén, fa, pellet, PB gáz és a többi) nagyjából ugyanennyivel drágultak az elmúlt néhány hónapban. Leegyszerűsítve, fajlagosan kicsit kevésbé érdemes fatüzelésre átállni, vagy épületenergetikai felújításba belevágni. Amúgy megérne a dolog egy misét.
Tovább
Jelöltállítási felhívás
(2013. január 10.)


A Magyar Mérnöki Kamarának az Alapszabálya értelmében 2013. május hóban tisztújító küldöttgyűlést kell tartani. Az Alapszabály 4.3.3. fejezete értelmében az Elnökségnek a tisztújító küldöttgyűlés előtt hat hónappal választási bizottságot kell létrehozni. Ezen kötelezettségének az Elnökség eleget tett, és 2012. november 7-én meghozta a 22/2012. (XI.7.) MMK Elnökségi határozatot, melyet az alábbiakban idézünk.
Tovább
Szakági legendák?
(2012. december 11.)


Tényfeltárás a villamos munkarészek elhanyagolása ügyében címmel készített felmérést az Elektrotechnikai Tagozat. Érdekes és egyben szomorú képet festő dokumentum.
Tovább
Jókívánságok
(2012. december 07.)


Dési Albert, az Elektrotechnikai Tagozat elnökségi tagjának karácsonyi köszöntője, amihez csatlakozik a tagozat elnöksége is.
Tovább
Tisztelt Mérnöki Kamarai Tag! Kedves Kolléga!
(2012. november 27.)


A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt új, könnyített adózási lehetőségeket biztosít a kisvállalkozások számára, amelyről a Magyar Mérnöki Kamara kidolgozott egy részletes tájékoztató anyagot.
Tovább
A megújulók ára
(2012. november 26.)


A németek milliói kapnak a napokban postai úton kellemetlen hírt: az energiaszolgáltatók ugyanis csaknem mindenütt jelentős áremeléseket jelentenek be. A hír két okból is fontos: az egyik, hogy a magyar gazdaság erősen kötődik a némethez, a másik, ezzel összefüggő, hogy az áram ára előbb-utóbb nálunk is emelkedhet majd.
Tovább
LED-ekkel üzemelő közvilágítási világítótestek alkalmazhatóságának követelményei
(2012. november 24.)


A Világítástechnikai Társaság LED Követelmények Munkabizottsága megalkotta a LED-ekkel üzemelő közvilágítási világítótestek alkalmazhatóságának követelményeit bemutató ajánlását. A dokumentum célja, hogy támpontként szolgáljon a közvilágítási világítótesteket kiválasztó, vásárló vagy üzemeltető szervezetek számára a műszaki alkalmasság meghatározása során.
Tovább
A mérnökség helyzete
(2012. november 16.)


A Magyar Mérnöki Kamara az ÉVOSZ-szal együttműködve felmérést készít a mérnökök, mérnöki kisválalkozások helyzetéről, például ilyen kérdésekkel: Hogyan látják a tervezői piac helyzetét? A mérnöki tevékenységet végző vállalkozások finanszírozásának helyzetét milyennek ítéli?
Tovább
Műszaki vezetőt a kivitelezőnek!
(2012. november 14.)


A kivitelezői tevékenység megfelelő színvonalú végzésére a felelős műszaki vezető foglalkoztatásának előírása nyújt biztosítékot. Ezt a biztonságot erősíti, ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének feltételeként, a megbízási jogviszonyt kizárva, olyan felelős műszaki vezető alkalmazását követeljük meg, aki munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonyban áll a kivitelezővel, mondja az Országos Építésügyi Fórum.
Tovább
Mikor fogunk 3D-ben rendszereket nyomtatni?
(2012. november 13.)


És itt most, hangsúlyozzuk, ne TERVEK-re gondoljunk, hanem rendszerekre, berendezésekre! Merthogy ilyesmi már létezik a telefonokra, illetve épületekre, utóbbi esetében valahogy így: Végy egy két ház nagyságú nyomtatót...
Tovább
Kis cégek országa
(2012. november 12.)


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2009. október 1-én kezdte el a vállalkozó építőipari kivitelezők regisztrálását. Az eltelt időszakban több mint 49 ezer vállalkozó kivitelező regisztrált az MKIK által vezetett elektronikus nyilvántartásban. A vállalkozások csaknem felének statisztikai létszáma 1 fő, csupán a regisztrált vállalkozások 9%-ának nagyobb a statisztikai létszáma 10 főnél, és csak kb. 0,1%-uknál magasabb a létszám 250 főnél.
Tovább
Épületvillamossági életpálya
(2012. október 27.)


Az elektromosokéhoz nagyon hasonló problémákkal küzdő épületgépészek egy érdekes felmérésbe, kutatásba kezdtek, érdemes beleolvasni. Az Elektrotechnikai Tagozat kérdése a kollégákhoz: csináljunk mi is egy hasonlót? Ha igen a válasz, várjuk olyan kollégák jelentkezését, akik szívesen részt vennének a munkacsoportban.
Tovább
Nem először a 7/2006 TNM rendeletről
(2012. október 25.)


Olvasónk kérésére, Zöhls András kollégánk segítségével mellékeljük az energetikai rendelet hatályos állapotát, bejelölve a lényegesebb változásokat.
Tovább
A franciák költenek a lakásokra
(2012. október 24.)


Francois Hollande, Franciaország elnöke bejelentette, hogy a szén-dioxid kvóták árveréséből származó bevételeket teljes egészében a francia lakások energetikai felújítására fogják fordítani. Példájuk követendő, mert bár jelek vannak nálunk is, de konzekvens irányvonal nem látszik.
Tovább
Ár-érték arányok torzulása az építőiparban
(2012. október 23.)


A Nemzeti Külgazdasági Hivatal szerint a helyzet egyre romlik. A KSH lakossági munkaerő-felvétel adatai alapján például az építőiparban valójában a hivatalosan bejelentett munkaerőnek közel duplája, azaz 220 ezer fő a foglalkoztattak száma, ami a nemzetgazdaság egészében foglalkoztatottak 5,9%-át teszi ki.
Tovább
Az építőiparért, hogy mindenkinek jó legyen
(2012. október 22.)


12 pontban foglalják össze hazánk egyes vállalatai, jórészt építőipari (épületgépészeti) cégek és egy bank az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfőbb intézkedéseket. Érdekes és racionális gondolatok.
Tovább
Felhívás a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata tagjaihoz
(2012. október 08.)


A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat-ot (a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel 2011. szeptember 06-án jelent meg, mely az épületek tervezésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követően a korábban kiadott szabályozás 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet hatályát vesztette) az illetékes tárca új jogszabály struktúrával kívánja megjelentetni.

Tovább
Kína: Világelső az energetikában is!
(2012. október 04.)


2012. szeptember 15‐én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium az őszi, Jubileumi félévének nyitó előadását, amelyet Kimpián Aladár tartott Kína energetikájáról.
Előadónk a bevezetőben röviden felvázolta Kína történelmét, földrajzi elhelyezkedését, adottságait.
Kína: Világelső az energetikában is?!
Tovább
Bős egyéb buktatói
(2012. október 03.)


Kerényi A. Ödön cikke (Bős-Nagymaros mellett) több kommentet is kiváltott; hiába, a téma húsba vágó. Éppen ezért nem lesz haszontalan néhány plusz adalékot is közölni, miért is nem valósult, valósulhatott meg a beruházás.
Tovább
Mérnöki szemmel a gazdaságról
(2012. október 02.)


Az alacsony beruházási ráta miatt a mérnöktársadalom messze kapacitása alatt foglalkoztatott, nincs, vagy kevés a munka. Nincs elegendő szakmai kihívás, pedig a szakmai kihívás a legnagyobb tanítómester, így a meglévő technikai tudás is gyors ütemben leépül, értelmetlenné, egyúttal lehetetlenné teszi az ezen a területen ugyancsak gyors változások követését. Aligha vitatható, hogy a következő évek terveinek már a tervező asztalokon, vagy a képernyőkön kellene lennie, de ezeknek nyoma sincs.
Tovább
Közös érdekképviseletben az áram- és földgázkereskedők
(2012. október 01.)


A koncentráltabb szakmai érdekegyeztetést és a jogszabályalkotásban történő hatékonyabb részvételt tűzte ki célul a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ), amely a Magyar Villamos-energia Kereskedők Egyesületének (MVKE) utódaként, immár a gázpiaci kereskedelmi engedélyesekkel kibővülve jött létre.
Tovább
Nagykorúsíthatjuk a MÉDI-t!
(2012. október 01.)


Szeptember 24-én a Parlament 244 igen és 90 nem szavazattal megszavazta az A településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/7675. számú törvényt, ami szerint végre legálisan lehet minimál- és maximálárat szabni a tervezésekre!
Tovább
CEP Expo 2012
(2012. szeptember 30.)


Már csak néhány napig élhet 20% kedvezményével: műemlékvédelem, környezettudatos építés, légtechnikai konferenciák.
Tovább
Bős és a Duna Stratégia
(2012. szeptember 25.)


Energetikusi körökben uralkodónak mondható az a nézet, hogy a Bős-Nagymarosi Vízlépcső magyar elutasítása beláthatatlan károkat okozott és okoz ma is Magyarországnak, viszont még ma se lenne késő revideálni nézeteinket. Ám a zöld gondolkodást zászlajára tűző, az ország laikus közvéleményét és ezáltal politikusait is valamilyen szinten irányító közmédia nagyon pártos e kérdésben. Cikkünkben Kerényi A. Ödön világít rá néhány vitatott pontra.
Tovább
Megállapodás Mérnökiskola alapításáról
(2012. szeptember 18.)


A Mérnökiskola az energetika szakterületen kezdi működését, de az alapítók szándéka, hogy az oktatást a tapasztalatok felhasználásával az MMK tagjai által képviselt mérnöki tudományok teljes területére kiterjesszék.
Tovább
Fényszennyezés
(2012. augusztus 07.)


Cikkünkben közöljük a módosított OTÉK fényszennyezésre vonatkozó paragrafusait. Az elektromos tervezők részére igencsak jelentős változásokat eredményez a rendelet, amely augusztus 7-én lépett életbe.
Tovább
Fókuszban az épületgépészet
(2012. augusztus 07.)


Az év épületgépészeti rendezvényének egyik kiemelt témája az épületgépészet. Az októberi CEP Expo keretében a téma vezető cégei mutatják be a jövő energiahatékonysági trendjeit, termékeit és szolgáltatásait. A rendezvény ismét meghatározó szakmai védnökök és partnerek támogatását élvezi.
Tovább
Kivitelezési és építési engedélyezési dokumentációk változása
(2012. augusztus 01.)


A BM előterjesztést nyújt be a Kormány részére a módosítandó kormányrendeletekhez, amelyek a kivitelezési és az építési engedélyezési dokumentációk tartalmát a jelenlegitől eltérő módon szabályolyozzák. A BM olyan tervezetet fog a Kormány elé beterjeszteni, amely a szakági tervek tartalmára csak néhány mondatot tartalmaz és a rendelet-tervezetben az fog szerepelni, hogy a részletes szakági tervtartalmakat az illetékes Kamarák határozzák meg. Ezen dolgozik most a Tagozat.
Tovább
Szabványkivonatok
(2012. július 30.)


Régi és még mindig megoldatlan kérdés a szabványoké, azok közkinccsé tételéé. A BME oktatója érdekes ötlettel kereste meg szerkesztőségünket: a szabványok 10-100 oldala nem biztos, hogy kell, avagy hasznos a tervezőnek (túl azon, hogy sokba kerül), ellenben egy-egy jó kivonat (ingyen) kincset érne. Megpróbáljuk.
Tovább
A tűzvédelmi tervezői jogosultság megállapításnak szabályairól
(2012. július 20.)


Az érintett Elektrotechnikai és Épületgépészeti Tagozatok vezetőinek egyetértésével tájékoztatom önöket, hogy a 375/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 2012. április 15-ei módosulása miatt a beépített tűzjelző berendezések tervezése csak TUJ, a beépített tűzoltó berendezések tervezése pedig csak TUO jogosultsággal végezhető. E tervezői tevékenységek a továbbiakban a jelenlegi V-T, illetve G-T jogosultságokkal nem folytathatók.
Tovább
Az energetikai tanúsítás jelenlegi helyzete, jövőbeli lehetőségei
(2012. július 15.)


Az Energetikai Tanúsítvány (továbbiakban: ET) a 7/2006. (V. 24.)TNM rendelet által meghatározott metódussal, számításos eljárással a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet értelmében már 2009. január 1-től kötelező volt az új építésű ingatlanokra a használatba vételi engedély kiadásához. Az eddig eltelt időszakban a kötelező jelleg ellenére az építési hatóságok többsége a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM Rendeletre hivatkozva nem kérte a tanúsítványt a használatba vételi engedély kiadásához. Természetesen ezt a hozzáállást az is eredményezte, hogy a kormányrendelet nem fogalmazott meg semmilyen szankciót vagy adminisztratív motivációt.
Tovább
Villám-, tűz- és érintésvédelem
(2012. július 15.)


Az új az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet vonatkozásában komoly, esetenként közfelháborodást okozó bírságok kerültek megállapításra az újjá szerveződött Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről. További ellenőrzéseket többek között a Munkavédelmi Felügyelőség, mint hatóság végez. Cégünk segítséget kíván nyújtani érintés-, tűz- és villámvédelem tekintetében a fenti, adott esetben bírsággal végződő ellenőrzések elkerülésére.
Tovább
Üzemanyag 2050 - A hajtóanyagok jövője, a jövő hajtóanyagai
(2012. június 29.)


Az Energetikai Szakkollégium rendszeresen szervez nagyszabású vitafórumokat, melyek keretében szakemberek segítségével igyekszünk egy-egy témát körültekintően körbejárni. Idén egy rendkívül aktuális kérdéskört választottunk, a közlekedés jövőbeli energetikájának felmerülő problémáit.
Tovább
Ingyenmunka
(2012. június 20.)


A válság egyik hozadéka, hogy kevesebb pénzért többet kell dolgozni. Sőt, egyre nagyobb az ingyenmunkák aránya, amikor a beruházónak, építésztervezőnek, generálnak szívességből kell megcsinálni dolgokat, csak azért, hogy később is minket hívjon, és netán már fizessen is.
Tovább
Öregszünk
(2012. június 20.)


A Borsod megyei közgyűlésről Holló Csaba MMK alelnök által jegyzett összefoglalóból emeltük ki a gondolatot, miszerint, és itt valószínűleg párhuzam vonható az országos adattal is, öregszik a kamara tagsága. Miért nem vonzó a kamara ma a fiataloknak, de talán bárki számára?
Tovább
Szilárd Leó, és az első atommáglya megalkotásához vezető út
(2012. június 18.)


A 2012-es év a neutron felfedezésének 80., az első atommáglya megépítésének pedig 70. évfordulója. Mindkét felfedezésben, kutatásban nagy szerepet játszott Szilárd Leó, az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) 2011/2012-es tavaszi emlékfélévének névadója. A február 16-án megrendezésre került előadáson Dr. Sükösd Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense az ő életét és a nukleáris tudományok fejlődését követte nyomon, kiegészítve ezt Szilárd Leó erkölcsi alapelveivel is.
Tovább
Naperőművet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben
(2012. június 11.)


A Szegedi Fegyház és Börtön éves villamosenergia-fogyasztás 7%-át naperőmű termeli a nyár elejétől, uniós támogatás segítségével valósították meg a beruházást - tájékoztatta Bozó Bea, az intézmény sajtórferense az MTI-t.
Tovább
Paksi Atomerőmű - üzemlátogatás
(2012. június 11.)


Az Energetikai Szakkollégium az előző évekhez hasonlóan 2012 tavaszi félévében is megszervezte üzemlátogatását a Paksi Atomerőműbe. Ebben az évben is nagy érdeklődés mutatkozott az erőmű iránt, az atomerőmű által biztosított két busszal 2012.04.06-án reggel 7 órakor elindult a csoport Paksra.
Tovább
Várható perek tanúsítás-ügyben?
(2012. június 06.)


Érdekes gondolatokat vetett fel egy kolléga személyes beszélgetésünkben azzal kapcsolatban, hogy egy energetikai tanúsítót, miután elkészítette szakvéleményét, milyen módon lehet majd perbe fogni. Sajnos a felvetés jelen helyzet szerint reális.
Tovább
Oktatási épületek energetikai vizsgálata
(2012. június 06.)


Hazánkban az oktatási intézmények épületei energetikai szempontból igen eltérő minőségűek. Vannak új építésűek, amelyek üzemeltetési költségei kedvezők, és vannak rendkívül rossz energetikai és szerkezeti jellemzőkkel rendelkezők is. Cikkünkben két oktatási épület energetikai vizsgálatát végezzük el, és vonjunk le a tanulságokat a kapott eredményekből.
Tovább
Ötezer, húszer, harmicötezer
(2012. június 05.)


Május 7-ei cikkünk, amely a Budapesti Szakcsoporté kérdésére kereste a választ, miszerint lát-e lehetőséget a Kamara a válságra való tekintettel a kamarai díjak csökkentésére, illetve az 5000 Ft-os, papíralapú igazolásért elkért összeg eltörlésére, újabb kérdéseket vetett fel. Talán most lezárható a vita, megnyugtatóan, de nem happyenddel.
Tovább
Oroszország jelenlegi és jövőbeni szerepe az Európai Unió energiaellátásában
(2012. június 05.)


Közismert tény, hogy nem csak hazánk, hanem a teljes Európai Unió is jelentős mértékű importra szorul energiaigényének kielégítése érdekében. Az EU esetében az import aránya csaknem 50%, és ennek legnagyobb hányada Oroszországból származik, mely ezáltal megkerülhetetlen szereplő Európa energiaellátásában.
Tovább
A munkaerőpiac és az oktatás összhangja
(2012. június 04.)


A mérnöki munka folyamatosan változik. Változik a tudomány, változik az elmélet, változik a technika, változnak a társadalom igényei, változnak a feladatok. Mindezzel lépést tartani az oktató személyzettől és a praktizáló mérnöktől is nagyon nagy erőfeszítést kíván meg. Véleményem szerint ezt a problémát csak az egyetemek és az ipar jelenleginél erősebb, nyitottabb együttműködésével lehet megoldani. Emellett a mérnöki gyakorlatban innovációban kell gondolkodni, nem pedig számtanpéldákat megoldani, ezért ezt már az oktatásnak is tükrözni kellene.
Tovább
Az MMK 2012. évi küldöttgyűlése
(2012. június 01.)


Idén ismét hagyományos helyszínén, a BME Dísztermében tartotta éves küldöttgyűlését május 19-én a Magyar Mérnöki Kamra. Az alapításának tizenötödik évfordulóját is e helyütt ünneplő országos köztestület nagyrendezvényére a szavazati joggal rendelkező háromszáz küldött közül 227 mérnök regisztrált. A küldöttértekezlet délelőtti programjában az ünneplésé volt a főszerep.
Tovább
Óraátállítás hatásai a villamosenergia-rendszerre
(2012. május 29.)


Az egy órás időátállítással március vége és szeptember vége között érhető el megtakarítás. Mivel este később sötétedik, később kell felkapcsolni a lámpákat, viszont nem maradunk tovább ébren a megszokott időbeosztásunk miatt. Az esti csúcsfogyasztás is későbbre tolódik, sőt, bizonyos mértékben jobban is kisimul.
Tovább
Üzemlátogatás
(2012. május 29.)


A MOL Nyrt. Dunai Finomítójában, valamint a Dunamenti Erőmű Zrt.-ben.
Tovább
Épületenergetikai szakosztály alakult
(2012. május 16.)


Több mint két évvel ezelőtt alakult meg az energiahatékonysági szakcsoport a BPMK keretein belül. A követelmények és feladatok megkívánták, hogy szervezetünk országos keretekben működjön. A lehetőséget az Energetikai Tagozat adta meg: elfogadta, hogy Épületenergetikai Szakosztály néven a tagozaton belül megalakuljunk. A szakosztály tagjává válva a tagozaton belüli közel 600 tanúsító, valamint a korábbi szakcsoport tagjai együtt alkotják a közel 700 fős szakosztályt.
Tovább
Magyar napos siker
(2012. május 15.)


A SolarDecathlon egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amelyet felváltva rendeznek meg Európában, Madridban, és az USA-ban, Washingtonban. Idén ősszel a BME Odooproject csapatának lehetősége nyílikrá, hogy a 20 döntős egyikeként, megépítse diákok által tervezett szolár házát Madridban, és ezzel összemérje tudását már nívós európai egyetemek hallgatóival.
Tovább
Variációk energiatanúsítványra
(2012. május 14.)


Az energetikai tanúsítás kérdése több szempontból (szakmai, etikai, anyagi) megsztja a szakmát. Írásunkban most egy pénzügyi ösztönzőt mutatunk be, azzal a tanulsággal, hogy érdemes upsell ajánlatban is gondolkozni.
Tovább
Geotermikus energia áram- és hőtermelésre
(2012. május 13.)


A hazai átlaghőmérsékleti viszonyok közepette a gazdaságos áramtermeléshez szükséges 150 °C körüli hőmérsékletet és a megfelelő hozamot a Pannon-medence alatt átlagosan 2,5 km alatti mélységben elhelyezkedő rezervoárok tudnák biztosítani, melyek által kisméretű bináris erőművek működtetése lehetséges. Ezek az erőművek alkalmasak lennének a Nemzeti Cselekvési Tervben vállalt geotermikus kapacitás kielégítésére, különösebb technológiai akadály nélkül.
Tovább
Marad-e az 5000 Ft?
(2012. május 12.)


A Budapesti Szakcsoporté kérdésére, miszerint lát-e lehetőséget a Kamara a válságra való tekintettel a kamarai díjak csökkentésére (hiszen a tervezők bevételei is drasztikusan csökkentek), illetve az 5000 Ft-os, papíralapú igazolásért elkért összeg eltörlésére, Szőllőssy Gábor mb. főtitkár válaszolt.
Tovább
Örök garancia
(2012. május 11.)


Országos építőipari szakkiállításunkon vadásztunk érdekességekre, amikor megütötte szemünket az ÖRÖK GARANCIA kifejezés. Faggatózásunkra elénk tárultak az apróbetűs részletek arról, miként és mennyiért is lehet maximális időtartamú garanciát adni.
Tovább
Kemenceépítés
(2012. május 10.)


Egy plusz fél hétvégés képzésünk június második és harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre. Libik András és Uhrinyi László mesterek párhuzamosan építenek egy agyag-, illetve egy cserépkemencét. Oktatóink, túl azon, hogy elméleti jártasságukat számtalan publikáció és néhány könyv is bizonyítja, saját kezükkel húztak már fel több száz cserép- és tömegkályhát, kemencét. A tanulás interaktív, a kollégák (majdnem) mindenre válaszolnak.
Tovább
MMK Elektronikus Vagyonvédelmi Szakosztály újjáalakulása
(2012. május 10.)


A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Elektrotechnikai és Épületvillamossági Szakmai Tagozat, Elektronikus Vagyonvédelmi Szakosztálya 2012. március 20-án taggyűlést tartott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán. A taggyűlés egyetlen feladat az új elnökség választása volt.
Tovább
Beszámoló a MET Energia Műhelyéről – Villanyautók és villamosenergia rendszerünk
(2012. május 10.)


A Magyar Energetikai Társaság (MET) Energia Műhely rendezvénysorozata április 4-i fórumának központi témája a villanyautók várható elterjedése és a villamosenergia-rendszerre gyakorolt hatása volt. A villanyautók nemzetközi és hazai helyzete.
Tovább
Épületek energetikai tanúsítása, A/V viszony befolyása
(2012. május 09.)


Mely terek, felületek azok, amelyek segítségével az A/V viszonyt képezni kell? A kérdés fontosságát két problémakör jelzi. Egy társasházi lakás esetében egyrészt gondot jelent az, hogy egyetlen lakás tanúsítása miatt a teljes épület felmérésére van szükség. Másrészt felmerül annak kérdése, mennyiben helyes gyakorlat más mércét alkalmaznunk családi házakra, mint a társasházakra.
Tovább
Egyszerűsítsük a bürokráciát
(2012. május 08.)


A Tagozathoz érkező javaslatok közül megfontalandónak tűnik az, amelyik a kreditpont-nyilvántartás ésszerűsítést célozza. Ez megkönnyítené mind a tervezők, mind a kamara dolgát, és az esetleges visszaélések lehetőségét is kizárná.
Tovább
Fényben fürdő élményfürdők
(2012. április 27.)


Mint tudjuk, a világítástechnikában élő arról ismerszik meg, hogy orra esik a küszöbben, mert már az ajtóban a lámpatesteket nézni. Persze, igyekszik szabadidejében néha megpihenni kicsit és nem a lámpákat kémlelni, de valljuk be, ez nem mindig sikerül. S bár azt gondolnánk, nincs az ellazulásra és a kikapcsolódásra megfelelőbb, mint egy élményfürdő, ahol az épített tér, a medencék, az élményelemek, a víz morajlása és megannyi más hatás árasztja el érzékeinket, a szemünk néha ott sem nyugszik: a fényeket keressük, figyeljük, értékeljük, magunkban ötletelünk vagy épp ítélkezünk.
Tovább
Rohamosan növekszik a szélenergia áramtermelés
(2012. április 23.)


Gombamód szaporodnak a szélerőművek világszerte, 2011-ben az üzembe helyezett áramtermelési kapacitás 20 százalékkal emelkedett.
Tovább
Tisztelt Kolléga!
(2012. április 06.)


Az elmúlt év szeptemberében megjelent 28/2011. IX.6. BN rendelet (új OTSZ) akkreditált tanfolyam záróvizsgájának letételéhez kötötte a norma szerinti villámvédelmi berendezések létesítése területén a tervezői, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői tevékenység végzését. (Fontos: a vizsga a kötelező, a tanfolyam nem!) Az azóta eltelt hat hónap alatt végül megszületett a MMK akkreditálási szabályzata, és az akkreditációs bizottság márciusi ülése nyomán jelenleg 3 akkreditált tanfolyamon indul el az oktatás.
Tovább
Online tervengedélyeztetés egy éven belül
(2012. április 06.)


Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) lesz az e-közigazgatás azon új szolgáltatása, amely az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem- és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést.
Tovább
Energiapiaci körkép 2011
(2012. április 05.)


A KKV szervezetek enrgiapiacának statégiai elemzése. A MentorPartner Kt. energiapiaci elemzéseinek legfrissebb elkészült tagja, az Energiapiaci Körkép 2011 c. tanulmány áttekintő képet ad a 2011 évi villamos energia és földgáz kereskedelmi piacok egyik kiemelt szegmensének aktuális versenyhelyzetéről, a liberalizációs folyamatok haladásáról.
Tovább
Legyen tilos árral kommunikálni?
(2012. április 04.)


Nemrég kisebb porfelhőt kavart, hogy az osztrák orvosi kamara beperelt néhány magyar fogorvost, akik bécsi lapokban feladott hirdetéseikben árat, akciót is feltüntettek. Utánajártunk az eset jogi hátterének, mert felmerült bennünk, hogy jó lenne-e egy hasonló tiltás idehaza, az elektromos szakmában is. Gondoljunk bele: csak arról lehetne beszélni, amit a termék tud.
Tovább
Építkezések, 2001-2011
(2012. április 03.)


Nemrég jelentek meg a Központi Statisztikai Hivatal honlapján a tavalyi év építkezéseire vonatkozó adatok. Nem jó hír, úgy tűnik, idén még folytatódik a 2003. óta tartó visszaesés. A KSH az összesítő adatsorokat 11 évre, a 2001-2011. közötti időszakra adja meg, a kiadott építési engedélyekre kissé részletesebben, mint a használatba vett épületekre.
Tovább
Egyszerűsítsük a bürokráciát
(2012. április 02.)


A Tagozathoz érkező javaslatok közül megfontalandónak tűnik az, amelyik a kreditpont-nyilvántartás ésszerűsítést célozza. Ez megkönnyítené mind a tervezők, mind a kamara dolgát, és az esetleges visszaélések lehetőségét is kizárná.
Tovább
A hasznos regisztráció
(2012. március 07.)


A kötelező iparkamarai regisztráció ellen tiltakozik mind az MMK, mind a MÉK elnöke, mindkét köztestület maga szeretné regisztrálni a tervező vállalkozásokat. Néhány érv, ami miatt jó lenne, ha ez a szándék megvalósulna.
Tovább
Napos év
(2012. március 05.)


A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közgyűlésen elfogadták a 2012. évi programot, mely igen ambiciózus, szerepel benne többek között Call Center, Roadshow és napkollektor-szerelő képzés.
Tovább
Lakossági bruttó energiaárak, 2012. I. negyedév
(2012. március 01.)


Zöhls András kolléga az ilyenkor már szokásos excel táblázattal örvendeztetett meg minket, ami túl azon, hogy szemezgetésre érdemes, igen hasznos segédlet az engedélyezési terv energetika fejezetéhez.
Tovább
NE cserélje lámpatestében a T8-as fénycsövet T5-re!
(2012. február 23.)


Avagy 8. hírlevélben közölt téveszmék eloszlatása. Az e-villamos 8. heti hírlevelében megjelent, a Világítás korszerűsítése az önkormányzati épületekben című írás nagyon sok világítástechnikával professzionális szinten
foglalkozó kolléga felháborodását eredményezte.
Tovább
Mindent az energetikai tanúsításról
(2012. február 13.)


2012. január 1-jétől már nemcsak az új építésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező az energetikai tanúsítás.
Tovább
Az Országgyűlés elnökéhez fordultunk
(2012. február 13.)


A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara dr. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének küldött levele a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosításával előírt kötelező regisztrációs kötelezettséggel kapcsolatos kezdeményezésünkről:
Tovább
Az ABB 3,9 milliárd dollárért akvirálja a Thomas & Bettst
(2012. február 09.)


A piacvezető energetikai és automatizálási cégcsoport, az ABB, és a kisfeszültségű termékek területén vezető szereplőként ismert Thomas & Betts bejelentette, hogy a két cég igazgatótanácsa megállapodásra jutott egy tranzakciót illetően, mely szerint az ABB részvényenkénti 72 USD áron, vagyis hozzávetőleg 3,9 milliárd USD-ért akvirálja a Thomas & Betts-t.
Tovább
Világítás korszerűsítése az önkormányzati épületekben
(2012. február 06.)


Ez év elején megszületett az új önkormányzati törvény, amely új alapokra helyezi az önkormányzatok működését, finanszírozását, feladatellátását. A korábbi törvénytől eltérően a feladatok között nem jelenik meg a közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, de a távhőszolgáltatás kötelező feladat.
Tovább
Az MMK főtitkárság tájékoztatója
(2012. február 06.)


Az OTSZ 225.§-a – az MSZ EN 62305 jelzetű szabvány alapján – „a norma szerinti villámvédelmi berendezések létesítése c. tanfolyam és vizsga” érvényességét akkreditációhoz köti.
Tovább
Mártha Imre: sürgős lépésekre lenne szükség az energetikai szektorban
(2012. január 27.)


Sürgető a megújulóenergia-termelés hosszú távú támogatásának mielőbbi rendezése, új alapokra kellene helyezni az atomerőműről szóló társadalmi párbeszédet, valamint megfelelő feltételek kellenének az ágazat infrastruktúrájának szinten tartásához és fejlesztéséhez - összegezte Mártha Imre, az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. vezérigazgatója az energetikai ágazat problémáit.
Tovább
A sorompókról napjainkban
(2012. január 27.)


A technika fejlődése és a tömeges gépkocsi-gyártás elérte azt a szintet, hogy ma már szinte nem tudjuk hova tenni autóinkat. A gépjárművek elhelyezésére különös gondot kell fordítanunk, mert hozzánk képest nagyok, mozgásukhoz jelentős hely kell, és ha ütközés történik közöttük, akkor javításuk drága pénzbe kerül – túl a bosszúságon.
Tovább
„Apu hogy megy be…” – Esettanulmány Svájcból
(2012. január 27.)


Egy nagyfeszültségű légvezetéket is át lehet bújtatni más rendszerek alatt, ha a lehetőségek és a környezeti kép ezt megkívánja.
Tovább
Nemzetközi Napelem Konferencia és Szolár Park a RENEXPO-n
(2012. január 26.)


2012. május 10-12., Budapest. A rendezvény keretein belül többek között I. Nemzetközi Szolár Konferencia néven szakmai konferenciát szervezünk, mely nemzetközi és hazai szakemberek segítségével kívánja bemutatni a szakmának a napelem piac újdonságait, aktuális trendeket.
Tovább
Megalakult a MENTE
(2012. január 25.)


2011. november 25-én mintegy ötven alapító jelenlétében megalakult a Magyar Energetikai Tanúsítók Egyesülete, azaz a MENTE. Az egyesület célkitűzése: a magyaroszágon tevékenykedő Energetikai Tanúsítók érdekeinek képviselete, a tagság szakmai összefogása, támogatása, piaci és szakmai érvényesülésének segítése minden területen.
Tovább
Kamarák és jogkörök
(2012. január 24.)


A Magyar Mérnöki Kamara közleménye a kötelező Kereskedelmi és Iparkamarai regisztráció kapcsán.
Tovább
Az Energiastratégia 2030 margójára
(2012. január 23.)


Nem vagyok barátja sem a tervgazdaságnak, sem az államkapitalista megoldásnak, általában az állam túlzott beavatkozásának, mégpedig azért nem, mert az ilyen beavatkozások kiölik a kreativitást, az innovációs képességet, melegágyai a korrupciónak, aláássák a befektetői bizalmat, a kiszámíthatóságot, márpedig éppen az energetikai beruházásokhoz szükséges a kiszámíthatóság, többek között azért, mert ez a tőkevonzó képesség egyik alapja.
Tovább
Január 1-től árazatlan költségvetés is kell
(2012. január 20.)


Az építési beruházás becsült értékének meghatározásakor az ajánlatkérőnek a közbeszerzés megkezdését megelőző 1 évnél nem régebben készült költségvetést kell irányadónak tekinteni, amely tartalmazza az építési beruházással kapcsolatosan felmerülő valamennyi szükséges munkatételt. Kötelező elem a Közbeszerzési törvény szerinti árazatlan költségvetési kiírás.
Tovább
Ütközések
(2011. december 15.)


Gépész-villamos, de gépész-gépész szinten, szakágak között is sok a konfliktus. Az ún. ütközésvizsgálat ma már egy rendelkezésre álló lehetőség (szoftver), de tényleges alkalmazásával csak ritkán találkozunk. Ennek valószínűleg anyagi okai vannak.
Tovább
Automatika-tervezés
(2011. december 14.)


Szinte általános, hogy a gépészeti automatika az épületgépész és az elektromos tervdokumentációkból rakható össze. Nagyon ritkán jelenik meg külön tervfejezetként. Ezzel kapcsolatban óhatatlanul fölmerül a kérdés, vajon az alacsony tervezési díjra való törekvés miatt nem készül külön automatikaterv?
Tovább
Magyar Energetika akció
(2011. november 28.)


Engedjék meg, hogy felhívjuk figyelmüket a szaklap legutóbbi lapszámára, melynek főtémája a megújuló energiák. E szám PDF-változata letölthető itt továbblépve.
Tovább
Kamarai hírek
(2011. november 28.)


Három fontos MMK-hírt adunk közre lentebb. Először: Barsiné Pataky Etelka elnök asszony az EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosi munkája elismeréseként magas állami kitüntetést kapott. Másodszor: az MMK felszólítja az államot, hogy egyenlítse ki tartozásait a tervezői vállalkozások felé. Harmadszor: az MMK a Közigazgatási Minisztérium stratégiai partnere lett a jogszabály-előkészítések okán.
Tovább
Megalakult a Megújuló Energia Platform
(2011. november 22.)


November 11-én megalakult a hazai megújuló energia szövetségeket tömörítő Magyar Megújuló Energia Platform (MEP). A Platform az egyesületi törvény alapján működik. Tagjai azok a hazai megújuló iparági szövetségek, amelyek európai uniós szinten működő érdekképviseletekben tagsággal rendelkeznek, továbbá a legjelentősebb hazai energetikai kutatóintézet. A Platform alakuló ülésén tagjai sorából Glattfelder Bélát választotta elnökévé.
Tovább
EnKon PLUSZ
(2011. november 21.)


Budapest Novotel Centrum, 2011. december 6-7. Az IIR Magyarország konferenciaszervező cég a villamosenergia szektornak szóló éves EnKon PLUSZ, és a gázszektornak szóló GasCon PLUSZ konferenciákat 2011-ben első alkalommal egy időben, egy helyen, közös délelőtti előadásokkal szervezi meg az érdeklődő szakemberek számára.
Tovább
Európai parlamenti állásfoglalás a közbeszerzésekről
(2011. november 20.)


A képviselők szerint meg kell reformálni az uniós közbeszerzési szabályokat, hogy könnyebben pályázhassanak a kisebb vállalkozások. Az elképzelések szerint a hatóságoknak nem pusztán a legalacsonyabb ár alapján kellene dönteniük, hanem a komplexen legelőnyösebb pályázatot kellene kiválasztaniuk.
Tovább
Fény-szín-tér
(2011. november 19.)


A nagyfelületű világító berendezések az emberiségnek a fénnyel kapcsolatos évezredes tapasztalásaira utalnak vissza, hiszen a természetben a fény jellemzően a fölöttünk levő égbolt viszonylag egyenletes, minket körülölelő felületéről származik. Mint ismert, a beltéri közvetett világításnak is egyik pozitívuma, hogy a határoló falakat, mennyezetet világossá teszi és ezáltal jelentősen növeli a komfortérzetet.
Tovább
Bős-Dunakiliti üzemlátogatás
(2011. november 10.)


Az Energetikai Szakkollégium 2011 őszi félévének első üzemlátogatása alkalmával a Bősi Vízerőművet és a Dunakiliti Duzzasztóművet látogathatták meg a téma iránt érdeklődők.
Tovább
A Magyar Mérnöki Kamarában megalakul a Tűzvédelmi Tagozat
(2011. november 10.)


A Magyar Mérnöki Kamara Alapszabálya szerint a tagozat megalakulásához alakuló ülést kell tartani, melyen a megjelenő kamarai tagok a tagozat ügyrendjének elfogadásával és a tagozat vezetőségének megválasztásával hozzák létre a tagozatot. A Tűzvédelmi Tagozat alakuló ülése 2011. december 9-én lesz az MMK székházában.
Tovább
Észrevétel
(2011. október 26.)


a Jogszabálytervezet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM-rendelet módosításáról című anyaghoz.
Tovább
Ajánlott Műszaki Megoldások
(2011. október 26.)


V-AMM 2-001:2011.10.30. Vasbeton szerkezetek. A vasbeton szerkezetek villamos célú felhasználására vonatkozó ajánlás elkészítését az alábbiak indokolják:
Tovább
32/2011 (X.12.) MMK Elnökségi határozat
(2011. október 21.)


A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége átmeneti intézkedésként az akkreditált tanfolyamok és a vizsgáztatás beindításáig a kérelmező épületvillamossági tervezők részére, a vizsgakötelezettség teljesítésének 2012. április 30-ig történő előírása mellett, a villámvédelmi tervezési tevékenységet lehetővé teszi.
Tovább
Közlemény az új OTSZ villámvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban
(2011. október 05.)


Szeptember 6-án a Magyar Közlönyben megjelent az új OTSZ, a 28/2011. (IX. 6.) BM Rendelet. A hosszas vajúdás (majd 3 év) után megszületett OTSZ a hatálybalépésig rendkívül rövid átmeneti időt hagyott: előírásai október 6-ától kötelezőek.
Tovább
Jedlik Ányos élete, fontosabb felfedezései és újításai
(2011. október 04.)


A dinamó elvének felfedezése 150. évfordulója alkalmából került sor 2011. szeptember 15-én az Energetikai Szakkollégium Jedlik Ányos emlékfélévének nyitóelőadása, amely a Jedlik Ányos élete, fontosabb felfedezései és újításai címet viselte. Az előadást dr. Kiss László Iván, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott munkatársa tartotta.
Tovább
Az OTSZ-ből fakadó sürgős tennivalók
(2011. szeptember 23.)


Szeptember 6-án a Magyar közlönyben megjelent az új OTSZ: a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet. A hosszas vajúdás után (majd 3 év) végre megszületett OTSZ azonban kellemetlen meglepetést is tartalmaz: az eddigi gyakorlattal szakítva 90 nap helyett mindössze 30 nap áll rendelkezésre hatálybalépéséig: előírásai október 6-tól kötelezők. A villamos területet illetően a jogszabály három részletére szeretném felhívni a figyelmet.
Tovább
LEGO Kreatív Építőverseny és lánc nélküli bicikli az állásbörzén
(2011. szeptember 23.)


Rövidesen kezdődik az őszi HVG Állásbörze, ahol közel 130 kiállítóval kerülhetnek személyes kapcsolatba a látogatók. A rendezvényen megjelennek a legnagyobb hazai vállalatok az Auditól a Vodafone-ig, valamint képzési és diákmunka ajánlatok, alternatív karrierlehetőségek közül is válogathatnak az érdeklődők.
Tovább
Megjelent az új OTSZ
(2011. szeptember 16.)


2011. szeptember 6-án (a Magyar Közlöny 103. számában) megjelent a Belügyminiszter 28/2011. (IX. 6.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. A rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. Cikkünkből letölthető a tartalomjegyzék és maga a dokumentum.
Tovább
Megújult regisztrációs és hozzászólási lehetőségek
(2011. szeptember 07.)


Befejeződött az E-GÉPÉSZ és az E-VILLAMOS felhasználói felületének átalakítása. Ezentúl mindkét portálon ugyanazt a bejelentkezést használhatjuk. A jobb oldali hasábban követhetjük a legfrissebb hozzászólásokat. A hozzászólásokkal egyetlen gombnyomással egyetérthetünk. Saját bemutatkozó felhasználói profilt tölthetünk ki.
Bővebben az újdonságokról
Hatásos lépések az energiahatékonyság érdekében - CEP® Expo
(2011. szeptember 07.)


Ma már a szakmai-politikai körök felismerték, hogy az épületek energiaracionalizálása a legfontosabb feladat. Kimondottan kiemelt kormányzati feladat a környezetkímélő, energiatakarékos megoldások, az új és az újrahasznosítható építési anyagok iránti „fogadókészség” előmozdítása, az új gondolkodásmód elterjesztése.
Tovább
Választási reform
(2011. szeptember 02.)


A Dr. Kukai Tibor-féle ad hoc bizottságnak, mely a célból jött létre, hogy az MMK választási rendszerének modernizálására javaslatot tegyen, szeptember 30-ai határidővel le kell tennie az elnökség asztalára munkájának eredményét. Sajnos javaslatokat a tagság részéről eddig nem kaptak, pedig a Mérnök Újságban májusban és júniusban is egész oldalas felhívást tettek közzé.
Tovább
Tűzvédelmi szabványok
(2011. szeptember 01.)


Az alábbiakban az épületgépészek és elektrotechnikusok számára egyaránt fontos, 2011-ben eddig közzétett tűzvédelmi szabványok, módosítások listája olvasható.
Tovább
Karbantartás, 2011
(2011. augusztus 30.)


Az E-GÉPÉSZ és az E-VILLAMOS portálok felhasználói regisztrációját és a cikkekhez való hozzászólásokat érintő fejlesztések miatt ezek a funkciók átmenetileg nem lesznek elérhetőek. Reméljük, a megújult rendszer elnyeri tetszésüket. A kimaradásokért előre is elnézésüket kérjük.
Tovább
Ne mindenáron hőszivattyút!
(2011. augusztus 23.)


Itt vannak a nyugat-európai statisztikai adatok a levegős hőszivattyúk térnyeréséről. Ezek a messzi távolban működő ún. referenciarendszerek látszólag alátámasztják a hazai telepítések indokoltságát. Amennyiben a gazdasági-műszaki környezet közel azonos, akkor ez igaz is lehet. Az elvárt megtakarításnál az alapkérdés: mihez képest?
Tovább
Pályáztatás, műszaki ellenőrzés
(2011. augusztus 23.)


Az Épületgépészeti Tagozat szakcsoportjainak elnökei és elnökségi tagjai érdekes felvetésekben mondják el, hogyan kellene szerintük működnie a rendszernek. A problémák mindkét tagozatnál hasonlók, így tanulságos beleolvasni.
Tovább
KÖZMŰ konferencia és workshop
(2011. augusztus 17.)


A Budapesti Épületgépészeti Szakcsoport közmű-egyeztető körútja során kiderült, hogy a párbeszéd a tervezők és a közművek között rengeteg haszonnal jár. Ezt folytatandó és kibővítendő szervezzük eseményünket, a tűzvédelem, csatornázás, gázművek, távfűtés és vízművek budapesti képviselőivel. A villamos szakembereknek a tűzvédelmi alkalom lehet érdekes.
Tovább
A szénbányászat tönkretételének ideológiája
(2011. augusztus 15.)


A Magyar Energetika következő számát a szén felhasználásának szenteli. Cikkírónk provokatív, nagyon is elgondolkodtató írása a magyar energiapolitikáról, támogatási rendszerről a nyomtatott változatba már nem fért bele, ezért itt közöljük.
Tovább
A távoktatásé a jövő?
(2011. augusztus 10.)


Egyre több szervezet, köztük kamaránk is egyre jobban támogatja a távoktatásos formát tagjai képzésében. Cikkünkben vitaindító, gondolatébresztő beszélgetést olvashatnak a távoktatás melletti érvekről. Várjuk olvasóink véleményét.
Tovább
Tervzsűri kicsiben, ha nagyban nem megy
(2011. augusztus 09.)


Mérnökkollégánk érdekes dolgot vetett fel, aminek érdemes utánagondolni. Javasolná, hogy az oktatási intézmények próbáljanak némi kollegiális alázatot belenevelni a fiatal végzősökbe – ami jelenleg bizony hiányzik.
Tovább
MMK Történeti Bizottság
(2011. augusztus 08.)


Az MMK TB 2010-ben is a korábban megkezdett munka folytatásaként három területen fejtette ki tevékenységét: az MMK szervezeti történetének feltárása; a jeles, hajdani mérnökök emlékének ápolása, különös tekintettel kamarai munkásságukra; a tevékenységi körébe tartozó információk áramlásának elősegítése.
Tovább
Társasházi törvény és kamerarendszerek
(2011. július 14.)


Mivel többek gyakorlatában gyengeáramú hálózatok, berendezések tervezése, kivitelezése is a napi munka részét képezi, így ezen a területen is fontos a tájékozottság. Aktuálisnak tartom, ezért szeretném megosztani az e-villamos olvasóival a lakásszövetkezetekre és társasházakra vonatkozó törvények legújabb módosítását, amely a kamerarendszerek létesítése tárgyában fontos előírásokat tartalmaz.
Tovább
Csúcstechnológia a környezetért
(2011. július 13.)


Az LG LED és PLAZMA világítási rendszerei a fenntartható fejlődés szolgálatában. A fenntartható fejlődés egyik élharcosaként az LG Electronics az AE (Air Conditioning and Energy Solutions) üzletágán belül folyamatos kutatás-fejlesztési munkát végez, mind a meglévő technológiák hatékonyabbá tétele, mind pedig a megújuló energiahordozók felhasználása terén.
Tovább
Fókuszban az energiahatékonyság és az épületenergetika
(2011. július 12.)


CEP Clean Energy and Passive House Expo, 2011. október 19-20. Az Európai Unióban kiemelten kezelik az energiahatékonysággal összefüggő kérdéseket, így az épületenergetikával kapcsolatos követelmények szigorodtak az elmúlt időszakban. A direktívák szerint 2018-tól a közintézményeknek alacsony energiafogyasztásúaknak kell lenniük, 2020-tól pedig valamennyi új épületnek a közel nullenergiás körbe kell tartoznia.
Tovább
Szabványok
(2011. július 12.)


Cikkünkben két dokumentumot találhatnak olvasóink: az MMK Szabványügyi Bizottságának 2010-es jelentését, illetve Scharle Péter beszámolóját a Szabványügyi Testület közgyűléséről.
Tovább
MMK Oktatási Bizottság
(2011. június 27.)


A Magyar Mérnöki Kamara Oktatási Bizottságának mandátumát a 37/2009. (IX. 9.) elnökségi határozat tartalmazta. A bizottság legfontosabb feladatait az új felsőoktatási törvény tervezetével kapcsolatos véleménygyűjtés és a vélemények alapján megfogalmazott határozati javaslatok megfogalmazása jelentette.
Tovább
Az MMK szakmai tagozatok teljesítései a 2010. évi pályázati rendszerben
(2011. június 24.)


Az érdekes írás azt mutatja be, hogy az egyes tagozatok tavaly milyen címekkel nyertek a feladatalapú pályázatokon. Az összefoglaló nemcsak arra jó, hogy némi képet kapjunk az arányokról, de ötleteket is adhat.
Tovább
A madárvédelem módszerei a KöF és NaF hálózatokon
(2011. június 22.)


Ezzel a címmel tartott előadást 2011 tavaszán Bíró György, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (a továbbiakban MAVIR) környezet-védelmi munkatársa az Energetikai Szakkollégium szervezésében.
Tovább
Elektronikus energiakereskedelem
(2011. június 15.)


Cikkünk célja, hogy bevezesse az olvasót az egyre gyorsabban fejlődő elektronikus energiakereskedelem kulisszái mögé, rávilágítson ennek a Magyarországon viszonylag újnak számító kereskedési formának a fontosságára és előnyeire, valamint közérthetően elmagyarázza a rendszer alapjait, működését.
Tovább
MMK Közbeszerzési és versenyszabályozási Bizottság
(2011. június 14.)


Prioritásként négy fontos kérdéskört vázolt a Bizottság: eljárások egyszerűsítése, értékelési szempont, értékhatárok és fizetési feltételek.
Tovább
MMK Érdekérvényesítő Bizottság
(2011. június 07.)


A Bizottság beszámolója az MMK Elnökség által jóváhagyott 2010. évi munkaterv teljesítéséről. Néhány igen érdekes konkrét ügyet is ismertet az anyag, amelyek jó példák lehetnek a jövőre nézve.
Tovább
Smart metering
(2011. június 06.)


Első gondolataként a cikk felveti, hogy vajon az OKOS MÉRÉS kifejezés-e a smart metering pontos értelmezésére? Nem lenne-e megfelelőbb a DÖRZSÖLT MÉRÉS vagy akár az ÜGYES MÉRÉS kifejezés? De mielőtt túl sok hangsúlyt kapna maga a szó, talán a legfontosabb, hogy a számos értelmezés mögött mindvégig a TÖBB TUDATOSSÁG gondolata húzódik meg.
Tovább
MÉDI traffipax
(2011. május 31.)


Az MMK május 28-ai Küldöttgyűlésén felmerült néhány érdekes probléma, amelyeknek próbáltunk utánajárni. Elsőként mindjárt a MÉDI gyakorlati hasznát feszegető hozzászólóval, Bózvári Józseffel, a Nógrád megyei Kamara elnökével beszélgettünk.
Tovább
Közvilágítás, látás a közúton
(2011. május 30.)


A dolgozatban a telepített közvilágításnak a közút használója számára nyújtandó látást segítő szerepével foglalkozunk. Ezen belül is elsősorban a gépjárművezető és érintőlegesen a gyalogos látási igényének kielégítésével, az ezzel kapcsolatban újabban felmerülő kérdésekkel és téveszmékkel.
Tovább
MMK Továbbképzési Bizottság
(2011. május 24.)


Folytatjuk a kamara tevékenységét bemutató sorozatunkat a május 28-ai Küldöttgyűlésre készített anyagok alapján. Jelen cikkünkben a Továbbképzési Bizottság mutatja be tevékenységét.
Tovább
A Mikroelektronikai és Technológia Intézetről
(2011. május 24.)


Az intézetnek nagy szerepe van a nappali képzés mellett a posztgraduális világítástechnikai szakmérnökök oktatásában is.
Tovább
Feltámad-e még a Nagymarosi Vízlépcső?
(2011. május 23.)


Az utolsó stációhoz ért az EU Duna Stratégia tárgyalása. A soros magyar elnökség vezetésével olyan változat kerülhet véglegesítésre, amely mind az EU, mind Magyarország számára súlyos hátrányokat okoz.
Tovább
Az MMK Elnökségének beszámolója
(2011. május 18.)


A közelgő Küldöttgyűlés előtt az MMK Elnöksége számot vetett eddigi majd' egy évének eredményeivel, törekvéseivel.
Tovább
Az ELT Minősítő Bizottság statisztikai adatai a 2010-2011. évben
(2011. május 17.)


Cikkünkben nemcsak a Minősítő Bizottság tevékenységéről olvashatnak, hanem következtetéseket vonhatnak le a Tagozat növekedéséről, illetve annak jellegéről is.
Tovább
Energiapolitika
(2011. május 16.)


Amely országban nagyobb az egy főre jutó GDP értéke, ott nagyobb az autók elterjedtsége, és nagyobb az áramfogyasztás is. Azonban amíg az áramfogyasztás konstans módon növekszik, az autóvásárlás esetében már nem várható akkora növekedés, mint az elmúlt két évtizedben. Szükség van energiapolitikára?
Tovább
Tisztújító küldöttgyűlést tartott a BPMK
(2011. május 11.)


Május 6-án, a fővárosi Lurdy Ház konferenciaközpontjában tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara.
Tovább
A választási ad hoc bizottság felhívása
(2011. május 09.)


Az utóbbi idők kamarai választásai felhívták a figyelmet arra, hogy az MMK-ban nem egységesek a választási szabályok, ezek némelyikét több kritika érte. Most az MMK kezdeményezi egy új rendszer megalkotását.
Tovább
A Fukushimai atomerőmű balesete és hatásai
(2011. május 04.)


Fukushimáról ezernyi cikk jelent meg a köz- és bulvármédiában éppúgy, mint a szaksajtóban. Itt és most egy szakmai összegzést olvashatnak, fantasztikus ábrákkal és képekkel.
Tovább
MMK pénzügyek
(2011. május 03.)


Elkészült az MMK szokásos évi pénzügyi jelentése, amelyben táblázatos formában megtalálhatók a fő számok kiadási és bevételi oldalon.
Tovább
Elektromos autók
(2011. április 27.)


A folyamatosan dráguló üzemanyagárak miatt egyre fontosabb az elektromos autók fejlesztése. Ugyanakkor még sok időt és energiát kell befektetni egy valóban versenyképes és működő rendszer létrehozásához.
Tovább
Kellenek a szabványok?
(2011. április 25.)


A szabványok hozzáférhetősége akut problémája a kamarának. Természetesen minden kamarai tag örömmel venné, ha ingyen, azaz az átlagosan 30.000 Ft-os éves tagdíj fejében hozzájuk juthatna, de van-e igény rájuk, ha ez pluszköltséggel jár?
Tovább
Tagozati munka az OÉF-ben
(2011. április 19.)


Az Országos Építésügyi Fórum munkacsoportjaiban az Elektrotechnikai Tagozat tevékenységének koordinálását az alábbi kollégák végzik. A Tagozat várja a kollégák javaslatait a témákban.
Tovább
Nem minden LED, ami fénylik
(2011. április 18.)


Dicsérni akarom a LED-et, nem temetni. De dicsérni valós adatok alapján fogom, nem hiedelmek, legendák és kereskedelmi érdekek szerint.

Tovább
Szakmai konferenciák és utolsó standhelyek a RENEXPO®-n!
(2011. április 13.)


Az energiaellátás és -felhasználás igen jelentős környezeti hatásainak mérséklése a jelen és a jövő európai és hazai energiapolitikájának egyik kulcskérdése, amelynek megoldása érdekében fokozni kell az energiatakarékosságot, és növelni kell a megújuló energiák felhasználásának részarányát.
Tovább
Construma: nem túlságosan felvillanyozva
(2011. április 12.)


Alapvetően jól sikerült kiállításon vagyunk túl. Nagy reklám, megfelelő látogatottság és belső komfort jellemezte a rendezvényt. Néhány igazi újdonságot is láthatott a szakma, és szokás szerint az egymással való találkozás alapcélja is teljesült. Persze azért akadtak negatívumok is.
Tovább
LED-es parkvilágítás
(2011. április 11.)


A jelenlegi közvilágítási hálózaton üzemelő parkvilágító lámpatestek meghatározó része hengeres, kúpos vagy gömb alakú burával ellátott dekoratív megjelenésű világítási berendezés, amelyet általában az esztétikai forma alapján választanak ki. A legtöbb lámpatest olyan fényeloszlással rendelkezik, amely a kibocsátott fény bizonyos részét a környezet, a fák, bokrok, épülethomlokzatok derítésére fordítja.
Tovább
OTSZ
(2011. április 06.)


Nyilvánossá vált az új OTSZ tervezete, ami PDF formátumban letölthető. Mind villamos, mind épületgépész szempontból érdekes olvasmány.
Tovább
LED-ek alkalmazása a járművek világításában
(2011. április 05.)


A LED-eket egyre gyakrabban használják az autók világításában. Előnyei a következők: hosszú élettartam; kisebb fogyasztás; kis helyszükséglet; extrém rázásszilárdság; gyors fényfelfutás, melynek a féklámpa alkalmazásokban van jelentős szerepe.
Tovább
A smart gridről
(2011. április 04.)


Mostanában egyre többet lehet hallani a smart gridről. Március 9-én a Greenpeace is erről a témáról tartott konferenciát. A rendszer tehát már benne van a köztudatban, de az emberek még igen keveset tudnak róla. Megkérdeztük Dely Kornélt, az MMK Elektrotechnikai Tagozatának elnökségi tagját, mi a véleménye a kérdéssel kapcsolatban.
Tovább
Gyakori kérdések, közérthető válaszok a LED-ekről
(2011. március 30.)


A LED fényforrások már nem a jövő, hanem a jelen ígéretes fényforrásai, melyek általános és munkahelyi világítás céljára felhasználhatók.
Tovább
Szabványok és MSZT
(2011. március 29.)


A Magyar Szabványügyi Testület felkérésére a Kamarán keresztül a Tagozat szakembereket delegált az egyes Műszaki Bizottságokba, foglalkozandó a szakági szabványokkal. Cikkünkben a szabványok és a delegáltak olvashatók. A Tagozat várja a tagság véleményét, segítségét.
Tovább
A MÉDI aktualitása, érvényesíthetősége
(2011. március 28.)


Tóth Zoltán a Tagozat képviseletében részt vett a MÉDI 2008-as átdolgozásában, frissítésében. Azóta megszületett a 191/2009 számú kormányrendelet, illetve jelenleg folyik az építészekkel közös MÉDI szerkesztése.
Tovább
Miként segíthetnénk a hazai tervezőmérnök képzésen? A VITERA
(2011. március 22.)


A szakember-utánpótlás állapotán javíthatna, ha egy okosan megfogalmazott tervező-szakmai propagandával fordulnánk a fiatal villamosmérnök jelöltek felé, és azzal szólítanánk meg a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat. A legcélravezetőbbnek egy olyan oktatási törzsanyag megírása látszik, amelyben a villamos tervezési tevékenység rendszerezett formában, közérthetően van összefoglalva. A kérdésre jó választ adhat a most születő VITERA.
Tovább
Tervellenőrzés
(2011. március 21.)


Az MMK Kovács István vezetésével a tartószerkezetiek, az épületgépészek és az elektromosok közös tervellenőrzési szabályzatán dolgozik. Az első, általános rész után a három szakág szakmaspecifikus részei következnek.
Tovább
A háztartási méretű kiserőműi rendszerek
(2011. március 15.)


A folyamatosan növekvő energiaárak hatására egyre több ember fejében megfordul a gondolat: hogyan tudna spórolni, hogyan lenne lehetséges csökkenteni energiafüggőségét. Az alábbiakban közölt megoldás az egyik módja lehet annak, hogy egy közgazdaságtani értelemben is jó üzletnek minősülő befektetés keretében, akár mint önkormányzat, akár magánszemélyként vagy gazdasági társaságként gátat szabjunk az egyre dráguló energiaáraknak.
Tovább
Kiemelt szerepben a smart grid és a smart metering a RENEXPO-n
(2011. március 14.)


Az okos mérés a hagyományos fogyasztásmérőkhöz képest részletesebb, a fogyasztói szokásokra vonatkozó információkat ad, amely a fogyasztóknak és a szolgáltatóknak esélyt ad az energiatudatosság növelésére, a hálózatfejlesztés optimalizálására, potenciálisan az energia költségek csökkentésére.
Tovább
Kompakt fénycső elektromágneses sugárzásának néhány élettani hatása II.
(2011. március 14.)


Cikksorozatunk második, egyben befejező része, melynek témája a fénycsövek egysejtűekre, hímivarsejtekre való hatása, illetve a konklúziók levonása.
Tovább
Kompakt fénycső elektromágneses sugárzásának néhány élettani hatása I.
(2011. március 08.)


Az ember közvetlen környezetében számos készülék üzemel amely elektromágneses teret gerjeszt (EMF: Electro Magnetic Field). Joggal gondolhatnánk, hogy azok a berendezések emittálnak a legnagyobb teljesítménnyel a környezetükbe, amelyek működésének lényege az EMF gerjesztése, mint például a mikrohullámú sütő, a WIFI rooter vagy a mobiltelefon. Magunk sem gondoltuk, hogy vizsgálataink során egy fényforrástól kapjuk a leg intenzívebb és jelentős élettani hatást kiváltó, háztartási EMF terhelést.
Tovább
Online Szabványkönyvtár
(2011. március 07.)


A magyar nemzeti szabványok gyors és teljes körű elérhetősége érdekében a Magyar Szabványügyi Testület többéves előkészítő munkával, információs rendszerének fejlesztésével létrehozta és 2011. március 1-jétől működteti a magyar nemzeti szabványok Online Szabványkönyvtárát. A modernizáció üdvözlendő, bár a szabványokhoz jutás elve nem, csak a módja változott.
Tovább
Energiahatékonyságot mérő mutatók az útvilágításban
(2011. március 02.)


Az energiahatékonyság az egyik legfontosabb kérdése a XXI. század gazdaságának. Az Európai Unió folyamatosan keresi azokat a területeket, ahol energiahatékonysági céljait elérheti. Ezek közül az egyik legkisebb ráfordítást igénylő és legjobb eredménnyel kecsegtető területe a világítás. Ezért fontos, hogy legyenek olyan indikátorok, melyekkel az útvilágítások energiahatékonysága mérhető, összehasonlítható.
Tovább
Választási optimalizálás
(2011. március 01.)


Az MMK elnöksége a hozzá beérkezett vélemények alapján úgy döntött, hogy különös tekintettel a közelgő BPMK tisztújításra, úgymond átvilágítja a kamarai választási rendszert. A rendszerrel a főtitkár szerint jogi probléma nincs, de az elnökség nagyon helyesen úgy véli, hogy ha panaszok érkeznek, azoknak utána kell nézni. Az adhoc bizottság várja a kollégák véleményét, akár e helyen is.
Tovább
Buszrendszerek az épületautomatizálásban
(2011. február 23.)


Fontos megjegyezni, hogy buszrendszer használata csak megfelelően megtervezett és megépített épület, illetve abban korszerű gépészeti rendszerek meglétével gazdaságos. Hiába próbálunk a hőmérséklet szabályozásával energiát spórolni, ha annak jó része megfelelő hőszigetelés hiányában a szabadba távozik.
Tovább
Az önkormányzatok szerepe az energiagazdaságban
(2011. február 22.)


A települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról, ... a közvilágításról stb. Ez utóbbi miatt fontos a szakma számára, hogy hogyan végzik feladatukat az önkormányzatok.
Tovább
A városi villamosenergia-ellátás rendelkezésre állásának növelése
(2011. február 21.)


A villamosenergia-ellátás egyik legfontosabb minőségi jellemzője a rendelkezésre állása, más szóval a szolgáltatás folytonossága.
Tovább
A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozása
(2011. február 16.)


A hortobágyi Csillagoségbolt-park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. A park remélhetőleg évszázadokra megőrzi fényszennyezés-mentes létét.
Tovább
Miniszteri nem az MMK elnökségi határozatra
(2011. február 15.)


Talán emlékeznek még olvasóink a 25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozatra, amely plusz húszezer forintos költséget rótt a kamarai tagokra. Ezt kifogásolta meg Zöhls András kollégánk, majd Szőllőssy főtitkár úr negatív tartalmú válasza után Pintér Sándor miniszterhez fellebbezett. A történet vége: a miniszter neki adott igazat.
Tovább
A LED a jövő egyik fényforrása
(2011. február 14.)


Napjainkban nincs talán még egy olyan műszaki újdonság, amelyről annyi szó esnék, mint a fényemittáló diódáról (Light Emitting Diode), vagyis a LED-ről. Sajnos az írott és elektronikus médiában nem egy olyan közlemény is megjelenik, amely nemhogy a szakszerűséget nélkülözi, hanem téves információt is terjeszt.
Tovább
A villamosipar hírességei 5. Gábor Dénes
(2011. február 09.)


Gábor Dénes fizikus a holografikus módszer feltalálója.
Tovább
II. LED Konferencia
(2011. február 08.)


A konferencia mottójául a következő mondatot választották: Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában! A kétnapos tanácskozás végén úgy tűnt, hogy a résztvevők meg is találták. Jó lenne, ha a döntéshozók is megszívlelnék az elhagzottakat.
Tovább
Főmérnöki rendszer mintaszerződése
(2011. február 07.)


A Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta minden lehetséges fórumon hangoztatja az Országos főmérnöki rendszer szükségességét az önkormányzatok mérnöki feladatainak hozzáértő mérnök szakemberrel történő ellátása érdekében. Sajnos, nem sikerült idáig elérni kormányrendelet által szabályozott főmérnöki hálózat kialakítását. Cikkünkben rövid programismertetés, illetve mintaszerződés található.
Tovább
A közigazgatási egyeztetés szakaszában van az új OTSZ
(2011. február 04.)


Közigazgatási egyeztetés szakaszába érkezett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezete, amelynek véleményezésében az MMK Elektrotechnikai Tagozata is részt vett.
Tovább
Kamarai tagdíj
(2011. február 02.)


Kollégánk nyílt levele az MMK főtitkárához az ügyben, hogy mi indokolja a kötelező tagok több mint háromszoros éves díját az önkéntes tagsághoz képest. Ő nem talált okot rá, várjuk a főtitkár úr válaszát.
Tovább
A villamosipar hírességei 4. Kandó Kálmán
(2011. február 02.)


Egerfarmosi és sztregovai doktor Kandó Kálmán (Pest, 1869. július 8. – Budapest, 1931. január 13.) magyar mérnök, a nagyfeszültségű háromfázisú váltakozóáramú vontatás első alkalmazója mozdonyoknál, a fázisváltó kidolgozója, a vasút-villamosítás úttörője.
Tovább
Az Új Széchenyi Terv energetikai pályázatai
(2011. február 01.)


2011. január 14-én elindult az Új Széchenyi Terv, megkezdődött az új pályázati ciklus. A kkv-kat érintő, kiírásra került első pályázatok 2011. március 1-től adhatók be. A 2011-13 között rendelkezésre álló Európai Uniós pályázatok több mint fele ebben az évben lesz elérhető, 2012-2013-ban már fokozatosan szűkülnek a lehetőségek.
Tovább
Ajánlott Műszaki Megoldások előkészületben 3. rész
(2011. január 31.)


A V-AMM 1-041 célja, hogy tisztázza az általánosan „biztonsági világítás”-nak nevezett rendszerek létesítésének irányelveit. Ez az ajánlás – részletes műszaki szabályozás hiányában – segítséget nyújt a jogszabályi előírások teljesítéséhez és a mérnöki szemléletmód alkalmazásához.
Tovább
Megújulók Németországban
(2011. január 26.)


Dr. Stróbl Alajos minden évben érdekes táblázatokkal, diagramokkal lát el bennünket, köszönet érte. Az alábbiakban tanulságos ábrákat láthatunk a megújuló energia ágazatról.
Tovább
Gagyik a villanyszerelésben
(2011. január 25.)


A munkavédelem és a szerelés területéről szemezgettük képeinket, érdemes beléjük pillantani.
Tovább
Az épület energetikai teljesítőképességének tanúsítványa
(2011. január 25.)


A kormány 2008. június 30-án alkotta meg az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítványáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendeletet, mely 2009. január 1-én lépett hatályba, tehát ettől az időponttól kötelező érvényű a jogszabály.
Tovább
Villamosipari Vállalkozók Egyesülete
(2011. január 24.)


Rövid ismertető a villamos ipar hazai és külföldi gyártóit, importőreit, nagy- és kiskereskedőit, kivitelezőket és elosztóberendezések gyártóit tömörítő egyesületről.
Tovább
A villamosipar hírességei 3. Vámos Tibor
(2011. január 21.)


Vámos Tibor Széchenyi-díjas villamosmérnök, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.
Tovább
Töltődj fel! 2. rész
(2011. január 19.)


A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum dombóvári kiállításán megtekinthető Déri, Bláthy, Zipernovszky portréja, valamint a helyi villamosítás százöt éves történetét bemutató tabló is.
Tovább
A villamosipar hírességei 2. Zipernowsky Károly
(2011. január 19.)


1885-ben Zipernowsky Déryvel szabadalmaztatta a párhuzamos kapcsolású, tetszőleges áttételű váltakozó-áramú induktorokon alapuló áramelosztó rendszert, majd rövid idő múlva a zárt vasmagos transzformátort, melynek munkálataiban már Bláthy Ottó is részt vett.
Tovább
Nemzeti Cselekvési terv: új impulzusok a RENEXPO-n
(2011. január 19.)


Elkészült Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve, melynek legfontosabb feladata, hogy kijelölje azokat az alapelveket, cselekvési irányokat és intézkedéseket, amelyekkel teljesíthető 2020-ra a 14,65 százalékos megújuló energiahordozói részarány az energiaforrások felhasználásában. Ezen kívül várhatóan a napokban indul ismét útjára az Új Széchenyi Terv, amely remélhetőleg elősegíti a zöld gazdaság fejlődését.
Tovább
Ajánlott Műszaki Megoldások előkészületben 2. rész
(2011. január 18.)


A 2007 szeptemberében megalakult Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottság (ETMb) 2008 januárjában adta ki az első Ajánlott Műszaki Megoldást V-AMM 01-001:2008 jelzettel, a tűzálló kábelrendszerek témakörében. Az MMK ELT azzal a céllal hozza nyilvánosságra a munkaanyagokat, hogy a szakemberek véleményezhessék azokat, és hogy az észrevételek bekerülhessenek az ETMb elé terjesztendő szövegtervezetbe. Sorozatunk második része, a második anyaggal.
Tovább
A jogi ismeretek oktatásának tapasztalatai
(2011. január 17.)


A több mint tíz éves oktatási tapasztalataim azt mutatják, hogy a mérnökhallgatók érzik, hogy a jogi ismeretekre szükségük van, és érdeklődéssel hallgatják a konkrét példákat. A tananyag elég nagy és összetett. Cikksorozatunk negyedik, befejező része.
Tovább
Töltődj fel!
(2011. január 12.)


A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma "Töltődj fel! A villamosság térhódítása” című időszakos kiállítása Dombóvárra érkezett. A látványos és interaktív kiállítás az elektromosság csodálatos világára hívja fel a figyelmet.
Tovább
A villamosipar hírességei 1. Fodor István
(2011. január 11.)


Fodor István (Etienne de Fodor) (Pozsony, 1856. november 8. - Budapest, 1929. november 5.) villamosmérnök, a Magyar Elekrotechnikai Egyesület alapító tagja, a Budapesti Általános Villamossági Rt. igazgatója, Edison és Puskás Tivadar munkatársa.
Tovább
Ajánlott Műszaki Megoldások előkészületben
(2011. január 10.)


A 2007 szeptemberében megalakult Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottság (ETMb) 2008 januárjában adta ki az első Ajánlott Műszaki Megoldást V-AMM 01-001:2008 jelzettel, a tűzálló kábelrendszerek témakörében. Az MMK ELT azzal a céllal hozza nyilvánosságra a munkaanyagokat, hogy a szakemberek véleményezhessék azokat, és hogy az észrevételek bekerülhessenek az ETMb elé terjesztendő szövegtervezetbe.
Tovább
Felelősségi formák
(2011. január 10.)


A magyar jogrend többféle felelősségi formát ismer. Valamennyiben közös az, hogy jogellenes cselekedet felróható magatartását szankcionálja így az állam. Különböző államhatalmi szervek (közigazgatási szerv mint hatóság, büntető, polgári és munkaügyi bíróság) végzi el a felelősségre vonást. Jogi cikksorozatunk harmadik része.
Tovább
A jogi ismeretek oktatásának területei a mérnökképzésben
(2011. január 05.)


Amikor jó tíz évvel ezelőtt elkezdtem jogot oktatni a Műszaki Karon, azon kívül, hogy egy-egy jogterület alapismereteit elsajátíttassam a hallgatókkal, az is célom volt, hogy eljuttassam őket annak a képességnek a megszerzéséhez, hogy bármilyen jogszabályt használni és értelmezni tudjanak, s a jogkövető magatartáshoz pozitív viszonyulást alakítsak ki bennük. (Jogi cikksorozatunk második része.)
Tovább
Multiprotocol wireless HVAC control system and sensor monitoring for intelligent buildings
(2011. január 05.)


Nowadays there’s a big need for intelligent building (IB) environments to reach a cost effective energy management and in the same time to provide a high level of comfort and security. Heating, ventilating and air conditioning (HVAC) systems has a key importance in IBs, being responsible for providing a good quality air so their efficient operation may lead to smaller energy consumption.
Tovább
Villamos adatok
(2011. január 04.)


Dr. Stróbl Alajos ezúttal európai villamos hálózati beruházási, energiatermelési, megújulós áramtermelési diagramokat mutat be.
Tovább
EL-TECH Center, elektrotechnikai tudásközpont Újpesten
(2011. január 03.)


Farkas Zoltán, Rózsás Katalin és ifj. Farkas Zoltán tervei alapján épült fel Újpest ipari parkjában egy magas színvonalú technológiának otthon adó épületegyüttes, az elektrotechnikai tudásközpont.
Tovább
A jogi ismeretek felértékelődése Magyarországon a mérnöki munkában
(2010. december 22.)


A jogi ismeretek fontossága és oktatásának tapasztalatai a mérnökképzésben címmel indítunk cikksorozatot, melynek első darabja olvasható itt. Lehet sajnálkozni, de a mai világban ez elengedhetetlen.
Tovább
Szélerőművek és napelemek az EU-ban
(2010. december 21.)


Dr. Stróbl Alajos minden évben érdekes táblázatokkal, diagramokkal lát el bennünket, köszönet érte. Az alábbiakban tanulságos ábrákat láthatunk a szélerőmű és a napelemes ágazatról.
Tovább
II. LED Konferencia
(2010. december 21.)


A MEE Világítástechnikai Társaság és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar 2011. február 1-2-án tartja a II. LED Konferenciát Találjuk meg együtt a LED-ek helyét a világítástechnikában mottóval. Cikkünkben a konferencia programját tekinthetik meg olvasóink.
Tovább
Green-IT: IT és szórakoztató-elektronikai eszközök használata
(2010. december 20.)


A tanulmány II. részében a televíziók környezeti szempontú életciklusának elemzéséről olvashatnak.
Tovább
Magyar Elektrotechnikai Múzeum
(2010. december 15.)


Létesítsük a magyar villamossági múzeumot a múlt megőrzésére, a jelen okulására, a jövő irányítására; létesítsük eddigi dicsőséges úttörő munkánk igazolására, megbecsülés szerzésére, honfitársaink önbizalmának fokozására; a tanulóifjúság és a nagyközönség oktatására, ismereteinek fejlesztésére.
Tovább
Szerződésminták
(2010. december 15.)


A Magyar Építész Kamara 2009-ben útjára bocsátotta az Építészek és az Építtetők között kötendő szerződések mintáit. A mintaszerződések az Építészeti Alkotások és Szolgáltatások Díjszámítási Szabályzatára épülnek, kidolgozásuk során széleskörű egyeztetés történt, szakmagyakorló építészek, jogászok és mérnökök részvételével. Számunkra azért érdekes, mert a MÉK és az MMK között együttműködés van kialakulóban, és a MÉK-minták alapján közös szerződésminták készülhetnek.
Tovább
Green-IT: IT és szórakoztató-elektronikai eszközök használata
(2010. december 14.)


A háztartások egyre több elektromos és elektronikai berendezéssel rendelkeznek, emellett a munkahelyeken is mind szélesebb körben jelennek meg az elektronikai eszközök. A berendezések használatának komoly ára is van: az életciklus (gyártás, logisztika, használat, hasznosítás, ártalmatlanítás) során okozott környezeti terhelés igen jelentős. Ennek tudatosítására indította a Bay Zoltán Kutatási Közalapítvány a GREEN_IT projektet, melyben a háztartásokban és irodákban előforduló informatikai és szórakoztató elektronikai berendezéseket vizsgálják.
Tovább
Tagozati elnökségi ülés
(2010. december 14.)


A december 2-ai ülésen téma volt többek között az Építész kamarával közös szerződéstervezetek kérdése, a tagozati ügyrend, az E-VILLAMOS szaklap, a Minősítő Bizottság tevékenysége, az MKEH, a területi szakcsoportok, valamint a KTB.
Tovább
Üzemlátogatás a DBM Zrt. szakolyi biomassza erőművében
(2010. december 13.)


Az Energetikai Szakkollégium (ESZK) 2010. november 9-ére szervezett üzemlátogatást a 19,8 MW névleges teljesítőképességű szakolyi erőműbe, amely Magyarország első zöld mezős bioerőműve. A Dél-Nyírségi Kistérségben található település határától néhány kilométerre lévő egység összesen 20 hektáron terül el. A telephely három részt foglal magába: az erőművet a hozzátartozó fatérrel, egy a tűzi víz tárolására használt tavat, valamint egy 10/120 kV-os alállomást.
Tovább
Üzemlátogatás a MAVIR Zrt. Központi Kezelő Központjában
(2010. december 08.)


Az Energetikai Szakkollégium szakmai napja „Az átviteli hálózat Központi Kezelőközpont rendszere” címet viselte. Ennek keretében előadásokat halhattunk a magyar villamos energia rendszer központi kezelésének történeti kialakulásáról és a jelenleg üzemelő rendszer technikai átalakításáról. Az előadásokat, a Központi Kezelőközpont (KKEK) létrehozásában aktívan résztvevő cégek szakemberei tartották. Az előadásokból megismerkedhettünk a teljes átviteli hálózati és a 120 kV-os hálózat, MAVIR által felügyelt részének a technológia-felügyeleti és villamos energiairányító rendszerével.
Tovább
Előregisztrációs kedvezmény az ötödik RENEXPO®-ra
(2010. december 08.)


A 2011. május 5-7. között megrendezésre kerülő RENEXPO® Central Europe nemzetközi szakmai kiállításra december 17-ig 10% előregisztrációs kedvezménnyel lehet jelentkezni.
Tovább
Október végi elnökségi határozatok
(2010. december 08.)


Nem túl naprakészen közöljük a döntéseket, de megvártuk, hátha lesznek további fejlemények az ügyekben. Az egyik fontos döntés annak a 25/2010. (IX. 15.)-ös határozatnak a megerősítése, amiről vita folyt szaklapunkban, a másik a területi kamarák elszámolása, illetve a tagdíjak kérdése. Ez utóbbi témában megpróbálunk további információkra szert tenni.
Tovább
Etikai és szakmai hibák
(2010. december 07.)


Az építészeknél zajlik egy mérnöketikai szeminárium, Margitay Tihamér, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tanszékvezetőjének előadásában. Ha már a villamos képzésben nincs ilyen, legalább nézzünk meg egy érdekes esettanulmányt, a Challanger katasztrófáját az említett képzési anyagból.
Tovább
Vizsga-előkészítő
(2010. december 06.)


Vizsga-előkészítő konzultációs lehetőséget hirdet az MMK Elektrotechnikai Tagozata azon a Kollégák részére, akik az MSZT-MEE- MMK- OKF „Villámvédelem 2009” tervezői vagy felülvizsgálói tanfolyamon részt vettek, és a januári vagy februári vizsgára kívánnak jelentkezni.
Tovább
A megújuló energiaforrások és a gazdasági válság
(2010. december 01.)


A gazdasági válság hatására minden elsődleges energiahordozó-felhasználás vagy stagnál, vagy csökken. A nukleáris energiahordozó-fogyasztás évek óta alig változik, a szénfelhasználás csökken, az olajszármazékok tüzelése csökken, a motorikus szénhidrogén-használat is visszaesett. A földgáz részesedése az összes energiafelhasználásban az utóbbi tíz évben folyamatosan nő, de abszolút értékben 2009-ben csökkent.
Tovább
Online Szabványkönyvtár
(2010. november 30.)


Az Online Szabványkönyvtár demóverziója elérhető és ingyenesen kipróbálható az MSZT honlapján. A szabványok közkinccsé tétele jelenleg a Kamara egyik legfontosabb futó projektje.
Tovább
A zöld energia jövője Magyarországon
(2010. november 29.)


Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnökének a Hogyan tovább építőipar? című konferencián elhangzott előadása.
Tovább
Előregisztrációs kedvezmény az ötödik RENEXPO®-ra
(2010. november 26.)


A 2011. május 5-7. között megrendezésre kerülő RENEXPO® Central Europe nemzetközi szakmai kiállításra december 17-ig 10% előregisztrációs kedvezménnyel lehet jelentkezni.
Tovább
Az energiatárolás fontossága a megújuló energiák gyorsabb elterjedése szempontjából
(2010. november 24.)


Ma már jóformán minden nap arról hallunk és olvasunk, hogy milyen fontos kérdéssé vált az: energia (hő és villamos) előállítása – miből, hogyan, mennyiért és mennyire szennyezi a környezetet már a kitermelés (például a tenger alatti csővezeték törése, és a felhasználás területén például az üvegházhatású gázok kibocsátása) során; a megtermelt hő- és villamos energiát mennyire hatékonyan, gazdaságosan tudjuk felhasználni; a fogyó és egyre dráguló hagyományos energiahordozókat hogyan, milyen ütemben tudják pótolni, kiváltani a megújuló energiaforrások.
Tovább
Megújuló programok az USA-ban
(2010. november 23.)


Az US Department of Energy (DOE) 22 millió USD költségkeretet biztosít közösségek számára, a megújuló energetikai fejlesztésekre. További 52,2 millió USD áll rendelkezésre koncentrátoros szoláris erőművi létesítményekre, és 14 millió USD szélenergia-projektekre.
Tovább
Újraindul a szakmérnök-képzés a Műegyetemen
(2010. november 23.)


A BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke ismét el kívánja indítani a nagy hagyományokkal rendelkező energetikai szakmérnök-képzését. A képzés egyetemen belüli akkreditációs folyamata sikerrel lezárult, jelenleg az Oktatási Hivatal jóváhagyására várunk. Ha minden a várakozásunk szerint alakul, a 2011 februárjában kezdődő félévben el tudjuk indítani a képzést.
Tovább
Villamos szakmai összefügések
(2010. november 22.)


Számos villamosenergia-felhasználási helyen, társasházi és családi házakban érintéssel történő érzékelést okozó potenciálkülönbségek észlelhetők a belső terekben. A teljesen hiányzó vagy hiányos kialakítású egyenpotenciálú összekötések vagy más problémák miatt létrejövő potenciálkülönbségek komoly szabványtalanságot, lappangó villamos vészhelyzetet jeleznek.
Tovább
Háztartási méretű kiserőmű
(2010. november 17.)


A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága és a csatlakozási módja van szabályozva, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok is létrehozhatnak.
Tovább
Ötös külső, egyes belső
(2010. november 17.)


Néhány hete egy érdekesnek tűnő megkeresést kaptam egyik barátomtól. Megkért, hogy nézzem meg házának fűtési rendszerét, mert egy évvel ezelőtti kazáncseréje után nincs megelégedve a működéssel, és nehézkes az üzemeltetés. A feladat érdekessége abból adódott, hogy a házat Makovecz Imre tervezte.
Tovább
Kapcsolt energiatermelés Magyarországon
(2010. november 16.)


Támogatás nélkül, kedvezőtlen gáz- és villamosenergia-árarány mellett olyan helyzetbe kerülhetnek a termelők, hogy a változó költségeik fedezetét sem biztosítja az elérhető összes árbevétel. Mindezen okokból a hazai kapcsolt energiatermelés nagy része megszűnhet a jövőben támogatás nélkül, és ebben az esetben egyrészt megszűnnek az általa biztosított előnyök, hasznok is, amiket az országnak más módszerekkel kell biztosítania, másrészt pedig a befagyott beruházások, a befagyott tőke, a kieső villamosenergia- és távhőtermelő kapacitások gazdasági és ellátási problémák sorozatát okozhatják.
Tovább
Közvilágítás rekonstrukció H7050 elektronikus előtéttel
(2010. november 15.)


Az előadó az esztergomi Magyar Energetikai Vállalkozók és Feltalálók Fórumán elhangzott előadásában a nagynyomású nátriumlámpák előnyeit ismertette.
Tovább
H hőszivattyús tarifa
(2010. november 10.)


Az ELMŰ-ÉMÁSZ területen bevezetett GEO tarifa párja az idei fűtési idénytől a H tarifa, ami hőszivattyús berendezésekre vehető igénybe az ország egész területén, fűtési céllal. Cikkünkben az igénylés folyamata és egyéb gyakorlati teendők szerepelnek.
Tovább
A Display program
(2010. november 08.)


Egy egyszerűen kezelhető online energetikai számítási eszköz önkormányzatok részére: a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Energie Cités között létrejött megállapodás alapján Magyarországon ingyenes önkormányzatok és intézményei, államigazgatási szervek, minisztériumok és nonprofit háttérintézmények részére.
Tovább
Jogosulatlan tervezés
(2010. november 05.)


Kiss Sándor úrnak a Magyar Mérnöki Kamara elnökéhez eljuttatott, 2010. május 03-án kelt - a villamos fogyasztói csatlakozó berendezések jogosulatlan tervezésével kapcsolatos - beadványra az Elektrotechnikai Tagozat és az Energetikai Tagozat Villamosenergetikai Szakosztálya az alábbi választ fogalmazta meg.
Tovább
Az országos regisztrált villanyszerelői rendszer
(2010. november 03.)


A rendszer jelenlegi helyzete és jövőbeli tervek. Etikai kódex bevezetése. Az MEE VET egyéb tevékenységei.
Tovább
A villamos biztonság
(2010. november 03.)


Az E.ON képviselőjének érdekes, gyakorlatközpontú, tapasztalatokra épülő előadása alapján íródott cikk.
Tovább
Energiahatékonyság növelése KNX rendszer segítségével
(2010. november 02.)


Az EN 50090 és európai szabvány elismerése egy új korszak kezdetét jelentette a KNX életében. A világon való elterjedéshez a döntő lépés 2007-ben történt. Az EN 50090 különböző részeit beépítették a nemzetközi ISO/IEC 14543 szabványba.
Tovább
Megújuló energiák és a KNX viszonya
(2010. november 01.)


A klímaváltozás és az egyre szűkösebb erőforrások az energia hatékony felhasználását fő társadalmi témává emelik. A teljes energiafelhasználás 40%-át tekintve, az épületek jelentős megtakarítási potenciált kínálnak. A KNX teljesíti az EN 15232 szabvány legmagasabb energiahatékonysági osztályának követelményeit, ami az épületgépészet automatizálásával válik lehetővé.
Tovább
Pluszköltség a jogosultságoknál
(2010. október 27.)


Érdekes vita bontakozott ki szaklapunk hasábjain a 25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozat kapcsán. A vitaalap: jogszerű-e az a 20.000 Ft-os pluszköltség, amit a rendelettel meg kell fizetnie a jogosultságot kérőnek. Cikkünkben a rendeletet, illetve az észrevételeket és a Kamara állásfoglalását közöljük. Köszönjük Zöhls András kollégánknak, hogy felhívta a figyelmet a problémára.
Tovább
Kína energetikája
(2010. október 26.)


2010. szeptember 14-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium Bláthy Ottó emlékfélévének második előadását, amelyet a BME-VIK tiszteleti oktatója, Kimpián Aladár tartott Kína energetikájáról. Kína számos területen már a világ élére tört, így az előadás arra kérdésre próbált választ adni, hogy az ország az energetika területén is világelső-e.
Tovább
Napirenden a tűzvédelmi tervezői jogosultság bevezetése
(2010. október 26.)


A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének (TMKE) kezdeményezésére a Magyar Mérnöki Kamarában egyeztetés kezdődött a tűzvédelmi tervezői jogosultság bevezetésének szükségességéről, lehetőségéről.
Tovább
Oktatási bizottság az épületgépészeknél
(2010. október 25.)


Megalakult az MMK Épületgépészeti Tagozatának új munkabizottsága, az épületgépészeti közép- és felsőfokú oktatási rendszer továbbfejlesztése céljából. Cikkünk azért került ide, mert a két területnek hasonló problémái vannak - talán érdemes lenne kooperálni a VITERÁ-val.
Tovább
Hálózatfejlesztés
(2010. október 20.)


2010. szeptember 10-én került sor az Energetikai Szakkollégium őszi féléves programjának harmadik előadására. Az előadás témája a hálózatfejlesztés, valamint a távvezeték építési technológiái voltak. Az előadást Kovács Zoltán, az OVIT Zrt. Távvezeték Létesítési Üzem vezetője tartotta meg.
Tovább
Felhívás a vörösiszap-tragédia károsultjainak megsegítésére
(2010. október 20.)


Egy példaértékű épületgépész kezdeményezésről szeretnénk beszámolni, ami talán az épületvillamossági területen is követőkre talál.
Tovább
A hőszivattyú Magyarországon
(2010. október 19.)


A hőszivattyú jellemzője: az üzemeltetésére illetve a működésére bevezetett villamos energiát – megújuló energia felhasználásával – megtöbbszörözi, napjainkban 3–6-szorosára. A hőszivattyús technika a különböző fűtési megoldások között a kiemelkedő minőségi előnyei (energiahatékonyság, károsanyag-kibocsátás, hőkomfort) miatt megérdemli, hogy az elkövetkező években hazánkban is elterjedjen.
Tovább
Hidrogén- és tüzelőanyag-cella szektor 2009-ben
(2010. október 18.)


Nemrégiben vált elérhetővé az USA Energiaügyi Hivatala (DoE) számára készített, 2009-ről szóló Éves Jelentés, amelyet az Energiapolitikai Törvény (Energy Policy Act of 2005) keretében felállított, Hidrogén- és Tüzelőanyag-cella Technikai Tanácsadó Bizottság készített. Az USA a hidrogén és tüzelőanyag-cellás (H-FC) technológiák egyik vezető országának számít, az említett Bizottság pedig autentikus információforrásnak tekinthető, ezért hasznos lehet az említett jelentés néhány fontosabb megállapításának megismerése.
Tovább
Termékellenőrzés
(2010. október 13.)


A Villanyszerelők Lapja új, úttörőnek mondható kezdeményezést indított el, erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A szaklap nagy bátorságról tanúbizonyságot téve bevizsgáltatja egy-egy termék a piacon található gyártmányait, és minősíti azokat. Cikkünkben a 36 W-os, T8-as retrofit Led-fénycsövek vizsgálatából idézünk.
Tovább
Napelem és napi felhasználás
(2010. október 12.)


Mindenki számára nyilvánvaló, hogy amikor süt a nap, akkor termelnek a napelemek. Ugyanígy természetes, hogy a napelemek előnye, hogy éves termelésük döntő hányada a kánikulai napokra esik, amikor a hűtési igények a legnagyobbak, a magas külső hőmérséklet és az épületek felületeit és belső tereit érő napsugárzás miatt. Az is magától értetődő, hogy a napelemeket az épületek felületeire (tető, homlokzat www.lessgauss.com) telepítve a nyári sugárzási hőterhelés csökkenthető, a napelemek árnyékolnak. A szakszerűség, tervezhetőség azonban azt kívánja, hogy vizsgáljuk meg, a napelemek termelésének napi lefutása mennyire van összhangban a villamosenergia-igények napi változásával.
Tovább
25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozat
(2010. október 12.)


A településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet alapján kiadott jogosultságok lejárati határidejét a rendelet a továbbképzési kötelezettség meghatározott időközönkénti teljesítéséhez és annak igazolásához köti.
Tovább
Szabadon választható továbbképzés
(2010. október 11.)


Több hónapos munka eredményeként számos változtatást vezetett be a kamara a szabadon választható - kreditpontos - képzésekkel kapcsolatban, sőt a folyamat most is tart. A változások elsősorban az oktatást végző szervezeteket, cégeket érintik, de alig érintik a továbbképzésben résztvevő mérnököket.
Tovább
Új erősáramú gyártóbázis Magyarországon
(2010. október 06.)


Nem túl gyakori, hogy hazánkban valamit gyártsanak, nálunk inkább csak eladni szokás a dolgokat. Éppen ezért dupla öröm, ha ennek ellenkezőjére látunk példát.
Tovább
Megtakarítási lehetőségek vizsgálata a magyar háztartások energiafelhasználásában
(2010. október 05.)


Hivatalos és civil megnyilatkozásokban szinte naponta halljuk, hogy a magyar háztartásokban az energia felhasználása nem kellően hatékony. Ennek ellenére a szakirodalomban nem igazán lehet olyan elemzésekkel találkozni, amelyek rávilágítanának arra, hogy mennyire és hol nem hatékony. Hogy mennyi energiát lehetne a háztartásokban megtakarítani, illetve hogy mire érdemes odafigyelni, és mire kevésbé. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg statisztikai adatok alapján, hogy nemzetközi összehasonlításban miképp mutat a magyar háztartások energiafelhasználása.
Tovább
Közép-Európa első napkövető hálózatszinkron üzemben működő napelemes rendszere
(2010. október 04.)


Magyarországon, Budapest közelében, Tesco Gyál Logisztikai Központban valósult meg 2008-ban Közép-Európa első napkövető hálózatszinkron üzemben működő napelemes rendszere. A beruházás a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kara és Tesco Globál Áruházak Zrt. kutatás-fejlesztési szerződésének keretében jött létre.
Tovább
Rádiófrekvenciás Központi Vezérlés
(2010. október 01.)


Az RKV egyirányú rádiófrekvenciás kommunikációs rendszer, amely képes egy központi helyről egyidejűleg, nagyszámú végpontra információt eljuttatni vagy egyedi címzésű információk átvitelére is alkalmas.
Tovább
Geotermikus energia áramtermelésre?
(2010. szeptember 29.)


A geotermikus energia hasznosítása ugyan alacsony szinten stagnál, de a villamosenergia-hasznosításra számos látványos (megtévesztő) elképzelés látott napvilágot.
Tovább
KÁT-eredmények
(2010. szeptember 29.)


Az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseivel összhangban hazánk is ösztönzi (ösztönözte?) a megújuló energiaforrásból nyert energiával, illetve a kapcsolt módon történő villamosenergia-termelést. 2008. január 1-jétől a kötelező átvételi rendszerben termelő erőművek (KAT) alkotnak mérlegkört, amelynek felelőse a MAVIR ZRt. lett.
Tovább
Hatályba lépő rendelet
(2010. szeptember 28.)


22/2010. (V. 7.) EüM rendelet a munkavállalókat érő mesterséges optikai sugárzás expozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről.
Tovább
VITERA
(2010. szeptember 27.)


Miért nincs ma valódi villamos tervezői oktatás egyetemeinken: Mit lehet tenni az ügyben? Dely Kornéllal, az Elektrotechnikai Tagozat felsőfokú szakirányú oktatási felelősével beszélgettünk egy megoldási lehetőségről, a Villamos Tervezési Alapismeretek című anyagról, koncepcióról.
Tovább
Szélenergia hasznosítása felületi hullámokkal
(2010. szeptember 22.)


Kókai Dénes találmánya a tavalyi őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron Szent Jeromos kupát, a Zágrábi ARCA kiállításon ezüstérmet, Nürnbergben megújuló energia nagydíjat, decemberben a szöuli nemzetközi innovációs vásáron aranyérmet nyert. A találóan szélvitorlának elnevezett szerkezet a szél mozgási energiáját alakítja át gyors, alternáló mozgássá, amely villamos áram előállítására használható.
Tovább
A hazai fotovillamos szektor fejlesztési lehetőségei
(2010. szeptember 22.)


A fotovillamos szektor piaci teljesítménye az elmúlt években átlag 35%-kal nőtt világszerte, Magyarországon ennek a folyamatnak egyelőre nyoma sincs. A hazai fotovillamos energiahasznosítás még gyerekcipőben jár. Bár földrajzi adottságaink kiválók, a versenyképességet meghatározó és ma az európai szinttől elmaradó támogatási rendszer miatt a magyar piac kialakulatlan.
Tovább
Az MMK gyakorlati működése
(2010. szeptember 21.)


A testület alapfeladata a titkársági adminisztráció ellátása, például a továbbképzések szervezése és akkreditálása, a jogosultsági vizsgák, és az országos névjegyzék fenntartása. Ez utóbbi megszervezése volt az egyik legigényesebb feladatuk még 2006-ban. Létre kellett hozni egy olyan rendszert, amelybe bedolgozhat az összes megyei ügyintéző, amiben van egy publikus és egy nem nyilvános rész, és ahol a tagdíjfizetéstől az elérhetőségig minden adat szerepel. Ezt a rendszert a Budapesti és Pest Megyei Kamara áldozatvállalása és különböző pályázatok elnyerése nélkül nem tudta volna a Kamara kialakítani. Szőllőssy Gáborral, az MMK főtitkárával beszélgettünk.
Tovább
BME Q épület
(2010. szeptember 20.)


Egy nagyon érdekes, mai építés. Az épületbe a BME utóbbi évtizedekben legjobban növekvő, mára legnagyobb, két kara került: a Villamosmérnöki és Informatikai (VIK), és a Gazdaság- és Társadalomtudományi (GTK). A VIK esetén a Kar szomszédos I épületével együtt majdnem a teljes Kar az Info-Parkba került, a Q épületbe lesz a Kar alaplaboratóriuma, illetve egy különleges tisztatér-laboratórium is.
Tovább
Sikeres tagozati pályázatok
(2010. szeptember 15.)


Az Elektrotechnikai Tagozat által benyújtott és az MMK által elfogadott, feladatalapú pályázati témák, illetve összértékük.
Tovább
Új szelek a szélenergia-piacon?
(2010. szeptember 14.)


A szélenergia a világ leggyorsabban fejlődő elektromos energiaforrása, termelése az utóbbi 14 évben legkevesebb megtízszereződött, az 1993-as 31 trillió Btu-ról 2007-ben 319 trillió Btu-ra nőtt a világban. A telepített kapacitás növekedése még ennél is dinamikusabb, 10 év alatt 1993, 2003 között 2,8 GW-ról közel 40 GW-ra nőtt. De mi a helyzet itthon?
Tovább
Szakmai konferenciák a CEP Passzívház EXPO-n
(2010. szeptember 14.)


Október 27-28-án a CEP kiállítással párhuzamosan kreditpontos szakmai konferenciák kerülnek megrendezésre energiahatékony építkezés és passzívház-technológia témában, melyekre még lehet kedvezményesen regisztrálni.
Tovább
Megújulók: áram vagy hő?
(2010. szeptember 13.)


Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára érdekes dolgot nyilatkozott testvérlapunknak, a Magyar Energetikának. Eszerint a kormány a megújulókat csak a hőtermelés területén támogatná, az áramtermelés pedig elenyésző lenne.
Tovább
Drága képzések?
(2010. szeptember 13.)


Kun Gábor elnök a szaklapot bemutató levelére már érkezett is egy reagálás, ami túl azon, hogy örömét fejezi ki a lapindulás okán, a kamarai képzési rendszert illeti kritikával. A levelet, melynek végére egyelőre egy törvényi hátteret tudtunk illeszteni, itt olvashatják. Várjuk a további reakciókat.
Tovább
Mitől függ a kreditpont?
(2010. szeptember 08.)


Miért kapunk X cég rendezvényén 0,5 pontot, miközben Y-éknál 2-t? Ki, mi minősíti, és legfőképpen hogyan az adott továbbképzést? Olvasóinkat – érthető módon – nagyon érdekli a téma, erről szól írásunk, melynek véges aktualitást ad az, hogy épp most folyik a rendszer úgymond szabványosítása, reformja.
Tovább
A Kamara költségvetése
(2010. szeptember 07.)


Cikkünkben az MMK 2009-es befejezett és 2010-es tervezett költségvetését tekintjük át. A számok jól tükrözik, hogy a köztestületnek kevés pénzből kell megoldania sok feladatot.
Tovább
A Magyar Villamosenergia-rendszer hosszú távú kapacitásmérlege
(2010. szeptember 06.)


A MAVIR-ral szembeni egyik elvárás az általa irányított villamosenergia-rendszer forrásoldali fejlődésének jelzése. Ez kétévente ismétlődő tevékenységet, ciklikus munkát jelent, ezért a társaság minden páratlan évben megvizsgálja a rendszer forrásoldalát (erőműveket, beszerzéseket).
Tovább
Főmérnöki rendszer
(2010. szeptember 03.)


A főmérnöki rendszer ügyében Kovács István MMK alelnök komoly erőfeszítéseket tesz. Cikkünkben arról olvashatnak, hogy szűkebb pátriájában, Győrben hogy sikerült megvalósítani egy mindenki számára nagyon hasznos formációt.
Tovább
Tisztelt Látogató, Tisztelt együttműködő Partnerek!
(2010. augusztus 31.)


Az elektrotechnika szerteágazóságából adódik, hogy sok szakmai szövetség, vállalkozás, köztestület stb. működik, melyek munkájáról nem mindig kapunk megfelelő tájékoztatást, eseményeik koordinálatlansága miatt pedig lemaradunk valamelyik fontos rendezvényről. Célunk egy olyan könnyen áttekinthető és kezelhető online újság működtetése, melyről bármelyik szövetség, vállalkozás stb., de természetesen a Magyar Mérnöki Kamara honlapja is elérhető lesz.
Tovább
Etika és gyakorlat
(2010. augusztus 30.)


A tervezői etika kérdéséről beszélgettünk egy olyan kollégával, aki egyszerre látja mindkét oldalt, a tervezőit és a kereskedői-gyártóit is. Lejegyeztük szavainak summázatát – névtelenül -, mert nagyon értelmes és gyakorlatias gondolatokról van szó.
Tovább
Taglétszámok
(2010. augusztus 30.)


Ugyan 2009-es adat, de jól mutatja, hogy mekkora tagozat is az Elektrotechnikai. A létszám ugyan nem minden, de jelezheti tagozatunk súlyát az MMK-n belül. Cikkünkben két érdekes táblázat található.
Tovább
Napelemes rendszerek
(2010. augusztus 30.)


A napelem-technológia összefoglalása, múltja, jelene és lehetséges jövője. Mire kell odafigyelni vásárláskor, tervezéskor, telepítéskor és használat közben.
Tovább
Magyarországi földgáz és elektromos energia árak, európai összehasonlításban
(2010. július 30.)


Május végén jelent meg ”Környezet és energia” címmel az EUROSTAT uniós statisztikai hivatal elemzése a 2009-es év energia helyzetéről. A kiadványban két energiahordozó, a földgáz és az elektromos energia árának aktuális állapotát és a változások irányát mutatja be, a háztartási és a termelő szektorban. Talán az itt olvasható adatok is erősítették a Kormányt, hogy ezeknek az energiahordozóknak az árát, legalább is a lakossági szektorban időlegesen, amíg a jelenlegi helyzetet áttekinti, befagyassza.
Tovább
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-10-31 23:58:54,

Sz.L.Erika: Tisztelt Kolléga! Az "Épületvillamosság " könyvet az ÉTK-nál lehet megvenni. Részletek megkérdezhetők:Ziffer [...]
Egyetlen fix dolog van, a változás - interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével
2017-08-14 13:39:19,

Szilágyi Miklós: Horváth Gábor hozzászólására reagálnék: kérem figyelmesen olvassa el a hozzászólásomat, ugyanis én nem [...]
Megjelent az "Elektromosipari szakemberek kézikönyve"
2017-05-01 15:13:32,

Muzsek Zoltán: Szeretném megrendelni a Elektromosipari szakemberek kézikönyve cimü könyvet hol? és hogyan? tudom ezt [...]
Világítástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzés
(2017. augusztus 16.)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke világítástechnikai szakmérnöki szakon történő másoddiplomás képzést indít. A képzés célja az épített környezet korszerű és energiahatékony világítástechnikai ismereteinek átadása. A képzésre egy félévben maximum 60 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.
Tovább
A BIM egyre nagyobb teret hódít – Felhasználók véleményét kérdezik
(2017. augusztus 16.)
A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
Tovább
Búcsúzunk Éhn Józseftől
(2017. augusztus 14.)
Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái.
Tovább
Lassan teltházas a Construma kiállításcsokor
(2017. február 22.)
A jelentkezési határidő január közepén járt le, és a kiállítás csokor szinte minden eleme teltházas. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Tovább
Energiatakarékos megoldások Budapest legzöldebb irodaházában
(2016. december 09.)
Mitől lehet intelligens egy iroda? Miként hasznosítható a munkahelyen a napenergia vagy az esővíz? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Budapest új irodaépülete, a Nordic Light, amely jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaháznak számít az országban.
Tovább
LpS 2016 – A világítástechnikai innovációk, trendek és technológiák nemzetközi szimpóziuma
(2016. szeptember 08.)
Magyar vonatkozása és előadója is lesz a Symposiumnak. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem tanára szeptember 21-én délután tart előadást a „Spektrálisan-hangolható LED és OLED világítás” workshop keretében „Kihívások és megoldások a LED-es múzeumvilágítás területén” címmel.
Tovább
63. Vándorgyűlés - Innováció és trendek az elektrotechnikában
(2016. szeptember 07.)
2016. szeptember 14-16. között 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.
Tovább
InfoShow - országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat 2016-17-ben is!
(2016. szeptember 07.)
Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában és a kapcsolódó előírásokban" címmel, aktuális témákkal folytatódik az InfoShow, immáron 9 helyszínen.
Tovább
Az építőipar és otthonteremtés hazai csúcsrendezvénye: CONSTRUMA
(2016. március 09.)
Április 6-10. között ismét megnyitja kapuit az építőipar legnagyobb hazai eseménye, a CONSTRUMA. A kiállítási csokor kihagyhatatlan fóruma a szakmai érdeklődőknek, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2016-ban már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi.
Tovább
Kiváló magyar beszállítók az E.ON-nál
(2016. február 29.)
A E.ON 2009 óta minden évben díjazza a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó beszállítóit.
Tovább
MEKH bírságok lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt
(2015. szeptember 10.)
Hhárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lejárt hitelességű mérőórák miatt.
Tovább
Hobbim az elektrotechnika - eredmények
(2015. szeptember 08.)
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület több éve hirdeti meg és bonyolítja le sikeresen „Hobbim az Elektrotechnika” pályázatot.
Tovább
Kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás
(2015. szeptember 07.)
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása.
Tovább
A világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezése
(2015. augusztus 27.)
Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit.
Tovább
Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
(2015. július 01.)
A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.
Tovább
Elektrotechnikai tematikus séták
(2015. június 26.)
Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétákon.
Tovább
Világítástechnikai szakmérnök képzés indul ősztöl
(2015. május 26.)
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Mikroelektronikai és Technológia Intézete 2015 szeptemberétől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Tovább
Együttműködik a MEKH és az MMK
(2015. május 14.)
Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.
Tovább
Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak
(2015. április 14.)
Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.
Tovább
Föld órája: 172 ország fényei hunytak ki
(2015. április 01.)
Minden eddiginél több ország csatlakozott idén a Föld órájához: a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.